Trymi 26.08.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 To szkoda, że dopiero teraz bo przecież pewnie kominy wentylacyjne już zbudowałeś. A tak to mógłbyś ograniczyć ich ilość bardzo znacznie. Ja np. tego komina kolo kuchni nie buduje, ten kolo kotłowni bedzie duzo mniejszy. Doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz. Ale sam nie wiem jak to będzie mieszkać z wentylacja mechaniczna. A poziom inwestycji to ok. 13-15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 26.08.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Panowie jeszcze GWC bez tego rekuperator to jak samochód bez opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 26.08.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Panowie jeszcze GWC bez tego rekuperator to jak samochód bez opon Pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie przesadzajmy z tą koniecznością. Zamiast GWC kosztujące jakieś 8tys wolę do reku kupić nagrzewnicę wstępną i podgrzewać powietrze przy dużych mrozach (poniżej -10). Jeśli chodzi o lato to moc chłodnicza GWC jest mała i lepiej już zacienić dobrze okna od południa - efekt będzie lepszy. To jest temat rzeka i lepiej tu go nie zaczynajmy:) Wróćmy do Ptysia Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 26.08.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 To szkoda, że dopiero teraz bo przecież pewnie kominy wentylacyjne już zbudowałeś. A tak to mógłbyś ograniczyć ich ilość bardzo znacznie. Ja np. tego komina kolo kuchni nie buduje, ten kolo kotłowni bedzie duzo mniejszy. Doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz. Ale sam nie wiem jak to będzie mieszkać z wentylacja mechaniczna. A poziom inwestycji to ok. 13-15tys. Kominów jeszcze nie mam. Zostawiłem dziury w stropie pod systemowe, w najbardziej popularnych rozmiarach. Ech, no nie wiem czy wykładać 15 tysi na te świeże powietrze. Gdzieś wyczytałem, że rekuperacja z GWC może zmniejszyć koszty ogrzewania domu o 60-70%. Jeśli faktycznie tak by było, to bym się nawet nie zastanawiał, ale jak jest w praktyce, to nie wiem... muszę się dokształcić w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 26.08.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie przesadzajmy z tą koniecznością. Zamiast GWC kosztujące jakieś 8tys wolę do reku kupić nagrzewnicę wstępną i podgrzewać powietrze przy dużych mrozach (poniżej -10). Jeśli chodzi o lato to moc chłodnicza GWC jest mała i lepiej już zacienić dobrze okna od południa - efekt będzie lepszy. To jest temat rzeka i lepiej tu go nie zaczynajmy:) Wróćmy do Ptysia GWC zrobione z odpowiednich materiałów i o odpowiedniej długości dopasowane do kubatury budynku to razem 18 tyś http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php/t12356-0.html Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 26.08.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No tak tak, ja podałem cene na rurach kanalizacyjnych, zrobione "tymi rencami". Tym bardziej go nie chce. Juz lepiej w obieg wpiąć jakiś klimatyzator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 26.08.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Alternatywnie można powiesić wentylator, takie śmigło na wzór tych z hamerykańskich filmów. Np w naszej pustce nad salonem i będzie tak mieszać powietrze, jak ta lala, a i muchy tudzież inne owady przy okazji pozabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 26.08.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No tak tak, ja podałem cene na rurach kanalizacyjnych, zrobione "tymi rencami". Tym bardziej go nie chce. Juz lepiej w obieg wpiąć jakiś klimatyzator No ceny nieadekwatne do tego co ma ba być zrobione --porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 27.08.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Apropos rekuperacji z GWC: No więc żadnych udziwnień w moim domu. Standard + jeden klimatyzator na ciężkie letnie dni, których np. w tym roku będzie może z 10 .... ale bywały gorsze lata. Okna dachowe Fakro z automatycznym wywietrznikiem V40P + do tego nasz rodzinny zwyczaj codziennego wietrzenia pomieszczeń i chyba przeżyjemy w komfortowych warunkach Nie bardzo chcę wywalać 20 tysi w zamian za ruszenie mojego tyłka i manualne przewietrzenie pomieszczeń Poza tym na 99% deskuję dach (płyty OSB). Na dachu nie chcę oszczędzać i tyle. Z moich rozmów z ludźmi wynika, że folia nawet najlepsza zawsze w wichury hałasuje, a tam na poddaszu się śpi. Tutaj jednak nie podjąłem jeszcze decyzji na 100%, bo nadal rozmawiam z ludźmi i próbuję wyciągnąć jakieś obiektywne wnioski. Sami wiecie, jaki człowiek nie raz ma mętlik w głowie przy budowie Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 28.08.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 koledzy czy ktos z was już na etapie wieżby u mnie we wtorek ciesla wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 28.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 koledzy czy ktos z was już na etapie wieżby u mnie we wtorek ciesla wchodzi mozesz zrobić dokładne zdjecia lukarn i ścian szczytowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 28.08.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Apropos rekuperacji z GWC: No więc żadnych udziwnień w moim domu. Standard + jeden klimatyzator na ciężkie letnie dni, których np. w tym roku będzie może z 10 .... ale bywały gorsze lata. Okna dachowe Fakro z automatycznym wywietrznikiem V40P + do tego nasz rodzinny zwyczaj codziennego wietrzenia pomieszczeń i chyba przeżyjemy w komfortowych warunkach Nie bardzo chcę wywalać 20 tysi w zamian za ruszenie mojego tyłka i manualne przewietrzenie pomieszczeń Poza tym na 99% deskuję dach (płyty OSB). Na dachu nie chcę oszczędzać i tyle. Z moich rozmów z ludźmi wynika, że folia nawet najlepsza zawsze w wichury hałasuje, a tam na poddaszu się śpi. Tutaj jednak nie podjąłem jeszcze decyzji na 100%, bo nadal rozmawiam z ludźmi i próbuję wyciągnąć jakieś obiektywne wnioski. Sami wiecie, jaki człowiek nie raz ma mętlik w głowie przy budowie Czemu płyty osb ? deski wychodzą taniej i to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 28.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Czemu płyty osb ? deski wychodzą taniej i to dużo. ale robocizna sporo drożej niż osb. Tak jak wcześniej napisałem jeszcze się zastanawiam. Dzisiaj wyczytałem pozytywne informacje o membranie Solitex Plus firmy Proclima. temat w toku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 28.08.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ale robocizna sporo drożej niż osb. Tak jak wcześniej napisałem jeszcze się zastanawiam. Dzisiaj wyczytałem pozytywne informacje o membranie Solitex Plus firmy Proclima. temat w toku... Taniej deski drożej robocizna drogie płyty osb taniej robocizna to się sumuje i wychodzi na zero:) A te informacje to producenta czy kilku użytkowników :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.08.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 A te informacje to producenta czy kilku użytkowników :0 Na razie net i jakieś rankingi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja tam już zamówiłem 200 m2 deski 2,5cm o szerokości max 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.08.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja tam już zamówiłem 200 m2 deski 2,5cm o szerokości max 10 cm paragon, ile zapłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 29.08.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) paragon, ile zapłaciłeś? 500 zł za kub Dostałem wycene rekuperatora z firmy rekuperatory .pl 27 000 tyś ktoś tu oszalał Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 30.08.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 500 zł za kub Dostałem wycene rekuperatora z firmy rekuperatory .pl 27 000 tyś ktoś tu oszalał Hehe, widzę, że poznałeś naszego narodowego naciągacza w dziedzinie wentylacji. Teraz przygotuj się na to, że będą do ciebie kilka razy dzwonić i przekonywać cię, że ich instalacja jest najlepsza i żebyś przypadkiem nie szukał taniej bo zrobią Ci źle, udusisz się i zachorujesz za 5 lat. Jak r.pl dało Ci ofertę na 27tys tzn, że jak dobrze poszukasz w okolicy to znajdziesz firmę za ok. 14-15tys. A tak by the way... https://picasaweb.google.com/michal.trybula/BudowaPtysiaNaszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 30.08.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Hehe, widzę, że poznałeś naszego narodowego naciągacza w dziedzinie wentylacji. Teraz przygotuj się na to, że będą do ciebie kilka razy dzwonić i przekonywać cię, że ich instalacja jest najlepsza i żebyś przypadkiem nie szukał taniej bo zrobią Ci źle, udusisz się i zachorujesz za 5 lat. Jak r.pl dało Ci ofertę na 27tys tzn, że jak dobrze poszukasz w okolicy to znajdziesz firmę za ok. 14-15tys. A tak by the way... https://picasaweb.google.com/michal.trybula/BudowaPtysiaNaszego Narodowy naciągacz...dobre Widzę że mury lecą do góry..:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts