Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wakacyjne oczekiwania wczasowiczów

maciek01

Recommended Posts

Wchodzenie w owe "interakcje" nie ma nic wspólnego z prowadzeniem czy istnieniem tzw. obiektu agroturystycznego.

Agroturystyka jest prowadzona wyłącznie przy gospodarstwach rolnych i musi być prowadzona w sposób nie zakłócający produkcji rolnej.

Jeśli dochód gospodarstwa z wynajmu przekracza 50 % dochodu z działalności rolnej to mamy już do czynienia z turystyką wiejską, wynajmem pokoi.

To tak w kwestii definicji ustawowych.

Ale wśród wytycznych organizacji turystycznych znajdują się zalecenia interakcji z gośćmi.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście formalnie określenie AGROTURYSTYKA ma konkretną definicję. Poniewaz jednak trzeba bardzo uważać z nazewnictwem w tej branzy (jesli nazwę się np "pensjonatem" to podpadam pod wymogi "pensjonatowe", juz zupelnie inne), więc nazwa AGROTURYSTYKA, z braku innej lepszej nazwy, często oznacza jedynie TURYSTYKĘ NA WSI, czyli raczej właśnie "wiejską" a nie "agro" (rolniczą). Nie ma takiiego "szyldu" pod ktory ja akurat mogłabym sie podpiąc w 100% (który by nas idealnie zdefiniowal),więc mam w serwisie www bardzo szczegółowy opis ze zdjęciami, aby każdy wiedział dokładnei gdzie jedzie. A nazywa się to u mnie "agroturystyka" bo formalnie mam taki status - czynne gospodarstwo rolne (u nas to koszone łąki) i max. do 5 pokoi.

Skoro bardziej merytorycznie sie zrobiło to cos jeszcze napiszę ;-) Może komu się przyda.

Do nas własnie przyjeżdżaja te osoby, którym zależy na niezalezności ( nieźle wyszło ;-) ), jaką oferujemy w serwisie www i chcą spędzać czas SAMI.

Ale też, jak pokazuje zycie, zdarzaja się goscie, z którymi po prostu zaczyna się przesiadywac i rozmawiać.. Ale jest to, nazwijmy, "spontaniczne" - po prostu nagle jakaś "bratnia dusza" do nas przyjeżdża, nie wynika to " z definicji" i założeń.

Np w tym roku na Świeta mamy tych samych gości co rok temu no i nie sposób było nie usiąść i nie pogadać :-)

Jesli więc "dzieje się to samo" (i jesli obie strony chcą) - nie walczymy z tym ;-)

Nic na siłę (w żadną stronę..).

...

Ale wśród wytycznych organizacji turystycznych znajdują się zalecenia interakcji z gośćmi.

... agroturystyka ?

Byłem niedawno w prawdziwym takim gospodarstwie u jednej z naszych Forumowiczek

... wprawdzie "interakcjonowałem" się tylko i wyłącznie z Gospodarzami przy pomocy flaszki dobrej Teqila, ale niezmiernie mnie się podobał "zestaw śniadaniowy" podany nam porzez Gospodynię - jakoś nie wyobrażam sobie agroturystyki bez wiejskiego, tradycyjnego jadła - szczególy typu zakwaterowania pozostawiam do wyboru Gościom :)

no i ja sie doopisze, rolnik(emerytowany prawnik z RFN) posiada w zagrodzie:

-ciagnik i maszyny

-roznego rodzaju bydlaczki

-kilka hektarow lak i ziemi uprawnej

itp. w ten desen , a wszystko jak w Hiltonie!

a-ha, mialem kiedys taka ulubiona grusze.....jak cudownie zanuzalo sie u-boota w jej cieniu.

domek - to nawet nie było śmieszne. A w dodatku bez sensu.

Zachwalasz bardzo wysoki standard usług, na który nie każdego stać. Dlatego niektórzy właściciele wiejskiej turystyki nastawiają się na mniej zamożnych klientów obniżając standard (w tym klasy wyposażenia i stylistyki wnętrz) i tym samym cenę noclegu.

Tak samo nie każdy wypoczywa w hotelach 5-7-gwiazdkowych, dlatego istnieją hotele niższych klas.

Czy będziesz się czepiał w hotelu 3-gwiazdkowym, że nie ma basenu i kortu?

Jakbyś przeczytał wątek jeszcze raz, zwróciłbyś uwagę, że designerski wystrój wnętrz nie jest koniecznością dla potencjalnych turystów. Kierują się raczej schludnością/czystością i ceną.

Edytowane przez Elfir

no , wybacz ....ale, mamy XXI w. wiec takie "luxusy" jak ac, wi-fi, i "osobny sracz" to podstawa.

pomijam 180x200 warsztat w takim pokoju, bo to normalne...

Ekstra koszt, to zamiast smalcu ze skwarkami rolada z perliczki itp. jak orkisz = zwykla czysta, jablecznik lub jablko w marcepanie.....i nikt na sile nie wciska serwisu spa lub jazde bryczka.Twoj eksta wydatek....

To samo tyczy sie hoteli.

wiec takie "luxusy" jak ac, wi-fi, i "osobny sracz" to podstawa.

.

Przecież ty się czepiasz wystroju wnętrz polskiej przeciętnej "agroturystyki" a nie własnej toalety (z resztą rzadko gdzie jest wspólna).

Wi-fi - wiesz, że nigdy nie przyszłoby mi do głowy nawet zapytać czy jest. Ja nawet szukam miejsc, gdzie nie ma zasięgu telefon komórkowy :)

Edytowane przez Elfir

Przecież ty się czepiasz wystroju wnętrz polskiej przeciętnej "agroturystyki" a nie własnej toalety (z resztą rzadko gdzie jest wspólna)

ale to juz zostalo dawno wyjasnione.

a-ha , jeszcze jedno. tego jak to juz pisalem , ze byle co i byle jak,ale ceni sie jak fiu - fiu. bez nakladu byle badziew, byle pseldoantyk i mamy super atrakcje.

ale to weryfikuje rynek. Jeśli ktoś z "pseudoantykami" ma gości przy wygórowanej cenie, znaczy, że goście takiego wystroju oczekują i uznają go za atrakcję.

Jest wiele miejsc, które mi się podobają, ale mnie po prostu nie stać na wypoczynek w nich.

Dlatego idę na kompromis - określam te elementy, z których nie zrezygnuję (jak własna toaleta i czystość) na rzecz tych, które są mi obojętne (wysmakowane wnętrza).

Z resztą ja raczej z tych, co potrzebują głównie łóżko, bo cały dzień spędzają poza domem. A jak urlop wypada w deszczowym okresie to jednak wole nudzić się u siebie w domu niż na wczasach.

Edytowane przez Elfir