Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

okna http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/evolution

montowane warstwowo na tym http://empol.pl/index.php/pl/oferta/cieply_parapet

jeszcze zastanawiam się nad tarasowymi i balkonowymi , tarasowe na pewno wzmacniany 2,5 mm profil 90 tworzywo w klasie A jeszcze nie wiem jakiej firmy

Czyli jednak zostałeś przy oknach z Krakowa :) Ten ciepły parapet ciekawe rozwiązanie

U mnie mam dwoje drzwi tarasowych 230 x 240 i te chcę na pewno zrobić z profilu min. 88 mm Jeszcze się nie zastanowiłem nad oknami w 100% ale do zimy blisko więc czekam na spadek cen i będę coś kupował.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ech ten oknoplast. Marketing to jest jednak potęga:)

Paragon, zamiast tego przereklamowanego Evolution z Oknoplastu już lepiej np. Dako DPT-90 Termix. Taniej a duzo lepiej. Porównaj sobie wizualnie chociażby przekrój profilu.

Ale niech sobie każdy bierze co chce... Ja już nie biorę Oknoplastu pod uwagę.

Mały update fotek: https://picasaweb.google.com/michal.trybula/BudowaPtysiaNaszego?authuser=0&feat=directlink

Edytowane przez Trymi

Ech ten oknoplast. Marketing to jest jednak potęga:)

Paragon, zamiast tego przereklamowanego Evolution z Oknoplastu już lepiej np. Dako DPT-90 Termix. Taniej a duzo lepiej. Porównaj sobie wizualnie chociażby przekrój profilu.

Ale niech sobie każdy bierze co chce... Ja już nie biorę Oknoplastu pod uwagę.

Mały update fotek: https://picasaweb.google.com/michal.trybula/BudowaPtysiaNaszego?authuser=0&feat=directlink

Mam te okna u kolegi na żywo i to nie jest tylko marketing bo okienka są wykonane na wysokim poziomie.Przejrzałem je wzdłuż i w szerz i nie miałem się do czego przyczepić a jestem wybredny :)

No to panowie zaczynam was gonić.....

kominy effe2 z których jestem bardzo zadowolony pochowałem je w ścianach i nie wystają , delikatny wieniec na środkowej ścianie niezaszkodzi Nasa masz flaszkę za ten balkon :)

P1040375.JPG

coś już popsułem że takie małe fotki ?

https://picasaweb.google.com/114130517282

ro

Edytowane przez paragon

P1040376.JPG

paragon, wróć do mojego tutoriala "wklejanie zdjęć", który ci kiedyś przesłałem :yes:

Najlepiej wklej link do picasa to sobie pooglądamy :yes:

Będę pamiętał o tej flaszce:D

No a u mnie dach rośnie. Jak widać w domu ściana kolankowa na 3 pustaki, a nad garażem na 2 szt.

Zrezygnowałem z deski kalenicowej, która jest w projekcie. Krokwie są łączone na zamek i będą skręcone śrubami. Jętki też na zamek, ale wycięcie tylko w jętkach. Nad garażem nie było płatwi i nie będzie.

IMG00635-20111014-1353.jpg

IMG00636-20111014-1353.jpg

IMG00640-20111014-1357.jpg

IMG00641-20111014-1357.jpg

Edytowane przez nasa1

P1040377.JPGP1040375.JPG

Kurcze ale człowiek ma słabą pamięć

Te kominy to jeden z lepszych moich zakupów ,ze względy na małe wymiary mogę je śmiało schować w ścianie a dzięki temu że nie mają izolacji robią za grzejnik ścienny oddając ciepło ze spalin co w innych kominach nie występuję i ciepło te idzie po prostu w komin.

Edytowane przez paragon

W przyszłym tygodniu muszę kupić folię wstępnego krycia (paroprzepuszczalną)

W grę wchodzą:

http://www.doerken.de/bvf-pl/produkte/dach/steildach/produkte/maxx.php

http://www.doerken.de/bvf-pl/produkte/dach/steildach/img/pro_maxx_t.jpg

lub

http://www2.proclima.com/media/gfx,619,0,10/proclima.de/-%20Basics/-%20Systeme/syst_wind_solitex_plus.jpg

http://www2.proclima.com/co/PL/pl/solitex_plus_sys_pl.html

Zrezygnowałeś z deskowania?

Tak. Jednak mnie przekonali do membrany, co nie znaczy, że neguję deskowanie. Po obejrzeniu na żywo membran z najwyższej półki przekonałem się do nich. Musiałem dotknąć, rozciągnąć, sprawdzić wytrzymałość itd...

Mnie tam żadna membrana nie przekona ,kilku znajomych co je mają to je przeklinają i każdy mówi ze przy jakimkolwiek remoncie dachu to deskują go , 6 kubików desek już zamówiłęm, na razie to zmodyfikowałem wieńcowanie i je troszkę wzmocniłem zbyt dużo widziałem w opolskim po burzy leżących ścian szczytowych .Wole dmuchać na zimne .

Edytowane przez paragon

Mnie tam żadna membrana nie przekona ,kilku znajomych co je mają to je przeklinają i każdy mówi ze przy jakimkolwiek remoncie dachu to deskują go , 6 kubików desek już zamówiłęm, na razie to zmodyfikowałem wieńcowanie i je troszkę wzmocniłem zbyt dużo widziałem w opolskim po burzy leżących ścian szczytowych .Wole dmuchać na zimne .

czemu przeklinają membrany? Co im się dzieje? Wytłumacz, bo może jeszcze zmienię zdanie?

czemu przeklinają membrany? Co im się dzieje? Wytłumacz, bo może jeszcze zmienię zdanie?

Każdy narzeka na efekt żagla przy wietrze (łopotanie)niby nie ma prawa dobrze położona i zamocowana Kolega doszedł do wniosku że po tych 4 latach musiała się sama naciągnąć i dostała luzu .Nie wiem jak się do tego odnieść ,to wszystko zależy jak membrana ,jakiej firmy i oczywiste stwierdzenie za jaką cenę .Pewnie że membrana to mniej roboty i szybciej ale czy to ma sens pójscie na skróty budując dla siebie .Niby nowe technologie itp ale czy można porównać deskowanie wraz z papą do membrany - sam nie wiem.po przeanalizowaniu za i przeciw wybrałem droższe rozwiązanie z deskowaniem.Po zrobieniu deskowania nie bede się musiał zastanawiać czy zrobiłem dobrze i czy dobrze wybrałem jak w przypadku membrany.Oczywiści są zwolennicy i przeciwnicy membran ten co założy membranę bedzię ją chwalił ten co zrobi deskowanie będzie chwalił deskowanie.

P1040377.JPGP1040375.JPG

Kurcze ale człowiek ma słabą pamięć

Te kominy to jeden z lepszych moich zakupów ,ze względy na małe wymiary mogę je śmiało schować w ścianie a dzięki temu że nie mają izolacji robią za grzejnik ścienny oddając ciepło ze spalin co w innych kominach nie występuję i ciepło te idzie po prostu w komin.

paragon ile cie kosztowały kominy effe +wentylacja jesli moge zapytac ?

Każdy narzeka na efekt żagla przy wietrze (łopotanie)niby nie ma prawa dobrze położona i zamocowana Kolega doszedł do wniosku że po tych 4 latach musiała się sama naciągnąć i dostała luzu .Nie wiem jak się do tego odnieść ,to wszystko zależy jak membrana ,jakiej firmy i oczywiste stwierdzenie za jaką cenę .Pewnie że membrana to mniej roboty i szybciej ale czy to ma sens pójscie na skróty budując dla siebie .Niby nowe technologie itp ale czy można porównać deskowanie wraz z papą do membrany - sam nie wiem.po przeanalizowaniu za i przeciw wybrałem droższe rozwiązanie z deskowaniem.Po zrobieniu deskowania nie bede się musiał zastanawiać czy zrobiłem dobrze i czy dobrze wybrałem jak w przypadku membrany.Oczywiści są zwolennicy i przeciwnicy membran ten co założy membranę bedzię ją chwalił ten co zrobi deskowanie będzie chwalił deskowanie.

Aaaaaa już wiem. Po prostu u nas chłopaki kładą membranę na zakładkę ale zapominają o taśmach klejących poszczególne rolki na zakładkach. Dlatego później łopoczą jak żagle. Decydując się na folię / membranę koniecznie należy dokupić specjalne taśmy klejące lub nabyć takie folie / membrany, które mają na brzegach swoje taśmy samoprzylepne.

Ostatnio omawiałem ten temat szczegółowo na targach budowlanych i goście z pro clima, dorken, dupont i innych wiele mi wyjaśnili.

Co do ceny tych dwóch, które wyżej wskazałem jako moich faworytów, to obydwie są z najwyższej półki i będą kosztować podobnie

Wiem, że deskowanie jest OK, ale świadomie zdecydowałem, że spróbuję nowej technologii. Zobaczymy :-)

Edytowane przez nasa1

Aaaaaa już wiem. Po prostu u nas chłopaki kładą membranę na zakładkę ale zapominają o taśmach klejących poszczególne rolki na zakładkach. Dlatego później łopoczą jak żagle. Decydując się na folię / membranę koniecznie należy dokupić specjalne taśmy klejące lub nabyć takie folie / membrany, które mają na brzegach swoje taśmy samoprzylepne.

Ostatnio omawiałem ten temat szczegółowo na targach budowlanych i goście z pro clima, dorken, dupont i innych wiele mi wyjaśnili

Widzisz może wcześniej tych taśm nie było ,powstały po czasie kiedy ludzie zaczeli się skarżyć że coś jest nie tak