krystian 1974 17.01.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 w którym miejscu umiescili na projrkcie tego rekuperatorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 17.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 w kotłowni po lewej tz według orginalnego projektu to w gospodarczymmiałem to zamiar inaczej rozwiązać ale ich pomysł mi przypadł do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 17.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 jeszcze myslę nad rekuperatorem i zastanawiam sie czy nie zrobić instalacji a z rekuperatorem poczekać aż stanieją bo wszystkie nowinki techniczne zawsze są i były w cenie -no chyba że się mylę jakie macie zdanie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolka 18.01.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Kuba, kuchnia super! W spizarni macie drzwi przesuwne? Gdybyscie chcieli sie pochwalic to wrzućcie jeszcze fotkę z zewnatrz i może jeszcze jakieś inne ze środka...My w końcu możemy starać się o pnb - na początku września składaliśmy pierwszy wiosek o warunki - wczoraj odebralismy ostatnią decyzje... No i jesteśmy na etapie przystosowania projektu, więc interesuje mnie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 18.01.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 jeszcze myslę nad rekuperatorem i zastanawiam sie czy nie zrobić instalacji a z rekuperatorem poczekać aż stanieją bo wszystkie nowinki techniczne zawsze są i były w cenie -no chyba że się mylę jakie macie zdanie o tym ? No reku polecają PLUGGIT AP 450 przeciw prądowym krzyżowym wymiennikiem ciepła z elektryczną nagrzewnicą powietrza(przeciw zamarzaniu) kanały spiro powietrze przewodami FI 200wyciąg i nawiew wyrzutnia 180 w salonie nadcisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 18.01.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) No reku polecają PLUGGIT AP 450 przeciw prądowym krzyżowym wymiennikiem ciepła z elektryczną nagrzewnicą powietrza(przeciw zamarzaniu) kanały spiro powietrze przewodami FI 200wyciąg i nawiew wyrzutnia 180 w salonie nadcisnienie Jakoś nie mogę znaleźć tego modelu w google ale już widzę, że poniżej 10tys. nie będzie kosztować. dodając do tego kanały i całą tą zabawę z montażem.. będzie drooogo. A tak swoją drogą to ciekawe jak działa taki rekuperator za 5tys... czy warto? Myślę, że jakbym sie już decydował to szukałbym czegoś takiego http://dospel-comfort.pl/Product/product_pl.php?sc=010&stge=69&mc=C&kind=01&esk=01 Zaznaczam, że jeszcze nie wiem jakie parametry ma miec reku w Ptysiu bo czekam na projekt. Ale taki Dospel to też niezła firma a reku z bypassem kosztuje 4400zl:) Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 18.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Pluggit AP 450 Zużycie energii 68w przy 260 m3h 2 wentylatory przepływ nominalny 450 m3h przy 150pa sprawnośc temperaturowa 95% z kondensatem waga 63 kg wymiary 590 /755/739 to jest taki sam tylko 300 http://ladnydom.pl/budowa/p/Avent_300/147305066/11021 :)z tym reku to trochę przesadzili są tańsze nie odbiegające od tego za 15 tyś:) coś tu chyba sponsoringiem czuć Edytowane 18 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.01.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A liczył ktoś kiedyś, kiedy zwraca się inwestycja w rekuperator? Czy mieliście okazję porozmawiać z użytkownikami tego ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 19.01.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Mam kolegę, który nie planował rekuperacji ale po kilku miesiacach od przeprowadzki do nowego domu (zbudowanego z jednowarstwowej sciany Ytong) zauważył zbieranie się wilgoci na scianach w pewnych miejscach i zalozyl najtanszy rekuperator do ktorego instalacje zrobil sam. Teraz jest bardzo zadowolony, powietrze świeze, fajny klimat w domu. Oszczędności? Mówią, że obniża to o ok 25% koszty ogrzewania... czyli jak w kazdym proekologicznym cacku - zwroci sie za 20 lat czyli wtedy jak juz dawno nie bedzie działało:)Do mnie raczej przemawia stały dopływ swiezego powietrrza niz oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 19.01.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Mam kolegę, który nie planował rekuperacji ale po kilku miesiacach od przeprowadzki do nowego domu (zbudowanego z jednowarstwowej sciany Ytong) zauważył zbieranie się wilgoci na scianach w pewnych miejscach i zalozyl najtanszy rekuperator do ktorego instalacje zrobil sam. Teraz jest bardzo zadowolony, powietrze świeze, fajny klimat w domu. Oszczędności? Mówią, że obniża to o ok 25% koszty ogrzewania... czyli jak w kazdym proekologicznym cacku - zwroci sie za 20 lat czyli wtedy jak juz dawno nie bedzie działało:) Do mnie raczej przemawia stały dopływ swiezego powietrrza niz oszczednosci. Zgadzam się z Tobą w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 19.01.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Cieszę się Tak to niestety jest, że we wszystkich muratorach, m jak mieszkanie, b jak budowa, moja lazienka itp pismach bardzo namawiaja do roznych solarow, pomp ciepla, rekuperatorow itp. i staje sie to modą bo to jest niezly lans jak masz solary na dachu. Ale jakoś nikt rzetelnie nie policzy, ze inwestycja w solary to ponad 10tys a oszczednosci na podgrzaniu c.w.u ok 300zl na sezon. 10tys : 300zl = ....33 lata:) A producenci tych cacek sponsorują kolejny artykuł w gazecie. I tak sie to nakreca. Jak cos sie nie zwraca w max. 10 lat to nie kupowac no chyba, że chcemy miec wiekszy komfort (np. wlasnie wentylacje mechaniczna). No, ale nie odbiegajmy od tematu i wróćmy do Ptysia... Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 19.01.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Dostałem projekt rekuperatora z wentylacją do Ptyśia 2 lustro jak coś to pytać czy ten projekt instalacji do rekuperatorka można gdzieś zobaczyć czy trzeba go od tak w ciemno kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 19.01.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 czy ten projekt instalacji do rekuperatorka można gdzieś zobaczyć czy trzeba go od tak w ciemno kupić ? Trzeba go kupić ,mogę zrobić zdjęcia ale jest tak słabo czytelny że nic nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 21.01.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Witam kolegów Adaptacja zrobiona. Zmiany i uzasadnienia Pana Architekta (to mój kolega więc jak coś zawali, to już wspólnego grilla i browarka nie będzie) Strop zostaje monolit, bez zmian. Gęstożebrowy wprowadza za dużo problemów w tym projekcie. Mam dość wysoko wody gruntowe więc fundamenty robimy tak: najpierw ławy, potem bloczki a na górze mały wieniec. Ogólnie wynosimy chałupę trochę wyżej. Mniej więcej coś takiego jak na tym zdjęciu z google http://3.bp.blogspot.com/_wBdVUwd46xc/TGBsBXJnWGI/AAAAAAAAC9I/hVioZyJS2io/s1600/DSC_2807.JPG Wieńce w ścianach szczytowych zostają. Wys. schodów głównych zmniejszona z projektowych 18,9 cm na 17 cm. Obecne mogą dać w kość ze względu na stosunkowo dużą wysokość. Wys. schodów w salonie zwiększona do 16 cm. Znowu chodzi o komfort komunikacji, bo te projektowe za niskie ponoć Słupki podtrzymujące lukarny, stojące w pokojach na górze wylatują (mała zmiana w więźbie) Ściana pomiędzy salonem a gabinetem cofnięta w stronę gabinetu o 80 cm Ścianka kolankowa podniesiona o 1 pustak. Zdaniem architekta nie zaburzy to wyglądu domu, ponieważ w obecnych proporcjach wys. dachu-ścian na to pozwala. Dodatkowo