Barbara74 18.07.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Spireo pieknie,brak zaskoczenia,bo u Ciebie zawsze wszystko przemyslane i świetnie skomponowane.Ten kształt rozumiem ,że był pomysłem Elfir? Jaki masz wymiar tarasu.Głównie ile Ci on odchodzi od domu,Kolor fantastyczny.Kto ci radził ułożenie go na bloczkach?Bo ja myślałam o fundamentach.Ty masz tylko legary ,czy również kontrlegary? Doczytałam gratulacje dla Elfir Na płyty nie mogę się doczekać ,czekam na zdjęcia Edytowane 18 Lipca 2013 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 18.07.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 będę wdzięczna za namiar na wykonawcę tak pięknego tarasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.07.2013 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Dziękuję Wszystkim zbiorczo za pochwały Tak jak napisała Moorela, kluczem jest kształt + wg mnie ogólne skomponowanie z budynkiem tego kształtu i koloru. W pozostałym zakresie, taras drewniany po prostu. Drewno ładne, dobry wykonawca. Powiem szczerze, że jak widziałam pracę wykonawców przy poziomowaniu, ubijaniu bloczków, naciąganiu desek, to nie wiem, jak inni robią to sami. Podziwiam. Agalind, odpisałam w komentarzach na blogu. Rasia, projekt rewelacyjny i postaram się w weekend opowiedzieć o naszym ogrodzie Moorela, kawy nie było, bo pierwszego dnia nie mogliśmy wychodzić (impregnat musiał wyschnąć), rano szybko do pracy, po powrocie wzięliśmy się w końcu za montaż markiz i już było ciemno. Miało być piwko, ale zasnęłam z dzieckiem. Muszę poczekać na weekend. Co do drewna, to egzotyków w ogóle nie braliśmy pod uwagę. Cały taras, ze wszystkimi materiałami (łącznie z ziemią, bloczkami, zaprawą, agrowłókniną) wyszedł ok. 250zł/m2. Tak więc nie jest to tania sprawa, ale miała sporo droższych ofert. Kolor będzie się zmieniać, mamy jednak wtedy dawać jedynie bezbarwny impregnat. Basia, dziękuję Szerszy fragment ma 3,6m szerokości, poza 2m pasem, który idzie wzdłuż ściany, wychodzi na ok. 5m w głąb działki. Sposób ułożenia zostawiliśmy do wyboru wykonawcy. Wcześniej jednak sami, na "chłopski rozum" usiłowaliśmy wybrać, co jest lepsze - słupy czy bloczki i stwierdziliśmy, że bloczki mają jednak większą powierzchnię na której są legary, nie ma na ścisk połączeń i jest mniej styków - bloczek-legar-deska. Między bloczek a legar mamy położoną taką izolację, jak do fundamentów (jakaś grubsza guma). Mam więc te bloczki, na to szły legary o grubszym przekroju 5x10 (w innych ofertach miałam 5x7, 5x9) co 50 cm i na to przykręcane deski. Przejrzałam też wątek o tarasach drewnianych. Kopiowałam wpisy o sposobach montażu. Doczytałam gdzieś do początku 2012r. i wyszło mi, że wykonawcy preferują bloczki, a Ci co robią we własnym zakresie słupy. Oferty od innych wykonawców miałam właśnie na bloczki, jak pytałam o słupy, wszyscy mówili, że nie ma takiej potrzeby. Ten nasz stwierdził, że taras to kilka ton i nie ma szans, żeby ktoś to przesunął. Zobaczymy oczywiście w praktyce, szczególnie po zimie. Wydaje mi się jednak, że nic nie powinno się dziać, bo taras nie oddzieloną konstrukcją, trochę jak podłoga pływająca. Majamaki poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 19.07.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Greywolf - świetny ten dom! już wiem, jak zrobimy sobie "ogrodzenie" - właśnie tak, jak na zalinkowanych zdjęciach btw, wnętrza też bardzo fajne. Prawda, że świetny dom i ogrodzenie. Podpowiem, że za betonowym słupkiem przy wejściu na posesję, rolę ogrodzenia pełnić będą rośliny - w tym przypadku grab, cięty na żywopłot - i to dopiero po paru latach będzie wyglądać spektakularnie a pomyśleć, że wygląd domu i otoczenia podyktowany przede wszystkim "tight budget", ale efekt uzyskali doskonały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.07.2013 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Greywolf, dzięki za inspiracje. Świetny pomysł na osłonę na ognisko i tę ławkę. Z czego te druty, że utrzymają taką belę i siedzących na niej?. Zalinkowany dom, faktycznie podobny Ale niestety potwierdza, to co powiedział mi wykonawca tarasu, że dla stabilności drewnianą pergolę powinno zamocować się do ściany. Co do tanich rzeczy, ale o świetnym efekcie, to wklejam jeszcze link do doniczek, które chyba postawię na placyku betonowym, żeby zasiać tam zioła. http://www.cb2.com/kronos-planter-and-raised-planters/f8617 U nas częściowo rośliny też będą pełnić funkcję ogrodzenia od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.07.2013 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 czy ktoś Wie, co trzeba zrobić, żeby działał mi "enter" na forum? W trakcie pisania postów, nie mogę zacząć od nowej linijki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.07.