Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@arekiewa

Przeczytaj cały wątek jest wszystko chyba opisane co można powiedzie co drewnianych tarasach.

Generalnie zadaszone tarasy duzo dluzej wytrzymują utrzymanie koloru, bo sa ochronione od slonca, ale sa rowniez osoby co

zostawily tarasy zeby pokryly sie patyna, takze Ty decydujesz, sa tez lepsze i gorsze oleje, deski czy wkrety, najmniej jednak jest opini o tarasach

kompozytowych, jak sie to zachowa po latach. Sam zrobilem taras z modrzewia europejskiego, legary tez, ale mam go dopiero pol roku wiec nie wiele

moge powiedziec o trwalosci.

Pzdr

Wątek zacząłem czytać od ok 50 strony, więc trochę już wiem. Na pewno wrócę i będę czytał od początku.

Jednak interesuje mnie jak oceniacie swoje tarasy i swoje decyzje przy budowie po latach.

Oglądając niektóre zdjęcia po kilku latach (a jest ich niewiele) to niektóre tarasu nie wyglądały najładniej.

I tylko to mnie na razie wstrzymuje z podjęciem decyzji.

Zastanawiam się czy jest sens kupowania deski już teraz. Będzie przechowywana w blaszanym garażu ściągnięta pasami.

Dostałem ofertę na deski premium o wymiarach 27x120 gładkie.

Czy takie 12 cm będzie ładnie wyglądać?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma zdjęc bo kazdy drewniany taraz po roku lub dwóch jest już siwy/siny. TO jest drzewo. Nie ma cudów. No chyba że pomalujesz ciemną farbą kryjącą. Mnie to nie przeraża więc i tak zamierzam robic taraz z drzewa, od razu godząc się z tym że nie bedzie jak nowy przez lata. Po prostu kompzyt ma zbyt dużo wad, włącznie z ceną. A kamien czy ceramika to dla mnie nieporozumienie w miejscu które ma być przytulne. Poza tym każda płytka na tarasie prędzej czy pozniej odpadnie. Edytowane przez dwiecegly

Nie ma zdjęc bo kazdy drewniany taraz po roku lub dwóch jest już siwy/siny. .

Dziwne, ze mój nadal zachowal kolor teak i rysunek słojow. Jak zrobi sie cieplej goi umyję, to zrobię zdjecie

W kazdym razie po roku wygladal tak:

HUvFaQRXT5nqAY_uof5KNOpCLDqVJ4yRL0F_Euvj5Kg2yGtm3Aoz3WPXVxQtTfjRZFluB_E3yn9RKifX3060-Q3dXvh--0foJDP6_XGdiMt4XdCZRpFgR27YiFv_Zl6dsDfuBQZZMKGkCO5endYTa60Eh_VPPXLYCWah6IcI8nMPeSDOMRe8DhVjbIRA27oBKwy3ig0EEYgm09M7GMWfF4LEi32uCSRB_t6_8K-WQgTCZPoBp1CgppH6-eaps7z_Rg3Pxd-wuoMBYltf3lWU1qBzjh1UmApZ3ryVB8KdP8ZIHX9ansx8V7HwyxURbRCN5OmPk20xjrXNcnORtafLlLxctDICGyttdYoTuuar75nQ_ZS8R6fySo4J3yPfD8HyS0KUTAbHa1Y5mqikuQn_WgHzySBL4Lj65NHQ6ias4IdmdpkvRc4JdvPeWmCnz7c6K-6O2LcWAcyy6GEPsc7k3SHuM5Lg2RwlSIxZbTNMHlJJcYE5HrYoR20UtXFcVWpvd0g8KqMdQM1iF0Gwr1fMiw18toRbpQa2-1EgIou3h-fxmb1v2QwMZ5jgRRzV1xVfyzkqyoHIssj1ndUo6bmXsqjHBhzofNygmDPc6fU=w2048-h1152-no

