paragon 16.08.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No a ja się nie mogę zdecydować.... Sąsiadowi po 6 latach mieszkania z folii zostało niewiele i mu czasami przecieka kiedy są roztopy. Ma dachówkę Braas Niby wszyscy mówią, że nie warto deskować, ale sam już nie wiem. Muszę popytać starych budowlańców. Wyjście to założyć folie wysokiej jakości i nie żałować na nią kasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 16.08.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nasa, Drutex dał mi nawet poniżej 13.000, pisałem o tym. Ale jakoś(ć) mnie to nie przekonuje. Kieedyś w markecie postawili dwa kosze z identycznymi produktami, na jednym dali cenę trochę wyższą niż na drugim. I tych droższych produktów sprzedało się dużo więcej. Mam chyba caś takiego w stosunku do okien:) Boję się kupować zbyt tanio i pewnie wypośrodkuję z ceną. Nasa, a może Szumi2 to Twoja siostra z Kotunia? Taki głupi żarcik, nie gniewajcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.08.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wydaję mi się ze na rynku jest kilka firm godnych uwagi M&S.----Włoszczowa-------oknoplast Kraków------drewniane to Urzedowski na inne to nawet nie patrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Wydaję mi się ze na rynku jest kilka firm godnych uwagi M&S.----Włoszczowa-------oknoplast Kraków------ drewniane to Urzedowski na inne to nawet nie patrze No to z tych innych firm PCV (poza Drutex) najlepszą ofertę daje Vetrex na profilu VEKA Alphaline 90+ z trzema szybkami i okuciami Roto Designo (niewidoczne zawiasy). Na drewniane najlepszą cenę daje Glumatex na 3 szybki i profil 90 mm Urzędowski jak na razie mnie olewa i nie mam wyceny, a ABA Wiktorczyk ma ceny z kosmosu Tak poza tym to u mnie po staremu czyli nadal się zastanawiam nad deskowaniem dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 16.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Dokładnie tak, podnieśliśmy kolanową o jeden pustak i jak widac dom nic a nic nie stracił na wyglądzie. Poza tym w środku spokojnie pod tą ściankę da się wstawic łóżko, nie zamierzamy robic tej dodatkowej z G-K. Słupków podpierających lukarny też uniknęliśmy. A tak ogólnie poddasze jest rewelacyjne, pokoje są bardzo przestronne a sypialnia nad garażem wymiata... Ile to jeden pustak 20 czy 24 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.08.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ile to jeden pustak 20 czy 24 cm ? Jeśli ceramika to 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 16.08.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 panowie czy ktos brał pod uwagę jednospadzisty dach nad lukarnią ,jak by sie to widziało do całosci dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 16.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 panowie u mnie jedna firma na prof.veka 90 ,3 szyby ,okleina antracyt -białe z roletami elektr. wołała 37000 szok No to z tych innych firm PCV (poza Drutex) najlepszą ofertę daje Vetrex na profilu VEKA Alphaline 90+ z trzema szybkami i okuciami Roto Designo (niewidoczne zawiasy). Na drewniane najlepszą cenę daje Glumatex na 3 szybki i profil 90 mm Urzędowski jak na razie mnie olewa i nie mam wyceny, a ABA Wiktorczyk ma ceny z kosmosu Tak poza tym to u mnie po staremu czyli nadal się zastanawiam nad deskowaniem dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 16.08.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ile to jeden pustak 20 czy 24 cm ? ...jeśli silikat to 22:) Lukarna tylko dwuspadowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 17.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) panowie u mnie jedna firma na prof.veka 90 ,3 szyby ,okleina antracyt -białe z roletami elektr. wołała 37000 szok Zaden szok wczesniej pisałem że kolega teraz kupował oknoplasta Kraków 12okienek i zapłacił prawie 30 tyś.a JAKA TO FIRMA tak Ci wyceniła A zamiast okleiny nie lepiej brac barwione w masie Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 17.08.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Zaden szok wczesniej pisałem że kolega teraz kupował oknoplasta Kraków 12okienek i zapłacił prawie 30 tyś.a JAKA TO FIRMA tak Ci wyceniła A zamiast okleiny nie lepiej brac barwione w masie no tak, ale Krystian (bodajże on o ile pamiętam) ma całą ścianę szczytową od góry do dołu w oknach, więc mogło mu wyjść więcej. Same rolety z napędami to kilka tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 17.08.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 No Panie i Panowie. Po miesiącach opóźnień i oczekiwań dzis inauguracja ekipy na budowie czyli prace porządkowo organizacyjne. Jutro kopanie i zbrojenie a piątek lanie ław. Jak depnę to do zimy Was dogonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 17.08.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Jak depnę to do zimy Was dogonię. no to dajesz czadu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 17.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) drewnoplast strzelce opolskie mi wycenił na 37 a dzis domix z pod opola na 38000 no z taka kasą to nie liczyłem ,ale cóż chyba faktycznie tyle bedą kosztowały ..... ale sory teraz widze ze w tej cenie wliczyli mi brame garażową 5000-2150 cyli jest nie zle znaczna poprawa Zaden szok wczesniej pisałem że kolega teraz kupował oknoplasta Kraków 12okienek i zapłacił prawie 30 tyś.a JAKA TO FIRMA tak Ci wyceniła A zamiast okleiny nie lepiej brac barwione w masie Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez krystian 1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 17.08.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) masz racje okno szczytowe miedzy goscinnym i jadalnia ma 240 -370 + nadstawka 240-140 jak widze te dziure w scianie to mnie to przeraża niewiem czy nie zrezygnuję z tej nadstawki ! kurna niewiem kto tam wlezie do mycia ja mam lek wysokosci ale za to odpadły mi 2 drzwi balkonowych i okno z pustki na balkon czyli gabarytowo bedzie chyba to samo!no tak, ale Krystian (bodajże on o ile pamiętam) ma całą ścianę szczytową od góry do dołu w oknach, więc mogło mu wyjść więcej. Same rolety z napędami to kilka tysi Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez krystian 1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 17.08.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 drewnoplast strzelce opolskie mi wycenił na 37 a dzis domix z pod opola na 38000 no z taka kasą to nie liczyłem ,ale cóż chyba faktycznie tyle bedą kosztowały A pytałeś się o okoplast Kraków masz racje okno szczytowe miedzy goscinnym i jadalnia ma 240 -370 + nadstawka 240-140 jak widze te dziure w scianie to mnie to przeraża niewiem czy nie zrezygnuję z tej nadstawki ! kurna niewiem kto tam wlezie do myscia ja mam lek wysokosci ale za to odpadły mi 2 drzwi balkonowych i okno z pustki na balkon czyli gabarytowo bedzie chyba to samo! Nie martw się zawsze można dziurę zamurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 17.08.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) masz racje okno szczytowe miedzy goscinnym i jadalnia ma 240 -370 + nadstawka 240-140 jak widze te dziure w scianie to mnie to przeraża niewiem czy nie zrezygnuję z tej nadstawki ! kurna niewiem kto tam wlezie do myscia ja mam lek wysokosci ale za to odpadły mi 2 drzwi balkonowych i okno z pustki na balkon czyli gabarytowo bedzie chyba to samo! I jak znam życie to ta ściana stanowi 70% wartości wszystkich okien. Tak to już jest, że architekt kreśli swoje, a inwestor na koniec swoje. Nie przejmuj się, tak jest nie tylko w budownictwie indywidualnym, wiem coś o tym... Szczerze mówiąc widziałem i fajnie, śmiało masz to rozwiązane, ale przy tej kubaturze wystarczą Ci drzwi 240 x 240, które kupisz za 5 tysi, a powyżej sprawa do przemyślenia, bo za różnicę w cenie okien możesz mieć dachówkę w komplecie. Ja też zaprojektowałem sobie dwoje takich drzwi 230x240 jedne w salonie, drugie w jadalni i ta para stanowi średnio od 50 do 60% wartości całej oferty na okna, no ale jeszcze tragedii nie ma, bo zamykam się od 15.000 do 21.000 w PVC zależnie od producenta i 18.000 - 32.000 w drewnie meranti zależnie od producenta. Jednak 38 tysi za okna PVC w takim domu, to sporo, a gdzie dachowe? Podejdź do sprawy pragmatycznie chyba, że kasa nie gra roli Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 17.08.