nasa1 26.04.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Na pewno do granic wytrzymałości.....teraz szalowanie i zbrojenie i powiększanie nieszczęsnego tarasu Mnie wkurzyli już na etapie lania ław. Pierwsza grucha przywiozła jakąś "zupę", a nie beton. Jak lali, to mi jeszcze delikatnie przesunęli zbrojenie z osi, ale to mniejszy problem. Wziąłem próbki z każdej gruchy. Teraz po odczekaniu ponad 20 dni zrobię badanie na wytrzymałość / ściskanie betonu z każdej gruszki. Musze mieć pewność, że jest min. B20 (notabene zamówiłem B25 i takiego oczekiwałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 26.04.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Puściłem ci na mail. Zobacz jak schody rozwiązał Krystian Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 26.04.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 aha..... jednak nie robię obniżonego salonu, żona mnie przekonała zakręcę schody na dole i będzie git no no Nasa ze ty wyprostujesz posadzki to sobie nie myślałe bo ostro broniłeś na forum tego obniżenia salonu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 26.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Puściłem ci na mail. Zobacz jak schody rozwiązał Krystian no kurde panowie ! myśle ze mój architekt nie upomni sie o swoje prawa autorskie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 26.04.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 no kurde panowie ! myśle ze mój architekt nie upomni sie o swoje prawa autorskie ! krystian, przepraszam, że tak bez pytania, mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko Trzeba sobie pomagać, bo sam widzisz ile mamy wszyscy różnych problemów podczas zabawy w budowanie. Wiszę Ci browarka i to nie jednego:) Mój architekt też mi podczas adaptacji proponował coś podobnego, ale wtedy go nawet nie słuchałem Faktycznie obrońcą obniżonego salonu byłem i walczyłem jak lew, ale lwica mnie przekonała, a czegóż się dla nich nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 28.04.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) nasa nie ma problemu :cool:nie man nic przeciwko tak tylko zażartowalem a z tym browarem to nie ma sprawy możemy za 3-4 lata zrobić jakiś zlot ptyśiów to postawisz browca a ja tobie ! a tak nawiasem to wczoraj odebralem PNB nawet dlugo to nie trwało ,teraz jeszcze magiczne 2 tygodnie ! jeszcze jedno nasa ile metrów desek potrzeba na ławy ? Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez krystian 1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 28.04.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) nasa nie ma problemu :cool:nie man nic przeciwko tak tylko zażartowalem a z tym browarem to nie ma sprawy możemy za 3-4 lata zrobić jakiś zlot ptyśiów to postawisz browca a ja tobie ! a tak nawiasem to wczoraj odebralem PNB nawet dlugo to nie trwało ,teraz jeszcze magiczne 2 tygodnie ! jeszcze jedno nasa ile metrów desek potrzeba na ławy ? krystian, nie tylko na ławy. Moi zbili stół montażowy do zbrojeń i parę innych drobnych rzeczy. Ja kupiłem 3,5 m3 i desek wyszło na styk, ale mam nieco dłuższe ławy od twoich bo dom poszerzałem o 1 m. Kup tyle samo, bo moim już desek brakuje i zbijają z resztek, jak coś potrzebują. Jak będziesz kupował w tartaku, to pamiętaj, żeby ci nie dawali krótszych niż 3 m. Najlepiej deski szalunkowe CALOWE dł. 3 do 4,5 m i szerokość desek mieszana od 10 do 20 cm. Nie bierz równych, tylko mieszane w tym zakresie co napisałem. Ale te same deski pójdą z budową do góry, aż do stropu. Po drodze schody, spocznik itd... Kup jeszcze: Gwoździe 7 cm – 20 kg Gwoździe 12,5 cm – 20 kg Izolacja pozioma ( papa zwykła 1 m szeroka ) 190 mb. Nie kupuj na chudziaka żadnych pap termozgrzewalnych Mi na chudziaka poszło 10 m3 betonu B10 Na ławy poszło mi 20 m3 betonu B25 Ilość stali ustal z Kierbudem. U mnie pójdzie stali: 840 mb stali fi 12 żebrowana 550 mb stali fi 6 gładka a0 ....... ale ja robię wieniec na bloczkach, zanim postawię mury, więc stali kupiłem więcej. jeszcze nie wykorzystałem całej stali Strzemiona masz w projekcie co 50 cm, ale dawaj co 30 cm Jeśli masz dobry twardy grunt, to możesz dawać co 50 cm, ale na narożach zagęść strzemiona co 30 cm na odcinkach 1,5 m od każdego narożnika budynku PS. Gratuluję PNB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Edytowane 28 Kwietnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 28.04.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 a z tym browarem to nie ma sprawy możemy za 3-4 lata zrobić jakiś zlot ptyśiów to postawisz browca a ja tobie ! To ile wy chceta chopy te hacjendy stawiać??? Ja sie wprowadzam za rok, bez gadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 29.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Za rok??? Kurka wodna.Plan Trymiego jest taki: 2011 do zimy stan surowy otwarty z dachem, zima okna, bramy itp oraz organizacja kolejnych etapów.2012 - reszta. Zima 2012/2013 - suszenie, wykańczanie końcowe. Wczesna wiosna 2013 żegnaj bloku, witaj hamaku i ty zimny piwku w ogrodzie:)Parapetówa + zlot Ptysiów w Niepołomicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.04.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) żegnaj bloku, witaj hamaku i ty zimny piwku w ogrodzie:) Parapetówa + zlot Ptysiów w Niepołomicach. Dobrze mówi, polać mu !!! PS. myślę, że do zimy przyszłego roku damy radę. Pamiętaj, że u mnie już prace trwają A najszybciej powinno pójść paragonowi Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.04.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Dobrze mówi, polać mu !!! PS. myślę, że do zimy przyszłego roku damy radę. Pamiętaj, że u mnie już prace trwają A najszybciej powinno pójść paragonowi nie tak szybko..... zawsze mosza być kłody pod nogi mi zaczą bank robić głupie problemy i wryłem się na 1 miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.04.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Dobrze mówi, polać mu !!! PS. myślę, że do zimy przyszłego roku damy radę. Pamiętaj, że u mnie już prace trwają A najszybciej powinno pójść paragonowi koniec maja stan surowy a co dalej zobaczymy na pewno przerwa na schnięcie tego wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.04.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 koniec maja stan surowy a co dalej zobaczymy na pewno przerwa na schnięcie tego wszystkiego będzie dobrze, życzę powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.04.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 będzie dobrze, życzę powodzenia!!! jaki robicie sobie taras t/z jaka wielkość w metrach od sciany odstawiłem go na 3 metry ale teraz widze ze z tyłu budynku to te 3 metry to za mało i powiększam go do szerokości 4,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.04.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) jaki robicie sobie taras t/z jaka wielkość w metrach od sciany odstawiłem go na 3 metry ale teraz widze ze z tyłu budynku to te 3 metry to za mało i powiększam go do szerokości 4,5 metra Mój taras będzie w kształcie literki L, z przodu wyjście z jadalni i z boku wyjście z salonu. Z przodu założyłem 4,5 m i dochodzi do wykuszu kuchennego, a od strony salonu 3 m i dochodzi do 3/4 salonu. Zakładana powierzchnia 51,5 m2. Zobaczymy w trakcie budowy, jak to wyjdzie, zawsze można zmienić. Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.04.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Mój taras będzie w kształcie literki L, z przodu wyjście z jadalni i z boku wyjście z salonu. Z przodu założyłem 4,5 m i dochodzi do wykuszu kuchennego, a od strony salonu 3 m i dochodzi do 3/4 salonu. Zakładana powierzchnia 51,5 m2. Zobaczymy w trakcie budowy, jak to wyjdzie, zawsze można zmienić. O własnie ja zrobiłem wszędzie 3 metry i powiem wam że to za mało .Teraz muszę powiększyć od salonu o te 1.5 metra i bedzie super a przy jadalni zostawie te 3 metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 29.04.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 krystian, nie tylko na ławy. Moi zbili stół montażowy do zbrojeń i parę innych drobnych rzeczy. Ja kupiłem 3,5 m3 i desek wyszło na styk, ale mam nieco dłuższe ławy od twoich bo dom poszerzałem o 1 m. Kup tyle samo, bo moim już desek brakuje i zbijają z resztek, jak coś potrzebują. Jak będziesz kupował w tartaku, to pamiętaj, żeby ci nie dawali krótszych niż 3 m. Najlepiej deski szalunkowe CALOWE dł. 3 do 4,5 m i szerokość desek mieszana od 10 do 20 cm. Nie bierz równych, tylko mieszane w tym zakresie co napisałem. Ale te same deski pójdą z budową do góry, aż do stropu. Po drodze schody, spocznik itd... Kup jeszcze: Gwoździe 7 cm – 20 kg Gwoździe 12,5 cm – 20 kg Izolacja pozioma ( papa zwykła 1 m szeroka ) 190 mb. Nie kupuj na chudziaka żadnych pap termozgrzewalnych Mi na chudziaka poszło 10 m3 betonu B10 Na ławy poszło mi 20 m3 betonu B25 Ilość stali ustal z Kierbudem. U mnie pójdzie stali: 840 mb stali fi 12 żebrowana 550 mb stali fi 6 gładka a0 ....... ale ja robię wieniec na bloczkach, zanim postawię mury, więc stali kupiłem więcej. jeszcze nie wykorzystałem całej stali Strzemiona masz w projekcie co 50 cm, ale dawaj co 30 cm Jeśli masz dobry twardy grunt, to możesz dawać co 50 cm, ale na narożach zagęść strzemiona co 30 cm na odcinkach 1,5 m od każdego narożnika budynku PS. Gratuluję PNB !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! naprawdę wielkie dzieki Nasa za cenne informacje napewno się przydadzą ! no 4 lata to może przesadziłem ale myslę ze w 2-3 się zmiescimy jesli oczywiscie finansów nam wystarczy bo w kredyt ja przynajmniej nie mam zamiarów się pakować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 29.04.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 jaki robicie sobie taras t/z jaka wielkość w metrach od sciany odstawiłem go na 3 metry ale teraz widze ze z tyłu budynku to te 3 metry to za mało i powiększam go do szerokości 4,5 metra ja tez mam zamiar zrobic taras w kształcie "L" też mam dwa wyjscia ,od jadalni i od salonu ,własnie sprawdzilem w projekcie mam nakreślony 2.5 m od jadalni i 3 m od strony salonu ale jak mówicie ze to mało to go też powiększe o 0.5 lub 1 m z każdej strony ale to sie w trakcie zobaczy jak to wizualnie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.04.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) ja tez mam zamiar zrobic taras w kształcie "L" też mam dwa wyjscia ,od jadalni i od salonu ,własnie sprawdzilem w projekcie mam nakreślony 2.5 m od jadalni i 3 m od strony salonu ale jak mówicie ze to mało to go też powiększe o 0.5 lub 1 m z każdej strony ale to sie w trakcie zobaczy jak to wizualnie bedzie Wizualnie, to drobna sprawa. Taras wizualnie każdy będzie OK. Ważne żeby był funkcjonalny. Najlepiej wziąć stół, kilka krzeseł i przymierzyć ile miejsca zajmują i po kłopocie. Edytowane 21 Listopada 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 30.04.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Wizualnie, to drobna sprawa. Taras wizualnie każdy będzie OK. Ważne żeby był funkcjonalny. Najlepiej wziąć stół, kilka krzeseł i przymierzyć ile miejsca zajmują i po kłopocie. Co do kredytu, to ja muszę część budowy skredytować. Nadal się zastanawiam w jakim banku wziąć. Za mało chcę wziąć, żeby byli super zainteresowani. Dla nich to najlepiej jakbym wziął milion... Daj połowę z tej bańki i będzie owca cała i wilk syty.... od strony jadalni mam 3 metry i tu jest wystarczająco(też w kształcie l) ale od strony salonu musi być co najmniej 4.5 metra i ten cały taras będzie zadaszony , muszę go teraz powiększyć z 3 metrów...... znowu ta sama robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts