paragon 04.08.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Ładna dachóweczka delikatna fala, Czarna jest powalająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 04.08.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 To było głupie pytanie bo przecież nie macie obniżenia... Ja mam jedno na górze miedzy drzwiami balkonowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 04.08.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Paweł, a dlaczego Skoda jest tańsza od VW? Ja bym brał Skodę i się nie zastanawiał. Z tego samego względu wezmę Vetrex V70 Optimal Black jak tylko mi dadzą niższą cenę od Oknoplastu. A i widzę, że nie macie tych okien 150x180? A tak baj de łej to zerknijcie na tą dachówkę - angoba ciemnobrązowa:) Podoba mnie się. http://allegro.pl/dachowka-ceramiczna-tondach-stodo-12-mz5-angoba-i1727797851.html Mi też się nawet podoba Tondach, tylko ja jakoś lubię czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 05.08.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 U mnie chyba będzie przestój do końca sierpnia. Ekipa ma inne opóźnione roboty, bo lało. Teraz rozglądam się za dachówką. Więźbę już uzgodniłem po 940 zł brutto za m3 z Istebnej, drewno świerkowe impregnowane. Dachówki... hmmm... Tondach wychodzi najtaniej, Creaton Premion trochę drożej, Bogen Innovo 12 tak samo. Czekam jeszcze na wycenę Tondach model Stodo12. Trzeba będzie podjąć decyzję. Dostałem dobrą ofertę na okna DAKO profil 90 mm DBT-90. Dwa tysie droższa od Drutexu Iglo5 W sobotę robię grilla na budowie i będę się zastanawiał nad detalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 witam wszystkich po długiej przerwie,widze ze temat budowy naszego ptysia bardzo sie rozkręcił.Jutro jak będe miala czas to napisze o wycenie naszych okien i dachówek ,ale dziś mnie nurtuje temat schodów.Mamy juz wybrany model schodów ,ktore mnie jakoś urzekły -posyłam linka http://www.fizia.pl/realizacja/schody,11.html (zdjęcie nr 10,11,12)ale nasz murarz powiedzial ze jeśli spocznik ma być murowany to schody tez czyli muszą być lane bo spocznik nie będzie sie mial na czym wesprzeć, napiszcie prosze jak wy rozwiążecie ten problem jakie macie pomysły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 06.08.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) witam wszystkich po długiej przerwie,widze ze temat budowy naszego ptysia bardzo sie rozkręcił.Jutro jak będe miala czas to napisze o wycenie naszych okien i dachówek ,ale dziś mnie nurtuje temat schodów.Mamy juz wybrany model schodów ,ktore mnie jakoś urzekły -posyłam linka http://www.fizia.pl/realizacja/schody,11.html (zdjęcie nr 10,11,12)ale nasz murarz powiedzial ze jeśli spocznik ma być murowany to schody tez czyli muszą być lane bo spocznik nie będzie sie mial na czym wesprzeć, napiszcie prosze jak wy rozwiążecie ten problem jakie macie pomysły . Eluta, a na ile ci wycenił schody? Co do spraw technicznych, to spocznik jeśli lany, to z jednej strony jest osadzony w ścianie a z drugiej wsparty na murze zbrojonym i lanym od samych ław fundamentowych w górę. Przecież spocznik nie wspiera się na schodach. Można zrobić lany spocznik i drewniane schody Dachówki Dzisiaj trochę pojeździłem samochodem i pooglądałem dachy nowych domów. Szczerze mówiąc wszędzie holenderka, że aż nudno. W oczy rzucają się śliczne karpiówki, piękne dachówki płaskie. Widziałem też dom pokryty Tondach stodo12 czarna taka lekko srebrzysta - rewelacja! Idę w kierunku prostszych kształtów i chyba rezygnuję z typowych holenderek Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 no to mamy problem ,bo nasza ścianka jest z porothermu ,nasz majster chyba myślał ze chcemy schody lane jak w projekcie a nie ażurowe nasz kier bud tez gadala ze nie musi być lana więc nie wiem jak to teraz rozwiązać :)a co do schodów ,stolarz powiedzial ze w 10tyś się zmieścimy a jest to anprawde renomowana firma w całym regionie a jak pooglądaliśmy sobie drzwi to naprawdę cudo tzw bezprzylgowe naprawdę solidna robota ale cena :)2200 z ościeżnicami bez klamek.Byliśmy tez dziś w ZLEMIE http://www.zlem.pl/tez super schody na stalowych konstrukcjach współpracują z wyżej opisanym stolarzem i stopnie biora od niego ale tam nasze schody od 15tys w górę wiec tak myśle ze mniej niż 18 tyś nie zejdzie dla porównania mąż był jeszcze w innej firmie http://www.dolle.com.pl/schody-produkty-5-48.htm podobno nie ma co porównywać.dachówkę mamy juz zakupioną w grudniu ,ale teraz to bym chyba też postawila na płaską ale nie karpiówkę jakoś mi nie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 06.08.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 PLaska na naszym dachu będzie wyglądał ekstra!!!Schody zajefajne tylko poręczy brakuje:) pod wpływem czegoś ta,,,,, mogą się kierunki pomieszać i lądowanie na dole murowane ,a to boli ---Wiem coś o tym eluta73 ja robił bede podobne schodki i spocznik w nich będzie drewniany i do tego stopniowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 To znowu ja ...tak przeglądam sobie wasze fotki i wydaje mi się ze paragon ma tez tą ściankę z pustaka .....czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 paragon a będziesz miał ten spocznik podparty słupem w salonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 bo wydaje mi się ze jeżeli my nie mamy tej ściany żelbetowej to chyba pójdziemy tez w kierunku drewnianego spocznika ,a o brak poręczy jakoś sie nie martwie ,dzieci już duże a pod wpływem czegoś ...trzeba będzie sobie dać rade albo pozostać na parterze te schody mi się bardzo podobają ale nie wiem jak będzie za pól roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 06.08.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 To znowu ja ...tak przeglądam sobie wasze fotki i wydaje mi się ze paragon ma tez tą ściankę z pustaka .....czy się mylę? Tak sam pustak do tego w tej ściance będzie schowany kominek ( zlicowany ze ścianą) spocznik drewniany dwupoziomowy będzie się opierał w tych samych miejscach co betonowy.Nad kominkiem zrobię normalne nadproże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 hm ..jakoś nie możemy tego zrozumieć też by nam się podobał ten kominek "zlicowany "ale do końca niew wiemy jak to zrobić,jest sciana obok komin to jak schowac ten kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 06.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 widze ze ty nie masz jeszcze komina wymurowanego będzie w tym samym miejscu co w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 06.08.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Komin będzie troszkę przesunięty do tyłu ,kominek dobiorę sobie taki żeby można go było schować w ścianę, całe jego bebechy będą pod schodami schowane a z przodu w ścianie bedzie tylko widać go jak obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 06.08.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Nasa1, dziś oglądałem tą dachówkę Tondach stodo 12 ale niestety pojedynczy egzemplarz. Fajnie, że znalazłeś dach z tego. Ładnie była położona? Równo? Wycenili mi ją na 15200. To nie jest produkcja Tondach tylko jakiś niemiecki podwykonawca. Widać różnicę w jakości gołym okiem (na plus). A tego domu z dachem Stodo nie masz gdzieś blisko siebie coby fotkę cyknąć? Nawet Ci za paliwo zwrócę Eluta, napisz proszę jakie dostałaś oferty na okna i jakie zmiany wprowadzacie? Będziesz miała obniżenie salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 06.08.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Nasa1, dziś oglądałem tą dachówkę Tondach stodo 12 ale niestety pojedynczy egzemplarz. Fajnie, że znalazłeś dach z tego. Ładnie była położona? Równo? Wycenili mi ją na 15200. To nie jest produkcja Tondach tylko jakiś niemiecki podwykonawca. Widać różnicę w jakości gołym okiem (na plus). A tego domu z dachem Stodo nie masz gdzieś blisko siebie coby fotkę cyknąć? Nawet Ci za paliwo zwrócę Eluta, napisz proszę jakie dostałaś oferty na okna i jakie zmiany wprowadzacie? Będziesz miała obniżenie salonu? Trymi, To był dom w okolicy Pszczyny, max 10 km od niej. Jeździliśmy w czwórkę z rodzinką na ślepo i oglądaliśmy dachy. Tak przez 4 h zjechaliśmy odcinek Katowice Bielsko Biała. Nie wiem jaka to miejscowość, ale zatrzymałem się bo widziałem ludzi na placu i zapytałem domownika jaka to dachówka i potwierdził, że Stodo z Tondach grafitowa glazura. Naprawdę super wygląda na całym dachu i jak na razie jestem na nią zdecydowany. Pierwszy raz jestem w pełni zdecydowany na rodzaj dachówki Płaska Nibra, jaką wybrał paragon też jest cudna, ale wiem, że wymaga idealnie prostego dachu i obawiam się, żeby mi czegoś dekarze nie spieprzyli Widziałem też zajefajnie położoną Creaton Domino płaską. Mówię Wam, że trzeba obejrzeć na dachu, zapytać pogadać itd. Na wystawkach w hurtowniach to wszystkie ładne. Jedno już wiemy z whife, że holenderki chyba nie kupimy. Za dużo tego się naoglądałem i mi się opatrzyło Wcześniej mi się podobała, ale nie widziałem innych. Jak znam życie to jeszcze 10 x zmienię zdanie Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 07.08.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 witam wszystkich po przerwie miałem mały urlop i po nim mi kompek jeszcze padł .u mnie sufit zalany 2 tyg temu od pon. zaczynam prawdopodobnie dalej z kolankową , co do dachówki to ja zamówiłem czarnego szkliwioneego kreatona farbowana dodatkowo w masie ,oczywiscie holenderkę i z folią i akcesoriami zapłaciłem 20.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eluta73 07.08.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 U nas obniżenie zostaje jakoś ono mnie przekonało do wyboru projektu ale będą 2 schodki z kuchni do jadalni,zdecydowaliśmy tak żeby mieć większa powierzchnię w jadalni w razie dużych imprez można stół rozłożyć ,choć kusi mnie jeden stopień z kuchni do jadalni a drugi z jadalni do salonu ,ale chyba zostaje 1 opcja.w salonie mamy 2 okna na ścianie szczytowej 150X150 z tyłu salonu mamy okno tarasowe przesuwne 220x220 zastanawiamy się czy robić ściankę działową między kotłownią a garażem czy zostawić jedno duże pomieszczenie .w gabinecie będzie 1 okno ,rezygnujemy z małej łazienki na górze ale powiększamy dużą czyli kawałek zabieramy z malej a w tej wnęce 2 umywalki nablatowe tak myślę.Robimy tez małe wnęki w łazienkach w ścianach nośnych czyli wstawiamy pustaki działowe i powstaną fajne półeczki we wnęce na dole w prysznicu u góry nad wanna.Chodzi mi tez po głowie myśl czy pustki nie wypełnić przeszkleniem coś ala świetlik podświetlany ale jakoś nie moge tego wyobrazić sobie na etapie jaki mamy i nie wiem czy jest to wykonalne ale efekt z salonu chyba był by nie zły .Okna wycenili nam SALAMANDER 13.500 ,ALUPLAST 12,000 BRUGMAN 12,500 są to okna z dwoma szybami ,chyba zdecydujemy sie na aluplast mamy je w sąsiedztwie i mamy fajne rabaty wyglądają fajnie zaokrąglone z obu stron ,zaznaczam ze mamy mniej okien niz w projekcie.a co do dachówki to mamy zakupioną już w ubiegłym roku i jest CREATON FUTURA FINESS CZARNA dachówka 11780 gąsior podst 1779 klamry do gąsiora 50.00 denko gąsiora 17595 dachowka prawa 1836 lewa 1836 wentylacyjna 600,32 listwy kalen 60.60 spinka boczna154.80 taśma koszowa 351,70 klin uszczel35,10 grzebień okapu z kratownica went 173.70 taśma kalenic paroprzepu 873.09 paleta euro 344,40 razem 20477,34 argumentem o zakupie było to ze ten typ ponoć ma jakieś bardzo dobre zaczepy ,creaton domino jest super ale baaaardzo droga. Rynny z całym osprzętem kupiliśmy za 2 044,61. a jak juz jesteśmy przy temacie dachu to jakie robicie wykończenie tzn jak w projekcie podbitka ?czy nadbitka?myśle ze nie przekręciłam. Nasa1 my budujemy w Pszczynie ,może kiedys natkniemy się na dom o którym pisałeś tylko nie mamy czasu na objazdówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.08.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Zrobię jeszcze małą zmianę z wejściem do spiżarki. Będzie się wchodzić z wiatrołapu, a w kuchni będzie cała ściana do wykorzystania. Tak sobie myślę, że jak się przyjeżdża z zakupami to wygodniej zanieść zapasy do spiżarki prosto z garażu. Nasza kuchnia jest trochę nieustawna przez te wejście do spiżarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts