Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy mozecie mi powiedziec czy ponizsze wylicznie dla tego typu domku http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-304,333,61,opis.html jest ok ? Bo jak patrze na wczesniejsze posty to chyba duzo za drogo. Stan surowy zamkniety (bez montazu okien i drzwi). Porotherm lub gazobeton. Strop typu terriva.

- Fundamenty 6 tys

- sciany parteru 10 tys

- strop 15 tys

- sciany poddasza 13 tys

- scianki dzialowe gora i dol 5 tys

- dach 23 tys

- taras, podjazdy itp 10 tys

Razem za takie cos okolo 80 tys zl.

Fantom

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witomark napisał:

No to nieźle, przechulał 50 tyś, wtedy to rzeczywiście nie da się tanio domu zbudować, a gdzie tu wykończeniówka - kolejne 50 pójdzie.

Nie, tak tragicznie to nie jest :wink: . Pomijając wydatki na trunki procentowe( :oops:) i takie tam , sporo wydaliśmy na ogród. Ale to kosztuje, teraz czy potem. Kto zakłada ogród, to wie o czym mówię 8) Zwłaszcza gdy teren straszy 8)

W sumie, zastanawiając się to nie straciliśmy wiele. Mieliśmy tanią a dobrą ekipę murarzy a instalacje robi nam rodzina za dziękuję i dobry obiad. Analizujemy wszystkie wydatki, porównujemy materiały, sami sporo pracujemy na budowie i nie robimy niepotrzebnych wydatków. Kwota taka wynika raczej z tego, że kupujemy drogie materiały, bo tanie a kiepskie nie wchodzą w rachubę. Pozdrawiam!

A wykończeniówka, mówisz, że 50 tyś. wystarczy? A mnie straszą, że na to potrzeba dwa razy więcej :(

- Fundamenty 6 tys

- sciany parteru 10 tys

- strop 15 tys

- sciany poddasza 13 tys

- dach 23 tys

Fantom

Jak dla mnie to dużo. Ale tyle samo u nas kosztuje firma budowlana. Nam wycenili wstępnie budowę domku (bardzo podobny, tylko 130m2) na 60-70 tyś. A systemem gospodarczym (tzn. przyszła ekipa 7 chłopa, budująca w okolicy i wcale nie gorzej) i wybudowała za trzy razy taniej. Tylko gotowaliśmy obiadki i byliśmy na każde ich zawołanie (a to bywa ciężkie, gdy się pracuje zawodowo) Warto było. :D Pa!

Witam

Czy mozecie mi powiedziec czy ponizsze wylicznie dla tego typu domku http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-304,333,61,opis.html jest ok ? Bo jak patrze na wczesniejsze posty to chyba duzo za drogo. Stan surowy zamkniety (bez montazu okien i drzwi). Porotherm lub gazobeton. Strop typu terriva.

- Fundamenty 6 tys

- sciany parteru 10 tys

- strop 15 tys

- sciany poddasza 13 tys

- dach 23 tys

Fantom

Ale to ceny samej robocizny, czy z materiałami, bo nie pasuje ani do jednego, ani do drugiego. Np strop pasuje jakby materiały z robocizną, za to dach to jakby same materiały.

witomark napisał:

No to nieźle, przechulał 50 tyś, wtedy to rzeczywiście nie da się tanio domu zbudować, a gdzie tu wykończeniówka - kolejne 50 pójdzie.

Nie, tak tragicznie to nie jest :wink: . Pomijając wydatki na trunki procentowe( :oops:) i takie tam , sporo wydaliśmy na ogród. Ale to kosztuje, teraz czy potem. Kto zakłada ogród, to wie o czym mówię 8) Zwłaszcza gdy teren straszy 8)

W sumie, zastanawiając się to nie straciliśmy wiele. Mieliśmy tanią a dobrą ekipę murarzy a instalacje robi nam rodzina za dziękuję i dobry obiad. Analizujemy wszystkie wydatki, porównujemy materiały, sami sporo pracujemy na budowie i nie robimy niepotrzebnych wydatków. Kwota taka wynika raczej z tego, że kupujemy drogie materiały, bo tanie a kiepskie nie wchodzą w rachubę. Pozdrawiam!

A wykończeniówka, mówisz, że 50 tyś. wystarczy? A mnie straszą, że na to potrzeba dwa razy więcej :(

No trzeba więcej, ale mi chodziło o wydatki na trunki procentowe.

Witam

- Fundamenty 6 tys

- sciany parteru 10 tys

- strop 15 tys

- sciany poddasza 13 tys

- dach 23 tys

Fantom

Ale to ceny samej robocizny, czy z materiałami, bo nie pasuje ani do jednego, ani do drugiego. Np strop pasuje jakby materiały z robocizną, za to dach to jakby same materiały.

Sama robocizna.

Fantom

Fantom

Sama robocizna.

Fantom

Dla porównania mogę ci dać ceny jakie u mnie dają fachowcy za robociznę:

ściany - 30 - 45 zł/m2

strop terriva - 30 - 40 zł/m2

dach bez więźby na gotowo z oknami i rynnami - 40 - 55 zł/m2

Hej :D

My zaplaciliśmy za SSO 55 tyś. Domek nieduży 100 m2 parteru i na razie nieuzytkowe poddasze (70m2)+ garaż ok 25m2, dach dwuspadowy 253m2 dom i garaż). W cenie ocieplenie poddasza, dwa okna dach. i rynny.

• 2 weeks później...

U mnie jest tak :

fundamenty :

-ławy bez wykopu , szalunki , zbrojenie, zalewanie, murowanie , 6800

-parter : murowanie , schody wylewane ,słupy wejściowe strop monolityczny 11900

-poddasze : murowanie 6800 przygotowanie pod więźbę

-dach więźba , deskowanie , dachówka położenie , rynny , kominy 12 200

Razem stan surowy przykryty dachem z dachówką : 37700

To chyba nie dużo ? , ale musiałam ich przywozić więc na paliwo jakieś 1000 zł

poza tym to ekipa pracowita , ale niestety mało dokładna i zdarzały im sie wpadki techiczne typu ściana krzywa , nie trzymanie kątów .Poza tym to ok.

• 3 weeks później...

Witam mam pytanko !!

CENA 82 tys + 7% VAT

Za wybudowanie stanu surowego zamkniętego 120 m2 powierzchni uzytkowej (Ytong sciana jednowarstwowa) + częsciowe podpiwniczenie, pod więźbę.

Czy to duuzo ?? Bo jak czytam wypoowiedzi niektórych forumowiczów to ....to duzo co sądzicie?

Pozdrawiam

Witam mam pytanko !!

CENA 82 tys + 7% VAT

Za wybudowanie stanu surowego zamkniętego 120 m2 powierzchni uzytkowej (Ytong sciana jednowarstwowa) + częsciowe podpiwniczenie, pod więźbę.

Czy to duuzo ?? Bo jak czytam wypoowiedzi niektórych forumowiczów to ....to duzo co sądzicie?

Pozdrawiam

Bardzo dużo

Koskiczna cena. Ja za dom 233m (lacznie juz z garazem) place ekipie 16tys za robocizne + 2 pomocnikow 10zl za godzine(wyjdzie od calosci okolo 5000) razem daje mi to 21tys zl.

Panowie robią zbrojenie an fundamenty, beton oczywiscie z gruchy dodatkowo platny, murowanie scian, zalewanie stropow, ukladanie terrivy., scianki dzialowe. Generalnie kompletny stan do dachu.

więxbędachową robi inna ekipa

Koskiczna cena. Ja za dom 233m (lacznie juz z garazem) place ekipie 16tys za robocizne + 2 pomocnikow 10zl za godzine(wyjdzie od calosci okolo 5000) razem daje mi to 21tys zl.

Panowie robią zbrojenie an fundamenty, beton oczywiscie z gruchy dodatkowo platny, murowanie scian, zalewanie stropow, ukladanie terrivy., scianki dzialowe. Generalnie kompletny stan do dachu.

więxbędachową robi inna ekipa

I to jest dobry interes :) Nawet jak na region powiedziałbym, że za dobry...Bardzo możliwe, jeśli projekt nie jest pokręcony. Sam płaciłem niewiele więcej (23k)

Witam mam pytanko !!

CENA 82 tys + 7% VAT

Pozdrawiam

Rozmawiałem z wykonawcą i obnizył cene do 69,500 za całosc prac od momentu wykopu (domek z podpiwniczeniem) do położenia dachówki i wstawienia okien dachowych, jest taniej ale czy wciaaz nie za duzo??

pozdrawiam