Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Po zdjęciu szalunków systemowych strop jest ładny i równy, nie wiele trzeba będzie zaciągać tynkiem. Ślady przy połączeniach płyt schodzą szpachelką bez problemu

IMG00441-20110727-1357.jpg

IMG00442-20110727-1357.jpg

IMG00447-20110729-1508.jpg

IMG00444-20110727-1357.jpg

Podsumowałem koszt wynajmu i zmieszczę się w 3.000 zł brutto. Wszystkie szalunki zostały oddane po 9 dniach od zalania, pozostało tylko 40 stempli na jeszcze dwa tygodnie.

Edytowane przez nasa1

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po zdjęciu szalunków systemowych strop jest ładny i równy, nie wiele trzeba będzie zaciągać tynkiem. Ślady przy połączeniach płyt schodzą szpachelką bez problemu

IMG00441-20110727-1357.jpg

IMG00442-20110727-1357.jpg

IMG00447-20110729-1508.jpg

IMG00444-20110727-1357.jpg

Podsumowałem koszt wynajmu i zmieszczę się w 3.000 zł brutto. Wszystkie szalunki zostały oddane po 9 dniach od zalania, pozostało tylko 40 stempli na jeszcze dwa tygodnie.

Lotnisko................

Tylko powiedz mi kolego gdzie chcesz schować oświetlenie,wydaje mi się ze bez g/k się nie obejdzie.Myślałem co zrobie u siebie i stwierdziłem że

ściany będą bez g/k ale sufity się nie obejdą bez g/k

Lotnisko................

Tylko powiedz mi kolego gdzie chcesz schować oświetlenie,wydaje mi się ze bez g/k się nie obejdzie.Myślałem co zrobie u siebie i stwierdziłem że

ściany będą bez g/k ale sufity się nie obejdą bez g/k

paragon, nie robię oświetlenia halogenowego na stropie, bo jakoś mi to nigdy nie leżało. Widzę, że ludzie robią różne cuda na sufitach, ale osobiście jestem raczej zwolennikiem doświetlenia bocznego zamiast górnego. Natomiast kable do głównego oświetlenia pomieszczeń pójdą górą po podłodze, a później przepuszczę otworami w miejsce wieszania lamp.

Edytowane przez nasa1

paragon, nie robię oświetlenia halogenowego na stropie, bo jakoś mi to nigdy nie leżało. Widzę, że ludzie robią różne cuda na sufitach, ale osobiście jestem raczej zwolennikiem doświetlenia bocznego zamiast górnego. Natomiast kable do głównego oświetlenia pomieszczeń pójdą górą po podłodze, a później przepuszczę otworami w miejsce wieszania lamp.

Powiadasz zero zwisów ,sam jeszcze nie wiem co zrobię,chętnie zobaczę twoją koncepcje na fotkach jak bedziesz robił elektrykę

Powiadasz zero zwisów ,sam jeszcze nie wiem co zrobię,chętnie zobaczę twoją koncepcje na fotkach jak bedziesz robił elektrykę

No nie wiem... raczej w tym nie gustuję, a poza tym ile to wszystko prądu potem wpiernicza ;)

Na razie przerabiam temat więźby i dachu... można dostać hopla z tymi dachówkami :jawdrop: Więźbę też chciałem kupić w miarę dobrą. W poniedziałek jadę do Istebnej pogadać w tartakach, co by nabyć dobre świerkowe drzewo na więźbę i nie za mokre, bo potem będzie pękać i się wyginać. Z zimowego zrębu już nie kupię, więc muszę kupić najlepsze, co teraz jest dostepne.

Moja wieżba od lutego leży,ładnie poprzekładana sucha już jak wiór czeka na swoją kolej,na razie mój spec od dachu na urlopie jest i rozglądam się za elektrykiem i kimś o od podłogówki bo z tym będę miał najwięcej roboty.

Kiedy robisz dach i czy już zamówiłeś tego Nelskampa?

Przy moich możliwościach (dużo roboty gdzie indziej) myślę że za miesiąc---- może,,,, ,na pewno przed zimą zdążę :) ,zaliczkę za dachóweczki wpłaciłem mam tylko dać znać na kiedy mają przywieżć

Panowie coś słyszałem że jest dotacja w wysokości 90% do kanalizacji i wody,czy coś wam o tym wiadomo?

Ciekawe podpowiedzi w sam raz na czasie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59700-Sprawdzi%C5%82o-si%C4%99-polecam...&highlight=zag%C4%99szczanie+piasku

Edytowane przez paragon

parę postów ciekawych, ale 3/4 wątku jak zwykle pyskówa głupich-mądrych nie na temat (humus) :yes:

Nic nie wiem o dotacjach. Tzn. niby dopłacają za podłączenie wody?

Edytowane przez nasa1

W tym tygodniu z funduszu europejskiego chyba (ochrona środowiska) dostała dotację która jest przeznaczona do dopłat ludziom którzy teraz wykonują takie instalacje w/k .Słyszałem że trzeba mieć 10% wkładu własnego resztę oni dorzucają ,to jest świeżutki temat.

no dobra, ale u mnie biegnie wodociąg wzdłuż działki, a kanalizację zaczynają właśnie robić i nie każą mi płacić za wykonanie, a podłaczenie. Ciekawe czy coś zwracają za podłączenie, czy tylko za partycypacje w kosztach doprowadzenia, gdzie te drugie mnie akurat nie dotyczy ?

nasa, piękny strop.

paragon, jak to się okaże prawdą (to z tą woda i kanalizacja) to sobie chyba strzelę w łeb. Właśnie skończyliśmy budowę przyłącza wod-kan z sąsiadami. Koszt 60tys........

W telewizorni ostatnio cwierkali o tym więc to nie żadna lipa.

U mnie to jest 450 metrów sieci do budowy więc to nie będzie 60 tyś ,każdy grosz w naszej sytuacji się przyda ,jak dają to trza brać.

czytałem wcześniej artykuł na który odpowiada prezes Oknoplastu. Normalna walka pomiędzy konkurencyjnymi firmami. Żadnych rewelacji autor nie napisał. Redaktorzyna raczył się obrazić na Prezesa Oknoplastu :p że ten śmiał mu zwrócić uwagę zamiast zaprosić na darmowy obiadek, jak pewnie wcześniej uczyniła konkurencja :p

Okna Evolution mi się podobają wizualnie. Decyzji jeszcze nie podjąłem, a treść tego artykułu przypomina mi typowe polskie piekiełko, gdzie każdy musi każdemu dowalić, coś udowodnić itd. itp. (vide dyskusja o humusie we wcześniej przesłanym linku pt. "co się sprawdziło") Najbardziej rozśmiesza mnie, kiedy redaktorzyny biorąc się za opiniowanie różnych urządzeń nie mają o nich zielonego pojęcia. Staram się podchodzić do wszystkiego obiektywnie, a nie bardzo wierzę w obiektywizm autora tego tekstu.

Święta racja. Klient końcowy, taki jak my, nigdy się nie dowie jakie sznurki łączą producentów okien z takim dość opiniotwórczym portalem. Ja najpierw pójdę do Oknoplastu. Jak wycena mnie zabije (a pewnie tak będzie) to wyśle zapytania do np. Vetrex i Budvar. Jak różnica będzie znacząca to nie będę się zastanawiał i wezmę tańsze. Nie budujmy najlepszego domu na świecie. Szkoda kasy:)

Jak dojdę do siebie to cyknę Ci zdjęcia tych okien u kolegi.Narazie leże w domu bo moja cholerna drabina :) się obsuneła razem ze mną i mam zwichnięte lewe kolano i prawą kostkę.Jestem na razie pierwszą ofiarą budowy.

Między oknoplastem a Różanskim miał 4 tyś różnicy, Droższy był Oknoplast

A robiliście już wycenę okien

Edytowane przez paragon

Jak dojdę do siebie to cyknę Ci zdjęcia tych okien u kolegi.Narazie leże w domu bo moja cholerna drabina :) się obsuneła razem ze mną i mam zwichnięte lewe kolano i prawą kostkę.Jestem na razie pierwszą ofiarą budowy.

Między oknoplastem a Różanskim miał 4 tyś różnicy, Droższy był Oknoplast

A robiliście już wycenę okien

paragon, wracaj brachu do zdrowia ;)

robiłem na razie wycenę z Oknoplastu. 20 tys. brutto, tylko że u mnie są dwa okna tarasowe 2300 x 2400 i one tworzą większość ceny, bo ponad połowę

Edytowane przez nasa1