nasa1 11.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Panowie, panowie bez paniki! Nie chodzi o docieplanie wełną dachu, tylko o styropian na szczytach ścian szczytowych i wszystkie miejsca, które będą niedostępne po ułożeniu dachu. Nic się martwcie:) Aha! Ja na razie tam nie ocieplałem. Zrobi się przy elewacji. Ocieplenie będzie robić ta sama ekipa, która robiła dach i obróbki. Sami stwierdzili, że wolą taką kolejność, więc zostawiłem im wybór kolejności prac. Poza tym u mnie: Teraz murujemy ścianki wewnętrzne działowe na dole. Pomiędzy łazienkami i pokojami będzie cegła silikatowa (dobra akustyka) pozostałe z betonu komórkowego klasa 700 (ciężar) Wełna na poddasze zamówiona. Między krokwie Rockwool Toprock 200 mm, na krokwie Rockwool Superrock 50 mm. Rozglądam się za dobra folią paraizolacyjną ale chyba zostanę przy Intello z firmy Pro Clima Po ociepleniu poddasza i wykonaniu paraizolacji będziemy stawiać ścianki działowe poddasza. Styczeń luty zrobi się elektrykę i wod-kan, a później już wiosna i będziemy się bawić w wykończenia. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 14.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) No i w domu nieco cieplej. Nie powiem... drewno meranti robi wrażenie Edytowane 15 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 15.12.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) No i w domu nieco cieplej. Nie powiem... drewno meranti robi wrażenie [ No powiem Ci że okienka bez dwóch zdań super, jak mi je pochwalisz w przyszłym roku to je sobie sprawie, napisz w przybliżeniu ile kosztowały i dlaczego zamontowali je na zwykłą piankę? i wydaje mi się ze dobrali za małe rozmiary taśm Edytowane 15 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 15.12.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) No powiem Ci że okienka bez dwóch zdań super, jak mi je pochwalisz w przyszłym roku to je sobie sprawie, napisz w przybliżeniu ile kosztowały i dlaczego zamontowali je na zwykłą piankę? i wydaje mi się ze dobrali za małe rozmiary taśm Wszystko dobrane tak, jak trzeba. Pianka Soudal taka, jak powinna być. Taśmy nie są za małe, i pasują idealnie, na razie ich nie przyklejałem. Kosztowały 3 z przodu PS. Zrób edycję swojego postu i wytnij moje zdjęcia, bo jak się wyświetlają drugi raz w takiej samej ilości jak w moim poście to twoja odp. zajmuje pół stronki Edytowane 15 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 15.12.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Już poprawiłem:).Jak 3 z przodu to nie jest tak żle bo na zdjęciach okienka ssuupperr(3 z przodu bo nie ma rolet) Edytowane 15 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 15.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Już poprawiłem:).Jak 3 z przodu to nie jest tak żle bo na zdjęciach okienka ssuupperr(3 z przodu bo nie ma rolet) Jak bym dokupił rolety to się 4 z przodu pojawi Raczej nie będzie rolet, ale bardziej z praktycznego powodu. Nie bardzo wiem jakbym miał je zamocować, żeby nie zrobić wielkich mostków termicznych w nadprożach. Bo zabezpieczeniem antywłamaniowym roleta nie jest żadnym. Jeszcze nie zdecydowałem, zobaczy się w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 15.12.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Dlatego pisałem że dobra cena tylko nie wiedziałem że to bez rolet teraz muszę Ci napisać że cena już nie jest taka fajna:(O mostki nie miałbyś co się martwić gdyby rolety były we wnęce nad oknem,wtedy otwory okienne muszą być większe o przynajmniej jeden pustak do góry,u mnie dałem 180 cm ponieważ w planach jest montaż okien z ciepłym parapetem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Dlatego pisałem że dobra cena tylko nie wiedziałem że to bez rolet teraz muszę Ci napisać że cena już nie jest taka fajna:( O mostki nie miałbyś co się martwić gdyby rolety były we wnęce nad oknem,wtedy otwory okienne muszą być większe o przynajmniej jeden pustak do góry,u mnie dałem 180 cm ponieważ w planach jest montaż okien z ciepłym parapetem, Hehe no niestety czegoś dobrego tanio nie kupisz. Chciałoby się tanio najwyższą jakość, ale Merca w cenie Dacii nie kupisz. Dodatkowo wszystkie okienka są w wersji WK2 z szybą P2A. Co do rolet, to nie jestem do końca przekonany czy w ogóle chcę je montować. Zobaczy się przy elewacji. A okna, jak mawiają to pierwszy mebel w domu natomiast meble w domu chcę mieć wyłącznie z drewna. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 16.12.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Nasa, piekne okienka, gratuluję! Myślałem, że robisz ciepły montaż ale widzę, że nie.Szkoda, że takich nie będę miał - zbyt drogie:)Powiedzcie mi panowie przy okazji - pod drzwiami balkonowymi jest przerwa na warstwy podłogi ale dlaczegoby nie wymurować takiego murku o wysokości równej warstwom podłogi na szerokość otworu okiennego? Żeby taka brzydka dziura nie zostawała.Ja zamierzam to zrobić z BK. Jest jakiś argument przeciw? Mi konczą kłaść dachówkę. Brzydko przycieli dachówki w koszach i mnie to wkurza ale pewnie nigdy tam nie spojrzę jak już będę mieszkał... Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.12.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Nasa, piekne okienka, gratuluję! Myślałem, że robisz ciepły montaż ale widzę, że nie. Szkoda, że takich nie będę miał - zbyt drogie:) Powiedzcie mi panowie przy okazji - pod drzwiami balkonowymi jest przerwa na warstwy podłogi ale dlaczegoby nie wymurować takiego murku o wysokości równej warstwom podłogi na szerokość otworu okiennego? Żeby taka brzydka dziura nie zostawała. Ja zamierzam to zrobić z BK. Jest jakiś argument przeciw? Mi konczą kłaść dachówkę. Brzydko przycieli dachówki w koszach i mnie to wkurza ale pewnie nigdy tam nie spojrzę jak już będę mieszkał... uwierz mi bedziesz tam często zaglądał bo wiesz że jest robota spartolona DAchówke kazał bym zwalić i zrobić to poprawnie na ich koszt ,i zero tłumaczenia z ich strony to tylko ich wina że nie przyłożyli się do roboty a ciebie będzie to wiercić przez najbliższy czas.Uwierz że będziesz tam często zaglądał bo wiesz że jest robota spartolona Edytowane 16 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Hehe no niestety czegoś dobrego tanio nie kupisz. Chciałoby się tanio najwyższą jakość, ale Merca w cenie Dacii nie kupisz. Dodatkowo wszystkie okienka są w wersji WK2 z szybą P2A. Co do rolet, to nie jestem do końca przekonany czy w ogóle chcę je montować. Zobaczy się przy elewacji. A okna, jak mawiają to pierwszy mebel w domu natomiast meble w domu chcę mieć wyłącznie z drewna. Wewnętrzny spokój bo tylko z bliska można określić czy okienka są drewniane czy z plastiku. Teraz to masz możliwość montażu rolet na zewnątrz okna a to wygląda paskudnie (wystająca skrzynka poza obrys ) nie zrobił bym tego tak ładnym okienkom i wolał bym bez rolet Edytowane 16 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Nasa, piekne okienka, gratuluję! Myślałem, że robisz ciepły montaż ale widzę, że nie. Szkoda, że takich nie będę miał - zbyt drogie:) Powiedzcie mi panowie przy okazji - pod drzwiami balkonowymi jest przerwa na warstwy podłogi ale dlaczegoby nie wymurować takiego murku o wysokości równej warstwom podłogi na szerokość otworu okiennego? Żeby taka brzydka dziura nie zostawała. Ja zamierzam to zrobić z BK. Jest jakiś argument przeciw? Mi konczą kłaść dachówkę. Brzydko przycieli dachówki w koszach i mnie to wkurza ale pewnie nigdy tam nie spojrzę jak już będę mieszkał... Trymi dzięki. Jak tylko w koszach źle przycięli to niech kupią parę dachówek i zrobią kosze od nowa. Nie wiem jak wyobrażacie sobie "ciepły montaż" bo moje okna montowali właśnie wg systemu Soudal do obejrzenia tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=qyX85XV8LSs i innego ciepłego montażu okien nie ma. Jedynie taśm zewnętrznych i wewnętrznych na razie nie przyklejałem do ścian, bo poczekam do cieplejszych dni, żeby lepiej dokleić. Zgodnie z umową na wiosnę przyjadą i sami je pokleją. Wszystkie okna (ramy) są oklejone taśmami. Na dole celowo nie kleili. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Wewnętrzny spokój bo tylko z bliska można określić czy okienka są drewniane czy z plastiku. Teraz to masz możliwość montażu rolet na zewnątrz okna a to wygląda paskudnie (wystająca skrzynka poza obrys ) nie zrobił bym tego tak ładnym okienkom i wolał bym bez rolet Mogę je zrobić w warstwie ocieplenia, ale jak już pisałem nie wiem czy w ogóle będę robił rolety. Dla złodzieja roleta nie jest barierą, a raczej dobre okucia w oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Z drzwiami na balkonik (ten nad salonem) to w ogóle jest projekt zdupcony. Trymi, widziałem, że dociepliłeś na etapie zbrojenia, więc masz nieco lepiej. Ja nie ociepliłem i teraz przy ociepleniu elewacji muszę ocieplić balkon od góry 15 cm + wylewka 5 cm + wykończenie 2 cm. Efekt będzie taki, że "0" balkoniku będzie wyżej od "0" pokoi o dokładnie 9 cm. Tak też zostały zamówione i zamontowane drzwi balkonowe. No chyba, że bym podniósł poziom "0" pokoi, nie ma sensu bardziej zbliżać się do skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.12.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Z drzwiami na balkonik (ten nad salonem) to w ogóle jest projekt zdupcony. Trymi, widziałem, że dociepliłeś na etapie zbrojenia, więc masz nieco lepiej. Ja nie ociepliłem i teraz przy ociepleniu elewacji muszę ocieplić balkon od góry 15 cm + wylewka 5 cm + wykończenie 2 cm. Efekt będzie taki, że "0" balkoniku będzie wyżej od "0" pokoi o dokładnie 9 cm. Tak też zostały zamówione i zamontowane drzwi balkonowe. No chyba, że bym podniósł poziom "0" pokoi, nie ma sensu bardziej zbliżać się do skosów. Możesz zawsze użyć styroduru zamiast 15 styropianu dać 5 styroduru;u mnie tego nie będzie bo mam wszędzie podłogówkę i podłoga zero podnosi mi się jeszcze o około 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 16.12.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Jak nie ma alarmu to nic mu nie przeszkodzi nawet okucia ,jedynie dobry ukryty system alarmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 16.12.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nasa, z cieplym montazem chodzi mi o to, że zanim przykleisz tasme wewnątrz to wykoncz sobie te dziurawe pustaki pod oknami na zdjeciu nr 1:). Nie widziałem taśmy od srodka i dlatego myslalem, że nie ma cieplego montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nasa, z cieplym montazem chodzi mi o to, że zanim przykleisz tasme wewnątrz to wykoncz sobie te dziurawe pustaki pod oknami na zdjeciu nr 1:). Nie widziałem taśmy od srodka i dlatego myslalem, że nie ma cieplego montazu. Wiem, wiem. Pustaki bezpośrednio pod ramami okiennymi są wypełnione pianką PU. Pod parapetami będą wypełniane później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Jak nie ma alarmu to nic mu nie przeszkodzi nawet okucia ,jedynie dobry ukryty system alarmowy Wiadomo.. alarm musi być. Instalację alarmową zrobię wraz z elektryczną, a uruchomię jeszcze przed wykończeniówką. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 16.12.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Trymi, co zdecydowałeś z koszami?Dla gości od dachu, to nie problem ponownie dociąć dachówki. Oczywiście dodatkowa robocizna, ale jeśli Ci spierniczyli, to wymagaj ponownego wykonania. Dlaczego ma cie wkurzać? Najgorzej spoufalić się z wykonawcą. U mnie nawet docięte dachówki w koszach i przy oknach kazałem pomalować farbą do dachówek, żeby nie było widać miejsc, gdzie były cięte. Z ekipą żyję dobrze, bo i ekipa wysokiej klasy, ale żadnej fuszerki im nie przepuszczam. Na szczęście prawie ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts