Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

No tak zapomniałem, ciekawy jestem jak to wszystko będzie wyglądało po takim zabiegu,często jestem w Katowicach u lekarza (co miesiąc) to jak pozwolisz to podlece zobaczyć twojego Ptyśia

Nie ma sprawy. Myślę, że w czerwcu - lipcu będzie stan SSO z dachem. Swoją drogą ja też często bywam w Legnicy, bo taką mam pracę, że sporo podróżuję

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

paragon, krystian, macie jakieś zdjęcia, skany lub cokolwiek w wersji elektronicznej, żeby zobaczyć jak wygląda domek po wyrównaniu salonu z resztą pomieszczeń?

ja mam tylko czerwone linie naniesione na projekt jako poprawka ,ja osobiście nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało ,rękę na pulsie trzyma znajomy konstruktor który osobiście będzie nadzorował etap równania i poprawek stropu .Zapewnił że będę bardzo zadowolony z wyniku

Wszędzie będzie 2.80 do stropu nawet z 20 cm styro w podłodze

Edytowane przez paragon

Wszędzie będzie 2.80 do stropu nawet z 20 cm styro w podłodze

Jak to rozwiązał z antresolą? Po podniesieniu salonu przejście pod antresolą ma 175 cm Krystian pisał, że przesunął antresolę w stronę salonu i zawinął schody na dole. Kurcze nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, jak to konstruktorzy wymyślili. paragon, albo Krystian zrobilibyście skan jakiś i umieścili albo puścili mi pocztą

paragon, krystian, macie jakieś zdjęcia, skany lub cokolwiek w wersji elektronicznej, żeby zobaczyć jak wygląda domek po wyrównaniu salonu z resztą pomieszczeń?

niestety nie mam nic opocz rzutow projektu z góry w pdf-ie i nie jest w nich usunięty jeszcze balkon .W piatek jak byłem u architekta to widziałem jak projekt obrabiał AUTOCATEM .bede u niego w tygodniu to spróbuje go sobie przenieść na pena

Ha ha ha, witam! No i znowu zaskoczenie :D

Znajomy produkuje prefabrykaty i kiedy dowiedział się, że buduję dom, to zaproponował strop prefabrykowany 2K czyli właściwie to samo, co monolit. Tutaj macie opis http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/strop-zespolony-2k_62294.html

Policzyłem wszystkie koszty monolitu i wiecie co? Wychodzi na to samo :yes: co do złotówy! Monolit czy 2K (mój Ptyś jest dłuższy o 1000 mm) mi wychodzi 22.000 zł - materiały i robocizna

W cenie 2K mamy:

Projekt stropu

Dzień pierwszy - dostawa i montaż stropu

Dzień drugi - lanie betonu i wibrowanie betonu (oczywiście w cenie zbrojenia, wieńce, materiały itd.)

Następnie spryskanie specjalnym środkiem, aby nie trzeba było polewać wodą (są takie, zapewniam)

Strop gotowy. Po 7 dniach możemy lecieć ze ścianami piętra.

Znajomy produkuje ogromne ilości prefabrykatów (całe hale i zakłady) od wielu lat, więc o jakość bym się nie martwił. Mój strop to dla niego marny biznes :D w porównaniu do tych wszystkich hal, które buduje, ale to już nie mój dylemat.

Tak sobie myślę, że raczej pójdę w stronę takiego stropu ze względu na szybkość wykonania i wygodę podczas budowy. Z monolitem jest 1,5 miesiąca bujania. Hmm... Co Wy koledzy na to?

Na wieńcach dałbym coś takiego

http://www.grupapsb.com.pl/psb/files/BlockImage2/amvhec8066rvu0/image-body-1.jpg

do poczytania tutaj http://www.grupapsb.com.pl/psb/porady/tematy-miesiaca/nowe-ksztaltki-wiencowe-z-firmy-betard.html?Section=sciany-i-stropy

AHA... grubość stropu 2K na gotowo wynosiłaby 16 cm

Edytowane przez nasa1

nasa1, wygląda to bardzo ciekawie!!!

zabieram sie do lektury. Czy takie stropy wykonują różne firmy w całej Polsce czy jest to specjalizacja konkretnego wykonawcy?

Z tego, co mi mówił znajomy, to sporą część kosztów stanowi transport, dźwig i robocizna (ok. połowę w moim przypadku) Mój znajomy z fabryką jest 30 km ode mnie. Musisz poszukać w małopolsce, a jeśli chcesz, to zapytam go, jaka cena gdyby były dwa takie domki, z tym, że jeden w Niepołomicach. No chyba, że ma jakiegoś kolegę od prefabrykatów blisko ciebie...

Edytowane przez nasa1

paragon, K2 jest praktycznie tym samym, co monolit, a o niebo wytrzymalszym niż Teriva.. Wytrzymałość TERIVA 150 kg/m2, K2 750 kg m2

To nie tydzień w tą, czy w tamtą, a co najmniej miesiąc i jeden tydzień różnicy w czasie wykonania.

No i odchodzą Ci szalunki, deski, kantówki itd... cały ten bajzel drewniany

Edytowane przez nasa1

No i odpada tynkowanie od spodu, a jeśli już to marginalizujemy tynki do minimum :D

Powiem tak: spodobał mi się ten pomysł z 2K

Ufam facetowi, bo nie jedno razem budowaliśmy (no ja to może instalowałem co nieco na tych budowach, a nie budowałem) i wiem, że szczerze mi prawi. Sam ma w nowym domu 2K

Jeśli komuś nie zależy na czasie, to można monolit.

Edytowane przez nasa1

nasa1. Dzięki ale w tym budbecie tego nie widzę... Poszukam.

Mi się niestety budowa opóźnia ze względu na doprowadzenie mediów (nie wiedziałem, że jest z tym tyle pieprzenia!) ale myślę, że w lecie strop już będzie potrzebny:)

Jak byś rozmawiał z tym znajomkiem to zapytaj o Niepołomice, a co nam szkodzi?:)

Oj prrrr, właśnie sobie coś uzmysłowiłem. Chcę w moim stropie wykonac kilka otworów na kanały wentylacji mechanicznej... więc chyba muszę robić monolit...

Edytowane przez Trymi