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 teraz zatrybiłem ze w wycenie 38000 była tez brama garaz .za 6000 no nasa oczywiscie ze cena okien gra role u mnie bo drukarni banknotów nie posiadam ale okna chciałbym konkretniejsze luknę sobie na ten oknoplast kraków co tam mają ! I jak znam życie to ta ściana stanowi 70% wartości wszystkich okien. Tak to już jest, że architekt kreśli swoje, a inwestor na koniec swoje. Nie przejmuj się, tak jest nie tylko w budownictwie indywidualnym, wiem coś o tym... Szczerze mówiąc widziałem i fajnie, śmiało masz to rozwiązane, ale przy tej kubaturze wystarczą Ci drzwi 240 x 240, które kupisz za 5 tysi, a powyżej sprawa do przemyślenia, bo za różnicę w cenie okien możesz mieć dachówkę w komplecie. Ja też zaprojektowałem sobie dwoje takich drzwi 230x240 jedne w salonie, drugie w jadalni i ta para stanowi średnio od 50 do 60% wartości całej oferty na okna, no ale jeszcze tragedii nie ma, bo zamykam się od 15.000 do 21.000 w PVC zależnie od producenta i 18.000 - 32.000 w drewnie meranti zależnie od producenta. Jednak 38 tysi za okna PVC w takim domu, to sporo, a gdzie dachowe? Podejdź do sprawy pragmatycznie chyba, że kasa nie gra roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 17.08.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 trymi jak złapiesz wiatr w żagle to jeszcze nas przeskoczysz powodzenia życzę No Panie i Panowie. Po miesiącach opóźnień i oczekiwań dzis inauguracja ekipy na budowie czyli prace porządkowo organizacyjne. Jutro kopanie i zbrojenie a piątek lanie ław. Jak depnę to do zimy Was dogonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 17.08.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) teraz zatrybiłem ze w wycenie 38000 była tez brama garaz .za 6000 no nasa oczywiscie ze cena okien gra role u mnie bo drukarni banknotów nie posiadam ale okna chciałbym konkretniejsze luknę sobie na ten oknoplast kraków co tam mają ! Zaraz się okaże, że miałeś jeszcze w ofercie wszystkie drzwi Jak pytasz, to pisz dokładnie, co ci wyceniają, bo tak to nikt ci nic nie doradzi. Zazwyczaj każdy wycenia etapami, osobno dane urządzenia...bynajmniej ja tak robię. Co do okien to jesli chcesz dobre - wielkiego wyboru nie masz. Profil trzeba VEKA 5 lub 6 komorowy, okucia Roto, Maco lub Winkhaus, pakiet 3-szybowy. Wszyscy i tak składają. Z PVC patrzyłbym w stronę największych graczy tj. Drutex, Oknoplast, Vetrex, MS, Dako. Mają dużą sprzedaż, więc tanio kupują profil i mogą dać dobre ceny. Oknoplast na razie przegina z ceną Platinum Evolution2, bo poza wyglądem niczym sie ten profil nie różni. Mało tego jeśli ktoś chce zamontować rolety na skrzydłach, to na ich profilu (notabene Veka) trochę ciężko, bo zaokrąglone. Poza tym jeśli ktoś chce z domu zrobić piec, to na ich profilu 70 mm będzie ciężko. Dako czy Vetrex mają profile 90 mm w lepszej cenie, a tego samego producenta. Suma sumarum ciężki wybór, ale ja osobiście zaczynam się powoli leczyć z tych wszystkich dylematów i zaczynam wybierać praktycznie i rozsądnie, bez ulegania słowotokom handlarzy i fachowców od reklamy. Pamiętaj też zanim zadasz na ogólnym pytanie "co wybrać", że ogólnie forum muratora to też w 70% sprzedawcy i sponsorowane teksty lub celowa krytyka, więc obiektywizmu tutaj jak na lekarstwo... Te wszystkie kłótnie co lepsze, a co nie, to głównie walka konkurencji i zazwyczaj sztuczne profile na forum. Są też "zranione uczucia" prawdziwych użytkowników, którzy w ten sposób rekompensują sobie swój własny kiepski wybór Oczywiście nie mam na myśli naszego wątku "ptysia m@m" bo tutaj piszą głównie chłopy i na temat Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez nasa1 bo wieczór i piwo stygnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts