Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myśleliście już o kominach jakie

jakie średnice wewnętrzne wentylacyjnych i dymnych jakiej firmy

Najtańszą ofertę złożył facet z firmy EFFE na kominu Domus i Ultra. Droższy ale znany jest Leier. Jeszcze nie zdecydowałem, ale chyba pozostanę przy EFFE muszę tylko zapytać różnych budowlańców, co sądzą o kominach. Mnóstwo tych systemów na rynku i sam nie wiem. Schiedla raczej nie kupię, bo zbyt mocno odstaje ceną, a chyba nie ma co przepłacać za komin.

Odebrałem PNB :lol2:

Edytowane przez nasa1

Najtańszą ofertę złożył facet z firmy EFFE na kominu Domus i Ultra. Droższy ale znany jest Leier. Jeszcze nie zdecydowałem, ale chyba pozostanę przy EFFE muszę tylko zapytać różnych budowlańców, co sądzą o kominach. Mnóstwo tych systemów na rynku i sam nie wiem. Schiedla raczej nie kupię, bo zbyt mocno odstaje ceną, a chyba nie ma co przepłacać za komin.

Odebrałem PNB :lol2:

Kurde dopiero wróciłem z budowy ,od rana kanalizacja i wszystkie dodatki GWC, czerpnia kratki

co do kominów to też dostałem ładną oferte EFFE 2 i chyba z niej skorzystam

Kurde dopiero wróciłem z budowy ,od rana kanalizacja i wszystkie dodatki GWC, czerpnia kratki

co do kominów to też dostałem ładną oferte EFFE 2 i chyba z niej skorzystam

paragon, widziałem na zdjęciach, że przywieźli ci pustaki EDER. Przywiozłeś 50 palet za jednym zamachem, czy dostarczają ci w etapach?

źle mi się wpisało :no::p

No to mnie wystraszyłeś :)

https://picasaweb.google.com/114130517282548950752/CHUDZIAK?authkey=Gv1sRgCJXK7Z-spfD76wE#

Krystian 1974 Powiadasz do Opola......... ja kurcze nie mam teraz czasu żeby z dzieckiem po przebywać,,,,,,masakra co chwile coś chcą na budowie.

Na targach to bym sobie popatrzył na te kominy...... one mi teraz w głowie piszczą

Kupiłem 200 m2 grubej foli i wszystko nią wyłożyłem przed chudziakiem z dużymi zakładkami na mury fundamentowe ,teraz pojade po tym papą szybki profil na zimno i grubą folią 1 mn i izolacja jak ta lala.

Edytowane przez paragon

No to mnie wystraszyłeś :)

https://picasaweb.google.com/114130517282548950752/CHUDZIAK?authkey=Gv1sRgCJXK7Z-spfD76wE#

Krystian 1974 Powiadasz do Opola......... ja kurcze nie mam teraz czasu żeby z dzieckiem po przebywać,,,,,,masakra co chwile coś chcą na budowie.

Na targach to bym sobie popatrzył na te kominy...... one mi teraz w głowie piszczą

Kupiłem 200 m2 grubej foli i wszystko nią wyłożyłem przed chudziakiem z dużymi zakładkami na mury fundamentowe ,teraz pojade po tym papą szybki profil na zimno i grubą folią 1 mn i izolacja jak ta lala.

no paragon nie dziwię się ze ci czasu brak :) ale tak na serio to ci zazdroszczę postępów na budowie ! ja się wybiore na te targi -mam jeszcze luz popatrze i popytam jeszcze o conieco

Moje zestawienie materiałów

Witam

Według moich oszacowań wychodzi że:

1) fundamenty - 19,5m3 betonu;

2) na ściany fundamentowe - 90m2 ściany z bloczków betonowych; niektórzy przyjmują zużycie 19szt/m2 co daje nam 1710szt.; niektórzy przyjmują 22szt/m2 co daje 1980szt.(tyle mi poszło z tarasem) Różnice te wynikają z tego że na rynku są bloczki o różnych wymiarach (najbardziej popularne są bloczki 12x24x38, dla których zużycie wynosi 22szt/m2). Ja proponuję kupić jakieś 2000szt.

3) ściany nośne parteru i piętra - 228m2. Jeżeli założymy ściany ze zwykłego gazobetonu 24x24x59 to zużycie jest 7szt/m2 co daje 1596szt. Trzeba jeszcze dodać trochę na docinki, odłupania i inne straty i wynik zaokrąglić najlepiej do pełnych palet (na palecie jest przeważnie 48szt). Jeżeli chciałby Pan na ściany użyć pustaków ceramicznych to trzeba znaleźć zużycie w szt/m2 i przemnożyć przez powierzchnię ścian (oferta pustaków ceramicznych jest bardzo bogata, są Porotony, Porothermy i inne, a każdy z nich ma inne wymiary i inne zużycie).

Poniżej zestawienie dachówki i wełny mineralnej:

1) Dachówka podstawowa 252m2 (dokupić spinki montażowe);

2) Gąsiory 27mb (dokupić klamry);

3) Dachówka szczytowa lewa 27,5mb;

4) Dachówka szczytowa prawa 27,5mb;

5) Wełna mineralna między krokwie (grubość 15cm) 252m2;

6) Wełna mineralna między profile stalowe (grubość 5cm) 252m2.

Są to ilości szacunkowe wg rysunków z projektu. Nie uwzględniają one rezerwy na docinki i stłuczki.

Zalecam dachówki podstawowej kupić jakieś 10m2 więcej, a pozostałych elementów po jakieś 0,5mb więcej. Wełny mineralnej wystarczy 252m2.

Ilości dachówek w szt/mb według danego typu dachówki.

3) ściany nośne parteru i piętra - 228m2. Jeżeli założymy ściany ze zwykłego gazobetonu 24x24x59 to zużycie jest 7szt/m2 co daje 1596szt. Trzeba jeszcze dodać trochę na docinki, odłupania i inne straty i wynik zaokrąglić najlepiej do pełnych palet (na palecie jest przeważnie 48szt). Jeżeli chciałby Pan na ściany użyć pustaków ceramicznych to trzeba znaleźć zużycie w szt/m2 i przemnożyć przez powierzchnię ścian (oferta pustaków ceramicznych jest bardzo bogata, są Porotony, Porothermy i inne, a każdy z nich ma inne wymiary i inne zużycie)..

paragon, więc nie może być 33 palet. Musi być więcej.

Jeśli na paletę wchodzi 60 szt. pustaka ceramicznego, a zużycie wynosi 10,7 szt./m2, to:

228 m2 x 10,7 szt. = 2.439 szt. / 60 szt. na palecie = 40,65 palet. Wszystko, bez zapasu.

Faktycznie pomyliłem się z 50 paletami, ale wyjdzie więcej niż 33. Pozdrawiam

paragon, więc nie może być 33 palet. Musi być więcej.

Jeśli na paletę wchodzi 60 szt. pustaka ceramicznego, a zużycie wynosi 10,7 szt./m2, to:

228 m2 x 10,7 szt. = 2.439 szt. / 60 szt. na palecie = 40,65 palet. Wszystko, bez zapasu.

Faktycznie pomyliłem się z 50 paletami, ale wyjdzie więcej niż 33. Pozdrawiam

Dobra dobra ale u mnie na palecie jest 72 sztuki.....