Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Oczywiście, mam zamiar zejść grubo poniżej tej sumy,tylko że mam swoją firmę budowlaną a co za tym idzie koszty robocizny mam o połowę mniejsze.

Koszty fundamentów Stal--około -----------------2000zł

deski szalunkowe --------900zł

piasek i bloczki fundamentowe---4000zł

styropian 10 cm-------------800zł

bednarka ----------------------600zł

drenaż ------------------------500zł

koparka-----------------------3000zł

beton na ławy----------------6000zł

geodeta-----------------------500zł

zdjecie humusu-------------600zł

siatka klej na styro ---------600zł

dysperbit---------------------700zł

źwir------------------------------800zł

kanalizacja stan zero----1600zł--robiona przez inna firme

robocizna trzeba zapłacić około 12000zł -za solidne wykonanie

to tylko gołe koszty materiałów jak każdy wie to dochodzą do tego jeszcze inne koszty które jednak można ominąć,nie uwzględniłem tu kosztów chudziaka dlatego że go jeszcze nie mam i kosztów zasypania fundamentów piasek miałem na miejscu

Edytowane przez paragon

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zapytałem już 3 wykonawców z okolic Krakowa. Cena robocizny netto SSO przedstawia sie następująco:

1. 79tys.

2. 60tys.

3. 62tys.

Dalej nie szukam i wybieram nr. 2. :D

Orientacyjny koszt materiałów przyjmuję w okolicach 90tys. ale pamiętajcie, że buduje z silikatów, dachówka ceramiczna Roben.

Pozdro

Ja zapytałem już 3 wykonawców z okolic Krakowa. Cena robocizny netto SSO przedstawia sie następująco:

1. 79tys.

2. 60tys.

3. 62tys.

Dalej nie szukam i wybieram nr. 2. :D

Orientacyjny koszt materiałów przyjmuję w okolicach 90tys. ale pamiętajcie, że buduje z silikatów, dachówka ceramiczna Roben.

Pozdro

Trimi masz wycenę stropu monolitu?

90 tys to cena materiałów od łopaty po dach?bo jak tak to mało:cool:

mnie koszt robocizny SSZ wyjdzie około 30 tyś

Witam no dobrze wiedziec za ile firmy buduja ,ja jeszczenie nie mam gotowego projektu więc wycen jeszcze nie robię ale mam parę firm na oku . a jak Paragon rozwiązałeś problem ze schodami po wyrównaniu poziomów jadalni i salonu ? ile będzie miał schodków do spocznika i od niego w zwyż i o jakich wymiarach ? pozdrawiam, Edytowane przez krystian 1974

Nasa1 masz duże prawdopodobieństwo że Ci się uda

czy 11500 za strop monolit to tylko robocizna czy z materiałem bo u mnie jak liczyłem to same deski na strop bedą kosztowały ponad 3000 tys

Krystian 1974

co do tych schodków to przyznam się bez bicia że jeszcze nad tym nie myślałem chcę zrobić mały myk z obniżeniem chudziaka na gruncie o ponad 10- 15 cm aby weszło więcej styro na podłogę i żeby nie zmniejszyła się wysokość sufitów i pozostały na wysokości 280cm na całym parterze więc nie powinno być problemu ze schodami salon po wyrównaniu poziomów też bedzie miał 280cm wysokosci

Edytowane przez paragon

Nasa1 masz duże prawdopodobieństwo że Ci się uda

czy 11500 za strop monolit to tylko robocizna czy z materiałem bo u mnie jak liczyłem to same deski na strop bedą kosztowały ponad 3000 tys

Samą robociznę na tyle wycenili, ale miałem też ofertę na strop monolityczny za 10.000

Dlatego właśnie zdecyduję się raczej na Terivę, ponieważ suma sumarum powinno wyjść taniej i szybciej

Zastanawiam się nadal nad schodami i raczej jednak zrobimy ażurowe, ponieważ są dość proste i nie powinny wyjść bardzo drogo, a chyba będą ładniejsze niż lane

Krystian 1974

co do tych schodków to przyznam się bez bicia że jeszcze nad tym nie myślałem chcę zrobić mały myk z obniżeniem chudziaka na gruncie o ponad 10- 15 cm aby weszło więcej styro na podłogę i żeby nie zmniejszyła się wysokość sufitów i pozostały na wysokości 280cm na całym parterze więc nie powinno być problemu ze schodami salon po wyrównaniu poziomów też bedzie miał 280cm wysokosci

Ale musisz pamiętać, że antresola (spocznik) nie jest na 280 cm tylko na 190 cm :hug:

Edytowane przez nasa1

Właśnie, pamiętaj o spoczniku bo nawet sam autor projektu, pan Sutuła w rozmowie telefonicznej powiedział mi, że zlikwidowanie obniżenia salonu jest b. trudne ze wzgledu na schody i spocznik. Ja suma sumarum podnoszę salon o 15cm czyli obniżenie nie będzie 45cm tylko 30cm. Wtedy do spocznika mam 205cm co i tak jest zbyt mało ze względu na możliwą klaustrofobie przy przechodzeniu z hallu do salonu więc chyba zrobimy tak jak niejaki Kuba, który już Ptysia wybudował czyli podzielimy spocznik na 2 częsci a ściślej, w jego połowie damy jeden schodek.

Strop monolityczny wycenili na 7500zl robocizna. Materiały na SSO to ok. 105tys brutto ale założyli najdroższą dachówke Creaton i mury Silka. Myślę, że tu uda mi sięurwać 10tys.

Właśnie, pamiętaj o spoczniku bo nawet sam autor projektu, pan Sutuła w rozmowie telefonicznej powiedział mi, że zlikwidowanie obniżenia salonu jest b. trudne ze wzgledu na schody i spocznik. Ja suma sumarum podnoszę salon o 15cm czyli obniżenie nie będzie 45cm tylko 30cm. Wtedy do spocznika mam 205cm co i tak jest zbyt mało ze względu na możliwą klaustrofobie przy przechodzeniu z hallu do salonu więc chyba zrobimy tak jak niejaki Kuba, który już Ptysia wybudował czyli podzielimy spocznik na 2 częsci a ściślej, w jego połowie damy jeden schodek

Dokładnie o tym samym pomyślałem patrząc na przekrój. Ja mam 180 cm wzrostu, ale jak już pisałem wcześniej mój syn rośnie jak na drożdżach, jeszcze nie skończył 14 lat a już ma chyba 176 cm więc wiesz jak jest :yes: Mam co najmniej dwóch kolegów po 205 cm wzrostu i nie chciałbym ich zaprosić do domu w celu poobijania głów :p

Właśnie, pamiętaj o spoczniku bo nawet sam autor projektu, pan Sutuła w rozmowie telefonicznej powiedział mi, że zlikwidowanie obniżenia salonu jest b. trudne ze wzgledu na schody i spocznik. Ja suma sumarum podnoszę salon o 15cm czyli obniżenie nie będzie 45cm tylko 30cm. Wtedy do spocznika mam 205cm co i tak jest zbyt mało ze względu na możliwą klaustrofobie przy przechodzeniu z hallu do salonu więc chyba zrobimy tak jak niejaki Kuba, który już Ptysia wybudował czyli podzielimy spocznik na 2 częsci a ściślej, w jego połowie damy jeden schodek.

Strop monolityczny wycenili na 7500zl robocizna. Materiały na SSO to ok. 105tys brutto ale założyli najdroższą dachówke Creaton i mury Silka. Myślę, że tu uda mi sięurwać 10tys.

Trymi, masz może już jakieś zdjęcia wybudowanego domu ?

OK paragon, ale jeśli podniesiesz spocznik, to musisz wydłużyć schody z poziomu "0" do spocznika, żeby nie było zbyt stromo:yes:

Wystarczy ostatnie stopnie stopniować skrętnie w prawo i nie będzie stromo-będzie jak w projekcie lecz spocznik się podniesie

Edytowane przez paragon

Nie mam. Kolega Kuba chyba jest bardzo zajęty... Szkoda. Jakbym nie miał tak daleko do Poznania to może bym się do niego wprosił.:)

Wkleje Wam kilka jego uwag: (chyba nie miałby nic przeciwko)

..."Nie podwyższaliśmy kolankowej i jest ok. Pod skosem stoi łóżko i tyle Pokoje są jasne i dość spore.

My nie mamy tarasu od strony pustki, przenieśliśmy go na tył domu, bo tam mamy stronę południową i więcej miejsca.

Jeśli chodzi o stan surowy otwarty to znaleźliśmy ekipę, która nam zrobiła za 160 tys. I myślę że to super cena, bo niektórzy zaczynali od 240.

zdjęcia będą jak odgruzujemy aparat

Ogólnie mieszka się super, nawet te dodatkowe schodki nie przeszkadzają. Koniecznie docieplcie sufit w garażu, żeby w sypialni na górze było ciepło..."

"...Nam się pustka podoba, nie wiem jak z ogrzewaniem pożyjemy zobaczymy

Zamiast kominka mamy kozę, ładniej wygląda pod podestem niż kominek.

Obniżyliśmy część salonu, kuchni i korytarza żeby schodziło się raz

obniżyliśmy garaż, bo podjazd wychodził za wysoki.

Było sporo ziemi do wywiezienia niestety..."

No i słuch po nim zaginął:)

Wystarczy ostatnie stopnie stopniować skrętnie w prawo i nie będzie stromo-będzie jak w projekcie lecz spocznik się podniesie

Próbowałem i tego. Marne skutki. Jak zmienisz na dole to u góry nie pasuje... No chyba, że chcesz mieć inne wysokości stopni w każdym z biegów schodów.

Zawinięcie schodów niewiele je wydłuża. Jak ci się uda to płacę jak za prezydenta:)

Nie mam. Kolega Kuba chyba jest bardzo zajęty... Szkoda. Jakbym nie miał tak daleko do Poznania to może bym się do niego wprosił.:)

Wkleje Wam kilka jego uwag: (chyba nie miałby nic przeciwko)

..."Nie podwyższaliśmy kolankowej i jest ok. Pod skosem stoi łóżko i tyle Pokoje są jasne i dość spore.

My nie mamy tarasu od strony pustki, przenieśliśmy go na tył domu, bo tam mamy stronę południową i więcej miejsca.

Jeśli chodzi o stan surowy otwarty to znaleźliśmy ekipę, która nam zrobiła za 160 tys. I myślę że to super cena, bo niektórzy zaczynali od 240.

zdjęcia będą jak odgruzujemy aparat

Ogólnie mieszka się super, nawet te dodatkowe schodki nie przeszkadzają. Koniecznie docieplcie sufit w garażu, żeby w sypialni na górze było ciepło..."

"...Nam się pustka podoba, nie wiem jak z ogrzewaniem pożyjemy zobaczymy

Zamiast kominka mamy kozę, ładniej wygląda pod podestem niż kominek.

Obniżyliśmy część salonu, kuchni i korytarza żeby schodziło się raz

obniżyliśmy garaż, bo podjazd wychodził za wysoki.

Było sporo ziemi do wywiezienia niestety..."

No i słuch po nim zaginął:)

Trymi możesz dać namiar na jego wątek ,nie mogę go znależć