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Greywolf - ten żywopłot to mam już nawet częściowo posadzony - odpowiednio cofnięty wobec granicy, żeby można było dać coś przed nim i ciągle zastanawialiśmy się co. teraz wiem, co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 19.07.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Pieknie wyszło! Podeslij mi namiary na wykonawcę bo mój chce 300 zł/mz swierku syberyjskiego cyz czegos tam (na pewno coś z Syberią) A Twój bardzo obłożony robotą? Jak u niego z terminami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.07.2013 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Mila, kontakt wysyłam na priv. Do nas wpadł, bo akurat miał okienko, a o nas miał robić jakąś elewację w Łodzi. Najlepiej dzwonić i pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 20.07.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Spirea! Taras wyszedł pięknie! W ogóle kolorystyka fantastycznie się wpasowała Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.07.2013 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Dziękuję Basiu Greywolf, kupiłam jednak wczoraj te ikeowskie VAGO, oczywiście białe Wyglądają bardzo fajnie i na razie się nie kleją, dla mnie całkiem wygodne. Właśnie spożyłam śniadanie na tarasie i jest extra Udało się w końcu zamontować markizy, na razie u córki. Kupiliśmy prawie 7m. drabinę (aby było do mycia okien i ewentualnie wejścia na dach). Instrukcja montażu markiz ROTO to jakaś porażka. Zresztą pisała o tym już Tatarak. Ale metodą prób i błędów udało się. I chyba to naprawdę działa. Wczoraj, mimo, że mocno nie grzało, była już różnica między pokojem z markizami a bez. W środku jest nadal jasno, a na zewnątrz wygląda całkiem ładnie.http://img22.imageshack.us/img22/274/ijta.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 pomysł na przesłony tarasowe - znalazłam w portfolio niemieckiej firmy ogrodowej wiec nie wiem czy to zamówienie indywidualne czy mozna gdzieś kupić: http://www.renate-waas.de/_Media/ueberdachter-sitzplatz.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 22.07.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 witam, przeczytałem w dzienniku o ogrodzie - świetnie spisał się projektant i wy też jako klienci. Bardzo spodobał się mnie dobór roślin. Uwielbiam grab, derenie jadalne i białe, bez czarny też! A świdośliwa to moja najulubieńsza roślina i zasługuje w naszym kraju na szerokie rozpowszechnienie bo jest naprawdę bezproblemowa i piękna cały rok Fajnie, że Elfir proponuje takie rośliny jak świdośliwa, która bardzo często rośnie wielopniowo i powinna doskonale spełnić wasze oczekiwania, jakie pokładacie we frontowym drzewie; brzoza pożyteczna też się w tej roli sprawdzi, tylko trzeba będzie wybrać egzemplarz nisko rozgałęziony na kilka konarów. Cieszę się, że VAGO wywarło pozytywne wrażenie wizualne i dotykowe. To będzie piękny ogród i czekam cierpliwie na doniesienia z placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.07.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Greywolf, na froncie świdośliwa ma być właśnie wielopniowa. A VAGO wyglądają rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 23.07.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) Na mnie wrażenie zrobił ambrowiec i klon czerwony! Coś niesamowitego! Dodam jeszcze, że taras wyszedł świetnie! Edytowane 23 Lipca 2013 przez Katti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 24.07.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Spirea jest pieknie. Taraz zachwyca, projekt również. Do mnie zwłaszcza rysunki przemawiają. Masz w nim chyba sporo dereni - uwielbiam je, zwłaszcza jesienią gdy sie pieknie przebarwiają. Zazdroszczę projektu i tarasu i szarej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 01.08.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Spirea, Taras super. Właśnie też nad takim się zastanawiamy. Możesz podesłać namiary na wykonawców? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.08.2013 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ziggy, dzięki. Namiary poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 02.08.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 płyty bardzo ładnie się prezentują, reszta tez zaczyna coraz lepiej wyglądać Torfu poszukaj na allegro, chyba tak najłatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.08.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ivy, jest głównie w workach, a my potrzebujemy ok. 6,5m3 lub więcej. Jeśli nie będzie innej rady, to kupimy w workach. Wychodzi ok. 1000 zł lub więcej. Alternatywą dla torfu jest obornik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts