ged 30.03.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Karczownik wyciął mi kilkuletnią owocującą fantastyczną grusze. Czy taka przewrócona bez korzeni, ale jeszcze śpiąca grusza jest do odratowania - nie chodzi mi o ratowanie drzewa, ale o przeszczepienie odmiany - to jest mutant klapsy, niepowtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 tak, ale trzeba trzymac zrazy w chłodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zetnij czym prędzej i do lodówki. Żeby nie uschły dobre są foliowe torebki ze "szwem". Nalewasz ciut wody, wylewasz , to co tam zostanie wystarczy. Wiosną jak soki ruszą możesz na byle czym w kożuchówkę, bo to najłatwiej i najpewniej. Byle uratować, jak podkładki nie masz. A w przyszłym roku zaszczepić na porządnej podkladce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 30.03.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Skontaktowałem się ze szkółką w Zelkowie, przygotują podkładki i fachowo zaszczepią. Kazali ściąć jednoroczne pędy i zakopać w piachu. Zrobię tak i tak, do piachu i do lodówki. Bardzo zależy mi na tych gruszkach - mają niepowtarzalny smak, aromat i konsystencję - są podobne do klapsy, ale to nie jest klapsa. Może ktoś rozpozna odmianę. Fotka z 5 września, bezpośrednio po zbiorze. http://www.wydzialtanca.pl/murator/DSC02525b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 30.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 są podobne do klapsy, ale to nie jest klapsa. Może ktoś rozpozna odmianę. faktycznie bardzo podobne. Może to jest 'Red Faworytka' czyli inaczej mówiąc klapsa czerwona. Termin zbioru się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 31.03.2009 00:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Mam Red faworytkę - jest bardziej czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 31.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 zauważyłam, że piszesz o "kilkuletniej" gruszy. Jesli jest faktycznie nowa to mogłaby to być czeska 'Izolda'.bo z tzw. "starych" odmian to jeszcze ewentualnie pasowałby 'Król Sobieski' - równiez grusza letnia, podobna z wyglądu, niezbyt dlugo się przechowuje - po paru dniach ulęga się od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts