nasa1 18.08.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 obudzcie sie łobuzy. ja ciagle zmieniam, wiec i dachówkę tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 18.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) co znowu zmieniłeś liczyłem wstępnie koszt elektryki robocizna 4-5 tyś materiał 7-8 tyś w tym jest wszystko do odbioru łącznie z przekopem pod słup Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 18.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 co znowu zmieniłeś chyba che inna dachowke romanska 12 mi sie podoba, pod warunkiem ze mi sie nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 18.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) powiem szczerzę że nie podoba mi się no ale o gustach się nie dyskutuję wygląda trochę jak by drenaż miał na dachu Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 18.08.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 http://lh3.ggpht.com/_5QFJkdve4uE/STj1wT11tEI/AAAAAAAAB8E/zmftiNbCRYc/DSC06663.JPGdaj linka do niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 18.08.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 powiem szczerzę że nie podoba mi się no ale o gustach się nie dyskutuję wygląda trochę jak by drenaż miał na dachu a mi płaska podchodzi pod nie wiadomo co itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.08.2011 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 płaska jest super, ale jak się przyjrzałem kilkuletnim dachom dokładnie i falom jakie tam się robią to nie potrafię sobie wyobrazić, co będzie się działo z dachówką płaską. Wolę nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 19.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ech ten nasa to zawsze namiesza:). I co ja mam teraz zrobić? Mówisz, że dach się może pofalować?Przecież już zamowiłeś Stodo?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 19.08.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Panowie wszystko zależy czy masz wieżbe sezonowaną czy nie ,jeżeli założysz mokrą to licz się z tym że drewno dostanie skrętów (kiszek) to jest nieuniknione.Jeżeli masz drewno sezonowane to co ci się ma tam pofałdować jak wszystko jest suche.Popatrz na dachy w starym budownictwie niemcy zakładali suche drewno.u mnie w budynku jak by go rozebrał to jeszcze te krokwie na domek bym założył takie równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) ech ten nasa to zawsze namiesza:). I co ja mam teraz zrobić? Mówisz, że dach się może pofalować? Przecież już zamowiłeś Stodo?! Nie no.... spokojnie. Stodo ma spory zapas na zakładkach. Miałem na myśli całkiem płaskie dachówki. Tak szczerze to toczę batalię z żoną, jaka ma być dachówka. Stodo zamówione, a ona chce holenderkę. Z tych pofalowanych już bardziej mi się podoba romańska 12, ale nie wiem w końcu jak to się skończy ech te baaaaby.... Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.08.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Panowie wszystko zależy czy masz wieżbe sezonowaną czy nie ,jeżeli założysz mokrą to licz się z tym że drewno dostanie skrętów (kiszek) to jest nieuniknione. Jeżeli masz drewno sezonowane to co ci się ma tam pofałdować jak wszystko jest suche.Popatrz na dachy w starym budownictwie niemcy zakładali suche drewno.u mnie w budynku jak by go rozebrał to jeszcze te krokwie na domek bym założył takie równe paragon masz rację. Tyle tylko, że ty masz drewno kupione pół roku temu, a ja kupuję świeże. Kupując świeże nie ma szans zdobyć dobrze wysezonowanego. Dlatego wyeliminowałem płaską dachówkę, bo mniejszy lub większy "skręt kiszek" pewnie będzie. Kupując więźbę niby dopłaciłem 3 koła do sezonowanego drewna, ale czy takie dostanę to już nie wiem. Z tego co pamiętam, to robisz w budowlance, ja też, więc wiesz jakie są realia w tej branży... zresztą nie tylko naszej. Mnóstwo handlowców, zero fachowców. Kasa, kasa, kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 20.08.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 paragon masz rację. Tyle tylko, że ty masz drewno kupione pół roku temu, a ja kupuję świeże. Kupując świeże nie ma szans zdobyć dobrze wysezonowanego. Dlatego wyeliminowałem płaską dachówkę, bo mniejszy lub większy "skręt kiszek" pewnie będzie. Kupując więźbę niby dopłaciłem 3 koła do sezonowanego drewna, ale czy takie dostanę to już nie wiem. Z tego co pamiętam, to robisz w budowlance, ja też, więc wiesz jakie są realia w tej branży... zresztą nie tylko naszej. Mnóstwo handlowców, zero fachowców. Kasa, kasa, kasa... I najlepszy tekst jaki można od nich usłyszeć --"Panie będziesz pan zadowolony" powala mnie na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 20.08.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 paragon,Jaki będziesz miał piec do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.08.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) paragon, Jaki będziesz miał piec do CO? Kurde nie pamiętam jego nazwy ,jest u znajomego w domku ma 250 kg zasypu retorowy, centralne u mnie będzie w całości podłogowe,na wszelki wypadek wypuszczę rurki do grzejników na górze i je zamaskuje.Mały koszt a głowa nie bedzie bolała ze może podłogowe nie dać rady Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 21.08.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Kurde nie pamiętam jego nazwy ,jest u znajomego w domku ma 250 kg zasypu retorowy, centralne u mnie będzie w całości podłogowe,na wszelki wypadek wypuszczę rurki do grzejników na górze i je zamaskuje.Mały koszt a głowa nie bedzie bolała ze może podłogowe nie dać rady U mnie jest gaz więc zrobię gazowy. Zastanawiam się nad kominami i właśnie zaprosiłem gościa z Effe2 na budowę. Do gazowego trzeba będzie chyba dać wkład z kwasówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 21.08.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 paragon jak na opał stały to zobacz sobie na kocioł kostrzewa fuzzy logik uniwersalny na 4 rodz opału ja bede chyba nad nim myslał Kurde nie pamiętam jego nazwy ,jest u znajomego w domku ma 250 kg zasypu retorowy, centralne u mnie będzie w całości podłogowe,na wszelki wypadek wypuszczę rurki do grzejników na górze i je zamaskuje.Mały koszt a głowa nie bedzie bolała ze może podłogowe nie dać rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 I co tam panowie z tym deskowaniem dachu.Przejrzałem deski na budowie po stropie i powiem wam że nie będę ich zakładał na dach za bardzo styrane .Widzę że płyty osb 12 są w miarę tanie i chyba z nich zrobię deskowanie Dzięki Krystian popatrzę sobie na ten piec zobaczymy co tam proponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 21.08.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 I co tam panowie z tym deskowaniem dachu.Przejrzałem deski na budowie po stropie i powiem wam że nie będę ich zakładał na dach za bardzo styrane .Widzę że płyty osb 12 są w miarę tanie i chyba z nich zrobię deskowanie Nie wiem... jedni namawiają inni odradzają... mam mętlik w głowie. Płyty OSB-3 gr. 12 mm najtaniej wychodzą u mnie po 17 zł/m2 x 280 m2 = 4760 zł. Do tego papa zwykła i mocowanie następne 4000 zł. Dojdzie koszt robocizny ok. 2000 zł Membranę dobrej jakości np. Tyvek Pro kupi się za 2000 zł. Robi się różnica ponad 8.000 zł. W całej budowie to niewiele ale nie wiem cholerka czy warto tyle dokładać??? Żebym tak znalazł kogoś, kto ma membranę już 15 lat na dachu..... ale nie ma chyba takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 21.08.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Nasa, do gazowego kupujesz Schiedel Avant i po sprawie. Nie trzeba kwasówki, wystarczy ceramika:). Albo jak nie schiedel to Leier, IBF i jest jeszcze kilka takich firm. Apropos więźby to nie jest tak, że tartaki na dach sprzedają tylko już wysuszone? Przecież mokre być nie może... A tak baj de łej to: Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.08.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Nasa, do gazowego kupujesz Schiedel Avant i po sprawie. Nie trzeba kwasówki, wystarczy ceramika:). Albo jak nie schiedel to Leier, IBF i jest jeszcze kilka takich firm. Apropos więźby to nie jest tak, że tartaki na dach sprzedają tylko już wysuszone? Przecież mokre być nie może... A tak baj de łej to: Fajnie na pierwszej fotce wygląda jak by mu rura z nieba schodziła Po co są te pręty w srodku betonu wystające Pierwsze koty za płoty Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts