Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie tynki wewnętrzne wybrać?

Recommended Posts

Witam

Ja wybrałem czesciowo gipsowe czesciowo cemenciak. Wszystko rzucane maszyną. Cementowe do lazienek, garaz i pomieszczenie c.o. Pokoje - gipsowe. Dlaczego tak:

- gipsowe cena 25 zl za m2

- cementowe 32 zl/m2

Po cement. musialbym klasc dodatkowo gladź.

Na początku chcialem cementowe ale cena przesadzila za gipsowymi. Jezeli chodzi o zdrowotnosc to nie ma roznicy natomiast gips bardziej chlonie wode czyli nie za bardzo nadaje sie do pomieszcen nieogrzewanych i wilgotnych.

Firma ktora mi robi kladzie tynki cement. w cenie gipsowych (pow. tynkow cement 100 m2 , gipsowych 450m2)

Patrząc na tynki gipsowe to i tak pociągne je gladzią tylko to bedzie minimalna warstwa....

My mamy takie tradycyjne tynki osobiście uważam, ze są dużo lepsze od gipsowych. Nasze tynki są zacierane na gładko piaskiem kwarcowym wyglądają super, potem na nie tylko grunt i farba. Jeden warunek to tynkarz znający sie na swojej robocie a nie partacz.

Potwierdzam, dobrzy tynkarze robią tynki cem-wap super. "Moi górale" ostatnią warstwę zacierali w taki sposób, że jest równiutka i wystarczy ją zagruntować i przetrzeć papierem ściernym, żeby obsypały się nieprzyspojone ziarnka piasku i położyć kolor. Tynki nie pękają, trzymają pion i poziom, na narożnikach założone listwy. Oczywiście jest struktura, właśnie dzięki piaskowi (bardzo drobny-mułek) ale to ma swój urok i za nic nie położyłbym na to gładzi...

Nie do końca rozumiem tę pogoń za idealnie gładką powierzchnią (raczej b. trudną do osiągnięcia), często potem burzoną strukturami najróżniejszej maści..., nie powiem niektóre są fajne.