Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma ktoś sposób, jak wyprostować skręcone modrzewiowe 4-metrowe belki 10x5 cm ?

Kupiłem je jako kontr-legary montowane do belek głównych 12x12cm i połowa jest idealna, połowa skręcona.

Dociskałem ściskami stolarskimi do głównego legara, a później kątownikami w 2 miejscach do głównego legara. Może rozważ kątowniki wzmocnione, ale nie wiem czy dostaniesz odpowiadający Ci rozmiar.

Witam

Planuję zrobić taras z modrzewia europejskiego. Wszystko już kupione. Legary to 140x45, kontrlegary 95x45. Legary będą na szpilkach gwintowanych wklejonych w słupki betonowe. Mam kilka pytań technicznych:

1. Czy szpilki fi 10 wystarczą (legar 3,5 m będzie podparty w 3 punktach)?

2 Jak montować kontrlegary do legarów? Śrubą na wylot (tu boję się że przykręcając deskę do kontrlegara trafię na tą śrubę) czy na kątowniki (tu obawiam się skręcania kontrlegarów)

nie wiem po jaka cholere wy wszyscy chcecie sie bawic w kratownice..no ale oki...

szpilki fi 10 na spokojnie wystarcza..kontrlegary do legarow..poprostu dlugimi porzadnymi śrubami do drewna po nawierceniu..i po sprawie..

Nie trzeba ich jakos specjalnie spinac srubami(z nakretkami podkladkami etc) bo po co..tylko daj ze 3 sruby na metr biezacy..i po sprawie..w legarze tez nawierc piórowym wiertlem otwór aby łepek sruby schowac rzecz jasna..

Pozdrawiam.

Kontrlegary przykręcone. Prostowałem za pomocą ścisków stolarskich. Pomogły tez kątowniki wzmacniane, które dociągnęly kontrlegar do powierzchni legara głównego.

Dwuletrowa, aluminiowa łata pokazuje, że poziomy są idealne.

Teraz ma zepsuć się pogoda, wiec deski przykręcę dopiero za kilka dni.

Deski mam niestety średnie. Podoba mi sie tylko ryfel :) ale wymagają kosmetyki po położeniu, bo występują niedoszliwowania.

image.jpeg

image.jpeg

fotohobby, super, ale poprawiłbym jednak te kontrlegary krótsze, które nie są w linii z dłuższymi. Nie będziesz miał bowiem jednej linii wkrętów w deskach, jeśli zostawisz jak jest - estetyka.

Ja robiłem jak niżej. Kontrlegary spotykają się na legarze, ale są razem skręcone krótkim i niższym legarkiem. Wszystko trzyma mocno, żadnych ugięć.

photo 031.jpg

fotohobby, super, ale poprawiłbym jednak te kontrlegary krótsze, które nie są w linii z dłuższymi. Nie będziesz miał bowiem jednej linii wkrętów w deskach, jeśli zostawisz jak jest - estetyka.

Ja robiłem jak niżej. Kontrlegary spotykają się na legarze, ale są razem skręcone krótkim i niższym legarkiem. Wszystko trzyma mocno, żadnych ugięć.

Przyglądałem się trzem tarasom ostatnio, a szczególnie wkrętom - na dwóch ciemniejszych wkrętów i tak prawie nie nie było widać - miały kolor oleju.

Na naturalnym kolorze - owszem.

Uznałem, że mi to nie przeszkadza.

Ładne masz deski. Gdzie kupowałeś ?

Ładne to one były 3 lata temu, tak jak na zdjęciu, przy montażu. Kupione w Fimal Słupsk.

Po 3 latach są szare, brudne... Szkoda gadać. Prawdopodobnie dym z kominka sąsiada (mokre drewno + niska temperatura spalania), kwaśne deszcze, sam nie wiem... Czyściłem w tym roku specjalną przystawką do myjki ciśnieniowej, ale efekt pozostawia wiele do życzenia. Teraz będę próbował podejścia z lancą obrotową, ew. piaskowanie.

Być może też przesadziłem z ilością oleju, bo olejowałem co roku.

Ładne to one były 3 lata temu, tak jak na zdjęciu, przy montażu. Kupione w Fimal Słupsk.

Po 3 latach są szare, brudne... Szkoda gadać. Prawdopodobnie dym z kominka sąsiada (mokre drewno + niska temperatura spalania), kwaśne deszcze, sam nie wiem... Czyściłem w tym roku specjalną przystawką do myjki ciśnieniowej, ale efekt pozostawia wiele do życzenia. Teraz będę próbował podejścia z lancą obrotową, ew. piaskowanie.

jak piło dobrze jak nie pilo tylko wysychalo..zle..ale raczej pilo skoro zszarzalo..a powinno szczerniec..

No, miałem na myśli kształt i powierzchnię :)

Jaki olej (producent i kolor stosowałeś)

Ja zmuszony byłem do złożenia reklamacji - na 7 z 49 zakupionych desek.

Niestety, moim zdaniem nie łapią się nawet na B

Zresztą - przy pozostałych też będzie trochę pracy.

ghost34, wrzucę później foty, może doradzisz, co z fantem zrobić. Czarne czy szare, ciężko powiedzieć, ale raczej 'wysychało' a nie 'piło', więc chyba źle - przedobrzyłem...

fotohobby, impregnat Sadolin Base, olej Traolja bezbarwny. Na pewno są lepsze, spece doradzą.

No, powierzchnia jest OK. Samodzielnie robiliśmy ten taras, zeszło chyba z 2 miesiące popołudniami, ale wyszedł OK, poza obecnym kolorem dech.

Edytowane przez budowlany_laik

Temat moich desek.

Zamówiłem (online) 49 szt.

Połowa bez zarzutu, kilkanaście ,nad którymi trzeba bedzie nieco popracować.

Siedem desek takich:

https://picasaweb.google.com/115026392010045686517/6306744368421550465?authuser=0&feat=directlink

Złożyłem reklamację z żądaniem wymiany tych 7 desek.

Sprzedawca (jednocześnie producent) proponuje 10% upust od wartości zamówienia. Czyli 150zł

Swietnie, źe poczuwają się do winy, ale co zrobić z tymi deskami ?

Mam szlifierkę oscylacyjną, ale obawiam się, ze zadziorny są zbyt znaczne...