Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Olejowanie można powtarzac co kilka lat co powinno zapewnić długoletnią trwałość całej konstrukcji

Czyść i daj nowa warstwe oleju po każdej zimie...poczekaj na jakiś tydzien ciepła weź szczotkę twardą na kiju sama szczotka bez zadnej wody przetrzyj mocno ryfle i nałóż olej jesli cyklicznie rok po roku tak bedziesz robił taras w zyciu nawet rosyjska zima ci nie ruszy...

Nikt nie wspomnial jeszcze o jednej bardzo waznej rzeczy - deski na podloge tarasu koniecznie musza być ryflowane (małe złobienia) zabezpieczajce przed wypaczaniem.

Dobrze zaimpregnowany taras z sosny przeżyje Was to Wam gwarantuje

sebo8877

czy ten zabieg jest konieczny? zastanawiam sie nad tarasem z drewna ale odrzucaja mnie ryflowane deski. Wolałbym gładkie. Czy dobrze wysuszone drewno też się wypaczy jak nie będzie ryflowane?

to PCV to drogie jednak... :o i takie....

no ale ja po prostu nie lubię sztuczności...zwłaszcza tam gdzie nie jest konieczna... :-?

i tak sobie myslę - że takie PCV szybko chyba płowieje jednak - są jakies metody na ich odświeżenie? - malowanie? :roll:

ładne deseczki ryflowane z daglezji są teraz w OBI... :lol:

dwadzieścia parę złotych za m, podsuszone już nieco... :lol: niesękate zbytnio...no ładne całkiem...

ja w nowym domku na tarasie powtórzę numer z drewnem egzotycznym...jest cudowne...przyjemne dla bosych stópek...wielofunkcyjne - można na nim leżeć.. :wink: .dla odświeżenia wystarczy zaolejować na początku sezonu- godzina pracy...i wygląda jak nowe 8)

byłam specjalnie zobaczyć w hotelu za Jelenią Górą, po 2 sezonach łącznie z mroźną zimą, odświeżaniem, częstym używaniem (taras dla gości) wyglądało tak samo..

jasne, że drewno jest jeszcze ładniejsze, ale raz, że też kosztuje a dwa, że więcej później przy nim pracy żeby ładnie wyglądało..

oczywiście nikogo nie namawiam, po prostu uważam, że z domem i ogrodem już tyle będzie roboty, że przynajmniej taras powinien być w miarę łatwy do utrzymania - więc te deski to jakiś kompromis..

ja tylko zapewniam - jako użytkownik drewnianego tarasu - że nie wymaga on żadnych zabiegów - poza zaolejowaniem na początku sezonu - no i przed zimą - jesli ktoś chce (np.ja).

Używam oleju Beckers'a - chyba 80 zł za 3 l puszkę - jest rewelacyjny - bo świetnie zabezpiecza, szybko się wchłania - nie "tłuszczy się"...woda nie wsiąka - albo zdązy spłynąc ryflami albo wyparuje...

wystarczy pędzel...1 h na świeżym powietrzu... 8)

a mogę poprosić o jakąś fotkę Twojego tarasu?
oczywiście:

+info: wykonanie własne (mąż i ja :wink: ) wkręty Spax, drewno massaranduba, II gat więc taniej (lekko nie trzymały linii - ale przy deskach 3-4 m wydało się nam to całkiem naturalne - przy wkręcaniu spinaliśmy deski taśmami dla wyrównania i było i jest ok 8) )

http://images29.fotosik.pl/211/d8ee3f366039960b.jpg

http://images30.fotosik.pl/212/087b02f8e23293a0.jpg

a mogę poprosić o jakąś fotkę Twojego tarasu?
oczywiście:

+info: wykonanie własne (mąż i ja :wink: ) wkręty Spax, drewno massaranduba, II gat więc taniej (lekko nie trzymały linii - ale przy deskach 3-4 m wydało się nam to całkiem naturalne - przy wkręcaniu spinaliśmy deski taśmami dla wyrównania i było i jest ok 8) )

Gratulacje - widzę tylko fragmenty ale wygłada extra

dziękuję! :D

mam jeszcze jedna fotkę 8) (jasne smugi po lewo to tylko slońce odbite od okna tarasowego - nowe deski miały różne wybarwienia - ale po zaolejowaniu ładnie sie wyrównało 8)

http://images33.fotosik.pl/250/b7bc3b9b5a4a0af6.jpg

mam jeszcze jedno miejsce w innej części ogrodu, gdzie planuję zrobic taras/podest z tej daglezji z Obi... 8) bo jak pisałam - tak "na oko" wygląda ładnie - może tez odpowiednio pielęgnowana u nas sie sprawdzi? :roll:

Fajnie że Wam sie podoba - Nefer - polecam - to naprawdę fajna sprawa :lol: Jest coś w tym drewnie co mnie kręci - nagrzewa się nawet w chłodne dni ale tak umiarkowanie - a w te upalne nie parzy...zawsze jest przyjemne...a ja lubię łazić na bosaka...

MisUszatek - dasz radę -jak my daliśmy...zresztą z drewnem się miło pracuje...

mój mąż nie ma specjalnych zdolności, czasu ani chęci do prac przydomowych...

ale jak mu nagadam....popodkręcam go mówiąc że... na forum... to ludzie sami tyle robią :wink: - i tarasy też... :lol: i jak mu podsunę dane techniczne- że śruby to tylko takie...i że taśmy, że taki olej, takie drewno...jak mu to wszystko zorganizuję...to juz wyjścia nie ma...i sily fizycznej użycza...choć ja też sporo sie nawkręcałam...tylko rżnąć nie lubiłam...

potem sama zaolejowałam - i jest jak jest...mąż jest teraz dumny ze swojego dzieła :wink: 8)

Joan - taras super :D

Też planuję położyć takie drewno jak Ty na swoim tarasie. Pytanie takie jak Sonika - czy Twój taras jest zadaszony? My chcemy nasz troszkę przedłużyć (tak o trzy metry) i zastanawiam się jak takie drewno wytrzymuje wystawione na deszcz, słońce, śnieg?

Nasz taras nie jest zadaszony.

Jest na stronie południowej. Słońce jest na nim od rana do wieczora. Jak jest :wink:

Planowaliśmy zrobic taką ażurową drewnianą konstrukcję - do lekkiego zacieniania latem ale to nie ze względu na kondycje tarasu tylko raczej kompozycję z resztą domu :wink: 8)