Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po przeliczeniu w tartaku wyszło mi prawie 2 razy taniej niż płyty osb

Za deski do monolitu krzykną mi 1800 zł-2000 zł

osb 1 płyta gdzieś koło 80 zł wymiar 1250/2500 łatwo policzyć ile trzeba płyt

Schody robicie lane? Mnie ciągnie do ażurowych, bo te nasze są dość proste i nie powinny wyjść drożej, jeśli założymy, że betonowe trzeba będzie obłożyć później drewnem

Schody robicie lane? Mnie ciągnie do ażurowych, bo te nasze są dość proste i nie powinny wyjść drożej, jeśli założymy, że betonowe trzeba będzie obłożyć później drewnem

Ażurowe, podniosłem poziom salonu do reszty i mam zamiar kominek schować pod spocznik i zlicować go ze ścianą( w orginale żelbet)

UWAGA na błedy w projekcie:)

tak się kończy duża ingerencja w projekt:)

http://picasaweb.google.com/114130517282548950752/Smieszne_foty_2_?authkey=Gv1sRgCISd7LjAhPjCHQ#5566261951526379746

Edytowane przez paragon

Ażurowe, podniosłem poziom salonu do reszty i mam zamiar kominek schować pod spocznik i zlicować go ze ścianą( w orginale żelbet)

UWAGA na błedy w projekcie:)

tak się kończy duża ingerencja w projekt:)

http://picasaweb.google.com/114130517282548950752/Smieszne_foty_2_?authkey=Gv1sRgCISd7LjAhPjCHQ#5566261951526379746

OK, ale na czym chcesz oprzeć spocznik jeśli zlikwidujesz tą ścianę?

Paragon pisał, że chce schody ażurowe zabiegowe. Jest to jakis pomysl ale u mnie dla dzieciaków ten spocznik będzie słuzył jako plac do wyhamowania sił grawitacji podczas niekontrolowanego lotu w dół. :) A schody ażurowe ze spocznikiem.

Tak sobie myśle i myśle jak tu zrobić żeby salon nie był obniżóny o 3 stopnie a o 2 stopnie i równocześnie spocznik nie musiał być podzielony na dwie wysokości bo boję się, że będzie to niewygodne. Podniesienie salonu o 15cm spowoduje, że spocznik byłby na 205 co jest zbyt nisko...

Paragon pisał, że chce schody ażurowe zabiegowe. Jest to jakis pomysl ale u mnie dla dzieciaków ten spocznik będzie słuzył jako plac do wyhamowania sił grawitacji podczas niekontrolowanego lotu w dół. :) A schody ażurowe ze spocznikiem.

Tak sobie myśle i myśle jak tu zrobić żeby salon nie był obniżóny o 3 stopnie a o 2 stopnie i równocześnie spocznik nie musiał być podzielony na dwie wysokości bo boję się, że będzie to niewygodne. Podniesienie salonu o 15cm spowoduje, że spocznik byłby na 205 co jest zbyt nisko...

205 To nisko kurcze wszystkie futryny w domu mam na 200, ja mam 178 żona 176 nie należymy do ludzi wysokich :) 205 w spoczniku to jest jak dla mnie wystarczające ale mój konstruktor" spocznik" mi zrobił na 225 co jest dla mnie za wysoko, z ogólnym zarysem schodów poczekam do stanu surowego i wtedy podejmę ostateczną decyzję

Edytowane przez paragon

Schody ażurowe, drewniane ze spocznikiem żelbetowym obłożonym drewnem jak najbardziej. Wygląd i więcej światła w holu.

Co do zmiany z 3 na 2 stopnie w salonie to się głęboko zastanów, bo patrząc z punktu widzenia wygody nazwijmy to "równomiernego stawiania kroków" 3 stopnie są idealne. Przy 2 stopniach zaburzasz ten rytm. Wiem, że to brzmi nieco śmiesznie, ale uwierz mi, że tak jest.

Ja znalazłem sposób na nie kombinowanie ze spocznikiem = robię strop monolityczny zgodny z projektem i po problemie. Będę miał strop o najlepszych możliwych parametrach i brak kombinacji. Wykonawca już marudzi, ale przecież domku nie buduje dla siebie tylko dla mnie więc temat zamknięty :yes:

Edytowane przez nasa1

205 To nisko kurcze wszystkie futryny w domu mam na 200, ja mam 178 żona 176 nie należymy do ludzi wysokich :) 205 w spoczniku to jest jak dla mnie wystarczające ale mój konstruktor spocznik mi zrobił na 225 co jest dla mnie za wysoko, z ogólnym zarysem schodów poczekam do stanu surowego i wtedy podejmę ostateczną decyzję

Moja też ma 176 i wydaje mi się, że należy do wysokich kobiet :cool:

Co do zmiany z 3 na 2 stopnie w salonie to się głęboko zastanów, bo patrząc z punktu widzenia wygody nazwijmy to "równomiernego stawiania kroków" 3 stopnie są idealne. Przy 2 stopniach zaburzasz ten rytm. Wiem, że to brzmi nieco śmiesznie, ale uwierz mi, że tak jest.

:

I weź to teraz przetłumacz małżonce ukochanej:):)

Ja też robie strop monolit ale chciałem troche zmniejszyc obniżenie salooonu ale może rzeczywiście lepiej nie kombinować...

Ja też robie strop monolit ale chciałem troche zmniejszyc obniżenie salooonu ale może rzeczywiście lepiej nie kombinować...

Powiem Ci więcej. Stopnie w salonie podwyższam o 1 cm każdy ze względu na wygodę, czyli różnica będzie jeszcze większa -480 mm zamiast dotychczasowych -450 mm Obecne są nieco za niskie

Powiem wam że jak brałem projekt to nie wiedziałem ze salon jest obniżony ,jeżeli bym o tym wiedział to nie brał bym tego projektu(mój błąd)

teraz muszę to wszystko zgrać na jednym poziomie bo nie wyobrażam sobie takich udziwnień jak poziomy między salonem a resztą jest to uciążliwe dla mnie.Mam nawet plan awaryjny w postaci likwidacji komina od kominka (ostateczność) aby to wszystko zgrać .Chodzi mi o to żeby dom był przyjazny dla użytkowników nie zależy mi na fajerwerkach

Edytowane przez paragon

Powiem wam że jak brałem projekt to nie wiedziałem ze salon jest obniżony ,jeżeli bym o tym wiedział to nie brał bym tego projektu(mój błąd)

teraz muszę to wszystko zgrać na jednym poziomie bo nie wyobrażam sobie takich udziwnień jak poziomy między salonem a resztą jest to uciążliwe dla mnie.Mam nawet plan awaryjny w postaci likwidacji komina od kominka (ostateczność) aby to wszystko zgrać .Chodzi mi o to żeby dom był przyjazny dla użytkowników nie zależy mi na fajerwerkach

Wiadomo, że każdy ma własne preferencje...

Osobiście podoba mi się z obniżeniem i bez obniżenia, ale z przewagą tego pierwszego :)

Czas pokaże, czy to dobre rozwiązanie, czy kłopotliwe. Wiesz... jedni chwalą, a inni to przeklinają.

Najwyżej TFU, TFU :) będzie okazja, żeby wybudować drugi dom dla siebie.

Jakie dachy robicie?

Jaka dachówka? Czy deskujecie dach? Jaka folia? Jaka wełna?

Sam nadal zastanawiam się nad deskowaniem, a dachówkę chcę na pewno ROBEN MONZA czarno brązowa

Edytowane przez nasa1

I wszystko na temat nic dodać nic ująć dach deskowany trzeba coś zrobić z deskami z monolitu i z ławy fundamentowej ,dachówka firmy Nelskamp Nibra (chyba R10)

Reszta na pewno będzie towarem średniej klasy,nie ma co przesadzać.Forum to forum co 10 głów to nie jedna zawsze z natłoku informacji wybierze się te najtreściwsze .

I wszystko na temat nic dodać nic ująć dach deskowany trzeba coś zrobić z deskami z monolitu i z ławy fundamentowej ,dachówka firmy Nelskamp Nibra (chyba R10)

Reszta na pewno będzie towarem średniej klasy,nie ma co przesadzać.Forum to forum co 10 głów to nie jedna zawsze z natłoku informacji wybierze się te najtreściwsze .

Bardzo ładna dachówka, nawet nie znałem wcześniej tej firmy. Ja widziałem tego ROBENA Monza u jednego faceta na żywo i bardzo mi się spodobało to, że pięknie się błyszczy :yes: No taki mam gust :) Wtedy jeszcze dodatkowo padał deszczyk no i była bajka:D

Co do reszty, to też raczej będzie ze średniej półki, ponieważ nie mam na tyle kasy, żeby aż tak poszaleć.Zależy mi na dobrych fundamentach, stropie i dachu. Resztę mogę zrobić bardziej skromnie.

Edytowane przez nasa1

I ach deskowany trzeba coś zrobić z deskami .

Ostatnio spotkałem się na jednej z budów z facetem od dachów, lat ok. 55 i powiedział mi, że jeśli dom dla siebie, to wyłącznie deskowany.

Mówił, że dopiero teraz są firmy od folii, które proponują 30 lat gwarancji.

No i wbił mi klina w mózg, bo byłem przekonany do samej folii, a chyba zrobię deski + folię.

Ostatnio spotkałem się na jednej z budów z facetem od dachów, lat ok. 55 i powiedział mi, że jeśli dom dla siebie, to wyłącznie deskowany.

Mówił, że dopiero teraz są firmy od folii, które proponują 30 lat gwarancji.

No i wbił mi klina w mózg, bo byłem przekonany do samej folii, a chyba zrobię deski + folię.

Bardzo dobry wybór z deskowaniem.

Słuchajcie mój konstruktor powiedział że te nasze projekty pod względem technicznym są żałosne, kiedy dokładniej przyjrzał się problemowi moich schodów zrobił model 3d to powiedział mi ze strop to jest jedna kaszana.Podcień od pokoi na górze oraz ściany od klatki schodowej powinny mięć podciągi a w projekcie ich nie ma nie ma

To samo z fundamentami według projektu przy wiatrołapie nie zgadzają się kąty (ten problem był u mnie ) .A na koniec dodał że projekty z tej firmy takie są bo już tą firmę przerabiał dodał że najtreściwsze są projekty ARCHETONU czy jakoś tak

Bardzo ładna dachówka, nawet nie znałem wcześniej tej firmy. Ja widziałem tego ROBENA Monza u jednego faceta na żywo i bardzo mi się spodobało to, że pięknie się błyszczy :yes: No taki mam gust :) Wtedy jeszcze dodatkowo padał deszczyk no i była bajka:D

Co do reszty, to też raczej będzie ze średniej półki, ponieważ nie mam na tyle kasy, żeby aż tak poszaleć.Dom buduję w 70% z kredytu. Zależy mi na dobrych fundamentach, stropie i dachu. Resztę mogę zrobić bardziej skromnie.

Jak będziecie szukali bram do garażu, to mogę Wam doradzić i pomóc załatwić coś dobrego, ponieważ tym się po części również zajmuję zawodowo.

Poczytaj sobie o tym Nelskampie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132574-Dach%C3%B3wka-Nelskamp

Ma ktoś kosztorys stropu monolitu?

Edytowane przez paragon