krystian 1974 19.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 https://picasaweb.google.com/115448192305204787686/19Grudnia2011?authuser=0&feat=directlink brama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 19.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 krystian, a mozesz zdradzic ile cie kosztowała? ja potrzebuje co prawda brame 450x250 ale to mi da jakies porownanie z hormannem.nasa, jak oceniasz wisniowskiego w porownaniu do hormanna?? tyś człowiek z branży:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) krystian, a mozesz zdradzic ile cie kosztowała? ja potrzebuje co prawda brame 450x250 ale to mi da jakies porownanie z hormannem. nasa, jak oceniasz wisniowskiego w porownaniu do hormanna?? tyś człowiek z branży:) Bramy Wiśniowskiego oceniam super, a napędy już mniej entuzjastycznie. Jeśli chcesz zaoszczędzić na bramie to spokojnie możesz kupić taką jak Krystian model Unipro (ja też lubię bramy bez przetłoczeń) w kolorze lub okleinie drewnopodobnej, ale napęd proponuję wziąć z Hormann, ale konkretny model tj. SupraMatic typ P (nigdy E) lub ewentualnie firmy FAAC model D1000, ewentualnie Nice ale tam nie znam szczegółowo oferty. Hormann ma ten problem, że w okleinie drewnopodobnej nie robi bez przetłoczeń, tylko przetłacza w połowie panelu, a mi się tak nie podoba. W Hormann bez przetłoczeń są bramy wyłącznie w kolorze z palety RAL, ale tutaj jest już niezrozumiale droższy od Wiśniowskiego, bo technicznie nic więcej nie proponuje. Natomiast napęd SupraMatic P z firmy Hormann to bardzo dobry napęd. SupraMatic H to zbyt wiele do garażu, a przestrzegam przed SupraMatic E. Natomiast napędy ProMatic Hormanna to padaka jakich mało. Ostatnio też Nassau wypuścił jakieś podobno bardzo dobre i wypasione napędy do garażówek, ale nie miałem osobiście okazji się zapoznać. Dodaję 20.12.2011 Generalnie zmieniłem zdanie o Wiśniowskim na dobre, po niedawnej wizycie w ich nowej fabryce. To nie ten sam Wiśniowski, co kiedyś. Bram od strony technicznej się nie czepiam. Czepić się mogę napędów, bo tu rewelacji nie mają. Dla przeciętnego użytkownika ważne, aby nabyć u dobrego, solidnego dilera, bo to on będzie później serwisował. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 19.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 https://picasaweb.google.com/115448192305204787686/19Grudnia2011?authuser=0&feat=directlink brama Krystian, piękna brama!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 20.12.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Tak nasa. Na 90proc wstawie rowniez okna tam gdzie mówisz. Czyli będzie 6. Paragon, o jakiej piance mówisz? Zamiast robić sobie w dachu duży mostek termiczny proponuje rozważyć zamiast okien dachowych wstawienie świetlików rurowych które są u mnie w planie w garderobie i łazience na poddaszu.Dużo na ten temat można poczytać na necie Edytowane 20 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 20.12.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 krystian, a mozesz zdradzic ile cie kosztowała? ja potrzebuje co prawda brame 450x250 ale to mi da jakies porownanie z hormannem. nasa, jak oceniasz wisniowskiego w porownaniu do hormanna?? tyś człowiek z branży:) za bramę dałem 6200 z napedem came 1000N z napędem wisniowskiego była po 6000 .w tej cenie jesty też montaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 20.12.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 za bramę dałem 6200 z napedem came 1000N z napędem wisniowskiego była po 6000 .w tej cenie jesty też montaż . Came też Ci powinien dobrze śmigać, bo to przyzwoita i stara firma. Do bram naszej wielkości siła ciągu napędu 1000 N jest idealna! Min. to 800 N, ale dobrze mieć zapas gdyby któraś sprężyna się rozregulowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 20.12.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Zamiast robić sobie w dachu duży mostek termiczny proponuje rozważyć zamiast okien dachowych wstawienie świetlików rurowych które są u mnie w planie w garderobie i łazience na poddaszu.Dużo na ten temat można poczytać na necie Przy ociepleniu 25 cm wełny (20 Toprock + 5 Superrock) o łącznym oporze cieplnym RD [m2•K/W] na poziomie 7,1 więc nie przesadzajmy, że jedno okienko wychłodzi cały pokój. Z tego, co pamiętam ceny to za świetliki tunelowe zapłacisz jak za zboże, a wyjrzeć jak nie masz na zewnątrz. Świetlik tunelowy to moim skromnym zdaniem dobre rozwiązanie do tej małej "ślepej" łazienki przy sypialni, której ja ostatecznie i tak nie robię. Poza tym pod świetlik tunelowy i tak musisz wyciąć dziurę w dachu więc oszczędności na stratach ciepła raczej nie uzyskasz. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 20.12.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Przy ociepleniu 25 cm wełny (20 Toprock + 5 Superrock) o łącznym oporze cieplnym RD [m2•K/W] na poziomie 7,1 więc nie przesadzajmy, że jedno okienko wychłodzi cały pokój. Z tego, co pamiętam ceny to za świetliki tunelowe zapłacisz jak za zboże, a wyjrzeć jak nie masz na zewnątrz. Świetlik tunelowy to moim skromnym zdaniem dobre rozwiązanie do tej małej "ślepej" łazienki przy sypialni, której ja ostatecznie i tak nie robię. Poza tym pod świetlik tunelowy i tak musisz wyciąć dziurę w dachu więc oszczędności na stratach ciepła raczej nie uzyskasz. Tak dziurę wycinasz, ale na strychu gdzie nie ma ogrzewania i temperatura jest w miarę stabilna a nie w ogrzewanym pokoju.W mostkach termicznych nie chodzi o jeden punkt ale o ich sumę ,a świetliki to alternatywa do zastąpienia okien dachowych jeżeli komuś bez nich jest za ciemno i zależy na minimalizowaniu mostków termicznych i cena ich nie jet wcale taka duża jeżeli policzysz rezygnację z okna dachowego jego obróbkę i montaż http://oknadachowe.com/towar/swietlik-rurowy-gietki-fakro-slt .Jednak jak wszystko to też ma dwa końce ,fakt głowy przez to nie wystawisz Edytowane 20 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 20.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tak dziurę wycinasz, ale na strychu gdzie nie ma ogrzewania i temperatura jest w miarę stabilna a nie w ogrzewanym pokoju.W mostkach termicznych nie chodzi o jeden punkt ale o ich sumę ,a świetliki to alternatywa do zastąpienia okien dachowych jeżeli komuś bez nich jest za ciemno i zależy na minimalizowaniu mostków termicznych i cena ich nie jet wcale taka duża jeżeli policzysz rezygnację z okna dachowego jego obróbkę i montaż http://oknadachowe.com/towar/swietlik-rurowy-gietki-fakro-slt .Jednak jak wszystko to też ma dwa końce ,fakt głowy przez to nie wystawisz paragon, dziura, to dziura. Jak puścisz rurę, to też będzie dziura w ociepleniu. Nie wierz w słowa handlowców, bo potrafią namieszać i z prostych spraw uczynić techniczne nowinki. Kup se kolega okno dachowe z szybką U3 i nic więcej niż musi ci nie ucieknie (ciepła) Ociepl dobrze poddasze - to podstawa. Do okien dachowych kup dobre roletki np. http://www.fakro.pl/akcesoria_wewnetrzne/roleta_arf.php Tych tańszych nie kupuj bo w upały nic nie dają, a w zimę żadna nie pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.12.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) paragon, dziura, to dziura. Jak puścisz rurę, to też będzie dziura w ociepleniu. Nie wierz w słowa handlowców, bo potrafią namieszać i z prostych spraw uczynić techniczne nowinki. Kup se kolega okno dachowe z szybką U3 i nic więcej niż musi ci nie ucieknie (ciepła) Ociepl dobrze poddasze - to podstawa. Do okien dachowych kup dobre roletki np. http://www.fakro.pl/akcesoria_wewnetrzne/roleta_arf.php Tych tańszych nie kupuj bo w upały nic nie dają, a w zimę żadna nie pomaga Nie kolego, ja świadomie zrezygnowałem ze wszystkich okien dachowych, świetliki wsadzam do garderoby i łazienki na górze.U mnie na ściany idzie 20 cm styro to samo w podłoge i 40 cm wełny w poddasze tak więc ocieplenie będzie nie standardowe .Dużą uwagę zwróciłem na likwidacje mostków termicznych jakie by nie były i likwidacje ich lub ograniczenie okna są największym mostkiem termicznym w domu (montaż okien w warstwie ocieplenia,brak okien dachowych ,montaż ciepłych parapetów,montaż zaluzji we wnęce okiennej pod ociepleniem,) Edytowane 21 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 21.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie kolego, ja świadomie zrezygnowałem ze wszystkich okien dachowych, świetliki wsadzam do garderoby i łazienki na górze.U mnie na ściany idzie 20 cm styro to samo w podłoge i 40 cm wełny w poddasze tak więc ocieplenie będzie nie standardowe .Dużą uwagę zwróciłem na likwidacje mostków termicznych jakie by nie były i likwidacje ich lub ograniczenie okna są największym mostkiem termicznym w domu (montaż okien w warstwie ocieplenia,brak okien dachowych ,montaż ciepłych parapetów,montaż zaluzji we wnęce okiennej pod ociepleniem,) To można powiedzieć, że robisz dom pasywny, czyli rekuperację musisz też mieć. Myślę, że 20 cm w podłogę przy ogrzewaniu podłogowym (pisałeś, że robisz podłogówkę) chyba nie jest potrzebne. Na ściany 20 cm to jak najbardziej ok. Ja też czytam wiele opinii w necie i rozmawiam z ludźmi, ale staram się nie zwariować i nie przesadzać. Dobrze ocieplić dom i tyle, a czy wydam w roku 1000 zł więcej czy mniej na ogrzewanie, to chyba ani się nie wzbogacę, ani nie zbiednieję. Z ciekawostek: Byłem obojętny w sprawie centralnego odkurzania, ale kolega handluje czymś takim http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,hide-a-hose i się napaliłem. Kupuję. Jedno gniazdo na dole, jedno na górze i jedno w garażu, a w kuchni to http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,vroom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 21.12.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) To można powiedzieć, że robisz dom pasywny, czyli rekuperację musisz też mieć. Myślę, że 20 cm w podłogę przy ogrzewaniu podłogowym (pisałeś, że robisz podłogówkę) chyba nie jest potrzebne. Na ściany 20 cm to jak najbardziej ok. Ja też czytam wiele opinii w necie i rozmawiam z ludźmi, ale staram się nie zwariować i nie przesadzać. Dobrze ocieplić dom i tyle, a czy wydam w roku 1000 zł więcej czy mniej na ogrzewanie, to chyba ani się nie wzbogacę, ani nie zbiednieję. Z ciekawostek: Byłem obojętny w sprawie centralnego odkurzania, ale kolega handluje czymś takim http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,hide-a-hose i się napaliłem. Kupuję. Jedno gniazdo na dole, jedno na górze i jedno w garażu, a w kuchni to http://www.vacuflo.pl/index.php/produkty,vroom Edytowane 21 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 22.12.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 paragon, podłogówka jest OK i też o tym myślałem, ale w salonie na 100% będzie drewno na podłodze (lub coś a`la drewno) a podłogówka dobrze grzeje jedynie w terakocie. I tutaj jest mój dylemat, bo płytek w salonie nie chcemy, a tylko przy płytkach podłogówka grzeje efektywnie. Ty co będziesz miał w salonie na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 22.12.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) paragon, podłogówka jest OK i też o tym myślałem, ale w salonie na 100% będzie drewno na podłodze (lub coś a`la drewno) a podłogówka dobrze grzeje jedynie w terakocie. I tutaj jest mój dylemat, bo płytek w salonie nie chcemy, a tylko przy płytkach podłogówka grzeje efektywnie. Ty co będziesz miał w salonie na podłodze? Mam znajomego ma fabrykę na Słowacji produkuję podłogi dębowe ,jeden typ jest do ogrzewania podłogowego.Zastanawiam się na uzyskaniu przedstawicielstwa od niego na Polskę ale to młoda firma i jeszcze nie jest znana.Ale gdy dojdę do tego etapu u siebie na budowie to zakładam taką podłogę dębową z wiadomego powodu koszty tego będą fabryczne :)Jest teraz czas to wybieram reku ,projekt już mam no i okna są u mnie na tapecie ,sam już nie wiem znowu mi się szykuje wyjazd na 8 miesięcy i bądz tu mądry .Zostanie mi tylko czytanie waszych wpisów wieczorami Edytowane 22 Grudnia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 24.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2012 życzę wszystkim budującym Ptysia Oby wszystkim Nowy Rok 2012 przyniósł dużo szczęścia, postępów w budowie swojego nowego gniazdka i radości. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 29.12.2011 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Cześć chopy, co nie piszeta? Edytowane 29 Grudnia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 31.12.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 A to napiszę.Byłem dziś na budowie i... jestem zachwycony Ptysiem i naszymi w nim zmianami. Likwidacja łazienki na górze i wnęka prysznicowa w jej miejsce to był strzał w 10!I w ogóle mega mi się podoba! Wszystko.Brama zamówiona, okna - pomiar w przyszłym tygodniu. Montaż wszystkiego jak najszybciej.Ech, jest pięknie.A co do życzeń na przyszły rok to abyśmy się wprowadzili na jesień/zimę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 01.01.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 A to napiszę. Byłem dziś na budowie i... jestem zachwycony Ptysiem i naszymi w nim zmianami. Likwidacja łazienki na górze i wnęka prysznicowa w jej miejsce to był strzał w 10! I w ogóle mega mi się podoba! Wszystko. Brama zamówiona, okna - pomiar w przyszłym tygodniu. Montaż wszystkiego jak najszybciej. Ech, jest pięknie. A co do życzeń na przyszły rok to abyśmy się wprowadzili na jesień/zimę! joł! wprowadzimy się!!! joł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 03.01.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Zacząłem ocieplanie A tutaj stolarz oszlifował jętki w sypialni nad garażem. Zabudowuję płytą GK do samego szczytu, a jętki będą pomalowane lakierobejcą i całkowicie widoczne Edytowane 7 Stycznia 2012 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts