Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia z tasma czy bez ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Przymeirzam sie do kupca folii wysokoparoprzepuszczalnej. Wstepnie wybralem Tyvek Pro - chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny.

I mam pytanko - lepiej kupic z tasma czy bez ? Jezeli sei kupuje bez to i tak sie dokupuje tasmy laczace czy tez stosuje sie jakies "reczne" metody ?

Docelowo z "wbudowana" tasma jest troche drozej i troche lepiej ?

Fantom

też miałem taki sam dylemat jesienią, też z TyvekPro (z Folnetu na allegro jak wielu z forum :) ) i wybrałem jednak z taśmą, sklejone zawsze sztywniejsze, szczelniejsze, wydaje się być porządniejsze, różnica w cenie nie taka gigantyczna, jeśli by osobno kupić taśmę dwustronną i kleić wyszłoby pewnie drożej, a i pewnie mniej dokładnie

Tez mam taka teorie wiec pokleilem folie. Wg mnie skoro polac dachowa wentylowana jest z dolu do gory to musi wiewac powietrze/wilgoc do wełny.

Teorie sa rozne ja stwierdziłem ze kosz takiej operacji jest znikomy w stosunku do kosztu całego dachu wiec mam zakladki poklejone ze soba a dodatkowo na koncach folia przyklejona do muru tasma butylowa. Moze troche przesadziłem ale doszedlem do wniosku ze rzeczy ktore trudno pozniej poprawic nalezy zrobic z b.dobrych materiałów i zgodnie z instrukcja ktora podaje producent(w tym przypadku DuPiont) a nie potem pisac: Ratunku dach mi przecieka .... itd.

A co to jest "wilgoć"?! Woda przez folię nie przechodzi a para wodna przechodzi w obie strony! Klejenie folii ma teoretycznie zapobiegać przewiewaniu izolacji cieplnej (wełny). Pod pokrycie jest przepływ laminarny ( a nie burzliwy) i do tego dławiony niejednokrotnie złym wykonaniem dachu. Pozdrawiam.

Klejenie zakladow wystepuje na dachach o niskim kacie (plaskich), tam gdzie dom stoi blisko wysokiej zabudowy, na/pod wzniesieniami. I dalej uparcie ... wybij sobie z glowy folie ostatecznie daj membrane jak nie masz deskowania.

Ano - jako "membrane" rozumiesz foliwe wysokoparoprzepusczalana ?

Jezeli tak to wlasnie zamierzam taka dac (Tyvek pro z tasma)

Fantom

U nas dach ma tylko 20 stopni.Będzie deskowany.Zastanawiamy się nad dwoma membranami Corotop Power i Proctor Roofszild Super(ta jest sporo droższa).Powinniśmy kłaść je na taśmy?

No ja ogolnie tego nie czaje chyba. Dla mnie na logike, kladzenei na jakimkolwiek dachu membrany bez laczenia jej tasma jest bez sensu - ale neich sie ktos wypowie kto to czai

Fantom

Sklejanie folii nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam.

Mozesz jakos rozwinac temat ?

Rozmawialem wlasnie z gosciami z firmy Folnet (znana chyba czesci userow). Zajmuja sie takimi sprawami juz od wielu lat. Powiedzieli, ze praktycznie w kazdym przypadku powinna byc klejona. Oczywiscie nei traktuje tego jak wyrocznie, ale jak potwierdzenie tego co mysle.

No bo jak folia ma spelniac swoje zadaine (zatrzymywanie wiatru i wilgoci od gory) jezeli nei jest ona szczelan tylko sa "przedmuchy" ?

Fantom