Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Ja zamiast TV będe miał Puszczę Niepołomicką 200m dalej. A TV niedługo wywalę na śmietnik bo szkoda na to pudło czasu.

Internet - router WiFi centralnie gdzieś w salonie tak, żeby w całym domku dobrze łapał.

:)

Dach zamówiony, na liczniku 157tys...

Co do TV, to masz rację. Wyłącznie nudny, negatywny przekaz. Tu gdzie mieszkam już dawno zrezygnowałem z TV bo mam dość reklam i dołowania wiadomościami, kryzysem itd... Instalację jednak zrobić chcę, bo może mi się zachcieć wrócić do TV

WI-FI też myślałem, ale kabel zawsze stabilniejszy, a koszt niewielki

Co do kosztów, to już dawno przestałem liczyć. Co musi być kupione, to trzeba kupić i tyle. Staram się nie przesadzać z niepotrzebnymi wydatkami i więcej nie wymyślę. Dopłacam więcej jedynie do tego, co dla mnie (subiektywnie) ważne.

Podstawowa zasada: buduję dom tradycyjny i dobrze ocieplony.

Edytowane przez nasa1

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam ławy kominiarskiej.

Dałem dwa wyłazy dachowe Fakro WGI 45x75. Jeden przy kominie głównym, a drugi przy kominkowym.

Koszt wyłazów = 550 zł

Za ławy dł. 4000 mm chcieli 850 zł, a i tak trzeba by dodatkowo zrobić jeden wyłaz za 275 zł. Suma sumarum zaoszczedzilem 575 zł, a kasa nie śmierdzi. Niech kominiarz się martwi.

dobry pomysł i chyba też tak zrobię

Nie chodziło mi o ławę -drabinkę kominiarską tylko o ławkę na której staje kominiarczyk przy kominie jak go czyści ;) czy to sobie pomontowaliscie

Edytowane przez paragon

nie boisz się że z czasem zaczną przy tej długości obwisać

Nie boję się, bo mam krokwie wys. 20 cm.

Dodatkowo będę robił podbudowę pod podbitkę poziomą więc podeprę każdą krokiew o ścianę kolankową.

coś w tym rodzaju

http://www.gamrat.pl/image/Z2Z4L2dhbXJhdC9wbC9kZWZhdWx0X29waXN5LnYwLzY0LzEvMQ/168035022.jpg

Nie boję się, bo mam krokwie wys. 20 cm.

Dodatkowo będę robił podbudowę pod podbitkę poziomą więc podeprę każdą krokiew o ścianę kolankową.

coś w tym rodzaju

http://www.gamrat.pl/image/Z2Z4L2dhbXJhdC9wbC9kZWZhdWx0X29waXN5LnYwLzY0LzEvMQ/168035022.jpg

20 krokwie to ja też mam , ale 160 to trochę za dużo jak dla mnie zostanę przy 120

P1040463.JPG

P1040464.JPG

Teraz jak zadeskowałem to ciesze się ze nie dałem się namówić na membrane :),konstrukcja dachu się usztywniła i moje sumienie jest spokojniejsze :) ale cholera dachówek to nie dam rady już założyć teraz plandeka i do siego roku Panowie .I tak szybko nam poszło w dwójkę tydzień czasu deskowaliśmy

Edytowane przez paragon

paragon,

a jednak deskowanie. Gratuluję postępów!!! Zaczyna to ładnie wyglądać. Gdybyś nie deskował to uwierz mi, że łatami i tak byś usztywnił. Musisz teraz zabezpieczyć deski na zimę.

U mnie pojawiła się brama. Wymiary 5000 x 2200, kolor orzech

IMG00904-20111210-1036.jpg?gl=PL

IMG00908-20111210-1037.jpg?gl=PL

Edytowane przez nasa1

paragon,

a jednak deskowanie. Gratuluję postępów!!! Zaczyna to ładnie wyglądać. Gdybyś nie deskował to uwierz mi, że łatami i tak byś usztywnił. Musisz teraz zabezpieczyć deski na zimę.

U mnie pojawiła się brama. Wymiary 5000 x 2200, kolor orzech

IMG00904-20111210-1036.jpg?gl=PL

IMG00908-20111210-1037.jpg?gl=PL

Niezła ta brama fajnie wygląda ,4 segmenty są ładniejsze od tych wielosegmentowych gratuluje wyboru.Nasa to teraz musisz ładnie sciany zrobić do tej bramy:)

Edytowane przez paragon

Hej Ptysie,

Nic nie piszę bo mi się dekarze ruszają jak w smole. Ale dokładnie wszystko robią i to się liczy. Docieplają wszędzie szczelnie...

Dopiero mam pół dachu w dachówce a tu jak walnie śniegiem za kilka dni to się zdziwię.

Na zdjęciach stodo 12 czarna angoba. Nasa żałuj bo piękna dachówka:)

2011-12-10%25252011.23.41.jpg

2011-12-10%25252011.31.08.jpg

Nasa, jaka to brama w końcu??? Chciałeś Nassau a to chyba jest Normstahl, nie??

Hej Ptysie,

Nic nie piszę bo mi się dekarze ruszają jak w smole. Ale dokładnie wszystko robią i to się liczy. Docieplają wszędzie szczelnie...

Dopiero mam pół dachu w dachówce a tu jak walnie śniegiem za kilka dni to się zdziwię.

Docieplają bez sprawdzenia szczelności dachu......no no jesteś odważny.

Hej Ptysie,

Trymi, widziałem dachy ze Stodo12 i są śliczne, nie powiem. Jednak żona mnie przekonała do też ślicznej tradycyjnej fali i tak zostało. Efekt mi się podoba. Kupiłeś dachówkę w Pszczynie?

Edytowane przez nasa1

Panowie, panowie bez paniki!

Nie chodzi o docieplanie wełną dachu, tylko o styropian na szczytach ścian szczytowych i wszystkie miejsca, które będą niedostępne po ułożeniu dachu.

Nic się martwcie:)

A dachówkę jednak kupiłem w Ceramtrans w Krakowie...

Edytowane przez Trymi