Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

500 zł za kub

Dostałem wycene rekuperatora z firmy rekuperatory .pl

27 000 tyś :) :( ktoś tu oszalał

Mam hita......... dostałem uzupełnienie oferty o GWC do tych 27 000 tyś

mam dopłacić za GWC prawie 19 tyś :):0:0:)

Nie wiem przypadkiem czy nie jestem w ukrytej kamerze :0:)

Jak ktoś chcę wycenę reku +GWC do ptyśka to służę pomocą

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

paragon,

Rozmawiałem dzisiaj z kolesiem, który ma reku z GWC już 6 lat. Jedyną zaletą rekuperacji wg tego kolesia jest błyskawiczne wyciąganie smrodów z domu. Poza tym żadnych innych korzyści. Powiedział, że gdyby inwestował drugi raz to wolałby wyłożyć tą kasę w coś innego tym bardziej, że wtedy płacił więcej niż płaciłby teraz bo reku były droższe

Trymi,

Gratuluję postepów! Co to za bloczki masz prefabrykowane? Ogólnie fajny widok

paragon,

Rozmawiałem dzisiaj z kolesiem, który ma reku z GWC już 6 lat. Jedyną zaletą rekuperacji wg tego kolesia jest błyskawiczne wyciąganie smrodów z domu. Poza tym żadnych innych korzyści. Powiedział, że gdyby inwestował drugi raz to wolałby wyłożyć tą kasę w coś innego tym bardziej, że wtedy płacił więcej niż płaciłby teraz bo reku były droższe

Trymi,

Zapomniał dodać wymianę powietrza. Jęzeli ma sam rekuperator to nie wiem czego on by jeszcze chciał,przecież to tylko wentylacja mechaniczna i do wentylacji ma służyć

Edytowane przez paragon

Nie ma tu co dyskutować na temat wad i zalet WM bo od tego są inne wątki, które temat przemieliły wzdłuż i w poprzek. Ja chcę mieć świeże powietrze 24h. I do tego odzyskać trochę ciepła.

Nasa1, to są pustaki szalunkowe. Układasz, zbroisz tam gdzie chcesz i zalewasz betonem.

Paragon, ja mam już tych ofert na WM kilka. Ogólnie się wahają i oscylują tak w okolicach 14tys. Polecam reku Jan-Gaz (przynajmniej na podstawie forum).

Jutro zalewamy płytę i jadę na urlop na 2 tygodnie. Oby słonko zbyt nie grzało w Niepołomicach a najlepiej jakby przeniosło się nad morze:)

Kurcze, nasa1. Cena drutexu kusi jak cholera, nie?

Nie ma tu co dyskutować na temat wad i zalet WM bo od tego są inne wątki, które temat przemieliły wzdłuż i w poprzek. Ja chcę mieć świeże powietrze 24h. I do tego odzyskać trochę ciepła.

Nasa1, to są pustaki szalunkowe. Układasz, zbroisz tam gdzie chcesz i zalewasz betonem.

Paragon, ja mam już tych ofert na WM kilka. Ogólnie się wahają i oscylują tak w okolicach 14tys. Polecam reku Jan-Gaz (przynajmniej na podstawie forum).

Jutro zalewamy płytę i jadę na urlop na 2 tygodnie. Oby słonko zbyt nie grzało w Niepołomicach a najlepiej jakby przeniosło się nad morze:)

Kurcze, nasa1. Cena drutexu kusi jak cholera, nie?

Kusi, kusi, jednak 2 szt. drzwi tarasowych 2300 x 2400 nie zrobię na profilu 70 mm i 3 szybach czyli Iglo5 odpada. Tzn zrobić można, ale nie będę ryzykował, bo to duży rozmiar i ciężar dla PCV w 70 mm. Te wielkie zrobię na 90 mm obojętnie z jakiej firmy, byleby okleina była taka sama. Drewniane rozpatrywałem już nawet za 17.000 zł, ale odpuszczam sobie bo nie chce mi się co roku konserwować okien.

Generalnie rozeznanie w cenach okien już mam, a zamówię je pod koniec roku, bo wtedy ceny spadną o min. 10%, jak co roku o tej porze. Zawsze pieniądz w kieszeni, a okna te same.

Co do rekuperacji, to definitywnie zrezygnowałem, bez możliwości zmiany decyzji. Plusy owszem są, ale jak dla mnie za mało ich w tej cenie. Tak samo nie będę robił centralnego odkurzacza, bo to też nie jest warte kilku tysięcy. Lepiej kupić dobry TV za tą kasę.

To są oczywiście moje praktyczne przemyślenia i nikomu niczego nie sugeruję. Każdy robi wg siebie. Nie powiem, podobają mi się rekuperacja i centralny odkurzacz, ale odpuszczam je, bo dla mnie nie są warte moich ciężko zarobionych pieniędzy ;) Łatwo się je wydaje, ale niestety ciężko się je zarabia.

Edytowane przez nasa1

kurcze wiecie moja znajoma mi to samo powiedziała ze jak coś przypali to wtedy włancza rekuperator :)

paragon,

Trymi,

Witam wszystkich,pisaliście wcześniej ze podnosicie ściankę o 1 pustak ,my oczywiście też ,widze ze paragon ma na całym obwodzie 3 pustaki jak patrze na przekrój A-A w projekcie to wydaje mi się ze tylna ścianka jest niższa od frontowej czyli co?? wychodziło by ze tył domu na 2 pustaki + wieniec + murłata a przód 3 pustaki + wieniec i murłata,jakoś mi to wszystko nie pasuje ,panowie oświećcie mnie bo nie daje mi to spokoju;)co myślicie o tym zeby nad poddaszem zrobić mały stryszek z desek np po szalunku ,z braku piwnic każdy kącik się przyda na gratki które mało się używa :)

I jeszcze jedno głupie pytanie...paragon ty masz trzy pustaki ,oglądałam właśnie fotki z budowy szumi ,która podniosła dom też o jeden pustak a wydaje mi sie ze ma 2 pustaki + wieniec więc w oryginale chyba jest 1 pustak + wieniec ?już całkiem zgłupiałam ..pomocy:bash:ile ma być tych pustaków?

dzięki za wyjaśnienia paragon :)na jakiej wysokości będziesz miał okna w lukarnie po podniesieniu o 2 pustaki?w projekcie jest na wys 85 cm ty pewnie będziesz miał wyżej ?

W wymiarach nic się nie zmienia po podniesieniu o kilka pustaków jedynie zmieni się kąt nachylenia dachu---tak mi się wydaję:)

Można podnieść również w kalenicy ale ja tego nie robię żeby dziwnie nie wyglądało,zostawiam wszystkie inne wymiary jak w orginale i zmieniam troszkę kąt nachylenia--taka jest koncepcja (może się zmienić)

Trzeba pamiętać też o przedłużeniu krokwi na etapie cięcia drewna ,ja u siebie dałem 20 cm

Edytowane przez paragon

U mnie podnoszę o 1 pustak i kalenica również idzie w górę o 25 cm

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że przy podnoszeniu o 1 pustak wys. 25 cm powinno się wydłużyć krokwie o 30 cm. Generalnie 30 cm na 1 pustak. Jeżeli chodzi o drewno, to krokwie będą u mnie miały 40 cm zapasu i będziemy je docinać na sam koniec, kiedy będzie można już wizualnie ocenić, jak to wyjdzie.

U mnie podnoszę o 1 pustak i kalenica również idzie w górę o 25 cm

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że przy podnoszeniu o 1 pustak wys. 25 cm powinno się wydłużyć krokwie o 30 cm. Generalnie 30 cm na 1 pustak. Jeżeli chodzi o drewno, to krokwie będą u mnie miały 40 cm zapasu i będziemy je docinać na sam koniec, kiedy będzie można już wizualnie ocenić, jak to wyjdzie.

Wydaje mi się że wydłużając krokwie dom bedzie miał wielką czapę ,szerszy okap troche to może dziwnie wyglądać

Wydaje mi się że wydłużając krokwie dom bedzie miał wielką czapę ,szerszy okap troche to może dziwnie wyglądać

No tak, ale lepiej wydłużyć dach niż zaburzyć proporcje bryły budynku. Należy o tym pamiętać, żeby nie zrobić tak, jak sam pisałeś u Twojego sąsiada. Chcę uniknąć domku w kształcie "grzybka". Zamówiłem dłuższe krokwie no i zobaczymy po zrobieniu więźby, jak to będzie wyglądało i ile trzeba przyciąć. Będziemy robić więźbę to zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie ekipa mi się przeciąga do ścian poddasza i ruszają dopiero w poniedziałek

No tak, ale lepiej wydłużyć dach niż zaburzyć proporcje bryły budynku. Należy o tym pamiętać, żeby nie zrobić tak, jak sam pisałeś u Twojego sąsiada. Chcę uniknąć domku w kształcie "grzybka". Zamówiłem dłuższe krokwie no i zobaczymy po zrobieniu więźby, jak to będzie wyglądało i ile trzeba przyciąć. Będziemy robić więźbę to zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie ekipa mi się przeciąga do ścian poddasza i ruszają dopiero w poniedziałek

Masz rację tylko nie zaburzysz bryły budynku podnosząc o 1lub 2 pustaki kolankową to jest o około 50 cm ,nie ma takiej możliwości .Widziałem te grzybki ale co się dziwić jak w projekcie jest jeden pustak na kolanku a oni dają 4 nawet 5 pustaków wtedy wychodzą cyrki

Nasa 1 jak możesz to pokaż fotki lukarn od środka budynku i zewnątrz budynku