Elfir 29.06.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Bardzo, bardzo cię prosze być zniwelował ten kopczyk przed posadownieniem fontanny. Moze mam skrzywioną wyobrażnię, ale skalniak i okragły, klasyczny podjazd mi sie juz nie komponują, a jak dojdzie do tego fontanna to masakra murowana. http://www.gardengrowth.com/wp-content/uploads/2008/12/entrance-garden-fountain.jpg Ta fontanna zrobiona została z dużego, przewierconego na wylot głazu. Woda wypływa dyszą w formie gejzera, spływa po kamieniu i wsiąka w żwir. Pod żwirem umieszczony jest zbiornik na wodę, a sam żwir ułożony został na drobnooczkowej sztywnej siatce stalowej. Przy kamieniu posadzono najprawdopodobniej trawę Glyceria maxima Variegata lub Phalaris arundinacea "Picta".Brzeg rabaty porastają kepki santoliny i jeszcze jednej rośliny, której nie potrafię zidentyfikować. Podobny akcent kolorystyczny można osiągnąć sadząc lawendę przetykaną floksem szydlastym. http://www.acheson-glover.com/community/images/articles_images/garden-fountain/WIN10-Bracken.jpg Tutaj mamy fontanne zrobiona z gotowych elementów betonowych udających murek z kamienia/cegły (mozna oczywiscie użyć oryginalnych materiałów). Sama misa fontanny jest gotowym plastikowym elementem, obudowanym murkiem. Pomiedzy murkami mozna sadzić rośliny sezonowe (np. pelargonie, surfinie) lub skalne, a nawet róże okrywowe, które będą malowniczo przewisać. http://www.mooseyscountrygarden.com/botanical-gardens/water-fountain-palms.jpg Ta fontanna została wybudowana ze sztucznego kamienia (mieszanki betonowej, formowanej w takie niekształtne kule). Mozna ja także wymurować cementem ze zwykłych kamieni. W szczelinach miedzy kamieniami można osadzić mech, niewielkie paprocie skalne. http://farm4.static.flickr.com/3101/2789750154_bab421225a.jpg To klasyczna, duża fontanna, w której, jeśli dolna misa ma głębokośc 80 cm, można uprawiać lilie wodne. http://www.gardeners.com/on/demandware.static/Sites-Gardeners-Site/Sites-GSC_Products/default/v1245233281142/Products/37-173.jpg Kameralna fontanna, która może stanowić centrum rabaty złożonej z róż, lawendy i strzyżonych w kule bukszpanów. Barokowe fontanny ze sztucznego kamienia w Polsce produkuje firma Chronos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.07.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Ma ktoś pomysł lub może ktoś robił fontannę lub źródełko z zamkniętym obiegiem wody bez pompy. Podobno można zrobić coś takiego . Marzy mi się taka mała kaskada na kamieniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 jak bez pompy to jak woda wędruje do góry? perpetum mobile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 14.07.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Poprzez system naczyń połączonych rurkami na różnych poziomach. Ale właśnie nie wiem ile tych naczyń i na jakich poziomach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.07.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 I tak se sama do góry płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 14.07.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 I tak se sama do góry płynie? Poszukaj w necie info o fontannie Herona... Już starożytni to wymyślili, ale nie do końca doskonałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otwmar 15.07.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Podciąganie kapilarne załatwi sprawę na niewielkich wysokościach i odległościach,drobny piasek + drenaż kilka kaskad duuuuża powierzchnia i woda się sączy,masa przy tym roboty(dokładność) ale ile satysfakcji gdy mówisz znajomym że to sobie tak samo płynie. Jeśli zależy ci na czystości wody bez pompy to pamiętaj że 70% oczka powinno stanowić żywy filtr(nie koniecznie w szerz,może być też w głąb ) a wiatr,różnice głębokości i temperatur zapewnią ruch wody,warto dodać czynnik biologiczny (w zoologicznym kupisz) przyśpieszający rozwój bakterii odpowiedzialnych za "filtrację" wody(można filtr z akwarium wypłukać w wodzie i wlać ją do oczka),warto zadbać o strefy beztlenowe i tlenowe (korzenie roślin załatwią sprawę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Podciąganie kapilarne nie da efektu fontanny. Spowoduje ze piasek bedzie wilgotny. Czy ktoś przeanalizował opis tej "fontanny Herona"? Potrzebny jest niewolnik do przelewania wody z naczyń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.07.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Oczywiście..Nawet mi się nie chciało dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars19 19.07.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam, zamierzam zrobic taką fontannę w ogrodzie http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72077,5239547.htmli mam pytanie robil ktoś z was coś takiego?? Jaką pompe zastosować??, możecie podać linki z allegro. Oplaca się robić takie coś czy taniej wyjdzie kupić gotowy produkt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Mamy podać linki z allegro? a samemu nie łaska zajrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars19 20.07.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 patrzylem jakie sa ale jest ich tyle ze trudno cos wybrac, myslalem ze ktos ma taka fontanne i pokaze jaka pompke zastosowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.07.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Potrzebny jest niewolnik do przelewania wody z naczyń Dlatego piszę, że niedoskonałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.07.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 A może są jakieś pompy z bateriami słonecznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 21.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Pompka jak pompka każdą do panelu słonecznego można podłączyć. Jeśli ma pracować tylko w słoneczne dni, to pewnie taki 25-30 W by wystarczył do zasilenia 15 W pompki (ok. 65cm x 45 cm i jakieś 500-550 zł). Jeśli miało by działać również wieczorami i w pochmurne dni to jeszcze akumulator, jakiś sterownik zasilania i 2-3 razy większej mocy panel (wymiary i cena też odpowiednio większe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekkuta 22.07.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To już lepiej niewolnik - proponuję chomika biegającego w kole który napędzał by pompę - dzienny koszt niewielki 1 marchewka i kromka chleba. Miłośnicy chomików mogą wykonać napęd wiatrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asaf 12.08.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Zobacz tu: http://marblex.pl/?act=oferta&kat=104są gotowe kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars19 16.01.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 no i zrobilem fontanne:)nie bylo to trudne do wykonania:)http://images50.fotosik.pl/249/650a8a676a2aa0fbm.jpgjeśli macie jakieś pytania to piszciepodoba się wam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 03.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 WitamBędąc na zakupach w OBI zobaczyłem z żoną ładne małe fontanny, któych wylot otoczony był diodami LED i dzięki temu wypływająca woda ładnie świeciła. Ponieważ jestem na etapie realizacji oczka wodnego z małym strymieniem wody wypływającym w górę z płaskiego kamienia chciałbym, aby wypływająca woda równie fajnie świeciła. W OBIm można kupić takie świecące dysze wylotowe, jednak jest to raczej wersja delikatna i mini. Próbowałem poszukać czegoś solidniejszego w sieci, ale nie znalazłem.Czy ktoś życzliwy może mi pomóc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 04.05.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 o takie coś chodzi? http://www.oczkawodne24.pl/product_info.php?cPath=291&products_id=1641 są też do innych typów, więc może znajdziesz coś dla siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts