Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

no no nasa widac wzorcowa budowa u ciebie nic tylko pozazdrościć ,od środka zewnętrzne sciany bedziezs izolował czy dajesz sobie spokój.?

Od środka nie ocieplam, tylko dysperbit, żeby uszczelnić przed wilgocią. Pod posadzką będzie przecież min. 10 cm styroduru więc nie ma sensu jeszcze fundamentu ocieplać od środka. Ale wiadomo... każdy robi wg swoich upodobań. Na zewnątrz dodam tylko jeszcze jedną warstwę styroduru XPS ale nie głębiej niż 20 cm w ziemię. Po prostu cokół, który będzie wystawał na zewnątrz nieco docieplę, a później na to jakieś płytki klinkierowe czy coś... :D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasa1 - piękna fotorelacja. Ekipa też wygląda na porządną, taki porządeczek wszędzie... Pozazdrościć.

Cykaj foty bo aż miło się ogląda.

Pozdro

Cykam, cykam, co ładniejsze i ciekawsze powieszę sobie później na ścianach w garażu i kotłowni na pamiątkę, a co! ... ;)

Ekipa bardzo zgrana i wydaje się uczciwa, ale i tak doglądam.

Bardzo ładnie widzę że wszystko na jednym poziomie :)U mnie chudziaka wylałem -10 cm od od stanu zero i monolit podniesiony +10 cm większe pole manewru fotki wkleje dopiero w przyszłym tygodniu aparat w naprawie, kolejna ofiara........ budowy

Kantówki i deskowanie na monolit 6 tyś

stal z wiencami i monolit 9 tyś

podajnik+ beton 27 m z wejsciem 7800

Robocizna wedle umowy :)

I ktoś wczesniej pisał że to taka sama cena jak Teriva :(

Edytowane przez paragon

Bardzo ładnie widzę że wszystko na jednym poziomie :)U mnie chudziaka wylałem -10 cm od od stanu zero i monolit podniesiony +10 cm większe pole manewru fotki wkleje dopiero w przyszłym tygodniu aparat w naprawie, kolejna ofiara........ budowy

Kantówki i deskowanie na monolit 6 tyś

stal z wiencami i monolit 9 tyś

podajnik+ beton 27 m z wejsciem 7800

Robocizna wedle umowy :)

I ktoś wczesniej pisał że to taka sama cena jak Teriva :(

Hej paragon!

Docelowo będzie wszędzie 2,8 m wysokości w pomieszczeniach na parterze.

Kurcze, drogi beton u Ciebie. Jaki lałeś, B20? U mnie B20 z dostawą i pompowaniem 227 zł brutto m3 z 8% VAT.

Monolit na 100% wychodzi drożej niż Teriva, ale to najlepszy ze wszystkich stropów, więc wolę dopłacić. Też do końca nie byłem zdecydowany, miałem brać prefabrykowany K2 lub filigran, ale w końcu stanęło na tradycji

Edytowane przez nasa1

Hej paragon!

Docelowo będzie wszędzie 2,8 m wysokości w pomieszczeniach na parterze.

Kurcze, drogi beton u Ciebie. Jaki lałeś, B20? U mnie B20 z dostawą i pompowaniem 227 zł brutto m3 z 8% VAT. Deskowania nie robię tylko wypożyczam systemowe szalunki za 3500 zł, za poradą ekipy. Powinno wyjść trochę taniej.

Monolit na 100% wychodzi drożej niż Teriva, ale to najlepszy ze wszystkich stropów, więc wolę dopłacić. Też do końca nie byłem zdecydowany, miałem brać prefabrykowany K2 lub filigran, ale w końcu stanęło na tradycji

Aha... pocieszę cię... piach na zasypkę 6500 zł :confused::jawdrop:

Najtańszy beton jaki znalazłem B20 252 zł +dojazd+pompa i jak tu żyććć.............

Docelowo na parterze po wsadzeniu 20 cm styro w podłogę będzie 2,90

Deskowanie i kantówki z szalowania stropu po wszystkim mam nadzieje sprzedać za 50% ceny, nie robię deskowania pełnego dachu bo to nie ma sensu ,ten dach i tak mnie przeżyje

Edytowane przez paragon

Najtańszy beton jaki znalazłem B20 252 zł +dojazd+pompa i jak tu żyććć.............

Docelowo na parterze po wsadzeniu 20 cm styro w podłogę będzie 2,90

Deskowanie i kantówki z szalowania stropu po wszystkim mam nadzieje sprzedać za 50% ceny, nie robię deskowania pełnego dachu bo to nie ma sensu ,ten dach i tak mnie przeżyje

No to na śląsku beton tańszy, bo konkurencja większa.

Ja też dachu nie deskuję, a daję porządną folię paroprzepuszczalna

Deski spalisz na ognisku, jak będziesz robił wiechę :-D

paragon, w sumie to wszystko wychodzi drożej niż się zakładało. Na początku starałem się notować wszystkie wydatki, ale już nawet przestałem liczyć, bo kto ma na to czas, jeśli w ciągu jednego dnia płaci się kilku ludziom za kilka różnych rzeczy

krystian, zalałeś te ławy?

paragon, w sumie to wszystko wychodzi drożej niż się zakładało. Na początku starałem się notować wszystkie wydatki, ale już nawet przestałem liczyć, bo kto ma na to czas, jeśli w ciągu jednego dnia płaci się kilku ludziom za kilka różnych rzeczy

krystian, zalałeś te ławy?

Mam taki mały notesik do którego wszystko wpisuję :).............no nie wszystko czasem o drobnostkach zapomnę

Widzę że czerpnie do kominka dałes przed scianą ,nie myślałeś o tym by kominek schować pod schodami

nie chowam, bo mam salon i jadalnię (cały dom) poszerzony o 1000 mm, więc nie będzie przeszkadzać. Kominek i tak będzie pod spocznikiem

Edytowane przez nasa1

no ławy juz dawno zalałem !czekałem już tydzien na murarzy by ciągnąć bloczkami do góry ale dziś wpadło 8 jutro chyba skończą z bloczkami dobrze im to dziś szło :) nasa wyślę ci mój numer tel.na priwa pusć mi strzałe oddzwonię chciałem pogadać na temat pustaków pichlera bo chce zamówic a ty miałeś ponoć jakieś komplikacje z nimi ,żebym tez sie nie wkopał !

Panowie zwrócic uwagę na podciągi w salonie ,brakuje w projekcie podciągu pod murłatą w kuchni dodatkowe przezbrojenie ma 5 metrów i biegnie od słupa przy wejsciu w stronę salonu

OK, dzięki za podpowiedz

Jutro kończymy ściany konstrukcyjne parteru

IMG00348-20110616-1657.jpg

IMG00349-20110616-1719.jpg

IMG00350-20110616-1719.jpg

Z przodu (jadalnia) będą drzwi tarasowe. W ścianie szczytowej (salon, jadalnia) też drzwi tarasowe. Jedne i drugie 2400 x 2400. Rezygnuję z małych okien na ścianie szczytowej

IMG00360-20110616-1741.jpg

IMG00341-20110615-1723.jpg

Edytowane przez nasa1