Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie wszystko zależy czy masz wieżbe sezonowaną czy nie ,jeżeli założysz mokrą to licz się z tym że drewno dostanie skrętów (kiszek) to jest nieuniknione.

Jeżeli masz drewno sezonowane to co ci się ma tam pofałdować jak wszystko jest suche.Popatrz na dachy w starym budownictwie niemcy zakładali suche drewno.u mnie w budynku jak by go rozebrał to jeszcze te krokwie na domek bym założył takie równe

ech ten nasa to zawsze namiesza:). I co ja mam teraz zrobić? Mówisz, że dach się może pofalować?

Przecież już zamowiłeś Stodo?!

Nie no.... spokojnie. Stodo ma spory zapas na zakładkach. Miałem na myśli całkiem płaskie dachówki.

Tak szczerze to toczę batalię z żoną, jaka ma być dachówka. Stodo zamówione, a ona chce holenderkę.

Z tych pofalowanych już bardziej mi się podoba romańska 12, ale nie wiem w końcu jak to się skończy :) ech te baaaaby....:D

Edytowane przez nasa1

Panowie wszystko zależy czy masz wieżbe sezonowaną czy nie ,jeżeli założysz mokrą to licz się z tym że drewno dostanie skrętów (kiszek) to jest nieuniknione.

Jeżeli masz drewno sezonowane to co ci się ma tam pofałdować jak wszystko jest suche.Popatrz na dachy w starym budownictwie niemcy zakładali suche drewno.u mnie w budynku jak by go rozebrał to jeszcze te krokwie na domek bym założył takie równe

paragon masz rację. Tyle tylko, że ty masz drewno kupione pół roku temu, a ja kupuję świeże. Kupując świeże nie ma szans zdobyć dobrze wysezonowanego. Dlatego wyeliminowałem płaską dachówkę, bo mniejszy lub większy "skręt kiszek" pewnie będzie.

Kupując więźbę niby dopłaciłem 3 koła do sezonowanego drewna, ale czy takie dostanę to już nie wiem. Z tego co pamiętam, to robisz w budowlance, ja też, więc wiesz jakie są realia w tej branży... zresztą nie tylko naszej. Mnóstwo handlowców, zero fachowców. Kasa, kasa, kasa...

paragon masz rację. Tyle tylko, że ty masz drewno kupione pół roku temu, a ja kupuję świeże. Kupując świeże nie ma szans zdobyć dobrze wysezonowanego. Dlatego wyeliminowałem płaską dachówkę, bo mniejszy lub większy "skręt kiszek" pewnie będzie.

Kupując więźbę niby dopłaciłem 3 koła do sezonowanego drewna, ale czy takie dostanę to już nie wiem. Z tego co pamiętam, to robisz w budowlance, ja też, więc wiesz jakie są realia w tej branży... zresztą nie tylko naszej. Mnóstwo handlowców, zero fachowców. Kasa, kasa, kasa...

I najlepszy tekst jaki można od nich usłyszeć --"Panie będziesz pan zadowolony" powala mnie na kolana

paragon,

Jaki będziesz miał piec do CO?

Kurde nie pamiętam jego nazwy ,jest u znajomego w domku ma 250 kg zasypu retorowy,

centralne u mnie będzie w całości podłogowe,na wszelki wypadek wypuszczę rurki do grzejników na górze i je zamaskuje.Mały koszt a głowa nie bedzie bolała ze może podłogowe nie dać rady

Edytowane przez paragon

Kurde nie pamiętam jego nazwy ,jest u znajomego w domku ma 250 kg zasypu retorowy,

centralne u mnie będzie w całości podłogowe,na wszelki wypadek wypuszczę rurki do grzejników na górze i je zamaskuje.Mały koszt a głowa nie bedzie bolała ze może podłogowe nie dać rady

U mnie jest gaz więc zrobię gazowy. Zastanawiam się nad kominami i właśnie zaprosiłem gościa z Effe2 na budowę. Do gazowego trzeba będzie chyba dać wkład z kwasówki

paragon jak na opał stały to zobacz sobie na kocioł kostrzewa fuzzy logik uniwersalny na 4 rodz opału ja bede chyba nad nim myslał

I co tam panowie z tym deskowaniem dachu.Przejrzałem deski na budowie po stropie i powiem wam że nie będę ich zakładał na dach za bardzo styrane .Widzę że płyty osb 12 są w miarę tanie i chyba z nich zrobię deskowanie

Dzięki Krystian popatrzę sobie na ten piec zobaczymy co tam proponuje :)

I co tam panowie z tym deskowaniem dachu.Przejrzałem deski na budowie po stropie i powiem wam że nie będę ich zakładał na dach za bardzo styrane .Widzę że płyty osb 12 są w miarę tanie i chyba z nich zrobię deskowanie

Nie wiem... jedni namawiają inni odradzają... mam mętlik w głowie.

Płyty OSB-3 gr. 12 mm najtaniej wychodzą u mnie po 17 zł/m2 x 280 m2 = 4760 zł. Do tego papa zwykła i mocowanie następne 4000 zł. Dojdzie koszt robocizny ok. 2000 zł

Membranę dobrej jakości np. Tyvek Pro kupi się za 2000 zł.

Robi się różnica ponad 8.000 zł.

W całej budowie to niewiele ale nie wiem cholerka czy warto tyle dokładać???

Żebym tak znalazł kogoś, kto ma membranę już 15 lat na dachu..... ale nie ma chyba takich.

Nasa, do gazowego kupujesz Schiedel Avant i po sprawie. Nie trzeba kwasówki, wystarczy ceramika:). Albo jak nie schiedel to Leier, IBF i jest jeszcze kilka takich firm. Apropos więźby to nie jest tak, że tartaki na dach sprzedają tylko już wysuszone? Przecież mokre być nie może...

A tak baj de łej to:

2011-08-19%25252016.01.28.jpg

2011-08-19%25252016.10.38.jpg

Edytowane przez Trymi

Nasa, do gazowego kupujesz Schiedel Avant i po sprawie. Nie trzeba kwasówki, wystarczy ceramika:). Albo jak nie schiedel to Leier, IBF i jest jeszcze kilka takich firm. Apropos więźby to nie jest tak, że tartaki na dach sprzedają tylko już wysuszone? Przecież mokre być nie może...

A tak baj de łej to:

2011-08-19%25252016.01.28.jpg

2011-08-19%25252016.10.38.jpg

Fajnie na pierwszej fotce wygląda jak by mu rura z nieba schodziła

Po co są te pręty w srodku betonu wystające

Pierwsze koty za płoty :)

Edytowane przez paragon