pg1qio3jWzmDW-3Pbs-e53Eo_vn78dw4NBIhXY3d6FsRkV0RD6gkDQOue-y1rvAaIThNVhqPuGYq5MKUK3CfYYW_Y0LU_QT2qZYxUXKp5yNDKu-j2emd7QfQSbX6cOGN3e0auQ-4jHLT1Vti3BF6n4jUbsSeWZWD4Jao0t2pjelwFKiyR8S9CEfJ7unXcwr2KJefgk2fjaHt4ZvS9hIGwH47IkV_212jtOCxf7zAI6toud9OCtLfS6hvN0k7u_s81Tk3zYAgESrisfYhl4mpDrBZpllns6UVZOpWCweF4a7Ps1Y7UWKIs69RsUFhraHVyxOiV-r0wUYapiFE_wG9AfGrRkkPGsq_FDMwiWqdrWO7YT8Em521-0tLG2qkBH7JDG6RBGTSCjAWBD2ejg4oxkXIpIo0w5Y99_GfdN8WdgxD5xRg9NJQmAJcBkkj6kci8xq4nXdJ2X3bDAv9yDmJqQy1cOexl51XBPlyOYJW07Ld4LOPzI7pPU849KNGCuL6GAnndgrMWNqt327V6jCwvU5Yr26vXkcDalw8Jgzvz_PDOZ8_LLytq5v7lve0zy_L4jP_8a4nX3ESMrnsqozsdb61H_o5sik6GZqdKPJxFN4oystsTvaN7I_LmX1vqCv6GVm2vvO7UGUbuej7IrC0yFA0slSHnlYO=w1728-h1296-no

Po kolejnym roku sciemniał, ale na pewno nie jest siny.

Edytowane przez fotohobby

Przeciez pisalem, ze jak zrobi sie ciepleji i bedzie umyty, to zrobie zdjecie.

Po roku jest o ton ciemniejszy, niz na tych zdjeciach, ale nadal to brąz, a nie siny.

Poza tym Ty pisales, ze zasinienie widać już po roku.

Sadzisz, ze te wystawki sa przez sprzedawców olejowane ?

Tak mają z 3 zestawy surowych desek, dwa zestawy olejowane (sosna, modrzew) i tak samo lakierowanych. Jak wybierales deski na taras to nie mogles ich obejrzeć w wersji na gotowo ?

Olejuja je co sezon ?

Jakim olejem ?

Oczywiscie, ze nie moglem obejrzeć desek na gotowo, bo przeciaż kupowalem surowe, a potem to ja wybieralem olej, ktory stosowałem.

Olejuja je co sezon ?

Nie, zrobili to raz przy tworzeniu wystawki, ponoć dwa czy niecale 3 lata temu. Są już nieciekawe, sinawe. Tak samo jak w domach zanojomych które widzialem. Nie twierdze że to coś strasznego, pogodziłem sie z tym że drzewo tak juz ma i będe z tym zył.

Jakim olejem ?

Nie pytalem ale zakładam ze Osmo bo taki tez sprzedawali.

Oczywiscie, ze nie moglem obejrzeć desek na gotowo, bo przeciaż kupowalem surowe, a potem to ja wybieralem olej, ktory stosowałem.

No widzisz, a w dobrych hurtowniach możesz zobaczyć wygląd po zastosowaniu przykładowych lakierow I olejów.

Edytowane przez dwiecegly

Przecież taras powinno sie olejować co sezon, wiec do ci da obraz 3-letnich desek, o ktore nikt nie dba ?

No widzisz, a w dobrych hurtowniach możesz zobaczyć wygląd po zastosowaniu przykładowych lakierow I olejów.

Och, probki oleju Bona, ktory uzywam tez widzialrm, ale szczerze - koncowy kolor zalezny jest od konkretnej paryti drewna, ilosci warstw, ekspozycji na slonce, wiec ledwo na nie spojrzalem

Przecież taras powinno sie olejować co sezon[...]

Zbudowaliśmy taras w 2013 r. Na początku kolor miodowy (modrzew + impregnat Sadolin Base + olej bezbarwny Beckers).

Olejowany na wiosnę i jesień co roku.

Po roku piękny.

Po 2 - zaczął ciemnieć i tracić brąz.

Po 3 - szare deski, a słupy jasnobrązowe (traciły ciemny brąz).

Po 4 - poszła myjka z lancą obrotową i zdarłem prawie do żywego cały ten olej z brudem. Pokazał się kolor brązowy, ale dużo jaśniejszy niż pierwotnie (słońce działa). Na to tylko impregnat (2017 r.)

I zobaczymy jak będzie. Na razie z oleju jestem wyleczony. Może było go za dużo.

Trzeba mieć na uwadze z której strony świata mamy taras. U mnie wystawiony na południe bez żadnego zadaszenia. Słońce wybiela deski.

I tak nie zamieniłbym go na inną nawierzchnię.