Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Na pewno do granic wytrzymałości.....teraz szalowanie i zbrojenie

i powiększanie nieszczęsnego tarasu

Mnie wkurzyli już na etapie lania ław. Pierwsza grucha przywiozła jakąś "zupę", a nie beton. Jak lali, to mi jeszcze delikatnie przesunęli zbrojenie z osi, ale to mniejszy problem. Wziąłem próbki z każdej gruchy. Teraz po odczekaniu ponad 20 dni zrobię badanie na wytrzymałość / ściskanie betonu z każdej gruszki. Musze mieć pewność, że jest min. B20 (notabene zamówiłem B25 i takiego oczekiwałem)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no kurde panowie ! myśle ze mój architekt nie upomni sie o swoje prawa autorskie !:)

krystian, przepraszam, że tak bez pytania, mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko ;) Trzeba sobie pomagać, bo sam widzisz ile mamy wszyscy różnych problemów podczas zabawy w budowanie. Wiszę Ci browarka i to nie jednego:) Mój architekt też mi podczas adaptacji proponował coś podobnego, ale wtedy go nawet nie słuchałem

Faktycznie obrońcą obniżonego salonu byłem i walczyłem jak lew, ale lwica mnie przekonała, a czegóż się dla nich nie robi... :rolleyes:

nasa nie ma problemu :cool:nie man nic przeciwko tak tylko zażartowalem :) a z tym browarem to nie ma sprawy możemy za 3-4 lata zrobić jakiś zlot ptyśiów to postawisz browca a ja tobie ! a tak nawiasem to wczoraj odebralem PNB :wave: nawet dlugo to nie trwało ,teraz jeszcze magiczne 2 tygodnie ! jeszcze jedno nasa ile metrów desek potrzeba na ławy ? Edytowane przez krystian 1974

nasa nie ma problemu :cool:nie man nic przeciwko tak tylko zażartowalem :) a z tym browarem to nie ma sprawy możemy za 3-4 lata zrobić jakiś zlot ptyśiów to postawisz browca a ja tobie ! a tak nawiasem to wczoraj odebralem PNB :wave: nawet dlugo to nie trwało ,teraz jeszcze magiczne 2 tygodnie ! jeszcze jedno nasa ile metrów desek potrzeba na ławy ?

krystian, nie tylko na ławy. Moi zbili stół montażowy do zbrojeń i parę innych drobnych rzeczy. Ja kupiłem 3,5 m3 i desek wyszło na styk, ale mam nieco dłuższe ławy od twoich bo dom poszerzałem o 1 m. Kup tyle samo, bo moim już desek brakuje i zbijają z resztek, jak coś potrzebują.

Jak będziesz kupował w tartaku, to pamiętaj, żeby ci nie dawali krótszych niż 3 m. Najlepiej deski szalunkowe CALOWE dł. 3 do 4,5 m i szerokość desek mieszana od 10 do 20 cm. Nie bierz równych, tylko mieszane w tym zakresie co napisałem.

Ale te same deski pójdą z budową do góry, aż do stropu. Po drodze schody, spocznik itd...

Kup jeszcze:

Gwoździe 7 cm – 20 kg

Gwoździe 12,5 cm – 20 kg

Izolacja pozioma ( papa zwykła 1 m szeroka ) 190 mb. Nie kupuj na chudziaka żadnych pap termozgrzewalnych

Mi na chudziaka poszło 10 m3 betonu B10

Na ławy poszło mi 20 m3 betonu B25

Ilość stali ustal z Kierbudem.

U mnie pójdzie stali:

840 mb stali fi 12 żebrowana

550 mb stali fi 6 gładka a0

....... ale ja robię wieniec na bloczkach, zanim postawię mury, więc stali kupiłem więcej.

jeszcze nie wykorzystałem całej stali

Strzemiona masz w projekcie co 50 cm, ale dawaj co 30 cm

Jeśli masz dobry twardy grunt, to możesz dawać co 50 cm, ale na narożach zagęść strzemiona co 30 cm na odcinkach 1,5 m od każdego narożnika budynku

PS.

Gratuluję PNB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez nasa1

Za rok??? Kurka wodna.

Plan Trymiego jest taki: 2011 do zimy stan surowy otwarty z dachem, zima okna, bramy itp oraz organizacja kolejnych etapów.

2012 - reszta. Zima 2012/2013 - suszenie, wykańczanie końcowe. Wczesna wiosna 2013 żegnaj bloku, witaj hamaku i ty zimny piwku w ogrodzie:)

Parapetówa + zlot Ptysiów w Niepołomicach.

żegnaj bloku, witaj hamaku i ty zimny piwku w ogrodzie:)

Parapetówa + zlot Ptysiów w Niepołomicach.

Dobrze mówi, polać mu !!! :wave:

PS. myślę, że do zimy przyszłego roku damy radę. Pamiętaj, że u mnie już prace trwają :welcome: A najszybciej powinno pójść paragonowi

Edytowane przez nasa1

jaki robicie sobie taras t/z jaka wielkość w metrach

od sciany odstawiłem go na 3 metry ale teraz widze ze z tyłu budynku to te 3 metry to za mało i powiększam go do szerokości 4,5 metra

Mój taras będzie w kształcie literki L, z przodu wyjście z jadalni i z boku wyjście z salonu.

Z przodu założyłem 4,5 m i dochodzi do wykuszu kuchennego, a od strony salonu 3 m i dochodzi do 3/4 salonu. Zakładana powierzchnia 51,5 m2. Zobaczymy w trakcie budowy, jak to wyjdzie, zawsze można zmienić.

Edytowane przez nasa1

Mój taras będzie w kształcie literki L, z przodu wyjście z jadalni i z boku wyjście z salonu.

Z przodu założyłem 4,5 m i dochodzi do wykuszu kuchennego, a od strony salonu 3 m i dochodzi do 3/4 salonu. Zakładana powierzchnia 51,5 m2. Zobaczymy w trakcie budowy, jak to wyjdzie, zawsze można zmienić.

O własnie ja zrobiłem wszędzie 3 metry i powiem wam że to za mało .Teraz muszę powiększyć od salonu o te 1.5 metra i bedzie super a przy jadalni zostawie te 3 metry

krystian, nie tylko na ławy. Moi zbili stół montażowy do zbrojeń i parę innych drobnych rzeczy. Ja kupiłem 3,5 m3 i desek wyszło na styk, ale mam nieco dłuższe ławy od twoich bo dom poszerzałem o 1 m. Kup tyle samo, bo moim już desek brakuje i zbijają z resztek, jak coś potrzebują.

Jak będziesz kupował w tartaku, to pamiętaj, żeby ci nie dawali krótszych niż 3 m. Najlepiej deski szalunkowe CALOWE dł. 3 do 4,5 m i szerokość desek mieszana od 10 do 20 cm. Nie bierz równych, tylko mieszane w tym zakresie co napisałem.

Ale te same deski pójdą z budową do góry, aż do stropu. Po drodze schody, spocznik itd...

Kup jeszcze:

Gwoździe 7 cm – 20 kg

Gwoździe 12,5 cm – 20 kg

Izolacja pozioma ( papa zwykła 1 m szeroka ) 190 mb. Nie kupuj na chudziaka żadnych pap termozgrzewalnych

Mi na chudziaka poszło 10 m3 betonu B10

Na ławy poszło mi 20 m3 betonu B25

Ilość stali ustal z Kierbudem.

U mnie pójdzie stali:

840 mb stali fi 12 żebrowana

550 mb stali fi 6 gładka a0

....... ale ja robię wieniec na bloczkach, zanim postawię mury, więc stali kupiłem więcej.

jeszcze nie wykorzystałem całej stali

Strzemiona masz w projekcie co 50 cm, ale dawaj co 30 cm

Jeśli masz dobry twardy grunt, to możesz dawać co 50 cm, ale na narożach zagęść strzemiona co 30 cm na odcinkach 1,5 m od każdego narożnika budynku

PS.

Gratuluję PNB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naprawdę wielkie dzieki Nasa za cenne informacje napewno się przydadzą ! no 4 lata to może przesadziłem ale myslę ze w 2-3 się zmiescimy jesli oczywiscie finansów nam wystarczy :) bo w kredyt ja przynajmniej nie mam zamiarów się pakować .

jaki robicie sobie taras t/z jaka wielkość w metrach

od sciany odstawiłem go na 3 metry ale teraz widze ze z tyłu budynku to te 3 metry to za mało i powiększam go do szerokości 4,5 metra

ja tez mam zamiar zrobic taras w kształcie "L" też mam dwa wyjscia ,od jadalni i od salonu ,własnie sprawdzilem w projekcie mam nakreślony 2.5 m od jadalni i 3 m od strony salonu ale jak mówicie ze to mało to go też powiększe o 0.5 lub 1 m z każdej strony ale to sie w trakcie zobaczy jak to wizualnie bedzie :)

ja tez mam zamiar zrobic taras w kształcie "L" też mam dwa wyjscia ,od jadalni i od salonu ,własnie sprawdzilem w projekcie mam nakreślony 2.5 m od jadalni i 3 m od strony salonu ale jak mówicie ze to mało to go też powiększe o 0.5 lub 1 m z każdej strony ale to sie w trakcie zobaczy jak to wizualnie bedzie :)

Wizualnie, to drobna sprawa. Taras wizualnie każdy będzie OK. Ważne żeby był funkcjonalny. Najlepiej wziąć stół, kilka krzeseł i przymierzyć ile miejsca zajmują i po kłopocie.

Edytowane przez nasa1

Wizualnie, to drobna sprawa. Taras wizualnie każdy będzie OK. Ważne żeby był funkcjonalny. Najlepiej wziąć stół, kilka krzeseł i przymierzyć ile miejsca zajmują i po kłopocie.

Co do kredytu, to ja muszę część budowy skredytować. Nadal się zastanawiam w jakim banku wziąć. Za mało chcę wziąć, żeby byli super zainteresowani. Dla nich to najlepiej jakbym wziął milion...:p

Daj połowę z tej bańki i będzie owca cała i wilk syty....

od strony jadalni mam 3 metry i tu jest wystarczająco(też w kształcie l) ale od strony salonu musi być co najmniej 4.5 metra i ten cały taras będzie zadaszony , muszę go teraz powiększyć z 3 metrów...... znowu ta sama robota