Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źródełko, kaskada, fontanna

Recommended Posts

planowałam, jak większość, budowę oczka.

niestety druga połowa kategorycznie odmawia, argumentując:

- nie podoba się (koronny),

- brudzi się (jeszcze bardziej koronny),

- nikt nie będzie tam przesiadywał

podsumowanie: cena nie warta efektu

po burzliwych dyskusjach, przymiarkach i wizualizacji (na kupie kamieni ustawiony strumień wody z węża)

wyszło, że jak już jakakolwiek woda to, z fontanny.

ciekawam czy zadanie trudne do zrealizowania? może wiecie (domyślacie się) jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?

niestety w wyszukiwarce nie znalazłam żadnego postu na temat budowy i posiadania fontanny.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już od dawna myślę o czymś takim, czytam wszystko co mi wpadnie w ręce na ten temat. To co pstanowiłem to, że będzie to coś w formie długiego na kilkanaście, a może dwadzieścia metrów rowu. będą tu pływające wyspy i mostek i gdzieś w rogu skarpa z kamieni i jakiś szemżący strumyk. na to konto mam już trzy duże płaskie kamienie wykopane na działce, jeden całkiem duży. taki rów , czy oczko nie powinno być całe na słońcu, cześć powinna być w cieniu. zeby się sam oczyszczał musi być głęboki i trzeba zbierać spadające liście. zeby nie lęgły sie w wodzie komary woda powinna być w ruchu, choćby fontanna.

po burzliwych dyskusjach, przymiarkach i wizualizacji (na kupie kamieni ustawiony strumień wody z węża)

wyszło, że jak już jakakolwiek woda to, z fontanny.

A pod fontanną co? Oczko wodne? ;) Przecież gdzieś ta woda musi się podziewać, lejąc ot tak na ziemię wodę z wodociągu albo wyprodukujecie sobie bajoro w ogrodzie, albo będziecie mieli w reprezentacyjnym miejscu kostropacza z dyżurną odpowiedzią dla wizytujących "a to jest fontanna, ale nie włączamy, bo woda droga i błoto się robi".

J.

przecież fontanny mają swoje misy przeznaczone do spadającej wody no nie?

a jakby budować coś z kamienia swojego, to na najniższym poziomie też można wkomponować jakąś

przecież nie powiedziałam, że woda ma się lać strumieniami prosto na glebę

Ależ właśnie fontanna polega własnie na tym że woda nie leje się na ziemie tylko do zbornika z którgo jest tłoczona pompą do "tryskacza" i tak krąży w obiegu zamknietym

przecież fontanny mają swoje misy przeznaczone do spadającej wody no nie?

a jakby budować coś z kamienia swojego, to na najniższym poziomie też można wkomponować jakąś

przecież nie powiedziałam, że woda ma się lać strumieniami prosto na glebę

Właśnie o tym mówię, jeśli tak czy tak musisz wybudować jakąś misę pod tą fontannę, to już ta misa będzie oczkiem wodnym, którego nie chcecie.

J.

W ubiegły długi weekend zakończyliśmy właśnie budowę strumyczka i oczka. Myśleliśmy co prawda o fontannie, jednak na rozmyślaniach sprawa się zakończyła.

Taki otoczakowy strumyczek i wapienne oczko wygląda ok. No i sprawa ważna - obieg wody - aby nie mnożyły się komarzyska. Teraz tylko roślinki. Żółty irys wodny, stojący od 3 lat w ogromnej misce nareszcie doczekał się swego miejsca na ziemi i kwitnie! :wink:

Nie wiem jak to będzie z czyszczeniem owej budowli, ale mąż jest optymistą. Oczko nie znajduje się pod drzewami tylko wchodzi nieco pod pergolę więc liści nie powinno być sporo. Ale to dopiero się okaże...w praniu :wink:

Fontanna może się obejść bez żadnego zbiornika

Trudno mi to wytłumaczyć bez rysunku ale spróbuje...;)

Zakopujemy w ziemi duże naczynie ( może być stara wanna, lub wanienka murarska - tu koszt ze 40 zł) przykrywamy gestą, sztywną siatką o oczkach 5mm, przysypujemy siatke żwirem, Strumień fontanny kierujemy tak by spadał na żwir, wanna wypełniona jest wodą w niej zatopiona jest pompa która tłoczy wodę rurką do tryskacza.

Obieg wody jest zamknięty - w upały trzeba dolewac wodę bo są spore straty na parowanie a pompa musi byc zanurzona by sie nie spaliła

no, więc problem rozwiązany u mnie będzie fontanna, teraz muszę tylko wybrac model :p

doszukałam się fontann z zamkniętym obiegiem wody. modeli jest bez liku, w zależności od rodzaju posiadanego ogrodu od barokowych do ludowych.

poniżej wklejam jedne z przykładów fontanny do b.małego ogrodu ot takie źródełko

http://www.venus-fontanny.com/Nowe%20zdjecia/f13.jpg

http://www.venus-fontanny.com/images/f3a.jpg

• 3 years później...
  • 3 weeks później...

Bardzo proszę o komentarz czy opisany poniżej sposób jest dobry na zrobienie sobie fontanny na tarasie. Otóż, zamierzam zamówić u kamieniarza dużą kamienną misę i włożyć do niej pompkę - taką jak do oczka wodnego. Ewentualnie, gdyby taka misa była bardzo droga, kupić dużą donicę ogrodową.

Pomysł mnie wydaje się bardzo prosty, ale nie znam się na tym kompletnie. Na razie pooglądałam tylko pompki na Allegro i myślę, że można by je tak zastosować. Kabel przełożyłoby się przez dziurę w dnie donicy, zasmarowało silikonem i niech ciurka. Dobrze myślę?

• 2 months później...