Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po 10 latach deski (sosna) na moim tarasie wołają o wymianę. Taras mam na konstrukcji drewnianej, niezadaszony, obrośnięty z 2 stron winobluszczem (który ładnie wygląda, ale również zacienia taras i utrudnia odparowanie wody). Stolarz zaproponował mi deski klejone – od spodu modrzew a z wierzchu dąb. Lity modrzew odradzał, ponieważ nasłonecznienie może spowodować wydobywanie się żywicy (tak było na dotychczasowym tarasie – żywica niosła się do domu i było nieciekawie). Z tego co widzę, jest to rozwiązanie „nieortodoksyjne” i nie wiem, czy zda egzamin. Czy nie będzie się taka deska rozklejać pod wpływem deszczu/słońca? Cena wyjdzie jak za tańsze drewno egzotyczne - czy deska klejona będzie od niego trwalsza?

Witam

Mam pytanie do JOAZ, który napisał:

"ad5 Cały taras powinien swobodnie spoczywać na plycie betonowej.Deski powinny być montowane na legarach o ciężarze wlaściwym zbliżonym do materialu,z którego wykonane są deski -co najmniej 850kg/m3. Montaz do legarów met. uniemożliwi naturalny proces wysychania drewna w czasie gorących letnich dni i pęcznienia podczas pogody deszczowej,co w konsekwencji moze doprowadzic do pękania drewna."

czy należy to rozumieć, że legary nie muszą być mocowane do betonowej płyty tarasu? Czy wyginające się pod wpływem warunków atmosferycznych deski nie będą ich unosiły? A jeżeli trzeba je przykręcić to jak gęsto?

I jeszcze jedno pytanie: jak gęsto należy pod legary podkładać gumowe podkładki?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Piotr

chopinetka z ust mi niemalże wyjęłaś kwestię ryflowania w deskach tarasowych.

własnie jestem w trakcie poszukiwania desek na nasz taras i toczę nieustanne boje ze sprzedawcami tłumacząc im, ze ja nie chcę mieć desek ryflowanych.

nie dociera za grosz.

jak dotąd nie udało mi się znaleźć desek nieryflowanych w ramach niższego lub średniego pułapu cenowego. taras chcemy robić sami, więc nie chcemy wchodzić w koszt w razie gdyby coś nie wyszło.

a Ty jakie masz drewno? (jeśli mówiłaś wcześniej to przepraszam, ale czytałam cały watek dawno temu, a dziś weszłam tylko na najświeższe posty.)

Witam. Właśnie zaczynam robić taras o powierzchni 20 m2, całość modrzewia syberyjskiego jedynie legary sosnowe. Część mam zamiar oprzeć na betonowej wylewce ze spadkiem a cześć na wykonanych już fundamentach punktowych. I teraz spokoju nie daje mi pytanie czy legary mocować wkrętami do podłoża betonowego poprzez metalowe kątowniki, czy położyć te lagarki np . na gumowych podkładkach. Generalnie pierwsza koncepcja to kątowniki i mocowanie co 40 cm. Czy ktoś tak ma? Czy cała konstrukcje musi być, nazwijmy to "pływająca"?? W sumie i tak muszę to przymocować do trzech słupków które są poza wylewką. Co o tym myślicie?

powodzenia w budowaniu tarasu Wikeban! daj znać poproszę jak będą Ci się sprawdzać legary sosnowe!

gdzieś czytałam, ze legary muszą być z takiego samego drewna jak deska tarasowa. ciekawe na czym ten wymóg jest oparty...

Z tego co ja czytałem to legary muszą być z materiału o tej samej lub większej gęstości co deska. A wynika to chyba z tego że jak deska zacznie pracować to może wyrwać śróby z legara. Modrzew i sosna być może będa współgrać. Natomiast legar sosna i deska jakiś egzotyk to chyba nie do końca dobre połączenie, aczkolwiek praktykiem nie jestem.

powodzenia w budowaniu tarasu Wikeban! daj znać poproszę jak będą Ci się sprawdzać legary sosnowe!

gdzieś czytałam, ze legary muszą być z takiego samego drewna jak deska tarasowa. ciekawe na czym ten wymóg jest oparty...

O to raczej jestem spokojny. Widziałem juz tarasy legar-sosna i deska -modrzew i wszystko było ok.Modrzew i sosna sa zaliczane do tej samej grupy drewna miekkiego. Gorzej by było gdyby legary były świerkowe ponieważ świerk jest bardzo miękki.

Ale dalej pozostaje pytanie- mocować do podłoża czy nie?

Wałkiem z krótkim włosem, a nadmiar szmatką. Możesz też pędzlem ze sztywnym włosiem, jeśli ryfel będzie zbyt głęboki na wałek. Powodzenia :)

Kornik !!! jakim wałkiem !! czy tyś się chłopie szaleju najadł ?? tylko pędzlem lub ławkowcem jak pędzlem to najlepiej tzw angielskim zawsze wzdłuż włókien starając się odrywając pędzel albo na końcu deski albo w momencie wykorzystania całej farby na pędzlu - tzw miękkie odrywanie w przeciwnym wypadku mogą zrobić się tzw. schody - RAZ JESZCZE ŻADNEGO WAŁKA DO OLEJU !!

no chyba że malujesz farbą olejną ( ftalową ;) )

Szaleju to nie, za to oleju i wina jak najbardziej xD

O jakim oleju piszesz? Jeśli o bardzo rzadkim, to błędu nie popełniasz.

Kornik zapamiętaj :) że produktami transparentnymi nie maluje się wałkiem - niezależnie od konsystencji ! :) wyjątkiem są bejce do ścian w celu osiągnięcia tzw struktur ale to już całkiem inna historia drewno zawsze wzdłuż włókien pędzlem !! chyba że chcesz to zrobić dla kogoś i byle jak to możesz malować nawet natryskiem :)

Kornik zapamiętaj :) że produktami transparentnymi nie maluje się wałkiem - niezależnie od konsystencji ! :) wyjątkiem są bejce do ścian w celu osiągnięcia tzw struktur ale to już całkiem inna historia drewno zawsze wzdłuż włókien pędzlem !! chyba że chcesz to zrobić dla kogoś i byle jak to możesz malować nawet natryskiem :)

Czemu nie natryskiem?

Czemu nie natryskiem?

Ano dlatego że jak pewnie dobrze wiesz drewno ma strukturę włóknistą więc należy wetrzeć preparaty w strukturę drewna a nie tylko je zakleić - wyjątkiem jest odnawianie mebli już malowanych lakierobejcą tam włókna już zostały zasklepione i nie ma potrzeby malowania pędzlem ( choć ja i tam bym malował pędzlem ;) ) natomiast malowanie impregnatami olejami powinno odbywać się zawsze przy pomocy pędzla bądź tzw ławkowca lub tapetowca ( rodzaje szczotek malarskich do dużych powierzchni drewnianych - oczywiście zawsze wzdłuż włókien !!!! )

Wow!!!

To ze mnie pajac dopiero!!! Jako jedna z pierwszych osób w Polsce zacząłem wybielać podłogi olejem. Meble i przedmioty, które są na zdjęciach w moim profilu też mają zepsute olejowanie! :(

Muszę zwrócić pieniądze wszystkim dotychczasowym klientom. Oj, biada mi biada!

Jest jednak nadzieja! :)

Pojawił się arcymistrz Gingeros! On pozwoli mi uniknąć błędów w przyszłości. W podpisie ma: "O farbach wiem prawie wszystko".

Oczywiście "prawie" nie czyni żadnej różnicy...

Mistrzu, czy można przyjść do Ciebie na termin????????????????????????

Masz czas dla takiego nieboraka jak ja????

Błagam, miszczu, zapłacę Ci wszystkie pieniądze...

Chwała Bogu, że pojawił się ten wspaniały specjalista teoretyk, bo nadal szedłbym złą droga :(

To jak z tym terminem?

Edytowane przez kornik 1

Witam wszystki forumowiczów.Jestem tutaj pierwszy raz lecz napewno nie ostatni. Bardzo zainteresował mnie temat budowy wiaty/zadaszenia tarasu. Z napisanych postów w temacie budowa zadaszenia /wiaty mógłbym już spokojnie budować zadaszenie mojego tarasu ( chodzi o przekrój belek , zastrzał.ów itp lecz jak to bywa człowiekowi ciągle mało i razem z żoną obmyśliliśmy rozbudowę tarasu , powiększenie przed zadaszeniem i tu problem gdyż taras nie jest na wysokości ziemi lecz na podwyższeniu ( jak pokazuje rys. ) strzałka pokazuje w jakim kierunku chcemy rozbudować taras, obecny jest wylewany betonem, teraz chcemy dobudować z drewna ( kupiliśmy taki dom z małym czyt. wąskim tarasem - chcemy go poszerzyć ) tak więc dochodząc do sedna jakie muszą być słupy utrzymujące podłogę nowego tarasu i jakie musi być gęste ożebrowanie pod podłogę ( chcemy aby [pod rozbudowanym tarasem była wolna przestrzeń aby móc tam coś położyć np: narzędzia rowery dzieci itp. Nadmienię również że chcemy wysunąć taras na ok 1,5m . Z góry dziękuję za pomoc.

Beznazwy-1.jpg

a może po prostu zrobisz taras poniżej?

No fakt tak byłoby najprościej , lecz taka opcja nie wchodzi w rachubę gdyż na tej ścianie ( pod obecnym tarasem mam właz do zsypu na węgiel oraz wbudowaną skrzynkę z licznikiem na wodę oraz wyjście wody na ogród. Tak więc jak mówiłem taras musi być na wysokości obecnego:yes:

Wow!!!

To ze mnie pajac dopiero!!! Jako jedna z pierwszych osób w Polsce zacząłem wybielać podłogi olejem. Meble i przedmioty, które są na zdjęciach w moim profilu też mają zepsute olejowanie! :(

Muszę zwrócić pieniądze wszystkim dotychczasowym klientom. Oj, biada mi biada!

Jest jednak nadzieja! :)

Pojawił się arcymistrz Gingeros! On pozwoli mi uniknąć błędów w przyszłości. W podpisie ma: "O farbach wiem prawie wszystko".

Oczywiście "prawie" nie czyni żadnej różnicy...

Mistrzu, czy można przyjść do Ciebie na termin????????????????????????

Masz czas dla takiego nieboraka jak ja????

Błagam, miszczu, zapłacę Ci wszystkie pieniądze...

Chwała Bogu, że pojawił się ten wspaniały specjalista teoretyk, bo nadal szedłbym złą droga :(

To jak z tym terminem?

Spoko kornik - nikt nie jest doskonały :D:D a tym bardziej ktoś kto używa do "wybielania" oleju :D:D:D masz jeszcze czas zdążysz się nauczyć :D:D:D a jak już troszkę nabierzesz wprawy to użyj amoniaku do wybielenia a oleju do impregnacji i ochrony :):)

Póki co temat uważam za zamknięty szkoda mi czasu na jałowe rozmowy z kimś dla kogo moje jest mojsze :)