Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

zrobię na dniach jakieś fotki i wstawię.

Jeśli chodzi o trawy, to najładniej teraz wyglądają trzcinniki krótkokwiatowe. Pięknie też poszła rozplenica. Śmiałki, jak mi napisała Elfir, już przekwitły, więc teraz są zżółkłe, ale wcześniej też ładnie wyglądały. Ładen są też miskany i proso rózgowate, jednak one idą raczej w górę, więc nie ma takiego efektu jak przy tej rozplenicy i trzcinnikach, które wyglądają na gęstsze. Krzewy, drzewa rozwijają się, efekt właściwy będzie po kilku latach. Ogólnie ładny jest klon Purple Fountain i cyprysik nutkajski, jednak coś złapały i pewnie mogłyby wyglądać lepiej. Grujecznik będzie wkrótce zmieniać kolory, Cieszę się, że udało się go odratować.

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Teren jest skoszony i spsikany roundupem. W przyszłym tygodniu mają przyjechać panowie z glebozgryzarką i robić trawnik. Nasiona - Barenbrug Green Universal kupione. Czekam też na dostawę Slimbord na obrzeża między trawnikiem a rabatami. Reszta nasadzeń już raczej na wiosnę.

Kiedy psikałaś Roundapem? Mam nadzieję, że po koszeniu i że nie skosiłaś niżej niż na 10 cm. A i, że od roundapowania do gleboryzarkowania upłynie co najmniej póltora tygodnia.

To chemiczne cudo wolno działa. Dlatego ja zawsze mieszam z Chwastoxem. Wtedy rezultat zaczyna być widać już po 3 dniach. Poza tym każdy z tych środków działa na trochę inne chwasty. Żaden nie działa na wszystkie.

Pestko, sami nie chcieliśmy się za to zabierać i dlatego daliśmy ekipie od trawnika. Jak nie wszystko pójdzie, to bedą musieli ręcznie wyciągać. Najpierw kosili, potem psikali. Jest chyba coś ok. 10 cm. Widać, że na wszystkie nie podziałało, część zżółkła a część nie. Psikane było tydzień temu. Mają wrócić jak minie co najmniej 1,5 tygodnia.

To właśnie ten problem Roundupu. Trzeba powtarzać psikanie, a i tak nie na wsio zadziała. Największy problem to perz, bo ręcznie nie usunie się wszystkiego. Na wiele chwastów działa regularne koszenie, a perzu to nie niszczy.

Sa też środki stosowane na polach golfowych, tylko to dopiero można w drugim roku po założeniu trawnika.

• 2 weeks później...

Matko, matko, że mnie tu wcześniej nie przywiało do dziennika i komentarzy! :cry:

Cudnie, mądrze, pomysłowo. Pogratulować i się ponapawać. :)

Mogę wrócić do tematu drzwi wewnętrznych?

Myślę o Pols-skone płytowych (dlatego mnie tu wyszukiwarka przywiała). Jak się sprawują? Czy odcień bieli drzwi i ościeżnicy jest ten sam? (Wiem, że ościeżnicę trzeba malować, tyko czy mieli/mają taki sam odcień do wyboru jak płyta drzwi, czy trzeba malować to i to, żeby było takie samo?)

• 1 month później...

Jaga, dziękuję bardzo :) W sprawie drzwi odpisałam już na priv.

Jasniepan, cóż, pozostaje mi pogratulować dobrego gustu :) Z jednej strony fajnie, że komuś nasz projekt na tyle się spodobał wizualnie i pasował funkcjonalnie, że go realizuje dla siebie. Z drugiej szkoda, bo jest "nasz", powstawał z naszych potrzeb, przy naszym udziale i pod nas. Oczywiście największy wkład miała projektantka, która stworzyła koncepcję, a potem cały projekt. No, ale nie mogliśmy sobie wtedy pozwolić na projekt indywidualny z pełnią praw autorskich. Wasz dom widziałam już na forum biura projektowego. Bardzo ładnie dach wygląda. A co to są te ciemne otwory jakby wentylacyjne na strychu i w salonie? Zmienialiście cos w środku?