Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy, pęknięcia na suficie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak u nas wylali strop, to rys bylo tyle co dziur w serze szwajcarskim.

Oczywiscie jak to zobaczylem to od razu wywalilem ekipe ktora to spartolila i poprosilem kontruktora o ekspertyze (z tym to nie ma zartow, naprawde).

Wierz mi lepiej wydac te kilka tysiecy na rozebranie lub wzmocnienie stropu niz pozniej robic totalna rewolucje - nie ma dyskusji.

Kontruktor sprawdzil klase betonu, gestosc ulozonego zbrojenia i ....

w 2 pomieszczeniach o wymiarach 4x4 gdzie rys bylo najwiecej powiedzial zeby o sprawie zapomniec! Ale w innym pomieszczeniu o wymiarach 6x6, gdzie rys praktycznie nie bylo, moze jedna czy dwie, zalecil pod stropem (wskazal dokladnie gdzie i jak) wmontowanie na poduszkach betonowych dwoch dwuteownikow 200.

Po oblozeniu tego regipsem wyglada jak belka stropowa - zaden problem - a spac moge spokojnie.

Jego zdaniem wszystkie nasze rysy mialy charakter skurczowy, zbrojenie bylo bardzo geste, beton co prawda nie za mocny B15, ale jak zdjelismy szalunki ani pol centymetra sie stropy nie pouginaly. Po postawieniu scianek dzialowych na poddaszu sprawdzilem poziomica - wszystko OK.

Tak juz stoi 2 lata i chyba stac juz bedzie - pare wichur juz przeszlo i kilkaset kilo dachowki na nim tez lezalo :)

MOJA KONKLUZJA - KONIECZNIE ZASIEGNIJ RADY DOBREGO KONSTRUKTORA !!!!!! Zaplac nawet 1000 jak trzeba , to nic w porownaniu z pozniejszymi problemami.

Moim zdaniem - Twoje rysy nie wygladaja zbyt niepokojaco.

Powodzenia

Marek

• 1 month później...

Witam !

Mnie również dotknęły podobne przyjemnosci w postaci pęknięć. Mój strop jest żelbetowy o gr 12 cm beton B-20 zbrojony jednokierunkowo prętami fi 12mm co 5 cm na całej długości, wieńce zbrojone fi 16mm. Po dwóch latach od wylania stropu pojawiły się pęknięcia podobne jak u Was i co najdziwniejsze w najmniejszych pokojach. Uwidoczniły się również pęknięcia przy narożnikach budynku. Konstrukcja mojego domu jest dobrana do warunków geologicznych (szkody górnicze) stąd tak duże zbrojenie. Radziłem się dwóch niezależnych inż. budowlańców z ich opinnii wychodzi że jest ok i sa to pęknięcia wynikajace z liniowej rozszeżalności żelbetu. Dodam również, iż w tym samym czasie pojawiły się pęknięcia przy oknach ale bardzo dziwne się zachowują pekają poziomo od dolnej krawędzi okna z jednej strony, i z drugiej strony pojawia sie rysa pozioma która biegnie z górnej krawędzi okna dziwne prawda !!!. Sciany zbudowane są z pustaków max (Cerpol Kozłowice kl. 15MPa) + styropian 10 cm. Jestem wdzięczny za każdą radę co do powstawania takich pęknięć i rys i sposobów ich napraw. Pozdrawiam Piotr.

kiedyś pamiętam była zażarta dyskusja na temat wyższości (i to bynajmniej nie świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia) monolitu nad terivą....ten wątek właśnie potwierdza moje zdanie na ten temat - monolit, monolit, monolit.................pzdr

• 8 months później...
Mam wykonany strop Teriva 6m rozpiętości i pojawiły się w 2 miejscach rysy widoczne na tynku gipsowym od spodu wzdłuż belek stropu.Pojawiły sie po ok 1 roku od zbudowania domu i jego użytkowania.Nad rysami nie ma ścian działowych na kondygnacji powyżej.Czy takie rysy to powód do niepokoju,czy może zwykła sprawa przy tym stropie?? Podobno te stropy mają tendencję do rysowania się i uginania.Będę wdzięczny za opinie.Pozdrawiam.

Żebra rozdzielcze były zrobione prawidłowo,według projektu.Konstruktor stropu ,z którym rozmawiałem powiedział,że w pierwszych latach po wybudowaniu mogą sie pojawić rysy na stropie Teriva,który jest tani ale ma tendencję do ugięc i rysowania.Pozdrawiam.

Ten konstruktor to chyba od konstruowania statków powietrznych :D

zamiast opwiadać bzdury powiedziałby Ci lepiej jak należy wykonywać takie stropy i co należy zrobić żeby uniknąć rys i nadmiernych ugięć.

Tylko, że teraz to już trochę za późno.

Zadaj mu tylko pytanie czy wie co to jest np:

strzałka odwrotna, moment utwierdzenia itp.

pzdr

Po mojemu rysy na stropie to to już taka uroda terivy . Poszukaj w internecie ja swojego czasu znalazłem instrukcje montazową ITB dla stropu teriva. Zreszta tka sama instrukcja montazu przyjechała razem z belkami które zamówiłem u producenta. Zrobiłem dokładnie z tą instrukcją dałem nawet nieco gęsciej żebra rozdzielcze i też mam rysy. Widac tak juz musi być z terivą.

Pozdrawiam

Marne to pocieszenie, ale w moje teriwie też wystąpił ten problem - mimo żeber rozdzielczych. Co ciekawe, stało się to po ostrym wygrzaniu stropu kominkiem w drugiej zimie użytkowania domu - raz mi się za dużo dołożyło, zostawiłem otwarty szyber i temperatura poszybowała do 36+ stopni 8)

Inwestor,Peteros-te rysy u Was są wzdluż belek??Poza tym czy jak pomalowaliście (jeżeli już malowaliście) to sie pojawily spowrotem??

Pozdrawiam.

PS-w innym domu mam Fert-a i zero rys!!!

Tak są wzdłuż belek i w niektórych miejscach w poprzek gdzie prawdopodobnie sa żebra rozdzielcze. Nie malowałem ponownie nie wiem czy znikna po malowaniu. Mam już dosyć prac budowlanych i chcę pomieszkać. I te rysy mam gdzieś 8)

Pozdrawiam