nasa1 07.01.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) To strop już zaklepany jeszcze zastanawiam się co zrobić z tym obniżeniem, na razie przy adaptacji został salon podniesiony , dobrze że nie wylałem chudziaka;)(a tak mi mówili żebym go wylał przed zimą).Kurcze zastanawiam się nad zrobieniem tego co Kuba 1976 obniżyć kuchnie i jadalnie do salonu.Wieczorem skonsultuję to z konstruktorem zobaczę co on na to powie Jednak wieźba nie wyjdzie w całości 6500 zł do tego trzeba osobno doliczyć łaty i kontrłaty których nie ma w zestawieniu-------- razem około 9000 tyś 1000metrów łat on dobrze to policzył Pomysł z obniżeniem u Kuba1976 też jest bardzo ładny, ale my zostawimy jak jest w projekcie. Jakoś tak nam się spodobało od samego początku i zostawiamy. Co będzie to będzie Mam nadzieję, że nam schodki nie wyjdą bokiem Po ile płacisz za więźbę? Na Śląsku po 700 zł/m3 Czy oni w projekcie nie pomylili się z ilością pustaków do budowy ścian zewnętrznych i nośnych??? Nie za dużo ich tam napisali? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 07.01.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Witam Według moich oszacowań wychodzi że: 1) fundamenty - 19,5m3 betonu; 2) na ściany fundamentowe - 90m2 ściany z bloczków betonowych; niektórzy przyjmują zużycie 19szt/m2 co daje nam 1710szt.; niektórzy przyjmują 22szt/m2 co daje 1980szt. Różnice te wynikają z tego że na rynku są bloczki o różnych wymiarach (najbardziej popularne są bloczki 12x24x38, dla których zużycie wynosi 22szt/m2). Ja proponuję kupić jakieś 2000szt. U mnie starczyło 1500 szt 3) ściany nośne parteru i piętra - 228m2. Jeżeli założymy ściany ze zwykłego gazobetonu 24x24x59 to zużycie jest 7szt/m2 co daje 1596szt. Trzeba jeszcze dodać trochę na docinki, odłupania i inne straty i wynik zaokrąglić najlepiej do pełnych palet (na palecie jest przeważnie 48szt). Jeżeli chciałby Pan na ściany użyć pustaków ceramicznych to trzeba znaleźć zużycie w szt/m2 i przemnożyć przez powierzchnię ścian (oferta pustaków ceramicznych jest bardzo bogata, są Porotony, Porothermy i inne, a każdy z nich ma inne wymiary i inne zużycie Edytowane 7 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 07.01.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Po ile płacisz za więźbę? Na Śląsku po 700 zł/m3 Czy oni w projekcie nie pomylili się z ilością pustaków do budowy ścian zewnętrznych i nośnych??? Nie za dużo ich tam napisali? Za zestawienie z projektu pLUS 20 CM naddatku DO KAŻDEJ KROKWI, krokwie też powiększyłem z 17 cm na 20 cm ------byłem w 2 tartakach 1 ) 7600 2 ) 6500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Ja będę budował z Porothermu 25 P+W, czyli wyjdzie cirka 2440 szt. + ściany działowe.Ławy też będą nieco szersze niż standard ze względu na dość wysoki poziom wód gruntowych. Dodatkowo krzyżowo spinamy ławy (coś takiego, zdjęcie zaczerpnięte z google). Niby szkód górniczych u mnie nie ma, ale jest troszkę mokro więc nie zaszkodzi.http://www.meus031.mojabudowa.pl/pliki/meus031/image/fotki/02%20lawy_fundamentowe%20007.jpg Edytowane 7 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 07.01.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Ja będę budował z Porothermu 25 P+W, czyli wyjdzie cirka 2440 szt. + ściany działowe. Ławy też będą nieco szersze niż standard ze względu na dość wysoki poziom wód gruntowych. Dodatkowo krzyżowo spinamy ławy (coś takiego, zaczerpniętego z google). Niby szkód górniczych u mnie nie ma, ale jest troszkę mokro więc nie zaszkodzi. http://www.meus031.mojabudowa.pl/pliki/meus031/image/fotki/02%20lawy_fundamentowe%20007.jpg Jeżeli grunt rodzimy u Ciebie to piasek to projektowe ławy 60//40 są z dużym naddatkiem ,mój konstruktor chciał je zmniejszać ale kazałem zostawić tak jak w projekcie.Te krzyżowe spięcia na ławach chyba nie da rady zastosować w Ptyśiu, jedynie w garażu. Na tym zdjęciu jak dla mnie to te ławy są za płytko Edytowane 7 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jeżeli grunt rodzimy u Ciebie to piasek to projektowe ławy 60//40 są z dużym naddatkiem ,mój konstruktor chciał je zmniejszać ale kazałem zostawić tak jak w projekcie.Te krzyżowe spięcia na ławach chyba nie da rady zastosować w Ptyśiu, jedynie w garażu. Na tym zdjęciu jak dla mnie to te ławy są za płytko Adaptacja w styczniu, to się omówi temat z konstruktorem. Może i nie ma sensu... Jak zawsze tysiąc pytań i dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 07.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Adaptacja w styczniu, to się omówi temat z konstruktorem. Może i nie ma sensu... Jak zawsze tysiąc pytań i dylematów Ja zlikwidowałem wszystkie okna dachowe zlikwidowałem balkon nad garażem i wstawiłem tam DUŻE okno zlikwidowałem gabinet na dole przesunąłem scianę w salonie w stronę gabinetu o około 1metra we wnęce w salonie która powstała będą multimedia z reszty gabinety zrobiła się duża łazienka, Taras mam tak jak w projekcie się zaczyna a kończy się przy łazience (taras mam wielki i częsciowo zadaszony od strony tylnej budynku) , tylko u mnie są dwa wyjścia na taras (drugie jak u kuby1976) No i te nieszczęsne obniżanie jeszcze nie wiem co z tym zrobię Edytowane 7 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja zlikwidowałem wszystkie okna dachowe likwiduję tylko w garderobach zlikwidowałem balkon nad garażem i wstawiłem tam DUŻE okno to samo, ale z luksfer, ponieważ przysuwam dom tą stroną 3 m do granicy działki i okien być nie może. zlikwidowałem gabinet na dole przesunąłem scianę w salonie w stronę gabinetu o około 1metra we wnęce w salonie która powstała będą multimedia z reszty gabinety zrobiła się duża łazienka, zmniejszam gabinet o 80 -100 cm w tym samym celu, ale go zostawiam...taki mniejszy Taras mam tak jak w projekcie się zaczyna a kończy się przy łazience (taras mam wielki i częsciowo zadaszony od strony tylnej budynku) , tylko u mnie są dwa wyjścia na taras (drugie jak u kuby1976) mam wejście od zachodu, a taras (wersja lustrzana) od południa, więc zostawiam jak jest.... myślę o ewentualnych drzwiach zamiast okna z jadalni, od czoła budynku No i te nieszczęsne obniżanie jeszcze nie wiem co z tym zrobię tego nie zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 07.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) likwiduję tylko w garderobach to samo, ale z luksfer, ponieważ przysuwam dom tą stroną 3 m do granicy działki i okien być nie może. zmniejszam gabinet o 80 -100 cm w tym samym celu, ale go zostawiam...taki mniejszy mam wejście od zachodu, a taras (wersja lustrzana) od południa, więc zostawiam jak jest.... myślę o ewentualnych drzwiach zamiast okna z jadalni, od czoła budynku tego nie zmieniam Wejście też mam od zachodu.Byłem teraz w tartaku za 1 m3 po podwyżce krzykną 780 zł troszke mnie zdenerwował ale powiedział ze jeszcze coś urwie Myślałeś o rekuperatorku do domku? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Wejście też mam od zachodu.Byłem teraz w tartaku za 1 m3 po podwyżce krzykną 780 zł troszke mnie zdenerwował ale powiedział ze jeszcze coś urwie Myślałeś o rekuperatorku do domku? Podwyżka mówisz? No tak.... 1% VAT więcej to już kombinują Nie myślałem o rekuperatorze, ponieważ nie opłaca się. Następne źródło prądu i kieeeeeeeeedy by to się zwróciło......ech Za to solary do ciepłej wody będą na 110% ponieważ to świetne rozwiązanie i sporo można oszczędzić. Jeśli też masz wejście od zachodu, tak jak ja, to zostaje nam dach lukarny (południe) do zamontowania solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja zlikwidowałem wszystkie okna dachowe W łazience też??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 07.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Z tego co myślę to obniżyli tylko kuchnie z jadalnią do poziomu salonu gabinet z łazienką został na poziomie przedpokoju jak i garaż Krystian 1974 tych schodków u siebie nie widzisz bo na projekcie ich nie ma, to jest miejsce w którym obniżyli kuchnie i jadalnie no wiem wiem że w moim projekcie tych schodów nie ma ja nie nogłem zaskoczyc po tych zdjęciach od Kuby w którym miejscu on wkleił te schody ale po obejżeniu następnych zdjęc mnie już oświeciło i jest to dla mnie już jasne ,muszę przyznać ze pomyśł jest dobry i nawet do zaakceptawania dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 07.01.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 a mi jekiś inżynier mówił żę solary w naszej strefie klimatycznej się nie zwracają co do ich obecnych cen z powodu za małej ilosci słonecznych dni , sam nie wiem co o tym myśleć bo też jestem na taką instalację napalony .A czy ktoś z was mysli o gruntowym wymienniku ciepla dogrzewa powietrze zimą a latem mamy mini klimatyzację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 07.01.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) a mi jekiś inżynier mówił żę solary w naszej strefie klimatycznej się nie zwracają co do ich obecnych cen z powodu za małej ilosci słonecznych dni , sam nie wiem co o tym myśleć bo też jestem na taką instalację napalony .A czy ktoś z was mysli o gruntowym wymienniku ciepla dogrzewa powietrze zimą a latem mamy mini klimatyzację ? Jeśli mam być szczery, a w branży budowlanej siedzę lat 16 i z tego żyję (nie z solarów), to tylko solary mogą się zwrócić w perspektywie 5-8 lat. Reszta to naciągane oszczędności wg kolegów, którzy się tym zajmują. Żadnych rekuperatorów, pomp ciepła itd. bo to ponoć guzik daje. Co do cen zakupu zestawów solarnych, to sprawdź czy w Twojej gminie nie ma dofinansowania 50% kosztów zakupu w ramach jakichś tam ekologicznych programów unijnych. poczytaj http://www.inwestujwkolektory.pl/ Edytowane 8 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 08.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 W łazience też??? nie akurat te w łazience zostało jako jedyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 08.01.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Jeśli mam być szczery, a w branży budowlanej siedzę lat 16 i z tego żyję (nie z solarów), to tylko solary mogą się zwrócić w perspektywie 5-8 lat. Reszta to naciągane oszczędności wg kolegów, którzy się tym zajmują. Żadnych rekuperatorów, pomp ciepła itd. bo to ponoć guzik daje. Co do cen zakupu zestawów solarnych, to sprawdź czy w Twojej gminie nie ma dofinansowania 50% kosztów zakupu w ramach jakichś tam ekologicznych programów unijnych. poczytaj http://www.inwestujwkolektory.pl/ Akurat ja pod rekuperator wepnę wymiennik woda powietrze mam blisko studnie, prawie darmowa klima w lecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1976 08.01.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Pięknie, dzięki. A czy mógłbym prosić jeszcze o fotkę jednego z tych 2 podłużnych pokoi na górze to zdjęcie jeszcze z etapu budowy ale najlepiej widać jak długi jest pokój. Szafa stoi po lewej stronie przy oknie, ale to pokój dziecka więc jest nieduża, dwudrzwiowa. Pamiętajcie że ta ścianka działowa jest wynikiem słupa konstrukcyjnego dachu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) ale i tak fajnie dzieli pokój na część sypialnianą i dzienną http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 08.01.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Pamiętajcie że ta ścianka działowa jest wynikiem słupa konstrukcyjnego dachu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) ale i tak fajnie dzieli pokój na część sypialnianą i dzienną Ten pokój jest wieeeelki. Przynajmniej tak wygląda na zdjęciu. Garderoba zamiast pustki to jednak był głupi pomysł. A ten słup konstrukcyjny dachu to jest taki w projekcie? Domyślnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 08.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 to zdjęcie jeszcze z etapu budowy ale najlepiej widać jak długi jest pokój. Szafa stoi po lewej stronie przy oknie, ale to pokój dziecka więc jest nieduża, dwudrzwiowa. Pamiętajcie że ta ścianka działowa jest wynikiem słupa konstrukcyjnego dachu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) ale i tak fajnie dzieli pokój na część sypialnianą i dzienną http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-5.jpg wow nie wiedziałęm, że tam jest ściana w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 09.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) wow nie wiedziałęm, że tam jest ściana w projekcie Ta ściana jest niezła fajnie dzieli pokoje Kuba 1976 jeszcze jak byś mógł pstryknąć fotkę z góry pustki na salonem to byłbym szczęśliwy Jak rozwiązaliście problem mycia okna które znajduje się wpustce(okno otwierane)? Edytowane 9 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts