Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja za SSO bez dachówki wydałam 130 tyś,ale w tym robiłam jeszcze drogę konieczną więc jakieś 6000zł można odliczyć-dom 175 m2 pow.uzyt.,dach dwuspadowy,więc wychodzi około 124tyś.
  • Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dostalem oferte na wybudowanie SSO 162.800 i stanu deweloperskiego 260.480 od firmy.

Czy mozecie powiedziec czy to dobra oferta za 162.8 m 2 powierzchni uzytkowej?

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/lara_3/

21 tyś. za stan surowy otwarty pod dach ( murarka ), podpiwniczenie, parter + poddasze użytkowe. Dach dwuspadowy, dachówka z drobnymi zmianami - większy daszek wejściowy, dach nieco cały przedłużony o 0,5 m - 14 tyś . Kwoty robocizny z 2010/2011.

Witam,

W maju 2012 rozpoczęliśmy budowę domu podobnego do http://www.dobredomy.pl/projekt/ariadnaII/ (dach czterospadowy) pow. z garażem 230 m. Czy cena 33 tys. za robociznę (wraz z deskowaniem dachu) to dużo czy mało? Dodam, że ławy fundamentowe wylaliśmy sami.

Na razie dogadaliśmy się na murowanie bloczków fundamentowych, foliowanie, ocieplenie fundamentów, wieniec - 4800 zł, pozostała kwota 28 200 zł

byłaby za pozostałe prace po dach.

Jeśli ławy wylaliście sami to rozumiem ze kopaliście i zbroiliście też sami............. jeśli tak to kwota podana nie jest mała.

Proponuję policytować o te 3 tysiące lub umieścić w umowie dodatkowe roboty....... schody wewnętrzne betonowe na piętro lub schody wejściowe i taras lub jeśli deskowanie to wraz z papą i przygotowaniem więźby pod pokrycie końcowe ( łaty kątrłaty itp.)

Dom o powierzchni 130 m2 + garaż koszt robocizny 25000zł.Na cenę składa się: fundamenty(bez koparki), bloczki fudamentowe(8 warstw), chudziak, mury parteru, strop monolityczny + schody, mury poddasza, więźba. Ekipa solidna i terminowa.

Pod koniec roku 2011 za dom skomplikowany, dach kopertowy 205 m2, okolice Warszawy za robociznę SSO (ławy z koparką, szalowanie fundamentów, chudziak, kanalizacja pod chudziakiem, 4 kominy systemowe, ściany z gazobetonu na klej, ściany działowe, schody, strop lany, tarasy, więźba) płaciłem 29 000 zł. Ekipa bardzo solidna, zrobili w terminie.

Od razu odpowiem pytającym wykonawcą. Firma zarejestrowana, odprowadzająca podatki, gwarancja .

Budowa trwała 3 miesiące (2 pracowników)

• 4 weeks później...
Mam ogromną prośbę do szanownych forumowiczów.Ponieważ murarz,który miał budować mój dom "niespodziewanie" wyjechał do pracy do Niemiec poszukuję solidnej ekipy budowlanej.W tym roku chciałbym wybudować fundamenty domu a w przyszłym ściany ,kominy ,stropy i dach.Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś zechciał polecić mi jakąś zaufaną ekipę . Buduję w okolicach Wrocławia ,a konkretniej od strony Jelcza-Laskowice.Proszę o dane kontaktowe tylko zaufanych i sprawdzonych ekip na adres [email protected]
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam zamiar budować taki domek, pow 140 mkw p.u., około 190mkw pow. całkowitej:

1. Parter

2. Poddasze

3. Elewacje 1

4. Elewacje 2

Powiedzcie proszę, czy 30 tys za SSO z więżbą dachową z deskowaniem (bez papowania) to dużo za taki domek. Po mojej stronie będzie koparka do zdjęcia humusu i zasypania fundamentów, plus hydraulik do rozłożenia kanalizacji. Wykonawca ma swoją zagęszczarkę, szalunki i stemple do stropu. Dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Crazy

Może ustalmy Parę spraw zanim wypisujemy coś na tym forum:

Pierwsze cena budowy sso zależy od wielu czynników takich jak

-firma kompleksowo buduje dom nic nie załatwiamy tylko wpłacamy pieniądze opcja najdroższa (narzuty na materiale , zusy podatki itp)

-Firma buduje etapowo czyli osobno murarze osobno cieśle, dekarze itp cena zależna od tego czy firma ma wszystkich zatrudninych i odprowadza zusy za wszystkich )mają swój sprzęt który trochę kosztuje i się psuje od czasu do czasu

-Ekipa budowlana nikt nie zarejestrowany itp niższa cena niż u tych powyżej z racji braku kosztów brak podstawowego sprzętu itp

-No i ekipy grasujące czyli te które są niżej od tych powyżej łapią się wszystkiego i niczego nie kończą kusząc cena

Mentalność Polaków jest prosta liczy się cena chodź nie mówię że taniej to gorzej . Ostatnio kupiłem frytkownicę w markecie za 80 zł połaszczyłem się wiecie na co po pierwszych 15 min zrozumiałem czym różni się od markowej którą mam u rodziców .Pozdrawiam pamiętajcie że dom stawia się na lata

Od tego możecie zacząć przy chwaleniu się ceną :)

Witam serdecznie, szukamy obecnie ekipy, która wybuduje nam dom wg tego projektu http://www.tooba.pl/projekt-domu-Karmelita/a,s_pd,idp,16446.html . Budujemy w mazowieckim. Na chwilę obecną mamy dwie opcje i zastanawiamy sie która byłaby bardziej optymalna i przede wszystkim opłacalna. Mamy 300 tys. zł kredytu i nie chcemy, zeby nam na koniec zabrakło.

1. 45 tys. zł za robociznę (stan surowy otwarty - do pokrycia dachu papą), materiały załatwiamy sami,tzw. firma rodzinna.

2. 145 tys. za robociznę +materiały + sprzęt (taki stan jak poprzednio) - firma kompleksowo zajmujaca się budowa

Moze ktoś bardziej doświadczony umiałby mi powiedziec, czy to dobre ceny i czy jeśli sami bysmy kupowali materialy to udałoby się nam duzo zaoszczędzić. Obydwie firmy polecone- jedna przez znajomych u których budowali dom, druga przez znajomego, który zajmuje sie wakańczaniem domów.

Witam serdecznie, szukamy obecnie ekipy, która wybuduje nam dom wg tego projektu http://www.tooba.pl/projekt-domu-Karmelita/a,s_pd,idp,16446.html . Budujemy w mazowieckim. Na chwilę obecną mamy dwie opcje i zastanawiamy sie która byłaby bardziej optymalna i przede wszystkim opłacalna. Mamy 300 tys. zł kredytu i nie chcemy, zeby nam na koniec zabrakło.

1. 45 tys. zł za robociznę (stan surowy otwarty - do pokrycia dachu papą), materiały załatwiamy sami,tzw. firma rodzinna.

2. 145 tys. za robociznę +materiały + sprzęt (taki stan jak poprzednio) - firma kompleksowo zajmujaca się budowa

Moze ktoś bardziej doświadczony umiałby mi powiedziec, czy to dobre ceny i czy jeśli sami bysmy kupowali materialy to udałoby się nam duzo zaoszczędzić. Obydwie firmy polecone- jedna przez znajomych u których budowali dom, druga przez znajomego, który zajmuje sie wakańczaniem domów.

Myślę że można znaleźc tańszą i równie dobrą ekipę, a materiały kupowałbym sam-wiesz z czego budujesz. ale kwota kredytu 300tysi na ten dom jest za niska.tam jest zapewne ok 200m2 po podłodze

Okolice Wrocławia - 50 tyś netto robocizna do SSO. Ja na budowie jestem z kierownikiem tylko po to żeby sprawdzić czy prace zostały wykonane należycie. Wszystko na fakturę - ekipa jest firmą. Pomagają z doborem materiałów i jak nie mam czasu szukać sami kupują.
Mnie też dziwią niektóre wyceny tutaj, mam wrażenie że ekipy budowlane nie są fachowcami a materiały budowlane kupowane ....nie wiadomego pochodzenia. Ja bym się bał budować dla siebie w ten sposób,

dwa domy w zabudowie blizniaczej pod Warszawą

1.100m2

2.136m2 +17m2 garaz

pełne piętro

dwa stropy z terivy

4 kominy

dach nad caloscia kopertowy + daszki - razem 330m2

dom budowany z silki

w cenie wiezba i pelne deskowanie z papą oraz schody wejsciowe i slupki pod drewniane tarasy

oraz zestawienie materialow

ekipa myslaca, umieja wskazac bledy w projekcie i zaproponowac lepsze rozwiazania

calosc trwala 15 tyg

ekipa po sobie posprzątała :)

calosc kosztowala 66 tys (robocizna)

jesli ktos jest zainteresowany to moge polecic z czystym sumieniem

Edytowane przez Yaa
a czy cena 45tys za SSO z polozeniem dachowki i lane skosy, na plycie fundamentowej to duzo?? ekipa pewna i z polecenia dobrych ludzi:) z tego forum http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-UPB-5421,dom-przy-cyprysowej-2-bis.html

Dostałam wycenę (robocizna + materiały) za SSO. Dom z poddaszem użytkowym + garaż, pow całk. 242 m2, pow zabudowy 120 m2. Dach dwuspadowy, bez żadnych lukarn, 6 okien dachowych + wyłaz, ściany z bloczków silikatowych, stropy lane, dachówka cementowa.

Wycena etapami:

1. fundamenty (wykop, stopy fund, ściany fund, izolacje +ocieplenie, drenaż, kanalizacja, obsypanie, podbetonka): materiały 27500zł, robocizna + sprzęt 8700zł

2. ściany parteru + strop + kominy (2szt): materiały 38000zł, robocizna 14500zł

3. poddasze (ściany kolankowe, szczytowe, wieniec, ścianki działowe): materiały 24000zł, robocizna 8100zł.

4. dach (wykonanie więźby, pokrycie dachówką cementową Braas Celtycką + podbitka drewniana): materiały 28400zł, robocizna 17500zł.

Czyli łącznie wychodzi 48800zł za robociznę i 117900zł za materiały. To są ceny netto - czyli razem brutto za SSO z podbitką wyjdzie ok 180 tys zł.

Czy to dobra cena? Ekipa jest polecana, chwalona za dokładność, do tego materiałami zajmują się sami.

Dokładne rzuty i elewacje domu są w moim dzienniku.

Edytowane przez .:migotka:.