Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Eluta a na dole masz firany czy coś takiego?

Na dole mam ala rolety rzymskie (taka atrapa bez mechanizmów)teraz jestem w trakcie szycia nowych jak skończe to wkleje jakieś fotki w oknie tarasowym same zasłonki.Podobają mi sie rolety rzymskie z prwdziwego zdarzenia ale drogie te mechanizmy i problem z praniem takich firan więc dla wygody kombinuje coś zastępczego.Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam was Ptysie!

Nazywam się Michał, razem z żoną mamy w planach wybudowanie Ptysia 2G, aktualnie jesteśmy na etapie wybierania projektu (jeszcze nie zakupiony) i czekam na geodetę który ma być u nas na działce (40arów) w przyszłym tygodniu w celu wytyczenia/wskazania granic i zrobienia mapek do celów projektowych.

W dniu dzisiejszym dotarłem do końca całego wspomnianego wątku o Ptysiu 2G, przyznam szczerze że mam głowę pełną pomysłów i bardzo wam dziękuję za wszystkie zgromadzone tutaj informacje (nawet nie wiedziałem że salon jest obniżony). Czy mogę prosić na priv o informację ile mniej więcej wyniosła was budowa razem z ogrodzeniem bez zakupu działki i czy budowaliście sami czy przez firmę. Ja jestem laikiem, jeszcze przed przeczytaniem tego wątku nie wiedziałem co to jest spocznik czy ściana kolankowa :) więc budowę będę zlecał firmie. Aktualnie zmiany które chciałbym wykonać w projekcie przedstawiają się następująco:

- usunięcie obniżenia salonu, co wtedy ze schodami? robić ażurowe czy uważać na projektanta? nie chciałbym skoku stopnia na spoczniku.

- obniżenie garażu (ale o ile? jeszcze nie wiem)

- poszerzenie salonu i jadalni o jeden metr

- poszerzenie garażu o jeden metr i przesunięcie bramy maksymalnie w prawo, czy ktoś z was poszerzał garaż?

- usunięcie małej łazienki na poddaszu, przeniesienie jej do garderoby

- powiększenie garderoby, tej przy największej sypialni w stronę holu o około 1metr, czy ktoś z was robił podobny zabieg?

- w miejsce małej łazienki wstawić prysznic do szerokości ściany rozpoczynającej największą sypialnię. Ten pomysł jest chyba opatentowany :D więc proszę o podanie numeru konta bankowego to zrobię przelew.

- podniesienie ściany kolankowej o 1-2pustaki.

- w pokojach na górze zlikwidować te belki/podciągi? czytałem o tym ale już chyba wyleciało mi z głowy o co chodziło.

Aktualnie te zmiany przychodzą mi do głowy, oczywiście zmiana tarasu, drzwi z salonu będzie ustalona u projektanta bo jeszcze nie wiem jak ustawimy budynek.

Zachęcam wszystkich do przesyłania wszelakich informacji, na co mam uważać, jakich zmian unikać w projekcie a jakie koniecznie zrobić.

Pozdrawiam was Ptysie i życzę udanego Weekendu! jeszcze tylko 2:00h pracy... :cool:

• 1 month później...
Cześć Ptysie, czy temat jeszcze żyje? krystian1974 pisałem ci wiadomość ale do dzisiaj nie otrzymałem numeru telefonu :)

Dzisiaj mam spotkanie z projektantem więc powoli ruszamy :)

Prawie wszyscy z Ptyśow się wybudował i już dłuższy czas mieszka dlatego wymiana zdań umarła,a szkoda.Powodzenia w budowie.

Cześć, na początku chciałbym podziękować Krystianowi za poświęcony czas w dniu wczorajszym i oprowadzenie mnie po swojej willi :) Jeszcze raz bardzo dziękuję i mam nadzieję że "dar uznania" będzie smakował :wiggle: Ogólnie dom prezentuje się wspaniale, wczoraj żona oznajmiła mi po wizycie u Krystiana że mam zakaz poszukiwania jakiegokolwiek nowego projektu... ba... mam nawet o tym nie myśleć :D

Całkowity zarys mam już przed oczami, zastanawiamy się jeszcze nad pustką w salonie... Czy ktoś z was budujących lub już wybudowanych zakrył tę pustkę? Kojarzę po przeczytaniu forum że chyba była jedna osoba która to uczyniła, jeżeli mam rację i ktoś jest wstanie wrzucić jakieś zdjęcia to będę razem z żoną zobowiązany. Osobiście myślałem żeby zakryć pustkę nad salonem i zrobić trzy duże pokoje na górze... nie wiem jak to wyjdzie od strony projektowej ale tutaj pozostawiam sobie jeszcze taką furtkę.

Prawie wszyscy z Ptyśow się wybudował i już dłuższy czas mieszka dlatego wymiana zdań umarła,a szkoda.Powodzenia w budowie.

Nie dopuszczę żeby temat umarł :) zachęcam wszystkich do pisania i wymiany poglądów.

Odbiegając od tematu POLSKA !! !! !! jedziemy na Euro :)

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Cześć wszystkim. Widzę, że dalej temat żyje :-) Za miesiąc minie trzy lata jak mieszkamy w Ptysiu 2G. U nas salon na tym samym poziomie co reszta dołu + salon i jadalnia (cały dom) poszerzony o 1 metr. Refleksje po 3 latach.

- zrobilibyśmy nieco większy wiatrołap ale da się przeżyć,

- zadowoleni ze spiżarni,

- można było zrobić otwieralne okno w pustce, bo mycie wiąże się z rozstawianiem drabiny ;-)

- pustka w salonie (u nas jeszcze szersza o 1 m) prezentuje się rewelacyjnie i to jej plus

- echo trudne do wyeliminowania - i to jej minus, ale można się przyzwyczaić,

- przy połączeniu góry z dołem, co tworzy pustka i antresola jest dosyć intymnie, góra z dołem nie przeszkadzają sobie zbytnio,

- podłogówka pod deską barlinecką sprawdza się,

- podłogówka w ogóle sprawdza się świetnie, bo grzejemy dom i wode gazem a roczny koszt waha się od 3600 - 5000 zł w zależności od siły zimy,

- dom jest bardzo wygodny i bardzo duży to zaleta. Wada = więcej do sprzątania ;-)

- jesteśmy zadowoleni z tego, że zrezygnowaliśmy z okien w szczycie (salon) zastępując je dużymi drzwiami przesuwnymi 2500x2500. Takie same są z przodu w jadalni zamiast małego okna,

- łazienka na dole mogłaby być większa. Na górze też ale my mamy nieco zmniejszoną, przez zawinięcie schodów. Powód = wyrównanie poziomu podłogi salonu

Dobra rada - nie oszczędzajcie na dobrym i dokładnym ociepleniu podłóg, ścian, dachu.

Dobra rada - garaż i kotłownię ocieplcie wełną od spodu (strop). My tak zrobiliśmy a i tak pralkę w kotłowni nieco słychać jak śpimy :-)

Jeśli ktoś ma pytania to walcie śmiało :-)

• 2 weeks później...

Cześć Wszystkim,

Dawno mnie tu nie było a kiedyś to po kilka razy dziennie zaglądałem.

Mi już minęło 3 lata mieszkania w Ptysiu. Salonu nie wyrównywaliśmy czyli mamy obniżenie jak w projekcie. Salon z jadalnią poszerzony o prawie metr. Na górze zlikwidowana mała łazienka o jej kosztem zrobiona wnęka prysznicowa w dużej łazience. Garaż obniżony o 35cm w stosunku do wiatrołapu.

A teraz kilka moich spostrzeżeń po 3 latach (wybaczcie, że raczej negatywnych):

- salon/jadalnia są totalnie nieprzytulne. W salonie to aż się nie chce siedzieć z powodu tej pustki. Echo straszne. Po trzech latach dalej mi to przeszkadza i przestanie chyba dopiero jak sie wyprowadzę kiedyś:). Może urządzę od nowa salon z pomocą architekta wnętrz, który cos wymyśli...

- pokój "gabinet" na dole stoi zupełnie nieużywany (jest nas w domu 2+2), tylko koty tam urzędują

- łazienka na dole praktycznie nieużywana, jedynie ubikacja czasem

- w kuchni zdecydowanie zbyt mało blatów i to bardzo przeszkadza a więcej nie dałoby się tam wsadzić

- drzwi od spizarki przesunąć w stronę hallu żeby jak najbardziej wydłużyć blat.

- bardzo rzadko korzystamy z drzwi wejsciowych a za to bardzo czesto z drzwi miedzy wiatrołapem a garażem w zwiazku z czym ważne aby mieć włącznik światła w wiatrołapie koło drzwi z garażu (ja niestety nie mam i bardzo to przeszkadza)

- gdybym teraz budował to nie podnosiłbym ścianki kolankowej bo niestety dom stracił proporcje z zewnątrz (pamiętajcie że mam obniżony salon wiec to pogarsza sprawę)

- pomieszczenia na górze nie wymagają podniesienia ścianki, i tak są duże.

- taras w lecie wystawiony mamy na południa. Efekt jest taki, że z niego nie korzystamy bo jest tam piekarnik, zero cienia. Nawet zadaszenie nic nie daje. Posadziłem drzewa koło tarasu to za 10 lat będzie lepiej:)

- teraz wybudowałbym mniejszy dom (najlepiej parterowy na dużo mniejszej działce (max. 7 arów). Np. projekt Nela z firmy Dobre Domy.

- oszczędziłbym na materiale na ściany i na dachówce ile się da a dołożyłbym do wykończenia elewacji i w ogóle domu z zewnątrz.

- koniecznie otwieranie bramy garażowej oraz wjazdowej z wnętrza domu/garażu a nie tylko z pilota przy kluczykach

- okna 3-szybowe firmy Vetrex - SUPER.

- okna dachowe porażka, im mniej tym lepiej. w lecie nagrzewają pomieszczenia a w zimie wychładzają

- wszędzie tam gdzie ceramika na podłodze tam też podłogówka, ceramika bez podłogówki to w zimie nieprzyjemna sprawa.

- nigdy więcej tynków gipsowych! same dziury mam w domu (dzieci)

- ogólnie na wielu rzeczach oszczędzałem (szczególnie przy wykończeniu) i teraz je trzeba wymieniać (np. baterie firmy Armatura PORAŻKA)

Jak mi cos przyjdzie do głowy to jeszcze napisze. Tymczasem pozdrawiam.

EDIT dzień później: Trochę wczoraj ponarzekałem na Ptysia. Może za bardzo...

Jakby ktoś chciał odwiedzić nas i przekonać się czy warto budować Ptysia czy nie to proszę o kontakt na priv: michal[kropa]trybula[małpiszon]gmail[kropa]com

Pozdrawiam

Edytowane przez Trymi

• 2 months później...