Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Nowe fotki:

https://picasaweb.google.com/michal.trybula/BudowaPtysiaNaszego

Okna wycenione - 16szt. Vetrex Alphaline 90+ z ciepłym montażem 21tys. brutto. Montaż za miesiąc.

Brama Hormann z napędem i montażem 7100 brutto.

Jeszcze tylko znaleźć drzwi za 200zł w Obi i zamykamy rezydencję i wchodzi pan elektryk (cena 55zł za punkt plus rozdzielnia z wyposażeniem ok. 1200zł)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nowe fotki:

Okna wycenione - 16szt. Vetrex Alphaline 90+ z ciepłym montażem 21tys. brutto. Montaż za miesiąc.

Jeszcze tylko znaleźć drzwi za 200zł w Obi i zamykamy rezydencję i wchodzi pan elektryk (cena 55zł za punkt plus rozdzielnia z wyposażeniem ok. 1200zł)

WOW fajnie wyszły ścianki na górze. Ja jeszcze nie mam, będą stawiać po ociepleniu i paroizolacji. Na poprzedniej stronie wkleiłem parę zdjęć :-)

Trymi wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia łazienki na górze. A tak nawiasem to ładną chałupę budujesz, sam bym taką chciał :-D

PS.

U mnie elektryk od 16.01. a wod-kan od poczatku lutego ;)

Trymi pytanko do ciebie ,czy te okna to w cenie z roletami ? jesli tak to jakie elektr. czy ręczne pakiet przypuszczam 3 szybowy ? a te 55 zł za punkt to rozumię cena z materiałem ?

Nowe fotki:

Edytowane przez krystian 1974

Krystian, nie zakładam rolet. Jak będą chcieli wejść to i tak wejdą.

Pakiet 3-szybowy, szyba 0,5, okucia Roto ukryte.

Elektryka 55zł z materiałem.

A tak przy okazji to kolega z forum, który będzie mi robił Wod-kan-co-wm podpowiedział mi całkiem sensowną kolejność prac. Może się wam przyda:

- instalacja wod-kan

- elektryka

- położenie tynków

- WM - rozłożenie kanałów

- rozłożenie i poziomowanie styropianu

- CO, montaż rekuperatora

- wylewka

Edytowane przez Trymi

Panowie od kiedy zwykłe rolety są przeszkodą dla złodzieja od tego są rolety antywłamaniowe ,zwykłe rolety są dla naszego komfortu n/p żeby w upalne i słoneczne dni zacienić sobie pokój .Jeszcze powiem wam że żadne okno ze zwykłą szybą nie jest przeszkodą dla złodzieja i zawiasy nie mają ty nic do gadania(złodziej nie włamuje się przez zawiasy tylko przez szybe i nawet nie musi jej wybijać a przez nią przejdzie) instrukcja obsługi na priv :)

Panowie od kiedy zwykłe rolety są przeszkodą dla złodzieja od tego są rolety antywłamaniowe ,zwykłe rolety są dla naszego komfortu n/p żeby w upalne i słoneczne dni zacienić sobie pokój .Jeszcze powiem wam że żadne okno ze zwykłą szybą nie jest przeszkodą dla złodzieja i zawiasy nie mają ty nic do gadania(złodziej nie włamuje się przez zawiasy tylko przez szybe i nawet nie musi jej wybijać a przez nią przejdzie) instrukcja obsługi na priv :)

paragon,

znam sie na stolarce3 otworowej i też na roletach. Nie daj sobie wcisnac marketingu. Nie ma rolet antywłamaniowych. Jest antywłamaniowy montaż. Dla złodzieja rolety nie są przeszkodą, jeśli ma się włamać łomem. Jeśli chciałbyś prawdziwe antywłamaniowe rolety, to twoje okno wyglądałoby inaczej. Nie łudź się, że będą przeszkodą dla włamywacza. Większą przeszkodą będzie dobre okucie w oknach + szyba co najmnie P2A.

Znam się na tym więc mnie nie przekonuj, bo pracuję poniekąd w tej branży.

W moim domu rolet nie będzie, a są szyby P4A na parterze, Na piętrze P2A. Wszystkie okna w okuciach WK2.

Załóż sobie dobry alarm i monitoring, a kase na rolety wydaj na coś innego.

Na upalne lato są fajne rolety zwijane

Edytowane przez nasa1

Krystian, nie zakładam rolet. Jak będą chcieli wejść to i tak wejdą.

Pakiet 3-szybowy, szyba 0,5, okucia Roto ukryte.

Elektryka 55zł z materiałem.

A tak przy okazji to kolega z forum, który będzie mi robił Wod-kan-co-wm podpowiedział mi całkiem sensowną kolejność prac. Może się wam przyda:

- instalacja wod-kan

- elektryka

- położenie tynków

- WM - rozłożenie kanałów

- rozłożenie i poziomowanie styropianu

- CO, montaż rekuperatora

- wylewka

generalnie kolejność OK, ale nie robie mechanicznej wentylacji. To kasa w błoto. WM jest dobra dla małego mieszkania, ale dla domu już nie. Kuzyn to ma od 4 lat i nie pieje z zachwytu. Oszczednosci tez zadne, bo mieszkam w domu bez WM i wiem ile płacę porównując do kuzyna. . Moim skromnym zdaniem to gra nie warta swieczki, ale wydatek niewielki. Następny energooszczedny mit to solary lub pompa ciepła. Zakup żadnego nie zwraca się wcześniej niż po 20 latach

Edytowane przez nasa1
Zakup ż

Nie zakładam WM po to aby mi się zwróciła bo sie nie zwróci. Ogrzewania też nie zakładam po to aby się zwróciło tylko po to aby było mi ciepło w du*ę:)

"WM jest dobra dla małego mieszkania, ale dla domu już nie" - a tego zdania to już kompletnie nie rozumiem.

Komfort świeżego powietrza, głównie w zimie - coś czego właśnie o tej porze roku, którą teraz mamy, nie mam i mi brakuje.

ja decydujac się na rolety nigdy nie brałem pod uwagę że są zabezpieczeniem antywłamaniowym tylko by sobie zaciemnić i odizolowac szyby od promieni słonecznych latem a zimowe noce od mrozu i wiatru, i myśle ze lepiej założyc nawet prosty system alarmowy niż ładować kasę w kuloodporme szyby i drogie okucia ,bo jak złodziej będzie chciał się dostać do środka to i tak okno zniszczy a koszty napraw takiego okna napewno wyższe

ja decydujac się na rolety nigdy nie brałem pod uwagę że są zabezpieczeniem antywłamaniowym tylko by sobie zaciemnić i odizolowac szyby od promieni słonecznych latem a zimowe noce od mrozu i wiatru, i myśle ze lepiej założyc nawet prosty system alarmowy niż ładować kasę w kuloodporme szyby i drogie okucia ,bo jak złodziej będzie chciał się dostać do środka to i tak okno zniszczy a koszty napraw takiego okna napewno wyższe

Okucia i szyby to nie żadna przeszkoda tak jak zwykłe rolety jak ktos chce wierzyć w bajki że szyba lub okucie zatrzyma złodzieja to życze mu powodzenia :)

Nie zakładam WM po to aby mi się zwróciła bo sie nie zwróci. Ogrzewania też nie zakładam po to aby się zwróciło tylko po to aby było mi ciepło w du*ę:)

"WM jest dobra dla małego mieszkania, ale dla domu już nie" - a tego zdania to już kompletnie nie rozumiem.

Komfort świeżego powietrza, głównie w zimie - coś czego właśnie o tej porze roku, którą teraz mamy, nie mam i mi brakuje.

Popieram 100 % do wm mam jeszcze ggwc mam też już przygotowana mocowania do solarów na wykuszach a w planach

http://www.a-wind.pl

panowie to wszystko jest dla naszej wygody a nie po to żeby nam to się zwróciło czy opłacało .

Jak bym siedział na kasie to zamontował bym sobie jeszcze PC ale to koszt około 150 tyś więc nie dla mnie.Jak ktoś mówi że to zbędny wydatek to powiem może i tak ale jaki komfort ,szwagier nie wie co to dym z komina bo go nie ma

Kurde, a ja chciałem tylko zamieszkać w nowym domku. A tu tyle wynalazków :p

Zbudujecie to zapomnicie o wynalazkach i będziecie pisać posty na muratorze o wysokości rachunków za grzanie :p

Moje motto: dobrze ocieplić dom i nie wariować.

Nie dajcie się marketingowcom, bo wam wcisną złote klamki

no tak, tyle, że mnie takie wyposażenie okien nie kosztowało więcej. A swoją drogą zmierz się z szybą P4A :no: