Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Trymi, z tych słupków spokojnie można zrezygnować, bo służą głównie do montażu płyt G-K. Chyba nawet przesyłałem Ci wyjaśnienie mojego konstruktora i rozwiązanie problemu. W kwadratowym pokoju mogłyby pozostać, ale w naszym domku te dwa pokoje są wąskie i długie więc lepiej z nich zrezygnować.

Krystian, puść mi zestawienie Twojej więźby na maila. Takie, jakie zamówiłeś w tartaku. Wysłałem Ci na priv adres. Dzięki

nasa poszło sprawdz ! jade na budowe porobic wam pare fotek bo jestescie nie nasyceni :D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krystian1974, wygląda rewelacja!!! gratulacje!

widzę, że dałeś srebrne rynny, ja myślałem dokładnie o tym samym, do czarnego dachu będą dobrze pasowac

koniecznie podaj mi dł. krokwi :-) dzięki

długosć krokwi od muru do konca krokwi mam 120 cm a całkowitą długość miałem780 cm ale jeszcze z 15 cm mi z nich odcieli

Edytowane przez krystian 1974

długosć krokwi od muru do konca krokwi mam 120 cm a całkowitą długość miałem780 cm ale jeszcze z 15 cm mi z nich odcieli

eee to powinno mi wystarczyc długosci krokwi.

zdjęcia spoooooczko !!!:D Podoba mi się efekt!!! Kurcze już sie doczekać nie moge u mnie tego samego :D

Edytowane przez nasa1

bedzie bedzie nasa juz nie długo, kurcze przecież ja jak sobie przypominam zaczołem budowe za toba i paragonem 13 maja wjechała do mnie koparka a 15 wrzesnia miałem już dach .tempo chyba miałem niezłe co ?:D

No pamiętam, że zacząłeś później :D Ja miałem ponad miesiąc przerwy po wylaniu ław i prawie dwa miesiące przerwy po wylaniu stropu, co i tak nie zmienia faktu, że tempo miałeś jak Usain Bolt :D:yes:

Napisze Ci cosik na priva ;)

No kochani, korzystając dzisiaj z okazji pobytu w Opolu odwiedziłem Krystiana na budowie i obejrzałem te cudo na żywo.

Krystianowi gratuluję pięknego domu, a pozostałym powiem jedno: NA ŻYWO TA CHAŁUPA JEST WIELKA, JAK BERLIN!!! :jawdrop:

Dla mnie bomba!

PS.

Pomysł Krystiana z przeszkleniem salonu do samej góry zapowiada się imponująco.

Widzę Krystian idzie jak czołg za 9 dni jestem w kraju i muszę was dogonić .Pozdrawiam :)

Lukarna i ta OSB nie podoba mi się te rozwiązania ,macie jakiś pomysł aby pozbyć się OSB

Ha! Dobre pytanie, bo właśnie byłem ciekaw jak fachowcy zabudowują właśnie to miejsce. I co z ociepleniem? Po prostu wstawia sie OSB i ociepla z zewnątrz styro a wewnątrz wełną???

Edytowane przez Trymi

Jedna uwaga dla wszystkich kolankowców 3-pustakowców, w tym do mnie :D

Będąc u Krystiana zauważyłem jedną niedogodność, która wszystkich 3-pustakowców nie ominie. Po takim podwyższeniu zarówno z tyłu jak i z przodu dach wchodzi w okna lukarn. Krystian podwyższył sobie wysokość parapetu dokładając na wieniec jeden pustak w lukarnie z przodu domu (nieco utrudni otwieranie/zamykanie, bo wyżej), a z tyłu przerwał okap, żeby nie wejść z dachem w okno, co jest wizualnie OK.

P9160945.JPG

DSC00114.JPG

Po wizycie u Krystiana stwierdziłem, że u siebie również przerwę dach z tyłu, ale już z przodu walnę sobie mini balkonik nad kuchnią z drzwiami cca 160 x 230. Robiąc balkonik pozostaje sprawa docieplenia na zewnątrz, od góry i różnica poziomów balkon/pokój wykończonych na gotowo, ale to da się przeżyć.

Coś mniej więcej takiego, ale dostosowane do naszego wykuszu (zdjęcie nie moje, a zaczerpnięte z internetu forum murator)

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfJJqMWoAtgSLfdA9og06u-Tk9Qh3HIHlAxuuah9z8i2n5zix2

Ponadto zdecydowałem się na 2 pustaki nad garażem zamiast dotychczasowych 3. Nad domem będą 3 nad garażem 2

Takie moje zmiany, po przeanalizowaniu za i przeciw no i przede wszystkim własnych potrzeb.

PS.

Wykończenie boków lukarny? Nic prostszego.

DSC00103.JPG

Lecimy warstwami od wewnątrz:

- płyta G-K

- wełna mineralna gr. płatwi + krokwi

- płyta OSB min. 20 mm

- styropian lub wełna gr. wg uznania czy projektu

- tynk, akryl lub deseczki etc co tam kto woli

- wszelkie folie paroprzepuszczalne na zewnątrz można sobie odpuścić.

- folia paroizolacyjna od wewnątrz pod G-K wskazana

Krystian, mam nadzieję, że mnie nie powiesisz z powodu umieszczenia dwóch zdjęć Twojego autorstwa ;)

Edytowane przez nasa1
wieczne przemyslenia