Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Daj połowę z tej bańki i będzie owca cała i wilk syty....

od strony jadalni mam 3 metry i tu jest wystarczająco(też w kształcie l) ale od strony salonu musi być co najmniej 4.5 metra i ten cały taras będzie zadaszony , muszę go teraz powiększyć z 3 metrów...... znowu ta sama robota

Jak chcesz zadaszyć? Jakaś konkretna konstrukcja z dachówką, czy coś lekkiego?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów !

Bardzo żałuję, że dopiero teraz odnalazłam to forum, gdyby to było wcześniej, skorzystałabym z wielu Waszych porad i podpowiedzi. Jesteśmy na podobnym etapie budowy co większość z Was, czyli dzisiaj zostały zaszałowane ławy. Między innymi podoba mi się pomysł z przesunięciem salonu. Wielu zmian nie dokonujemy. Zlikwidowaliśmy parę okien, rezygnujemy z małej łazienki na górze, choć przy trzech kobietach nie wiem czy to dobry pomysł. ;) Po dzisiejszych pracach ziemnych, zastanawiam się czy nie wyrównać domu na jeden poziom, jednak nie wiem czy na to nie za późno, ale nasa1 z tego co napisał to też rezygnuje z obniżenia salonu. Proszę o poradę w tej kwestii. Jesteśmy z mężem laikami budowlanymi, więc za każde sugestie będziemy wdzięczni. Interesuje nas jak rozwiązaliście wyżej opisany problem ze schodami. Myślimy też o podniesieniu ścianki kolankowej o jeden pustak. Pisaliście wcześniej też, że projekt ten posiada parę błędów konstrukcyjnych. Zastanawiamy się jakie to błędy. Na razie to tyle. Będziemy cały czas śledzić dyskusje i chętnie się przyłączymy. ;)

Pozdrawiam gorąco wszystkich "Ptysiów" i życzę wytrwałości w budowaniu !

Bardzo żałuję, że dopiero teraz odnalazłam to forum, gdyby to było wcześniej, skorzystałabym z wielu Waszych porad i podpowiedzi. Jesteśmy na podobnym etapie budowy co większość z Was, czyli dzisiaj zostały zaszałowane ławy. Między innymi podoba mi się pomysł z przesunięciem salonu. Wielu zmian nie dokonujemy. Zlikwidowaliśmy parę okien, rezygnujemy z małej łazienki na górze, choć przy trzech kobietach nie wiem czy to dobry pomysł. ;) Po dzisiejszych pracach ziemnych, zastanawiam się czy nie wyrównać domu na jeden poziom, jednak nie wiem czy na to nie za późno, ale nasa1 z tego co napisał to też rezygnuje z obniżenia salonu. Proszę o poradę w tej kwestii. Jesteśmy z mężem laikami budowlanymi, więc za każde sugestie będziemy wdzięczni. Interesuje nas jak rozwiązaliście wyżej opisany problem ze schodami. Myślimy też o podniesieniu ścianki kolankowej o jeden pustak. Pisaliście wcześniej też, że projekt ten posiada parę błędów konstrukcyjnych. Zastanawiamy się jakie to błędy. Na razie to tyle. Będziemy cały czas śledzić dyskusje i chętnie się przyłączymy. ;)

Witamy na forum.

Błędy są głównie w zestawieniu materiałów, ale kierownik budowy czy dobra ekipa są w stanie to wyłapać bez problemu.

Wyrównanie salonu z resztą jest możliwe, bez większych zmian. Na etapie lania ław nie musisz jeszcze podejmować decyzji czy chcesz mieć obniżony salon. Musisz podjąć taką decyzję na etapie stawiania bloczków fundamentowych, bądź też lania fundamentów do poziomu 0

Ja też buduję na Śląsku :-)

Edytowane przez nasa1

witam ! no jak zaszałowane ławy jak w oryginalnym projekcie zalejesz betonem to juz sciany w salonie nie przesuniesz musisz się szybko decydować ! z tego co wiem to możesz jeszcze robic różne zmiany jak ci się podoba , wyrównać poziomy też jeszcze możesz ,nie możesz zmieniać obrysu budynku czyli zewn. ścian i usytułowania budynku na dziełce.scianę kolankową to chyba wszyscy podnosimy , u mnie też trzy kobiety więc mała łazienka jednak zastanie! bo w razie "w" to bym się chyba nie dopchał do żadnej :jawdrop:

Edytowane przez krystian 1974

witam ponownie.Jutro u nas zbrojenie robią wiec już nie będziemy kombinować z przeniesieniem ściany ale szkoda ,kurcze nie wiem czy ten salon nie bedzie troche za mały ale trudno,napiszcie ile wam betonu poszlo na ławy bo jutro jedziemy zamówić ,policzono nam ok 24 m3 ale może to za dużo ?zaznaczam ze nie lejemy chudego betonu tylko podkładamy cegły które zostały po rozbiorce domku gosp, kier bud stwierdzila ze możemy tak zrobic byle zbrojenie nie bedzie bezpośrtednio na ziemi.Byliśmy tez u dekarza policzył nam za robociznę 65 zł za 1m i ok 10 kubików drewna po 70 zł(u górali) ,stwierdził ze pod jaskółka na dachu nie ma w projekcie czegoś tam z drzewa i trzeba to uzupełnić i ogólnie zrobią nam grubsze krokwie niż w projekcie, stwierdził ze lepiej wzmocnić bo to co przewidziane to za słabe.Z góry przepraszam za niefachowe nazewnictwo ale po prostu pisze tak jak potrafie:wiggle:.Zastanawiamy się też jakie zrobić schody tj lane czy ażurowe ,jakie wy robicie? myśle ze fajnie by się prezentowały stalowe ale stopnie z kamienia.Na razie to tyle bedę śledzić forum i korzystać z waszych podpowiedzi.Pozdrawiam

witam ponownie.Jutro u nas zbrojenie robią wiec już nie będziemy kombinować z przeniesieniem ściany ale szkoda ,kurcze nie wiem czy ten salon nie bedzie troche za mały ale trudno,napiszcie ile wam betonu poszlo na ławy bo jutro jedziemy zamówić ,policzono nam ok 24 m3 ale może to za dużo ?zaznaczam ze nie lejemy chudego betonu tylko podkładamy cegły które zostały po rozbiorce domku gosp, kier bud stwierdzila ze możemy tak zrobic byle zbrojenie nie bedzie bezpośrtednio na ziemi.Byliśmy tez u dekarza policzył nam za robociznę 65 zł za 1m i ok 10 kubików drewna po 70 zł(u górali) ,stwierdził ze pod jaskółka na dachu nie ma w projekcie czegoś tam z drzewa i trzeba to uzupełnić i ogólnie zrobią nam grubsze krokwie niż w projekcie, stwierdził ze lepiej wzmocnić bo to co przewidziane to za słabe.Z góry przepraszam za niefachowe nazewnictwo ale po prostu pisze tak jak potrafie:wiggle:.Zastanawiamy się też jakie zrobić schody tj lane czy ażurowe ,jakie wy robicie? myśle ze fajnie by się prezentowały stalowe ale stopnie z kamienia.Na razie to tyle bedę śledzić forum i korzystać z waszych podpowiedzi.Pozdrawiam

Na ławy z domem poszerzonym o 1 m poszło mi 20 m3 betonu.

Zanim zalejesz 10 x pomyśl, czy nie za mały bo później już nie zmienisz. Dwa - cztery dni czy nawet miesiąc obsuwy z robotą cudów nie czyni, a salon będziesz miała na zawsze. Moim zdaniem 3,9 m w salonie i 2,9 w jadalni to o 1 m za mało, ale każdy robi wg siebie.

Pamiętaj, że to WY jesteście inwestorem, a nie ekipa, której pokrzyżujesz plany. Dla nich domu nie budujecie, a dla siebie.

Na górali uważaj, bo coraz więcej opinii, że to same cwaniaki. Zbierz opinie, jak robili wcześniej, bo przecież tak jak wszędzie są uczciwi i mniej uczciwi.

Niestety ostatnio słyszę mnóstwo opinii, że górale na śląsku odwalają kichę, a u siebie nie. Może ja spotkałem samych pechowców, oby tak.

Edytowane przez nasa1

paragon, zobacz taki tarasik / pergole z domu podobnego kształtem

http://lipinscy.wroclaw.pl/www_data/dcp190/wizki/dcp190__fr_ag_l.jpg

http://lipinscy.wroclaw.pl/www_data/dcp190/wizki/dcp190__fs_ag_l.jpg

ooo właśnie ........super to wygląda i nie zaburza domu

też o czymś takim myślisz ?

paragon, właśnie o czymś takim myślę. U mnie będzie wyjście z przodu, z jadalni i wyjście z salonu. Z tych małych okien w salonie, na ścianie szczytowej rezygnuję, a tarasowe zrobię szersze niż w projekcie.

Tylko nie wiem czym by to miało być przykryte? Dachówką? Albo jakimś brezentem / materiałem, jak mają parasole ogrodowe? Pleksi nie wchodzi w grę

choć przy trzech kobietach nie wiem czy to dobry pomysł. ;)

My robimy tak:

Likwidujemy małą łazienkę, czyli powiększamy przedpokój na górze.

Jedna z garderób w sypialni będzie łazienką tzw. rodziców

Nie podobało nam się, że mała łazienka nie miała okna, więc teraz jest OK.

PS.

Dwie kobiety w domu :)

paragon, właśnie o czymś takim myślę. U mnie będzie wyjście z przodu, z jadalni i wyjście z salonu. Z tych małych okien w salonie, na ścianie szczytowej rezygnuję, a tarasowe zrobię szersze niż w projekcie.

Tylko nie wiem czym by to miało być przykryte? Dachówką? Albo jakimś brezentem / materiałem, jak mają parasole ogrodowe? Pleksi nie wchodzi w grę

Myślę że dachówka bedzie najlepsza...... jak masz wyjście z jadalni u mnie jedno jest jak w projekcie i drugie z tyłu zamiast okna w salonie

Myślę że dachówka bedzie najlepsza...... jak masz wyjście z jadalni u mnie jedno jest jak w projekcie i drugie z tyłu zamiast okna w salonie

Ja będę miał wyjście na taras od frontu (drzwi tarasowe), drugie drzwi tarasowe jak w projekcie na szczytowej ścianie i okno z tyłu domu. To będą wszystkie okna w salonie i jadalni.

Myślę, że drzwi tarasowe (jedne i drugie) dam min. 240 cm szerokie, a może nawet szersze. Muszę to omówić z ekipą i sprawdzić standardową wymiarówkę u producentów okien, żeby nie płacić niepotrzebnie, jak za zboże zamawiając coś na extra wymiar

Powitać,

nasa1 - fajna ta pergola. Ja bym dał rośliny pnące na górę. Zabudować to dachówka mi się nie uśmiecha bo w zimie chcę mieć jak najwiękej światła w domu. Myślałem o jakiejś porządnej markizie, demontowanej na zimę ale jeszcze się nie rozglądałem w temacie.

Eluta73 - ja obniżenie salonu chcę mieć ale też kombinuję jak z 3 schodków zrobić 2 a nie przerabiać klatki schodowej. W projekcie spocznik jest na wys. 2,20m nad podłogą salonu więc zlikwidowanie jednego schodka zmniejszałoby tą wysokość do 2,05m. Chyba żeby zrobić 2 schodki o wys 17,5cm to wtedy spocznik na wys. 2,10m. Trochę mało ja na płytę nad głową pod którą przechodzi się wchodząc i wychodząc z salonu...

Własnie szalują mi strop i schowałem te podciągi żeby nie wystawały tak ,wystarczy to przezbroić dodać 4 pręty więcej i i podciągów już nie widać

No właśnie i bardzo dobry pomysł, też chcę gładko, bez widocznych belek. Ja cały czas jeszcze nie wiem, ale na 90% zostanę przy prefabrykowanym 2K i właśnie kolega mi wspominał o tym, że wzmocni zbrojenie w miejscu podciągów na etapie wykonywania prefabrykatów.

PS.

Ale mi zalało dziurę z ławami wczorajszego dnia i nocy :) Dzisiaj było pompowanie :)

Powitać,

nasa1 - fajna ta pergola. Ja bym dał rośliny pnące na górę. Zabudować to dachówka mi się nie uśmiecha bo w zimie chcę mieć jak najwiękej światła w domu. Myślałem o jakiejś porządnej markizie, demontowanej na zimę ale jeszcze się nie rozglądałem w temacie.

też mi się od razu spodobała :) Latem kiedy upały by się chciało cień i dachówkę, a w innych miesiacach kiedy jest chłodniej markizę :) Jest jeszcze czas to coś się wymyśli