paragon 12.02.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Po podniesieniu ścianki kolankowej o 23 cm pokoje na górze wyglądają dużo lepiej. Powierzchnia uzytkowa jest dużo większa, a efekt tunelu mniejszy pomimo wydłużenia o 1 m No zastanawiam się nad tym podniesieniem kolankowej ale decyzję podejmę podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 12.02.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 No zastanawiam się nad tym podniesieniem kolankowej ale decyzję podejmę podczas budowy Podniesienie kolankowej o 23 cm to raptem niewielki koszt, a zyskujesz sporo więcej powierzchni użytkowej, bez zaburzenia wyglądu budynku. Inna sprawa, kiedy niektórzy znacznie podnoszą ściankę, wtedy faktycznie domy z zewnątrz wyglądają nie raz dosyć śmiesznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 14.02.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Podniesienie scianki o 22cm nie powoduje zaburzenia proporcji Ptysia. Moj model zawierał w sobie juz podniesiona scianke.Trzeba oczywiscie lekko wydluzyc okapy dachu ale nie duzo. Wracajac do wentylacji. Powiedzcie mi gdzie dowiedzieć się, które kominy mozna usunąc montując wentylację mechaniczną? Tak aby wszystko było zgodnie z przepisami? Czy to zależy od kominiarza, który będzie robił odbiór budynku?Kominek będzie mial doprowadzenie powietrza z zewnątrz, piec będzie kondensacyjny z zamknieta komorą, więc które piony wentylacyjne muszą zostać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 14.02.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Wracając jeszcze na chwilkę do szalunku stropu, to chyba zrezygnuję z zakupu stempli i desek.Na Śląsku wynajem kompletnego szalunku (stemple, płyty, itd. cały areał) kosztuje 0,70 zł/m2/doba. Zakładając, że wszystko będzie stało nawet 1,5 miesiąca koszt wyniesie ok. 3.000 zł + transport ok. 800 zł, a sufit idealnie gładki.Jeśli faktycznie tyle wyjdzie (czekam jeszcze na inne wyceny) to nie kupuję desek i stempli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 14.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Podniesienie scianki o 22cm nie powoduje zaburzenia proporcji Ptysia. Moj model zawierał w sobie juz podniesiona scianke. Trzeba oczywiscie lekko wydluzyc okapy dachu ale nie duzo. Wracajac do wentylacji. Powiedzcie mi gdzie dowiedzieć się, które kominy mozna usunąc montując wentylację mechaniczną? Tak aby wszystko było zgodnie z przepisami? Czy to zależy od kominiarza, który będzie robił odbiór budynku? Kominek będzie mial doprowadzenie powietrza z zewnątrz, piec będzie kondensacyjny z zamknieta komorą, więc które piony wentylacyjne muszą zostać?? Zapytaj architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 15.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Podniesienie scianki o 22cm nie powoduje zaburzenia proporcji Ptysia. Moj model zawierał w sobie juz podniesiona scianke. Trzeba oczywiscie lekko wydluzyc okapy dachu ale nie duzo. Wracajac do wentylacji. Powiedzcie mi gdzie dowiedzieć się, które kominy mozna usunąc montując wentylację mechaniczną? Tak aby wszystko było zgodnie z przepisami? Czy to zależy od kominiarza, który będzie robił odbiór budynku? Kominek będzie mial doprowadzenie powietrza z zewnątrz, piec będzie kondensacyjny z zamknieta komorą, więc które piony wentylacyjne muszą zostać?? Według zakupionego projektu reku zostały wszystkie kominy -nie wiem czemu, ja zostawiam jedną nitke do kominka, drugą do okapu w kuchni i trzecią do pieca tak czy owak muszą być 3 tylko mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 15.02.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Podniesienie scianki o 22cm nie powoduje zaburzenia proporcji Ptysia. Moj model zawierał w sobie juz podniesiona scianke. Trzeba oczywiscie lekko wydluzyc okapy dachu ale nie duzo. Wracajac do wentylacji. Powiedzcie mi gdzie dowiedzieć się, które kominy mozna usunąc montując wentylację mechaniczną? Tak aby wszystko było zgodnie z przepisami? Czy to zależy od kominiarza, który będzie robił odbiór budynku? Kominek będzie mial doprowadzenie powietrza z zewnątrz, piec będzie kondensacyjny z zamknieta komorą, więc które piony wentylacyjne muszą zostać?? O ile przedłużasz okapy dachu,ja zamówiłem krokwie o 20 cm dłuższe ,naddatek montażowy czy tyle mi wystarczy w razie czego jak podniosę kolankową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 15.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Nie mam pojęcia o ile. Zdecyduje budowniczy artysta dekarz w swoim czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Wszyscy łącznie z wykonawcą namawiają mnie na droższą dachówkę Koramic Wienerbergera lub CreatonPodobno lepiej się kładzie itd. Im się lepiej kładzie. Najlepiej, jakby im dom sam się postawił. A ja, co zobaczę ładny dach i się kogos zapytam, to się okazuje, że to Roben Monza. No taka mi się podoba i już. Generalnie nie sugerujcie się aż tak bardzo wskazówkami Wykonawcy domu, bo oni zawsze idą na łatwiznę.Dom budują dla nas, a nie dla siebie. Pozdrawiam PS.Muszę jeszcze załatwić coś takiego jak zjazd z działki na drogę w Wydziale Dróg i Mostów. Papierologia czasami dobija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.02.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Jak już tak rozmawiacie o więźbie, to chodzi mi po głowie pewien pomysł. Jakby tak nad pustką zostawić widoczne jętki czy tam kleszcze (sam nie wiem co jest co, bynajmniej chodzi mi o te poziome belki) i nie podbijać sufitem, a zrobić sufit nad nimi? Jakby dostawca więźby dostarczył tych parę elementów ładnie oheblowanych, gładkich, a potem by się porządną bejcą maznęło? Co wy na to koledzy? Jak Wam się pomysł podoba, to biorę po 10 zł za prawa autorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 16.02.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Wszyscy łącznie z wykonawcą namawiają mnie na droższą dachówkę Koramic Wienerbergera lub Creaton Podobno lepiej się kładzie itd. Im się lepiej kładzie. Najlepiej, jakby im dom sam się postawił. Jasne, ale nie wspomną, że cena 2 razy wyższa?? Projekt zjazdu też robie, 700zl ze wszystkimi uzgodnieniami. Budowa domu to jednak droga zabawa:) Paragon, te kleszcze czy inne jętki to musiałbyś zostawić w całym hallu na górze bo on tworzy z pustką jedną całość. Ale pomysł przedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.02.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Jasne, ale nie wspomną, że cena 2 razy wyższa?? Projekt zjazdu też robie, 700zl ze wszystkimi uzgodnieniami. Budowa domu to jednak droga zabawa:) Paragon, te kleszcze czy inne jętki to musiałbyś zostawić w całym hallu na górze bo on tworzy z pustką jedną całość. Ale pomysł przedni. no mi już poszło ok. 14 tys. zł to ja pisałem o kleszczach czy jętkach i biore 10 zeta za pomysła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.02.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 no mi już poszło ok. 14 tys. zł to ja pisałem o kleszczach czy jętkach i biore 10 zeta za pomysła Wszystko będzię dopiero widoczne podczas budowy i wtedy też podejmuję się ostateczne decyzję. Poczytajcie sobie o dachówce Nibra nelskamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.02.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Wszystko będzię dopiero widoczne podczas budowy i wtedy też podejmuję się ostateczne decyzję. Poczytajcie sobie o dachówce Nibra nelskamp tez mi sie podoba, ale droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 17.02.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Otrzymałem projekt rekuperacji.Jakiś taki zakombinowany, nie wiem przypadkiem czy nie można prościej tych kanałów rozprowadzić więc się skonsultuje z jakąś inna firmą.A ten Pluggit... jeśli się zdecyduję na rekuperację to zamontuje reku Jan-Gaz albo Dospel Optimal 400 - oba poniżej 5tys a nie naście! Zwariowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 17.02.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Otrzymałem projekt rekuperacji. Jakiś taki zakombinowany, nie wiem przypadkiem czy nie można prościej tych kanałów rozprowadzić więc się skonsultuje z jakąś inna firmą. A ten Pluggit... jeśli się zdecyduję na rekuperację to zamontuje reku Jan-Gaz albo Dospel Optimal 400 - oba poniżej 5tys a nie naście! Zwariowali. :yes Pluggit: Smierdzi sponsoringiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 17.02.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) Dostałem info że wieźbe mam już zrobioną a więc koszt inny niż był na wstępie krokwie zwiększyłem do 20 cm szerokości i po naliczeniu naddatku montażowego wyszło prawie 9 m drewna koszt całkowity wyszedł prawie 9 tyśz łatami i kontrłatami https://picasaweb.google.com/114130517282548950752/BUDOWAWIEZBA# Edytowane 18 Lutego 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 20.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dostałem info że wieźbe mam już zrobioną a więc koszt inny niż był na wstępie krokwie zwiększyłem do 20 cm szerokości i po naliczeniu naddatku montażowego wyszło prawie 9 m drewna koszt całkowity wyszedł prawie 9 tyś z łatami i kontrłatami https://picasaweb.google.com/114130517282548950752/BUDOWAWIEZBA# Wow!! To po ile u Ciebie m3 więźby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) Wow!! To po ile u Ciebie m3 więźby?? 780 zł to niby po podwyżkach już ale w tej cenie 9000 tyś u mnie są jeszcze łaty i kontrłaty(około 2500same łaty i kontrłaty ) To dużo za wieżbe dla ptyśia? Edytowane 21 Lutego 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 23.02.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 780 zł to niby po podwyżkach już ale w tej cenie 9000 tyś u mnie są jeszcze łaty i kontrłaty(około 2500same łaty i kontrłaty ) To dużo za wieżbe dla ptyśia? Nie, masz rację. U mnie kwota zbliżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts