Jarek.P 06.04.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 W projekcie miałem wymyślone przyłącze wodociągowe z rury PE wprowadzone do budynku, tamże w łazience tuż przy wiatrołapie (więc inkasent na obiad się nie musi wpraszać) wodomiar.iIestety właśnie mnie sprowadziły na ziemię Wodociągi Mareckie, które chyba jako jedyne w kraju traktują rurę PE jako czynnik wysokiego ryzyka, w zwiazku z tym w warunkach narzucają: rura PE wchodzi do domu TYLKO pod warunkiem zainstalowania wodomiaru w wydzielonym pomieszczeniu, z kanalizacją w podłodze (łazienka nie jest wydzielonym pomieszczeniem, takim. wg pana z którym rozmawiałem byłby dopiero bunkier p/atomowy z hermetycznymi drzwiami). Jeśli takiego pomieszczenia nie ma, to warunkiem zainstalowania wodomiaru w budynku jest przyłącze wykonane z rury kwasówki. Jeśli nie - studzienka na zewnątrz budynku. I stąd właśnie moje pytanie - czy warto? Z jednej strony inkasent nie musi mi łazić po mieszkaniu, z drugiej, kolejna studzienka w podjeździe, ryzyko przemarznięcia... Za wszelkie za i przeciw będę wdzięczny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.04.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ta, jak robiłem to się gościa z wodociągów (prowadzącego płatny nadzór) pytałem czy robić odwodnienie studzienki do kanalizacji deszczowej - nie, nie trzeba, więcej szkody niż pożytku. a teraz mnie męczą, żebym wypompowywał wodę jak chcą zrobić odczyt. ogólnie na razie oceniam jako zły pomysł - kosztowne, kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.04.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 mam studzienkę wodomierzową która jest pełna wody. Właśnie przenoszę wodomierz do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 I stąd właśnie moje pytanie - czy warto? Z jednej strony inkasent nie musi mi łazić po mieszkaniu, z drugiej, kolejna studzienka w podjeździe, ryzyko przemarznięcia... Za wszelkie za i przeciw będę wdzięczny. J. Będę właśnie robił (troche wymusiłem takie rozwiązanie) to za jakiś czas będę się mógł wypowiedzieć. Na pewno to zły pomysł przy wysokich wodach gruntowych (są specjalne studzienki z wyciąganym wodomierzem na górę studzienki). Jeśli chodzi o zimę to daje przewód grzejny który będę włączał przy mrozach większych niż -10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 08.04.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 W naszych wodociągach tylko specjalne studzienki z zabudowanym dnem i wyciąganym licznikiem w specjalnych cenach za "jedyne" 2 tysie - Wielki Minus. Gdybym mieszał do 25 m od głównego wodociągu wtedy licznik w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 09.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Miałem studzienkę wodomierzową, w której ciągle było pełno wody. Wodomierzowi za mocno to nie szkodziło, ale odczyt i obsługa były bardzo utrudnione. Przeniosłem wodomierz do budynku i mam święty spokój, a przy okazji sam mogę kontrolować zużycie bez paprania się w wodzie w studzience. Dodam, że wcześniej byłem zwolennikiem studzienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 09.04.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 mam taką specjalną szczelną studzienkię z zabudowanym dnem za połowę kwoty podanej wyżej, zdjęcia są gdzieś w ogłoszeniach gdzie wystawiałam i skrzynkę elektryczną i tą studzienkę odbiór woj. lubelskie, tel kontaktowy: 660582556 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mam studzienkę, na dnie trochę wody. Odczyt sprawdzają raz w roku. W upalne dni w czasie budowy służy jako lodówka. Spisuje się. Zaskoczyliście mnie, że projekt trzeba robic chcąc przenieść licznik do domu A co, jeśli mam kupiony gotowy projekt wraz z instalacją wodną? Chyba nie muszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.04.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ja do swoich wodołazów wysyłam mailem raz na jakiś czas stan licznika i to wystarczy.Widać są bardziej ufni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 09.04.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mnie przekonywano w naszych wodociagach, że studzienka to same zalety bo m.in. inkasent się po domu nie plącze. Szczęśliwie nie mamy studzienki a inkasenta ... nie widziałem na oczy. Co jakiś czas znajduję karteczkę w skrzynce z informacją że nie zastał nikogo i prosi o informację telefoniczną o stanie wodomierzy. Gdybym dał się złapać "w studzienkę" miałbym w zimie rozrywkę z odszukiwaniem jej w zaspach i odczytywaniem a tak w kapciach w ciepełku odczytuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.04.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ja przyłącze robiłem jak budynku jeszcze nie było, tak że mam studzienkę, kosztowało 1000zł (w 2005 roku) jest z tworzywa, szczelna. Pomimo gliny i wysokiego poziomu wód, po zimie mam okolo 5 cm wody (2 - 4 wiaderka).Ale docelowo chciałbym przenieść do domu.A zimą niczym nie zabezpieczam, dno jest na głębokości około 2m, tam ziemia ma w miarę stałą temperaturę, więc "grzeje" od dnapozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 09.04.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 a kto by komu kazał włazić do tego lochu i jakie przemarzanie. Studnia wodomiarowa ma być tak głęboka żeby wodomierz był na głębokości 185 cm (może 180) Na tej głębokości nic nie przemarza chyba że w Suwałkach, a do odczytu wodomierza można posiłkować się aparatem z zoomemPokrywa na studnię specjalna podwójna, zapytać w hurtowni - bo nie odbiorą. Całą filozofia.A za i przeciw ? a po co komu studnia jak moze doprowadzić wodę bezpośrednio do domu, tysiaka to można wydać na co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 10.04.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 kurde a ja myślałem że tylko u mnie jest woda w studzience a to problem prawie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 10.04.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 mam taką specjalną szczelną studzienkię z zabudowanym dnem za połowę kwoty podanej wyżej, zdjęcia są gdzieś w ogłoszeniach gdzie wystawiałam i skrzynkę elektryczną i tą studzienkę odbiór woj. lubelskie, tel kontaktowy: 660582556 Można o link prośić, nic nie znalazłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.04.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja mam jedno Za aby miec w studziernce : nas zmusily do tego wodociagi - inaczej nei robia odbioru instalacji. Fantomps. Ja ym wolal w garazu chyba miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 10.04.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 I nie zapomnij dodać,że najlepiej jak jest zamontowana przez kogoś od ,,nich".Wtedy na pewno nie ma problemów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.04.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ooo, widze, ze ktos sie tez buduje i ma podlaczenie do wodociagow goleniowskich ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 10.04.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 U mnie podobnie: o studzienkę się nie prosiłem, ale jak nie było jeszcze budynku... I lepiej niech montują ci od wodociągów. U mnie gmina wzięła na siebie wszystko, wzięła też około 1000 pln więcej za studzienkę. W 2004r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts