Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Tak, 23.000 zł brutto z montażem, transportem i wybetonowaniem. Na gotowo. W mojej okolicy, to dobra cena za strop monolit.

U was wyszłoby ciut taniej bo nie macie powiększonego domu, czyli macie ponad 10 m2 różnicy. Chyba, że transport zje różnicę, ale na pewno w dolnośląskim też znajdziesz podobne oferty

Namiary puszczam Ci na priv

Robiłem wycenę materiałów na typowy monolit: deski, kantówki, stemple 4000, stal 5000, beton 5000. Robocizna dobrej ekipy 11500. Takie mam ceny w Katowicach. Ewentualnie mógłbym znaleźć tańszą ekipę. Cenowo bardziej opłaca mi się prefabrykowany 2K, no i chodzi także o brak przestojów i mniejszy bałagan na budowie

No to ja zostaje przy monolicie,mój koszt monolitu wyszedł około 12 tyś---- robota free

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ty masz free robote z budowaniem czy stropem, bo masz firme budowlana, ja kupie tanio inne rzeczy do domu o podobnej wartosci. Każdy kraje, jak sie daje. Ważne aby być nieco do przodu

Nieeee przy budowaniu to zawsze będziemy do tyłu :)

No panowie ja od poniedziałku RUSZAM :)

Edytowane przez paragon

Powinno Ci pójść szybciej. Dwa miesiące mają maksymalnie, ale zazwyczaj decyzja jest w miesiąc. Jeśli ładnie poprosisz Panią w wydziale budownictwa :-) to załatwi ci to szybciej. Skoro w takim dużym mieście jak Katowice za tydzień odbieram, a nawet miesiąc nie minął, to nie powinno być źle. Jednak pamiętaj: w urzędach trzeba być miłym i uśmiechniętym nawet jak masz ch...wy dzień :-D Taka taktyka cuda czyni :-D

Dzisiaj potrzebowałem wypis z rejestru gruntów. Dzwonię i grzecznie pytam, a oni, że czekać 7 dni, a poza tym spore kolejki do złożenia wniosku. Na to ja jeszcze grzeczniej proszę, że mi zależy, że potrzebuję i że będę bardzo wdzięczny :-) Załatwiłem w pół godziny, za okazaną grzeczność, a że jestem z natury wesoły, a nie upierdliwy gość, to mi łatwo poszło :-) Ja byłem miły, to i Pani była miła i w ogóle sielanka jakich mało :-D:-D:-D W Urzędach jak nie będziesz miły, a będziesz nerwowy i narzekający, to wiele nie ugrasz :-) Wiem coś o tym. niestety... np skarbówkę niedawno miałem w firmie, to były dopiero jaja, ale to temat na inną okazję :-D To są Państwa w Państwie brachu...

wiem dobrze jak to w urzedach wygląda i jak się tam trzeba płaszczyć przed paniami i sie podlizywać by coś szybko załatwić .Mam tam małe znajomośći i mam właśnie zamiar je wykorzystać by to załatwić szybciej:)

bloczki fundamentowe mi przywieźli :popcorn: rozładunek się zakończył o 20:00

coś się dzieje.... coś się dzieje... :)

To teraz trzeba je pilnować bo sezon się zaczyna :0

Dzisiaj wytargowałem nową cenę za pustaki EDER z dowozem i hds-em 4.70 i ta cena już zostaje nie da rade nic uciąc ,no chyba że ma się swój rozładunek.

Powiem wan jak zrobię żeby mieć 20 cm styro w podłodze bez zmniejszania prześwitu do monolitu

Albo wam nie powiem:)

Widzisz przypomniałeś mi że muszę kupić bloczki fundamentowe na taras.....

Edytowane przez paragon

Powiedzcie mi czy gdy podniosę ściankę kolankową o te 23-24 cm to kominy też trzeba wydłużyć o tą samą długość co podniesienie ścianki kolankowej

Właśnie oglądałem kominy firmy effe 2 domus --ceny rewelacyjne.Jest tylko mały problem według projektu rekuperatora do ptysia rury od reku idą kominami wentylacyjnymi do samej góry, kurcze a ja nie mam projektu bo przez przypadek pojechał do Hiszpani i nie wiem jakiej grubosci są te rury w kominie do reku..........kto ma projekt reku do ptysia?

Edytowane przez paragon

To teraz trzeba je pilnować bo sezon się zaczyna :0

Dzisiaj wytargowałem nową cenę za pustaki EDER z dowozem i hds-em 4.70 i ta cena już zostaje nie da rade nic uciąc ,no chyba że ma się swój rozładunek.

Powiem wan jak zrobię żeby mieć 20 cm styro w podłodze bez zmniejszania prześwitu do monolitu

Albo wam nie powiem:)

Widzisz przypomniałeś mi że muszę kupić bloczki fundamentowe na taras.....

Bardzo dobra cena za taki pustak. Gadaj, gadaj jak z tym styro zrobisz, bo nawet tego nie omawiałem z kierbudem, ostatnio na nic czasu nie ma

A co z tymi kominami po podniesieniu kolankowej ---nikt nic nie podpowie

Ze styro zrobie tak na warstwe ubitą piachu dam folie gr 30 potem 2 warstwa foli gr20 na to styro na przekładkę 2 razy 5 cm na to chudziak i znowu papa termozgrzewalna na to folia gr 30 i styro 2 razy 5 cm na przekładkę

Kominy muszą wystawać powyżej kalenicy, więc chyba trzeba będzie podnieść, tym bardziej ten z kotłowni. Kominkowy powinien wystarczyć taki, jaki jest, bo w tej chwili wystaje ponad kalenicę o 70 cm.

Mówisz, że jest sens dawać tak grubo styropianu? 2 x 5 cm nie styknie?

Kominy muszą wystawać powyżej kalenicy, więc chyba trzeba będzie podnieść, tym bardziej ten z kotłowni. Kominkowy powinien wystarczyć taki, jaki jest, bo w tej chwili wystaje ponad kalenicę o 70 cm.

Mówisz, że jest sens dawać tak grubo styropianu? 2 x 5 cm nie styknie?

Wszystko zależy od inwestora norma na dzien dzisiejszy to 10 cm ale za 5 lat bedzie 20 .myśle że koszt dodatkowego styro jest niewielki ..trzeba pamiętać ze poprawić tego już się nie da (to nie elewacja)

panowie pozbierałem wczoraj oferty budowy od 5 firm budowlanych i wyceniali robotę od 30 - 46 ,trzech śpiewało mi po 35 tyś . wszyscy w opcji mają swoje szalunki - głatkie .zostaję przy żelbecie ! i co ciekawe jeden powiedzial mi że te podciagi na sufitach mozna schować w samym suficie żelbetonowym dodając lub zmieniając gęstość i kombinację zbrojenia w tych miejscach , czy ktoś sie orientuje w tym temacie czy to faktycznie do zrobienia i do przyjęcia ? czy ktos z was interesował się cenami pustaków na allegro ceny są bardzo konkurencyjne ale niewiadomo jak z rzetelnością tych firm . Edytowane przez krystian 1974

panowie pozbierałem wczoraj oferty budowy od 5 firm budowlanych i wyceniali robotę od 30 - 46 ,trzech śpiewało mi po 35 tyś . wszyscy w opcji mają swoje szalunki - głatkie .zostaję przy żelbecie ! i co ciekawe jeden powiedzial mi że te podciagi na sufitach mozna schować w samym suficie żelbetonowym dodając lub zmieniając gęstość i kombinację zbrojenia w tych miejscach , czy ktoś sie orientuje w tym temacie czy to faktycznie do zrobienia i do przyjęcia ? czy ktos z was interesował się cenami pustaków na allegro ceny są bardzo konkurencyjne ale niewiadomo jak z rzetelnością tych firm .

Jeśli chodzi o pustaki, to też przerabiałem Allegro, ale w końcu dotarłem do paru składów budowlanych, które później ze sobą rywalizowały.

Już miałem kupić w lutym Wieberbergera Porotherm 25 (4,8 zł/szt. brutto z transportem i rozładunkiem loco Katowice) i nawet zaliczkę na niego wpłaciłem, ale ostatecznie zmieniłem zamówienie (też w lutym) z polskiego Wienerberger na austriacki Pichler25 P+W po 4,5 zł/szt. brutto z transportem i rozładunkiem. Pustak oglądałem na żywo, na budowie i ekipy były bardzo zadowolone. Równy, dobrze wypalony. W necie piszą, że podobno nawet cieplejszy od Wienerbergera, ale czy to prawda tego nie wiem. Ważne aby był równy i się nie kruszył. teraz jesteś w stanie spokojnie uzyskać za niego cenę 4,70 brutto w firmie Auspol http://allegro.pl/poroton-25-pichler-aschach-polecam-porotherm-i1471312335.html Ja kupiłem w Dekorgips Dąbrowa Górnicza. Mogę Ci dać namiary na osobę, która postara się załatwić taniej, albo się nie postara... :p

Edytowane przez nasa1

30 - 46tyś. cenili za robociznę ale bez dachu tylko fundamenty ściany płyta i strop ! Nsaa ,znalazłem tą firmę aus pol na allegro mają nawet gratisowy transport do woj. opolskiego pomyślem jeszcze nad tym :)

no to cena ok.

Mogę ci dać namiar na tego faceta z Auspol, który chciał mi tego Pichlera opchnąć, ale już było po ptokach. Może ponegocjujesz bezpośrednio z facetem

Edytowane przez nasa1