Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z POŚ jako nawóz?

Recommended Posts

Mam POŚ Roth-a Micro Step - czy woda z niej:

a) nie nadaje się do podlewania trawy (chyba mało prawodpodobne?),

b) nadaje się do podlewania, ale tylko jako jałowa woda, bez wartości odżywczych dla roślin,

c) nadaje się do podlewania i stanowi (oprócz nawodnienia) nawóz do trawników?

Która wersja jest prawidłowa? Mam bardzo kiepską glebę, praktycznie sam piasek.

Myslę ze z POŚ nie leci woda destylowana więc odpowiedz b mozemy odrzucić.

Co do lania na trawnik - w takiej wodzie mogą znajdowac sie bakterie ludzkie, m.in. E.coli, wiec jesli to trawnik do zabawy dzieci, tarzania sie to bym nie ryzykowała.

Wsyp do ostatniej komory bakterie takie jak do szamba - smrodek zniknie.

Roth ma sam z siebie dwie komory - osadnik wstępny + komorę biologiczną. W tej drugiej jest tylko przegroda sięgająca tak do 2/3 wysokości, w obu częściach są te same bakterie (bodajże Bac-Plus sie tam sypie). Dosypanie kolejnych bakterii nie wiem czy coś wiele da, a nie wiem czy się bakterie nie zaczną gryźć ;)

Tak serio, to mam w oczyszczalni studzienkę chłonną, do której spływa woda z oczyszczalni. Na górze jest kratka wentylacyjna i stojąc na niej trzeba się dobrze nawąchać, żeby czuć smrodek, bardzo słabo zalatuje.

A ja mam pytanie trochę z innej beczki, może ktoś coś podpowie: mam na działce kopiec z rozsączeniem od oczyszczalni. Podobno powinien być czymś przykryty, żeby nic na nim nie rosło. Czym to przykryć, żeby przyzwoicie wyglądało? Czym obsadzić kopiec dookoła, żeby go zakryć, a jednocześnie rośliny nie mogą mieć zbyt dużych korzeni i muszą lubić dużą wilgoć. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

• 1 month później...
Mam POŚ Roth-a Micro Step - czy woda z niej:

a) nie nadaje się do podlewania trawy (chyba mało prawodpodobne?),

b) nadaje się do podlewania, ale tylko jako jałowa woda, bez wartości odżywczych dla roślin,

c) nadaje się do podlewania i stanowi (oprócz nawodnienia) nawóz do trawników?

Która wersja jest prawidłowa? Mam bardzo kiepską glebę, praktycznie sam piasek.

Wracając do tematu - trawsko na wodzie z POŚ ROTH rośnie jak oszalałe :lol:

Czym obsadzić kopiec dookoła, żeby go zakryć, a jednocześnie rośliny nie mogą mieć zbyt dużych korzeni i muszą lubić dużą wilgoć. .

jesli jest półcień/cień to języczka purpurowa da ciekawy efekt:

DETA-297.jpg

MYMYK - czy możesz coś napisać o uprawie Języczka - właśnie nabyłem tą roślinke i półcień gdzieś pod krzekiem pewnie znajdę ale podobno lubi teź dużo wilgoci i gliniastą ziemie (z tym to już całkiem nie mam problemu) - prawda to?