na górze więcej miejsca. No zobaczymy Okno w sypialni i garażu zostaje. Zastanawiamy się nad ilością okien w salonie. Architekt zaproponował wywalenie dwóch małych okien szczytowych, które jego zdaniem wprowadzają chaos i powiększenie na szer. drzwi tarasowych. Zostawimy ten dylemat na etap budowy. To chyba tyle. Na przełomie stycznia / lutego składam wniosek o PNB. Jeszcze tylko muszę załatwić zjazd na działkę, bo zapomniałem wcześniej o tym PS. Rekuperacja Tak, jak pisałem nie będę tego robił. Za "pensję" 10 tys. wolę otworzyć okna, żeby przewietrzyć co jakiś czas, a może okna z mikrowentylacją zamówię Z solarów też się powoli leczę... Na pewno będzie kominek z płaszczem wodnym, ale i tutaj trzeba będzie troszkę poszukać, bo faktycznie wołają wszędzie za kawałek żeliwa, jak za zboże Edytowane 23 Listopada 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 21.01.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Wys. schodów głównych zmniejszona z projektowych 18,9 cm na 17 cm. Obecne mogą dać w kość ze względu na stosunkowo dużą wysokość. Wys. schodów w salonie zwiększona do 16 cm. Znowu chodzi o komfort komunikacji, bo te projektowe za niskie ponoć To mnie bardzo zainteresowało bo wg mnie nie da się tego zrobić. Jak zmniejszysz wys. schodów przy pozostawieniu poziomu spocznika tak jak w projekcie to przy schodzeniu ze spocznika na parter będziesz walił głową w strop... chyba, że powiększasz otwór na klatkę schodową w stropie. Ciekaw jestem szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 21.01.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 (edytowane) To mnie bardzo zainteresowało bo wg mnie nie da się tego zrobić. Jak zmniejszysz wys. schodów przy pozostawieniu poziomu spocznika tak jak w projekcie to przy schodzeniu ze spocznika na parter będziesz walił głową w strop... chyba, że powiększasz otwór na klatkę schodową w stropie. Ciekaw jestem szczegółów. A nie wiem jak on to wymyśli Pewnie powiększy otwór w stropie o 2 cm i zrobi węższy spocznik o następne 2 cm Edytowane 21 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 HOhoho u nas ścianka kolankowa też leci o jeden pustak do góry wyrównałem poziomy i zrezygnowałem ze schodów ze spocznikiem wszystko przeprojektowane na schody zabiegowe przyjazne w użytkowaniu:)Kominek z płaszczem będzie ale schowany w ścianę pod schodami(ze względu na temperaturę wszystko obudowane jakimś kamieniem)Ładnie by wyglądała cała sciana z marmuru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 21.01.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Zamieszczam screeny z mojego modelu Ptysia po wszystkich moich planowanych modyfikacjach oraz szkic schodów jaki wykonałem na podstawie projektu. Nie wiem jak można tu zmienić wys. schodów nie waląc głową o strop.... Miłego odbioru:)http://img407.imageshack.us/img407/6605/ptysfront.jpg http://img140.imageshack.us/img140/4757/ptysback.jpg http://img607.imageshack.us/img607/8427/ptysfront2.jpg http://img716.imageshack.us/img716/2538/ptysback2.jpg http://img152.imageshack.us/img152/8936/ptysparter.jpg http://img690.imageshack.us/img690/11/ptyspoddasze.jpg http://img254.imageshack.us/img254/9017/szkicschodow.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Widzę że też zlikwidowałeś wszystkie okna dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 21.01.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Nie, nie. Będą 4 tylko nie chciało mi się już ich wrysowywać 2 w duzej sypialni i po jednym w lazience i na przeciwko w garderobie. Spocznik podzielony na 2 częsci bo salon chce obnizyc ale o 30cm. Scianka kol podniesiona o 22cm. Drzwi z tylu domu do składziku. itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts