Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co posadzić przed gankiem?

Recommended Posts

Jeżeli to waskie przejscie to inaczej. Rabata 60-70 cm - z przodu strzyżony nisko bukszpan a pomiędzy bukszpanem i werandą duży zółty liliowiec na całej długości. Jedynie przy narożnikach werandy powojnik o intensywnym kolorze, np. ciemnofioletowy "Polish Spirit" czy czerwony "Kardynał Wyszyński".

Aronia znosi cięcie - mozesz wyprowadzić ja w formę drzewkowatą.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarkotowa- śliczny masz ten ganeczek.

Mi zawsze tak "klimatycznie"do malw pasowały floksy. Floksy są na tyle wysokie i stabilne, że zasłaniają tę gorszą część malw. Ewnetualnie cynie a niżej astry, aksamitki.

Możesz też zastąpić malwy słonecznikami :D

Witam,

chytrze podepnę się pod temat i poproszę o poradę co posadzić po bokach ganku przy ścianach domu. Rabaty te mają po 1 m szerokości i chciałbym tam posadzić coś ładnego ale w wersji dla leniwych. Dobór utrudnia mi orientacja budynku - ganek i rabaty są na północ.

Witam, takżę chciałam się dołączyć do pytania.Poradźcie co posadzić w tych wymurowanych donicach po bokach schodów, chciałabym coś co wyglądało by dobrze o każdej porze roku, z dosadzeniem jakiś kwitnących kwiatów w okresie wiosenno-letnim. Dodam jeszcze,że ganek jest od wschodu. Z góry dziękuję za rady.Pozdrawiam wiosennie. :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1a2caeea36ef341.html

Te "donice" to miniaturki :)

Posadź cis/ostrokrzew/bukszpan formowany w wąski, wysoki stożek i podsadź go trzmieliną Fortune'a.

lub

Wierzbę "Hakuro Nishiki (teoretycznie winna być na słońcu, ale z półcieniem też sobie daje radę) podsadź kilkoma małymi kulkami strzyżonego bukszpanu.

Z sezonowych roślin najlepiej użyć fuksji lub begonii, bo znoszą półcień.

http://images48.fotosik.pl/99/8dee76534629dee7med.jpg

Witam,

to i ja skorzystam z okazji i podpytam, co zrobić z mim gankiem :D

Na zdjęciu może tego dobrze nie widać, ale tam między chodnikiem do drzwi wejściowych, a podjazdem do garażu jest pasek ziemi - tak z 60cm. Zachodzę w głowę, co z tym.

No i co przy samych drzwiach - dwie duże gliniane donice? Coś pnącego po tych kolumnach?...

Ganek jest od zachodu i trochę tam wietrznie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

to i ja skorzystam z okazji i podpytam, co zrobić z mim gankiem :D

a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie? ;-)

Na zdjęciu może tego dobrze nie widać, ale tam między chodnikiem do drzwi wejściowych, a podjazdem do garażu jest pasek ziemi - tak z 60cm. Zachodzę w głowę, co z tym.

zgadza się - nie widac. wrzuć fotkę z lepszym widokiem, no i prosze daj jakies wymiary. szerokość - 60, a długość tego paska?

No i co przy samych drzwiach - dwie duże gliniane donice? Coś pnącego po tych kolumnach?...

Ganek jest od zachodu i trochę tam wietrznie.

a to juz trochę uzaleznione od tego jaki styl ma przyjąć ogród. Żeby się "coś" pięło po kolumnach musiałoby mieć stosunkowo duże donice. No i najlepiej być samoczepne, bo inaczej musałbyś jakoś podwiązywac, a przy kolumnie to może być z tym trochę - nomen omen - zachodu :)

A może duże bukszpanowe kule w okrągłych terakotowych donicach - bardzo klasycznie ale bezpretensjonalnie. Np. podsadzone przewieszającym się, zimozielonym barwinkiem o biało obrzeżonych liściach.

Można te kolumny też okręcić delikatną siatką oczkową i puścić po nich powojnika. Ale powojnik niestety nie jest interesujący w okresie bezlistnym.

Można też w dużej donicy ustawić stelaż pod pnącza z bambusa i na tym puścić powojnik, groszek pachnący, wilec, nasturcję i inne delikatne pnącze a zimą schować donice.

Poniżej możliwość zagospodarowania - robiłam bez skali, więc to niekoniecznie tak dokładnie wszystko się zmieści. Są to rośliny znoszące susze, glebę można wysypać żwirem. Trzeba pamiętać, ze jeśli podjazd jest tak błękitno- srodziemnomorsko zagospodarowany to przedogródek po drugiej stronie chodnika powinien utrzymywać taką stylistykę.

http://img8.imageshack.us/img8/6053/podjazd.jpg

Ojej, Elfirku - wielkie dzięki!

Już mi się to wyobraziło, super, dokładnie o takie klimaty mi chodziło :D

Jak tylko panowie zabiorą swoje zabawki, lecę do sklepu i działam!

Mymyk,

a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie?

No pewnie, że bym wolała... Ale jakoś głupio mi tak wyciągać z Was informacje, za które normalnie słono się płaci...

Jeśli mogę poprosić o jakiś ogólny pomysł, to będę strasznie wdzięczna - założę tylko nowy temat, żeby tu OT nie robić.

http://forum.muratordom.pl/pomysl-na-ogrod-na-wietrznym-wzgorzu,t156797.htm - założyłam, zapraszam :D

Mymyk,

a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie?

No pewnie, że bym wolała... Ale jakoś głupio mi tak wyciągać z Was informacje, za które normalnie słono się płaci...

płaci się za kompletny projekt - a ogólne koncepcje sa gratis dla miłych Forumowiczów :)