Elfir 30.03.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jeżeli to waskie przejscie to inaczej. Rabata 60-70 cm - z przodu strzyżony nisko bukszpan a pomiędzy bukszpanem i werandą duży zółty liliowiec na całej długości. Jedynie przy narożnikach werandy powojnik o intensywnym kolorze, np. ciemnofioletowy "Polish Spirit" czy czerwony "Kardynał Wyszyński". Aronia znosi cięcie - mozesz wyprowadzić ja w formę drzewkowatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.03.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A co to za kwiatki? O tych wspominałam jak o "wiejskiej mieszance". http://www.jaknet.pl/zuzia/kwiaty01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 30.03.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Czerwone - godecja, niebieskie - chaber, białe w żółtym środkiem - chyba złocień, żółciutkie - maczek kalifornijski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 30.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jarkotowa- śliczny masz ten ganeczek. Mi zawsze tak "klimatycznie"do malw pasowały floksy. Floksy są na tyle wysokie i stabilne, że zasłaniają tę gorszą część malw. Ewnetualnie cynie a niżej astry, aksamitki. Możesz też zastąpić malwy słonecznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 31.03.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Dzięki Edzia za miłe słowa. Malwy przesadzę bo muszę przyznać, że z lekka mnie irytują sznureczki przy malwach, którymi są oplątane sztachetki. Chyba je przesadzę pod słup wysokiego napięcia. Tam sznureczki nie będą raziły a i słup będzie lepiej wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 31.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam, chytrze podepnę się pod temat i poproszę o poradę co posadzić po bokach ganku przy ścianach domu. Rabaty te mają po 1 m szerokości i chciałbym tam posadzić coś ładnego ale w wersji dla leniwych. Dobór utrudnia mi orientacja budynku - ganek i rabaty są na północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.04.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 To mają być byliny czy krzewy? Bo z krzewów chyba najwygodniej różaneczniki podsadzone funkiami i paprociami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 01.04.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Krzewy, a byliny jeśli nie trzeba ich wykopywać.Paprocie i funkie już trafiają na mój zakupowy celownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.04.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 może tu zajrzyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rennik 02.04.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam, takżę chciałam się dołączyć do pytania.Poradźcie co posadzić w tych wymurowanych donicach po bokach schodów, chciałabym coś co wyglądało by dobrze o każdej porze roku, z dosadzeniem jakiś kwitnących kwiatów w okresie wiosenno-letnim. Dodam jeszcze,że ganek jest od wschodu. Z góry dziękuję za rady.Pozdrawiam wiosennie. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1a2caeea36ef341.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Te "donice" to miniaturki Posadź cis/ostrokrzew/bukszpan formowany w wąski, wysoki stożek i podsadź go trzmieliną Fortune'a. lub Wierzbę "Hakuro Nishiki (teoretycznie winna być na słońcu, ale z półcieniem też sobie daje radę) podsadź kilkoma małymi kulkami strzyżonego bukszpanu. Z sezonowych roślin najlepiej użyć fuksji lub begonii, bo znoszą półcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rennik 06.04.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzięki Elfir za szybką doradę zastosowałam wariant 1, wygląda super. Mam nadzieje,że będzie rosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 To dawaj zdjęcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 07.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 http://images48.fotosik.pl/99/8dee76534629dee7med.jpg Witam, to i ja skorzystam z okazji i podpytam, co zrobić z mim gankiem Na zdjęciu może tego dobrze nie widać, ale tam między chodnikiem do drzwi wejściowych, a podjazdem do garażu jest pasek ziemi - tak z 60cm. Zachodzę w głowę, co z tym. No i co przy samych drzwiach - dwie duże gliniane donice? Coś pnącego po tych kolumnach?... Ganek jest od zachodu i trochę tam wietrznie. Z góry dziękuję za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.04.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 to i ja skorzystam z okazji i podpytam, co zrobić z mim gankiem a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie? Na zdjęciu może tego dobrze nie widać, ale tam między chodnikiem do drzwi wejściowych, a podjazdem do garażu jest pasek ziemi - tak z 60cm. Zachodzę w głowę, co z tym. zgadza się - nie widac. wrzuć fotkę z lepszym widokiem, no i prosze daj jakies wymiary. szerokość - 60, a długość tego paska? No i co przy samych drzwiach - dwie duże gliniane donice? Coś pnącego po tych kolumnach?... Ganek jest od zachodu i trochę tam wietrznie. a to juz trochę uzaleznione od tego jaki styl ma przyjąć ogród. Żeby się "coś" pięło po kolumnach musiałoby mieć stosunkowo duże donice. No i najlepiej być samoczepne, bo inaczej musałbyś jakoś podwiązywac, a przy kolumnie to może być z tym trochę - nomen omen - zachodu A może duże bukszpanowe kule w okrągłych terakotowych donicach - bardzo klasycznie ale bezpretensjonalnie. Np. podsadzone przewieszającym się, zimozielonym barwinkiem o biało obrzeżonych liściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Można te kolumny też okręcić delikatną siatką oczkową i puścić po nich powojnika. Ale powojnik niestety nie jest interesujący w okresie bezlistnym. Można też w dużej donicy ustawić stelaż pod pnącza z bambusa i na tym puścić powojnik, groszek pachnący, wilec, nasturcję i inne delikatne pnącze a zimą schować donice. Poniżej możliwość zagospodarowania - robiłam bez skali, więc to niekoniecznie tak dokładnie wszystko się zmieści. Są to rośliny znoszące susze, glebę można wysypać żwirem. Trzeba pamiętać, ze jeśli podjazd jest tak błękitno- srodziemnomorsko zagospodarowany to przedogródek po drugiej stronie chodnika powinien utrzymywać taką stylistykę.http://img8.imageshack.us/img8/6053/podjazd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 07.04.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ojej, Elfirku - wielkie dzięki! Już mi się to wyobraziło, super, dokładnie o takie klimaty mi chodziło Jak tylko panowie zabiorą swoje zabawki, lecę do sklepu i działam! Mymyk, a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie? No pewnie, że bym wolała... Ale jakoś głupio mi tak wyciągać z Was informacje, za które normalnie słono się płaci... Jeśli mogę poprosić o jakiś ogólny pomysł, to będę strasznie wdzięczna - założę tylko nowy temat, żeby tu OT nie robić. http://forum.muratordom.pl/pomysl-na-ogrod-na-wietrznym-wzgorzu,t156797.htm - założyłam, zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.04.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mymyk, a nie wolisz popytać od razu kompleksowo tylko tak fragmentarycznie? No pewnie, że bym wolała... Ale jakoś głupio mi tak wyciągać z Was informacje, za które normalnie słono się płaci... płaci się za kompletny projekt - a ogólne koncepcje sa gratis dla miłych Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 07.04.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jak tak, to zapraszam serdecznie tu: http://forum.muratordom.pl/pomysl-na-ogrod-na-wietrznym-wzgorzu,t156797.htm I z góry dzięki za wszelkie uwagi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 09.04.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 jarkotowa - wal tam pięciornika http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/pieciornik_krzewiasty1_MM_450.jpg Ladne toto, długo kwitnie, mało wymagający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts