krystian 1974 04.06.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 12.06.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Krystian ,super wnętrza ,dodaj więcej zdjęć chętnie zobacze,może kuchnię i dolną łazienkę ,widze ze jesteś na finiszu :0) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 14.06.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 14.06.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 21.06.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 [ATTACH=CONFIG]320676[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320677[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]320678[/ATTACH] Bardzo ładnie,widze ze masz dodatkową łazienke przy sypialni.Wykończenie na finiszu:) bardzo fajne schody i balustrada,wrzuć fotki jak bedzie kuchnia gotowa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 22.06.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 narazie zabieram się za płytkowanie parteru jutro zamawiam płytki cesar reflex almond pożniej drzwi ,kuchnia nie w tym roku, mam dodatkowy wc z małą umywalką obok sypialni urwałem ja z części garderoby .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynkaWWY 26.06.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 krystian, widzę że macie antresole tak jak ja, bez balkonu. Ponawiam więc moje pytanie, myśleliście może jak będziecie dekorować i czy w ogóle to górne okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 26.06.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 krystian, widzę że macie antresole tak jak ja, bez balkonu. Ponawiam więc moje pytanie, myśleliście może jak będziecie dekorować i czy w ogóle to górne okno? U nas okno z balkonem otwierane na zewnątrz dzięki czemu nie ma problemu z myciem bez żadnych firan i dekoracji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynkaWWY 08.07.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Eluta a na dole masz firany czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 10.07.2015 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Eluta a na dole masz firany czy coś takiego? Na dole mam ala rolety rzymskie (taka atrapa bez mechanizmów)teraz jestem w trakcie szycia nowych jak skończe to wkleje jakieś fotki w oknie tarasowym same zasłonki.Podobają mi sie rolety rzymskie z prwdziwego zdarzenia ale drogie te mechanizmy i problem z praniem takich firan więc dla wygody kombinuje coś zastępczego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smyq3112 21.08.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam was Ptysie! Nazywam się Michał, razem z żoną mamy w planach wybudowanie Ptysia 2G, aktualnie jesteśmy na etapie wybierania projektu (jeszcze nie zakupiony) i czekam na geodetę który ma być u nas na działce (40arów) w przyszłym tygodniu w celu wytyczenia/wskazania granic i zrobienia mapek do celów projektowych. W dniu dzisiejszym dotarłem do końca całego wspomnianego wątku o Ptysiu 2G, przyznam szczerze że mam głowę pełną pomysłów i bardzo wam dziękuję za wszystkie zgromadzone tutaj informacje (nawet nie wiedziałem że salon jest obniżony). Czy mogę prosić na priv o informację ile mniej więcej wyniosła was budowa razem z ogrodzeniem bez zakupu działki i czy budowaliście sami czy przez firmę. Ja jestem laikiem, jeszcze przed przeczytaniem tego wątku nie wiedziałem co to jest spocznik czy ściana kolankowa więc budowę będę zlecał firmie. Aktualnie zmiany które chciałbym wykonać w projekcie przedstawiają się następująco: - usunięcie obniżenia salonu, co wtedy ze schodami? robić ażurowe czy uważać na projektanta? nie chciałbym skoku stopnia na spoczniku. - obniżenie garażu (ale o ile? jeszcze nie wiem) - poszerzenie salonu i jadalni o jeden metr - poszerzenie garażu o jeden metr i przesunięcie bramy maksymalnie w prawo, czy ktoś z was poszerzał garaż? - usunięcie małej łazienki na poddaszu, przeniesienie jej do garderoby - powiększenie garderoby, tej przy największej sypialni w stronę holu o około 1metr, czy ktoś z was robił podobny zabieg? - w miejsce małej łazienki wstawić prysznic do szerokości ściany rozpoczynającej największą sypialnię. Ten pomysł jest chyba opatentowany więc proszę o podanie numeru konta bankowego to zrobię przelew. - podniesienie ściany kolankowej o 1-2pustaki. - w pokojach na górze zlikwidować te belki/podciągi? czytałem o tym ale już chyba wyleciało mi z głowy o co chodziło. Aktualnie te zmiany przychodzą mi do głowy, oczywiście zmiana tarasu, drzwi z salonu będzie ustalona u projektanta bo jeszcze nie wiem jak ustawimy budynek. Zachęcam wszystkich do przesyłania wszelakich informacji, na co mam uważać, jakich zmian unikać w projekcie a jakie koniecznie zrobić. Pozdrawiam was Ptysie i życzę udanego Weekendu! jeszcze tylko 2:00h pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 25.08.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 witaj fajnie że ktoś bierze się za ptysia .dużo można pisać na ten temat , jesli chcesz na żywo go zobaczyć możesz sie do mnie bujnąć 150 km i jesteś na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smyq3112 28.09.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Cześć Ptysie, czy temat jeszcze żyje? krystian1974 pisałem ci wiadomość ale do dzisiaj nie otrzymałem numeru telefonu Dzisiaj mam spotkanie z projektantem więc powoli ruszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 05.10.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Cześć Ptysie, czy temat jeszcze żyje? krystian1974 pisałem ci wiadomość ale do dzisiaj nie otrzymałem numeru telefonu Dzisiaj mam spotkanie z projektantem więc powoli ruszamy wysłałem ci wiadomość na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 11.10.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Cześć Ptysie, czy temat jeszcze żyje? krystian1974 pisałem ci wiadomość ale do dzisiaj nie otrzymałem numeru telefonu Dzisiaj mam spotkanie z projektantem więc powoli ruszamy Prawie wszyscy z Ptyśow się wybudował i już dłuższy czas mieszka dlatego wymiana zdań umarła,a szkoda.Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smyq3112 12.10.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Cześć, na początku chciałbym podziękować Krystianowi za poświęcony czas w dniu wczorajszym i oprowadzenie mnie po swojej willi Jeszcze raz bardzo dziękuję i mam nadzieję że "dar uznania" będzie smakował Ogólnie dom prezentuje się wspaniale, wczoraj żona oznajmiła mi po wizycie u Krystiana że mam zakaz poszukiwania jakiegokolwiek nowego projektu... ba... mam nawet o tym nie myśleć Całkowity zarys mam już przed oczami, zastanawiamy się jeszcze nad pustką w salonie... Czy ktoś z was budujących lub już wybudowanych zakrył tę pustkę? Kojarzę po przeczytaniu forum że chyba była jedna osoba która to uczyniła, jeżeli mam rację i ktoś jest wstanie wrzucić jakieś zdjęcia to będę razem z żoną zobowiązany. Osobiście myślałem żeby zakryć pustkę nad salonem i zrobić trzy duże pokoje na górze... nie wiem jak to wyjdzie od strony projektowej ale tutaj pozostawiam sobie jeszcze taką furtkę. Prawie wszyscy z Ptyśow się wybudował i już dłuższy czas mieszka dlatego wymiana zdań umarła,a szkoda.Powodzenia w budowie. Nie dopuszczę żeby temat umarł zachęcam wszystkich do pisania i wymiany poglądów. Odbiegając od tematu POLSKA !! !! !! jedziemy na Euro Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 25.10.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Cześć wszystkim. Widzę, że dalej temat żyje Za miesiąc minie trzy lata jak mieszkamy w Ptysiu 2G. U nas salon na tym samym poziomie co reszta dołu + salon i jadalnia (cały dom) poszerzony o 1 metr. Refleksje po 3 latach. - zrobilibyśmy nieco większy wiatrołap ale da się przeżyć, - zadowoleni ze spiżarni, - można było zrobić otwieralne okno w pustce, bo mycie wiąże się z rozstawianiem drabiny - pustka w salonie (u nas jeszcze szersza o 1 m) prezentuje się rewelacyjnie i to jej plus - echo trudne do wyeliminowania - i to jej minus, ale można się przyzwyczaić, - przy połączeniu góry z dołem, co tworzy pustka i antresola jest dosyć intymnie, góra z dołem nie przeszkadzają sobie zbytnio, - podłogówka pod deską barlinecką sprawdza się, - podłogówka w ogóle sprawdza się świetnie, bo grzejemy dom i wode gazem a roczny koszt waha się od 3600 - 5000 zł w zależności od siły zimy, - dom jest bardzo wygodny i bardzo duży to zaleta. Wada = więcej do sprzątania - jesteśmy zadowoleni z tego, że zrezygnowaliśmy z okien w szczycie (salon) zastępując je dużymi drzwiami przesuwnymi 2500x2500. Takie same są z przodu w jadalni zamiast małego okna, - łazienka na dole mogłaby być większa. Na górze też ale my mamy nieco zmniejszoną, przez zawinięcie schodów. Powód = wyrównanie poziomu podłogi salonu Dobra rada - nie oszczędzajcie na dobrym i dokładnym ociepleniu podłóg, ścian, dachu. Dobra rada - garaż i kotłownię ocieplcie wełną od spodu (strop). My tak zrobiliśmy a i tak pralkę w kotłowni nieco słychać jak śpimy Jeśli ktoś ma pytania to walcie śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 04.11.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Cześć Wszystkim, Dawno mnie tu nie było a kiedyś to po kilka razy dziennie zaglądałem. Mi już minęło 3 lata mieszkania w Ptysiu. Salonu nie wyrównywaliśmy czyli mamy obniżenie jak w projekcie. Salon z jadalnią poszerzony o prawie metr. Na górze zlikwidowana mała łazienka o jej kosztem zrobiona wnęka prysznicowa w dużej łazience. Garaż obniżony o 35cm w stosunku do wiatrołapu. A teraz kilka moich spostrzeżeń po 3 latach (wybaczcie, że raczej negatywnych): - salon/jadalnia są totalnie nieprzytulne. W salonie to aż się nie chce siedzieć z powodu tej pustki. Echo straszne. Po trzech latach dalej mi to przeszkadza i przestanie chyba dopiero jak sie wyprowadzę kiedyś. Może urządzę od nowa salon z pomocą architekta wnętrz, który cos wymyśli... - pokój "gabinet" na dole stoi zupełnie nieużywany (jest nas w domu 2+2), tylko koty tam urzędują - łazienka na dole praktycznie nieużywana, jedynie ubikacja czasem - w kuchni zdecydowanie zbyt mało blatów i to bardzo przeszkadza a więcej nie dałoby się tam wsadzić - drzwi od spizarki przesunąć w stronę hallu żeby jak najbardziej wydłużyć blat. - bardzo rzadko korzystamy z drzwi wejsciowych a za to bardzo czesto z drzwi miedzy wiatrołapem a garażem w zwiazku z czym ważne aby mieć włącznik światła w wiatrołapie koło drzwi z garażu (ja niestety nie mam i bardzo to przeszkadza) - gdybym teraz budował to nie podnosiłbym ścianki kolankowej bo niestety dom stracił proporcje z zewnątrz (pamiętajcie że mam obniżony salon wiec to pogarsza sprawę) - pomieszczenia na górze nie wymagają podniesienia ścianki, i tak są duże. - taras w lecie wystawiony mamy na południa. Efekt jest taki, że z niego nie korzystamy bo jest tam piekarnik, zero cienia. Nawet zadaszenie nic nie daje. Posadziłem drzewa koło tarasu to za 10 lat będzie lepiej:) - teraz wybudowałbym mniejszy dom (najlepiej parterowy na dużo mniejszej działce (max. 7 arów). Np. projekt Nela z firmy Dobre Domy. - oszczędziłbym na materiale na ściany i na dachówce ile się da a dołożyłbym do wykończenia elewacji i w ogóle domu z zewnątrz. - koniecznie otwieranie bramy garażowej oraz wjazdowej z wnętrza domu/garażu a nie tylko z pilota przy kluczykach - okna 3-szybowe firmy Vetrex - SUPER. - okna dachowe porażka, im mniej tym lepiej. w lecie nagrzewają pomieszczenia a w zimie wychładzają - wszędzie tam gdzie ceramika na podłodze tam też podłogówka, ceramika bez podłogówki to w zimie nieprzyjemna sprawa. - nigdy więcej tynków gipsowych! same dziury mam w domu (dzieci) - ogólnie na wielu rzeczach oszczędzałem (szczególnie przy wykończeniu) i teraz je trzeba wymieniać (np. baterie firmy Armatura PORAŻKA) Jak mi cos przyjdzie do głowy to jeszcze napisze. Tymczasem pozdrawiam. EDIT dzień później: Trochę wczoraj ponarzekałem na Ptysia. Może za bardzo... Jakby ktoś chciał odwiedzić nas i przekonać się czy warto budować Ptysia czy nie to proszę o kontakt na priv: michal[kropa]trybula[małpiszon]gmail[kropa]com Pozdrawiam Edytowane 6 Listopada 2015 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 24.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 pare fotek dla zainteresowanych tematem ,drzwi i kominek gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 27.01.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Trymi, Jak to mawiają pierwszy dom budujesz dla wroga, drugi dla teściowej a trzeci dla siebie ))) Mnie też echo wkurza ale czekam do momentu pierwszego malowania i będzie trochę drobnej architektury w pustce Poza tym jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts