Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieliście w domu złotooki ?

Recommended Posts

od dziś kocham te żyjątka...

wstyd sie przyznać - wcześniej ulegały terminacji :-?

Ty to masz łeb !!!!! W warunkach domowych żeś terminację robił ze złotookami, a durni naukowcy nie mogą tego w super laboratoriach zrobić !!! Może zaspokuj moją ciekawość co z tego wyszło? Złotooki barbossa ze skrzydełkami? To twoje potomstwo też potrafi pożerać robactowo, czy już się przerzuciło na inne większe stworzenia? Cholera masz łeb z tego co kojarzę ostatni co dokonał terminacji to człowiek mucha ale to był tylko film, tyś tego dokonał w rzeczywistości, NOBEL ci się należy.

PS.

Tylko uważaj bo społeczeństwo mamy jakby ze średniowiecza i może dokonać ci eksterminacji potomstwa, ze szkodą dla genetyki, na razie z domu nie wypuszczaj !!! :p

Moje złotooki zimują na strychu.

Uchylam jesienią okno połaciowe na strychu, które zamykam dopiero jak na dobre zacznie się sezon grzewczy.

Włażą i chowają się nie wiem gdzie, bo ich przez zimę nie widać, czasem jakiś zabłąka się do części mieszkalnej.

Wiosną (w zeszłym tygodniu robiłem akcję uwalnia), jak tylko robi się cieplej i wyjdzie słoneczko gromadzą się przy oknie i czekają. Otwieram i cała chmara fruu.

Zostawiam okno uchylone, aby większe śpiochy mogły się donynać i też wylecieć.

od dziś kocham te żyjątka...

wstyd sie przyznać - wcześniej ulegały terminacji :-?

Ty to masz łeb !!!!! W warunkach domowych żeś terminację robił ze złotookami, a durni naukowcy nie mogą tego w super laboratoriach zrobić !!! Może zaspokuj moją ciekawość co z tego wyszło? Złotooki barbossa ze skrzydełkami? To twoje potomstwo też potrafi pożerać robactowo, czy już się przerzuciło na inne większe stworzenia? Cholera masz łeb z tego co kojarzę ostatni co dokonał terminacji to człowiek mucha ale to był tylko film, tyś tego dokonał w rzeczywistości, NOBEL ci się należy.

PS.

Tylko uważaj bo społeczeństwo mamy jakby ze średniowiecza i może dokonać ci eksterminacji potomstwa, ze szkodą dla genetyki, na razie z domu nie wypuszczaj !!! :p

cóż,

popisałeś się...

W ubiegłym tygodniu przyjeżdżam na budowę, a tam przy oknie na poddaszu ( od południa ) pełno tego zielonego robactwa brrr... Zachodzę w głowę co to za stworzenia i czy aby jakiegoś muchozolu na to coś nie kupić :roll: ? Dobrze, że przeczytałam co to takiego, bo już miałam zamiar je wymordować :wink: A teraz delikatnie swoje złotooki wypędzę na powietrze i niech mi chronią ogród :D

Mi również temat się przydał :D Jakiś czas temu zaczęłam u siebie zauważać te owady i trochę się przestraszyłam :o Któregoś dnia nawet zapuściłam się w czeluście internetu żeby odnaleźć co to za stworzonka i czy mam się bać ale niestety nie przyniosło efektów, a tu proszę, pare dni później taki temat na muratorze :lol: Przeczytałam artykuł z pierwszego postu i teraz zaniepokoiło mnie zdanie:

"Niestety, złotooki są wrażliwe na mróz, w surową zimę może zginąć nawet 90% tych owadów." Już myślę jak je wyłapać przed zimą i przetrzymać w domu żeby na przyszły rok też były :lol: ;)

• 4 years później...

Szukam,szukam co to mi na strychu trupem poległo w ilościach hurtowych,a tu taki temat :confused:

Człowiek nieświadomy naprawdę-miesiąc temu zamknęłam schodami wyjście na strych a wczoraj patrzę,a tu trup ściele się bardzooo gęsto :roll: ale na strychu było okropnie zimno,a w domu nie grzane,więc może nie moja wina....

• 4 months później...
Ja chcę się ich pozbyć, mieszkam w bloku i od jakichś dwóch tygodni w pokoju córki codziennie rano widze małe larwy - małe białe gąsieniczki na ścianach (okolo 2, 3 sztuki) i co jakiś czas te złotookie zielone dorosłe osobniki się pojawiają, nawet wczoraj na ścianie znalazłam mały kokonik. Córka nie chce spać ani przebywać w swoim pokoju i nie można jej w żaden sposób przegadać że to owady pożyteczne. Prosze o pomoc.

złotooki są drapieznikami - polują na mszyce.

Na zimę szukają ciepłego schronu. Poleca się budowanie specjalnych uli dla pozytecznych owadów.

http://static.e-ogrodek.pl/articles/9183f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_domek-dla-owadow-gardenless-blogspot-com_main.jpg?0