jarkotowa 29.03.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Co można posadzić przed gankiem?Mam malwy, ale w sumie jakoś smętnie wyglądają. Muszę je wiązać, bo się łamią a plątanina sznureczków nie jest szczególnie dekoracyjna. Przed nimi rosną orliki, ale tworzą ogólne wrażenie bałaganu i zaniedbania. A ja bym wolała coś bardziej uporządkowanego. Co proponujecie? Ganek jest od południowego wschodu.http://www.jaknet.pl/zuzia/ganek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 29.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Posadź jaśmin a obok fioletową odmianę bzu. Bez formowany na drzewko o wysokości nie większej niż 1.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 30.03.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jeżeli zależy Ci na bylinach to np. jeżówka, liliowce, dalie (niższe odmiany). Z jednorocznych np. aksamitki - wydaje mi się że bedą świetnie pasowały do Twojego domu.Co do poprzedniej propozycji: jasminowce są dobre do wiejskich ogrodów, ale to duże krzewy. Z lilaków: niski lilak Meyera, albo lilak drobnolistny (ja jakoś w wiejskim ogrodzie nie widzę bzu formowanego; te powyżej maja dość zwarty pokrój, ale lubią stanowiska słoneczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jaśminowiec jest kilka metrów dalej, ba drugiej ścianie domu.Ale te dalie....chyba rozważę, choć mam ich trochę z drugiej strony domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.03.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 jak robisz listę to ja dorzucę obielę i np clematisy, dobrze jakby coś kwitło cały sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 30.03.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Ale te malwy są fajne, tylko łyse od dołu... Ja bym tam posadziła coś z powyższych propozycji, ale pomiędzy innymi roślinkami - dziewannę. Masz piękny, stylowy dom, takie rośliny jak malwy i dziewanna pasują idealnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Fotka jest z lata 2007. Rok temu w 2008 malw było więcej. Od dołu łyse, bo jakieś choróbsko zaatakowało liście (brązowiały i miały czarne kropeczki) więc je usuwałam. Robi się ciekawie. Czekam na dalsze propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 30.03.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Fotka jest z lata 2007. Rok temu w 2008 malw było więcej. Od dołu łyse, bo jakieś choróbsko zaatakowało liście (brązowiały i miały czarne kropeczki) więc je usuwałam. Robi się ciekawie. Czekam na dalsze propozycje Z tego samego powodu zrezygnowałam z nich - z bólem serca, niestety łapały od ziemi jakąś taką rdzę...one chyba powinny mieć dość sucho, sama nie wiem. Może spróbuję jeszcze na jesień posiać, próba nie strzelba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 żółtawy/ bywa z brązami, pomarańczami/ nie do zdarcia dzielżan jesienny http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72016,3437197.html?i=15 i omieg, ale ja go średnio lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Apropo kolorów. Teraz mi przyszło do głowy. A może rudbekia? Byłby kontrast z ciemnym gankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 30.03.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No, albo tojeść kropkowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No, albo tojeść kropkowana... Bardzo ładna. Ale jak rozumiem to to lubi mokro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 30.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A może róże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A może róże? Kiedyś to rozważałam, ale ja tam nie mieszkam na stałe i obawiam się, że pod moją nieobecność zmarnieją. A z tego co się orientuję róże wymagają pielęgnacji i podlewania. Chyba, że wystarczy pielęgnacja raz na 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.03.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 a z niebieskawych świeczkowaty przetacznik /Veronica spicata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 30.03.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 No, albo tojeść kropkowana... Bardzo ładna. Ale jak rozumiem to to lubi mokro? Wiesz co, toto rośnie w naszych stronach w różnych miejscach, tam gdzie morko i lekki półcień - kwitnie troszkę dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zrób szeroką na co najmniej 1.5 m rabatę. Przekop tam obornik lub kompost. Posadz na niej róże wielokwiatowe o ciepłym, ale wyrazistym kolorze, np. "Samba" i podsadz w pierwszym rzędzie: kocimiętką, rozchodnikiem okazałym, czyśccem, dzwonikiem skupionym, gozdzikami pierzastymi w drugim: lawendą, szałwią, bylicą, przetacznikiem, nachyłkiem, margaretkami a w ostatnim: rudbekiami, dzielzanami, pysznogłówką, dziewanną. Jako wypełnienie można też użyć gipsówki. Wysadz też duzo cebul tulipanów i narcyzów odmian o różnym terminie kwitnienia. Do kompozycji warto też dodać strzyżone w kule lub stożki bukszpany. Jedyna pielęgnacja o obrywanie przekwitłych kwiatostanów i na wiosnę przycięcie róży i lawendy oraz usunięcie zeschniętych badyli po zimie.Od czasu do czasu podlać i bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 30.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Z wysokich bylin zrobić biało-niebiesko-żółtą rabatębiałe i niebieskie ostróżki http://www.ogrod-gardener.pl/1/1/6/ostrozka_delphinium_1.jpg w połączeniu z żółtą rudbekią http://www.mojogrod.pl/foto-7-2008/rudbekia6-duzy.jpg przed nimi niskie fioletowo-niebieskie szałwie i żółte aksamitki jako dolne piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 a potem jak ten piękny bukiet co go Elfir wymyśliła zakwitnie to zrób zdjęcie i pokaż [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zrób szeroką na co najmniej 1.5 m rabatę. Przekop tam obornik lub kompost. Posadz na niej róże wielokwiatowe o ciepłym, ale wyrazistym kolorze, np. "Samba" i podsadz w pierwszym rzędzie: kocimiętką, rozchodnikiem okazałym, czyśccem, dzwonikiem skupionym, gozdzikami pierzastymi w drugim: lawendą, szałwią, bylicą, przetacznikiem, nachyłkiem, margaretkami a w ostatnim: rudbekiami, dzielzanami, pysznogłówką, dziewanną. Jako wypełnienie można też użyć gipsówki. Wysadz też duzo cebul tulipanów i narcyzów odmian o różnym terminie kwitnienia. Do kompozycji warto też dodać strzyżone w kule lub stożki bukszpany. Jedyna pielęgnacja o obrywanie przekwitłych kwiatostanów i na wiosnę przycięcie róży i lawendy oraz usunięcie zeschniętych badyli po zimie. Od czasu do czasu podlać i bedzie dobrze. Hmmm, muszę wydrukować bo nie nadążam Niestety przed gankiem nie mam tyle miejsca bo jest sąsiednia działka (na szczęście tu nie ma płotów). Od ganku do miedzy są pewnie 3m. Więc rabata może być niespełna metr bo przejście musi zostać, ale..... ganek jest wysunięty. Patrząc na niego po lewej stronie jest okno pokoju a przed nim te półtora metra można by zagospodarować. Do tej pory rósł tam kosmos oraz mieszanka "wiejska" bez ładu i składu (chabry, gipsówka, coś jak rudbekia, ale niskie i jeszcze kilka innych rodzajów kwiatków których nie znam - nasiona dostałam "luzem" od sąsiadki). I tam można by zaszaleć. Po prawej też jest okno, ale z tamtej strony są schody i ze 2m przed nimi wielka aronia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts