Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

też mi polecał murarz ten sufit i jestem za, tylko ze nazywa sie fochowo- filigran- nie k2 ale to chyba o to samo biega- musze jeszcze poszukać producentaw okol. opola !

Krystian, K2 to nie to samo co Filigran. Poczytaj w necie.

W stropach filigran ważne jest prawidłowe zazbrojenie styków płyt "tzw zamków". Najlepsza jest odmiana typu 2K (ma lepsze "zamki").

Dobre wykonanie zamka - zapewnia, że nie pojawiają się tam rysy.

"zamek" wygląda tak, że na wierzchu, na stykach płyt, przed zalaniem betonu kładą zbrojenie (siatkę) i dopiero zalewają. Potem trzyma tak, że masakra.

Teriva nawet się nie umywa. W Terivie masz tyle styków, połączeń, że zazwyczaj ludzie i tak od spodu dają płyty G-K

Edytowane przez nasa1

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nasa1. Dzięki ale w tym budbecie tego nie widzę... Poszukam.

Mi się niestety budowa opóźnia ze względu na doprowadzenie mediów (nie wiedziałem, że jest z tym tyle pieprzenia!) ale myślę, że w lecie strop już będzie potrzebny:)

Jak byś rozmawiał z tym znajomkiem to zapytaj o Niepołomice, a co nam szkodzi?:)

Oj prrrr, właśnie sobie coś uzmysłowiłem. Chcę w moim stropie wykonac kilka otworów na kanały wentylacji mechanicznej... więc chyba muszę robić monolit...

Już pytałem. Nie ma problemu i facet chętnie wykona strop dla ciebie. Może nawet wspólnie ugramy lepszą cenę? Jeżeli chodzi o otwory, to ten sam temat poruszyłem i odpowiedział mi, że po zmontowaniu stropu udostępni za darmo wiertnicę, lub wykona to co chcesz na etapie prefabrykacji. Na priv mogę Ci podac namiary do faceta

Edytowane przez nasa1

Rozmawiałem z wieloma ludźmi, typowymi budowlańcami, Kierownikami Budów (pracuję w tej branzy, więc mam kogo popytać) i każdy mówi, że stropy 2K do domu, jeśli spieszysz się z realizacją - są SUPER. Od dołu nie musisz tynkować. Jesli się nie spieszysz, to kwestia ceny, ale ta wychodzi podobnie. Jeden warunek: zakład prefabrykatów musi być w rozsądnej odległości od budowy. Edytowane przez nasa1

nasa1, wygląda to bardzo ciekawie!!!

zabieram sie do lektury. Czy takie stropy wykonują różne firmy w całej Polsce czy jest to specjalizacja konkretnego wykonawcy?

Aha.... budowlańcy mówią mi, żeby dać te kształtki nadprożowo-wieńcowe, bo jeśli wieńce będą betonowe, to nawet po obłożeniu styropianem, w deszczowe dni będzie widać ślad wieńca na elewacji. No tak mi mówi już czwarty fachowiec z budowlanki.

paragon. nie orientujesz sie w okloicy opola i wrocławia w producentach sufitow filigran

Nie do mnie pytanie, ale jeśli chcesz, to zorientuję się u znajomego (będzie mi robił strop) kto robi porządnie w tamtej okolicy. On robi budowy w całej PL, współpracuje z takimi firmami więc powinien chyba wiedzieć?

Edytowane przez nasa1

Na razie wkurzyłem się na banki. Chcę mało, a oni chcą, abym wziął dużo. Na cholere mi tyle? Co za gnidy :sick::D

Chyba w ogóle zrezygnuję z tych krwiopijców i wykonam robotę o 1 rok dłużej.

Poza tym, to wodę mi podłączają w działce:p

No u mnie od kwietnia już rusza budowa kanalizacji i wodociągów ,mam przyłączę o długości 170 m ale na szczęście gmina partycypuje w kosztach ze względu na rozbudowę w tym miejscu całej sieci .A pomyślec że w tamtym roku miałem to robić na własny koszt brrrrrrr.....

Ja tam na budowę przeznaczyłem 3 lata ,zrobię to sobie bez nerwów to ma być przyjemność nie stres :)

Edytowane przez paragon

No u mnie od kwietnia już rusza budowa kanalizacji i wodociągów ,mam przyłączę o długości 170 m ale na szczęście gmina partycypuje w kosztach ze względu na rozbudowę w tym miejscu całej sieci .A pomyślec że w tamtym roku miałem to robić na własny koszt brrrrrrr.....

Ja tam na budowę przeznaczyłem 3 lata ,zrobię to sobie bez nerwów to ma być przyjemność nie stres :)

Poczekam i zobaczę za rok, jak to będzie się układało.

Edytowane przez nasa1

no chyba jeszcze nie wszyscy ja dopiero skompletowałem papiery i zdaję do powiatu .Teraz chyba z 2 miesiące czekania:(

Powinno Ci pójść szybciej. Dwa miesiące mają maksymalnie, ale zazwyczaj decyzja jest w miesiąc. Jeśli ładnie poprosisz Panią w wydziale budownictwa :-) to załatwi ci to szybciej. Skoro w takim dużym mieście jak Katowice za tydzień odbieram, a nawet miesiąc nie minął, to nie powinno być źle. Jednak pamiętaj: w urzędach trzeba być miłym i uśmiechniętym nawet jak masz ch...wy dzień :-D Taka taktyka cuda czyni :-D

Dzisiaj potrzebowałem wypis z rejestru gruntów. Dzwonię i grzecznie pytam, a oni, że czekać 7 dni, a poza tym spore kolejki do złożenia wniosku. Na to ja jeszcze grzeczniej proszę, że mi zależy, że potrzebuję i że będę bardzo wdzięczny :-) Załatwiłem w pół godziny, za okazaną grzeczność, a że jestem z natury wesoły, a nie upierdliwy gość, to mi łatwo poszło :-) Ja byłem miły, to i Pani była miła i w ogóle sielanka jakich mało :-D:-D:-D W Urzędach jak nie będziesz miły, a będziesz nerwowy i narzekający, to wiele nie ugrasz :-) Wiem coś o tym. niestety... np skarbówkę niedawno miałem w firmie, to były dopiero jaja, ale to temat na inną okazję :-D To są Państwa w Państwie brachu...

Edytowane przez nasa1