Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill betonowy z supermarketu


Recommended Posts

Grilluje się w nim bardzo dobrze, pomimo, że nie ma tych otworów. Myśmy chcieli w nowym domu zrobić taki, ale za dużo roboty przy murowaniu, trzeba cegły kupić, a tak postawię i mam:

 

http://img205.imageshack.us/img205/2471/1002547v.jpg

Taki był na działce rekreacyjnej, którą kupiliśmy kiedyś

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

u sąsiadów stoją 2 takie grile...

po obserwacji mogę powiedzieć tyle, że użytkowanie takiego czegoś zależy chyba od predyspozycji:

u jednych sąsiadów nie ma problemu, rozpalają na drewnie zasypują węglem w razie potrzeby mają podpałkę w pogotowiu ale nie widziałem żeby specjalnie jej używali ...

u drugich rozpalanie w grillu jest obwieszczone wszem i wobec smrodkiem podpałki lanej na węgiel, grill często gaśnie...

oba grile mają podobną konstrukcję

poza tym z tego co widziałęm to beton ciężko doprowadzić potem do czystości, może nie wiem sąsiedzi się nie starają ale grile są zapaćkane tłuszczem czy czym takim...

---

od czego zależy? może od podejścia do sprawy.

ja użytkuję grilla żeliwnego już bodajże 8 rok 9 - ten sam gril wymieniona jedynie tylna ścianka z blachy (gril składany) - i zero proglemów.

ponieważ jednak rodzina mi sie powiększyła, jeden gril jest już niewystarczający

rozważam w przyszłości postawienie takiego grilla stałego

, ale raczej będzie zrobiony samodzielnie a nie z betonowych komponentów...

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wychodze z zalozenia, ze grill z czego by nie byl zbudowany i jak nie byl wychuchany i tak bedzie sie brudzil. Czym intensywniej uzytkowany, tym szybciej zajdzie sadza wymieszana z tluszczem. Doczyscic sie najczesciej nie da ..

 

.. wiec kupilem sobie takiego lepszego blaszaka z marketu za 160zl. Sluzy juz drugi sezon i pewnie to bedzie jego ostatni. Na jesieni wyrzuce, na wiosne kupie nowy. Zadnych bajerow, zadnej nierdzewki, po prostu ladnie pomalowany i wykonany blaszak.

 

Jak juz grill stacjonarny, to chyba lepiej z klinkieru, bo mniej chlonny i mozna jakos doczyscic. Ale najlepiej zostawic na pokaz i nieuzywac, wtedy przez dlugie lata bedzie cieszyl oko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

klamka zapadła, kupujemy ten z OBI za 599 zł. Wiem, że sie bedzie brudzic, trudno.........

Podpowiedzcie tylko prosze, czy trzeba pod niego przygotowac jakos specjalnie miejsce?

Widziałam w sąsiednich ogródkach, że stoi bezpośrednio na trawniku, ale obawiam się, że przy tej wadze będzie się zapadał?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiliśmy tego rodzaju grill rodzicom w prezencie trzy albo cztery lata temu. Jest "odpalany" latem często. Sprawuje się bardzo dobrze - nie gaśnie, nie dymi jakoś specjalnie w naszą stronę itp.

Stoi na betonowych bloczkach, bo inaczej byłby trochę za nisko a poza tym nie "ciągnie" wtedy wilgoci z ziemi. A co do czystości, to moja mama-pedantka co jakiś czas maluje daszek i dół grilla białą farbą i jest jak nowy.

Fajne duże palenisko ale brakuje miejsca na odłożenie np. szczypiec, talerzy itp. Zawsze dostawiamy mały stolik obok grilla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Witam

 

Szukam opinii o tych cudach. Wiem że najlepiej zbudować samemu ale nie mam zbytnio czasu narazie. Chciałem kupić taki gotowy jak są w supermarketach.

Nie wiem tylko jak z trwałością.

Te grille są murowane więc jak na nie wpłynie temperatura itd.? Grill będzie w altance więc warunki atmosferyczne nie będą miały wpływu.

 

Czy ktoś użytkuje taki grill i mógł by coś napisać ?

 

Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Posiadam taką ohydę ;), z OBi grill ARAL i poki co narzekac nie mogę. Tyle ze uzytkuje dopiero 1 sezon, nie przezyl jeszcze zimy (podobno trzeba je zakonserwowac na zime), ale funkcje swoja spelnia, wg mnie wyglada nie najgorzej, a jesli sie nie ma czasu/mozliwosci/zdolnosci to jest to całkiem sensowna alternatywa.

Tylko zastanawiam sie nad umiejscowieniem go w altanie....nie bedzie za bardzo czuc dymem? przeciez bedziecie tam siedziec ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
  • 1 month później...

Grill kupiony z "marketu" to nie jest TO. Moi rodzice kupili taką "kapliczkę", zapłacili prawie 1000zł, a ja „dziedzic” działki ja teraz mam wielki problem. Jeśli się grilluje kawałek mięska, a przy okazji wiatr zawiewa, zanim podgrzejesz mięsko, to musisz wsadzić tonę węgla, a cug jak ch...... . Ciężko utrzymać stała temp.

Osobiście uważam, że lepiej wybudować/zaprojektować sobie grilla dostosowanego do własnych potrzeb. Za "kilka" złotych można postawić coś idealnego dla siebie, a nie betonową sztampę z marketu. No i niedoceniana rzecz – przykrycie. Grill musi mieć możliwość przykrycia podczas obróbki termicznej, bo nie zawsze robi się fileta z kurczaka, czy kaszankę w 4 minuty. Jak robię grillowane szaszłyki z dziczyzy, to potrzeba około godziny stałej temp, a bez przykrycia, by się nie dało. Mało kto to widzi, i docenia, jednak ja osobiście uważam, że bez tego nie ma stabilnego grillowania.

Budujcie sami, albo sami wymyślcie sobie projekt i zapłaćcie fachowcowi, za postawienie grilla INDYWIDULANEGO. TO jest coś, co będzie stało przez wiele lat, cieszyło Twoje oko i było dumą gdy będziesz zapraszał gości.

Pozdrawiam

MAJCHAL

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...