Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

dzieki Nasa jak się zepsuje to ci dam cynk ;) no ja dziś wykułem dziure w garażu pod skrzynke elektryczną i zapiankowalem ja ,kupilem hagera na 48 miejsc powinno wystarczyć na nasz dom jak zima bedzie łagodna to też się bedę bawł i ocieplaniem poddasza i wykladaniem płyt wiórowych , ile planujesz okien dachowych ?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki Nasa jak się zepsuje to ci dam cynk ;) no ja dziś wykułem dziure w garażu pod skrzynke elektryczną i zapiankowalem ja ,kupilem hagera na 48 miejsc powinno wystarczyć na nasz dom jak zima bedzie łagodna to też się bedę bawł i ocieplaniem poddasza i wykladaniem płyt wiórowych , ile planujesz okien dachowych ?

Okna dachowe wg projektu, będzie 8 szt. z FAKRO

5 szt. FPP-V 94x140,

1 szt. FPU-V 94x140 do łazienki

2 szt. FTS-V 78x140 do garderoby przy sypialni.

1 szt. wyłaz dachowy WGI 45 x 75 (bo to co w projekcie, czyli okno wyłazowe w łazience, to nieporozumienie)

Okna na ściany miałem podpisywać dzisiaj, ale jeszcze gość z drewnianych prosił o poczekanie z decyzją do jutra. Zobaczę co wymyśli, ale wątpię, żeby się zbliżył z dobrymi drewnianymi do wypasionych PCV

Dodano dzisiaj:

Hmm... jeszcze nie zdecydowałem z oknami :D Dałem sobie czas do przyszłego tygodnia :)

Poniżej ciekawostka

IMG00832-20111110-1345.jpg

Edytowane przez nasa1

Byłem dziś oglądać Vetrex alphaline 90+. Bardzo fajnie okienko chodzi. Ogólnie wrażenie baaardzo pozytywne. Kilka rzeczy mi sie nie podobało ale i tak je wezmę. Poniżej fotki szczegółów. Kąt otwarcia okna to ok. 100 stopni. Mi wystarczy.

Trymi,

czyli ostatecznie wybrałeś pakiet 3-szybowy i okucia Roto Designo?

Tak nasa. Na 90% biorę Vetrex. Jeszcze się zastanawiam nad Dako bo trochę taniej (jakieś 10%)...

....ech, ja już dostaję kota z tymi okienkami:mad:

co chwilę mi ktoś miesza w głowie. Raz, że warto 3 szyby, drugi raz, że nie warto

Raz, że drewno, drugi raz, że PVC :mad:

Co firma, to inne opinie

Witam wszystkich, napiszcie proszę jaką mieliście wycenę okien Vetrex. Też o takich myślimy. Na razie nasz etap budowy zakończyliśmy na przykryciu papą i zabiciu otworów okiennych. Okna zamierzamy kupić w grudniu może styczniu ponoć najtaniej. No zobaczymy. Ale też myślimy o Vetrex. Wstępną ofertę jaką uzyskałam to 19 tys.

A dużo drożej niż PCV Vetrex?

A tak sobie pomyślałem, że wszędzie piszą żeby okna drewniane montować po wszelkich pracach mokrych wewnątrz czyli po tynkach i wylewkach, a Ty chyba masz zamiar niedługo montować, nieprawdaż?

Niestety dużo drożej, ale coś za coś.

Okna przyjeżdżają zabezpieczone od zewnątrz i wewnątrz folią. Podczas tynkowania i wylewek nic im się nie stanie.

Oglądałem takie same (tego samego producenta) u moich dwóch kolegów, którzy już mają instalacje i tynki. Dodatkowo zabezpieczali to jeszcze folią sami na budowie. Wszystko jest ślicznie i nic się nie zabrudziło.

Edytowane przez nasa1

Hej,

jak rozwiązujecie temat instalacji TV i internetowej?

Myślałem, żeby TV podciągnąć do każdego pokoju na górze.

Czy w dobie WI-FI jest sens robić instalację internetową w każdym pokoju?

Jak Wy to planujecie?

Witam

Ja daję tv do każdego pokoju internet wi-fi

Nasa jak dałeś wyłaz dachowy i ławkę kominiarską

Witam

Ja daję tv do każdego pokoju internet wi-fi

Nasa jak dałeś wyłaz dachowy i ławkę kominiarską

Nie mam ławy kominiarskiej.

Dałem dwa wyłazy dachowe Fakro WGI 45x75. Jeden przy kominie głównym, a drugi przy kominkowym.

Koszt wyłazów = 550 zł

Za ławy dł. 4000 mm chcieli 850 zł, a i tak trzeba by dodatkowo zrobić jeden wyłaz za 275 zł. Suma sumarum zaoszczedzilem 575 zł, a kasa nie śmierdzi. Niech kominiarz się martwi.

Edytowane przez nasa1