Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kuchnia otwarta na salon... Taka mnie naszła refleksja ze to najgłupszy pomysł na świecie. Dobrze ze w ptysiu tak nie ma. Ciekawe kiedy architekci zaczną otwierać na salon ubikacje...

... a propos rozważań przy drinku ;) powiem ci, że jak postawili ściany poddasza, to stwierdziłem, że z garderoby może być całkiem normalny mały pokój. No i naszła nas z whife ochota na trzeciego potomka ;););)

Edytowane przez nasa1

Po podniesieniu ścianki kolankowej pokoje dzieci na poddaszu są wielkie jak BERLIN!!! Myślałem, że będą mniejsze ;)

IMG01092-20120125-1508.jpg?gl=PL

otwarty rodzinny domek ;)

IMG01100-20120125-1515.jpg?gl=PL

IMG01108-20120125-1519.jpg?gl=PL

IMG01112-20120125-1531.jpg?gl=PL

IMG01105-20120125-1516.jpg?gl=PL

powiem Wam, że każda firma, która wpada do naszego Ptysia stwierdza, że dom z zewnątrz okazały i tradycyjny, ale wewnątrz doznają lekkiego szoku, bo wewnątrz ponoć bardzo nowoczesny wygląd ;) Nie powiem.... miód dla moich uszu... ;)

... a tutaj będzie wisiał zajebisty światłowodowy, LEDowy żyrandol nieznanego jeszcze projektu, ale wisieć będzie :wiggle:

IMG01104-20120125-1516.jpg?gl=PL

Edytowane przez nasa1

... a propos rozważań przy drinku ;) powiem ci, że jak postawili ściany poddasza, to stwierdziłem, że z garderoby może być całkiem normalny mały pokój. No i naszła nas z whife ochota na trzeciego potomka ;););)

Hehe, ja jak wstaję po raz czwarty w nocy bo jedna kaszle a drugiej cos się śni to już odchodzi mi ochota na trzecie:)

Poza tym, dwie miałyby pokoje jak Berlin a to trzecie byłoby pokrzywdzone.

Kurka, mrozy jak choolera a za 2 tygodnie okna i brama....

Nasa, masz jakis projekt rozmieszczenia włączników swiatel i kontaktów? Czy tylko to co w oryginalnym projekcie? Bo jak wlasnie tworze cos takiego dla elektryka (co gdzie chce miec) i szukam inspiracji

Edytowane przez Trymi

Hehe, ja jak wstaję po raz czwarty w nocy bo jedna kaszle a drugiej cos się śni to już odchodzi mi ochota na trzecie:)

Poza tym, dwie miałyby pokoje jak Berlin a to trzecie byłoby pokrzywdzone.

Kurka, mrozy jak choolera a za 2 tygodnie okna i brama....

Nasa, masz jakis projekt rozmieszczenia włączników swiatel i kontaktów? Czy tylko to co w oryginalnym projekcie? Bo jak wlasnie tworze cos takiego dla elektryka (co gdzie chce miec) i szukam inspiracji

lata dzieciństwa mijają Trymi, a później będzie twoja kobieta obiady dla dzieci gotowała, jak też czyni moja teściowa. Latka zapieprzają okropnie!!!

PS

Projekt elektryki mam, jak i Ty, ale powiem szczerze, że większość ustalamy na bieżąco, podczas roboty. Mam fajną ekipę - dwóch braci, którzy robią powoli, ale dokładnie. Jest czas na zastanowienie się

Edytowane przez nasa1

Cześć koledzy!

Instalacje: elektryczna, tv-sat, odgromowa i alarmowa zrobione! Alarm już działa :rolleyes:

Zaczynam się zabierać za co i cwu. Jakie ogrzewanie robicie w salonie i jadalni?

Gratulacje!

Salon, tradycyjne - 2 kaloryfery.

Jadalnia podłogówka.

A w łazienkach daję tradycyjne drabinki a w podłodze elektryczne maty grzejne z osobnym sterowaniem.

Niech sobie już ten mróz idzie...

Edytowane przez Trymi

No cóż, ja mam spory dylemat ze źródłem ogrzewania. Pompy ciepła nie robię, bo nie mam na to kasy. Przy ogrodzeniu mam gaz i chciałem kondensata z zamkniętą komorą spalania, ale coś mnie ostatnio wszyscy straszą kosztami ogrzewania gazem i nie wiem czy nie iść w stronę paliwa stałego np. ekogroszek? Kurde, tylko to łażenie, dokładanie, wynoszenie popiołu itd... a gaz za płotem sobie już jest.

Krystian, jeśli chodzi o likwidację obniżenia to bardzo dokładnie sprawdź sytuacje spocznika schodów i w ogóle schodów bo niestety likwidacja obniżenia właśnie w schodach robi najwiekszą rozpierduchę:) Z mojego inżynierskiego (nie architektowego) punktu widzenia likwidacja obniżenia w tym projekcie jest trudna i można porobić błędy w koncepcji czego potem można bardzo żałować. Ale może o czymś nie wiem...

Trymi, tak sobie przypadkowo wróciłem do twojego postu z grudnia 2010. Pamiętasz ile było rysowania i liczenia żeby się nie walnąć głową w strop? :rolleyes: Moim budowlańcom jednak się udało :) Mam nadzieję, że następni wykonawcy będą równie dobrzy, jak ci, których miałem, bo zaczynam mieć pewne obawy, kiedy zaczynam rozmawiać z różnorakimi "fachowcami" od tynków czy ogrzewania.

Apropos tynków. Miałem zrobić cementowo-wapienne i basta! Później miały pójść gładzie. Dzisiaj jednak oglądałem gipsowe Knauf Diamant na żywo. Twarde jak cholera! Gładkie jak dupcia niemowlaka! No i nie trzeba ponownie gipsować, więc 7-9 koła w kieszeni. Jakie tynki robicie?

No cóż, ja mam spory dylemat ze źródłem ogrzewania. Pompy ciepła nie robię, bo nie mam na to kasy. Przy ogrodzeniu mam gaz i chciałem kondensata z zamkniętą komorą spalania, ale coś mnie ostatnio wszyscy straszą kosztami ogrzewania gazem i nie wiem czy nie iść w stronę paliwa stałego np. ekogroszek? Kurde, tylko to łażenie, dokładanie, wynoszenie popiołu itd... a gaz za płotem sobie już jest.

Dobry piec oraz poprawnie wykonana instalacja i oczywiście maksymalne zminimalizowanie mostków cieplnych to jest zaglądanie do kotłowni raz w tygodniu.

Np.ekogroszek

Żeby nie zapętlić się z ogrzewaniem to dobrze korzystać z kilku żródeł ogrzewania wtedy korzystasz z tego co w danym momencie jest najtańsze

zastanawiałem się nad tym, czy nie zrobić kotła na paliwo stałe np. eko groszek i dodatkowo kondensata. Kondensat mógłby grzać większość czasu w lekką zimę (wygoda), a drugi można by uruchamiać np. w takich okresach, jak teraz. Kolega właśnie tak ma od paru lat i polecał mi takie rozwiązanie. Zobaczymy...:)

zastanawiałem się nad tym, czy nie zrobić kotła na paliwo stałe np. eko groszek i dodatkowo kondensata. Kondensat mógłby grzać większość czasu w lekką zimę (wygoda), a drugi można by uruchamiać np. w takich okresach, jak teraz. Kolega właśnie tak ma od paru lat i polecał mi takie rozwiązanie. Zobaczymy...:)

Dobry pomysł do tego jeszcze kominek i obsługa tego nie będzie taka problematyczna piec z rotorem z dużym zasypem z 300 kg i rzadko zaglądasz do kotłowni

ja jak wspominałem kocioł na paliwo stałe prawdopodobnie Kostrzewa FUZZY LOGIK z zasobnikiem na 4 rodz. paliwa ,no chyba żę coś lepszego jeszcze do tego czasu wymyślą .a co do ogrzewania na dole podłogówka na górze grzejniki + podłogowe w łazience

'A ja się podzielę moimi doświadczeniami z piecem Kostrzewa.

Byłem napalony od samego początku na kostrzewę no i jestem jej posiadaczem - Fuzzy Logic 25 kw. Piec chodzi od października. Piec fajny, mały wydawało się wszystko ok. Pierwszy problem wystąpił już na samym początku. Mianowicie aby mieć gwarancję piec musi uruchomić ich serwisant. Nie będę opowiadał całej historii, skończyło się w końcu na tym, że musiał przyjechać serwisant z centrali, który wiedział już co robi a nie jak ten pierwszy. Skasował 350 zł za 30 minut roboty. Tak na marginesie to połowa serwisantów z listy umieszczonej w internecie na stronie kostrzewy już dawno nie prowadzi dla nich serwisu bynajmniej w woj. pomorskim. Piec chodził dalej było wszystko ok. Do czasu. Spaliła się zapalarka i przewód doprowadzający powietrze od wentylatora. Żeby zgłosić awarię to trzeba wysłać do nich najlepiej to faks bo mailem to tak nie za bardzo. Czekając na serwisanta (miał być po dwóch dniach) zacząłem palić drzewem - no i co - spadł cały ruszt. Oderwała się po prostu blacha na której się opiera. Na serwisanta czekam już trzeci tydzień. Po prostu masakra. Płacąc taką kasę za piec oczekiwałbym lepszego serwisu. Owszem piec ma bajery. Sonda lambda, zapalarka, fuzzy logic ale mówiąc szczerze wątpię w oszczędności w spalaniu jakie rzekome te elementy powodują. A jeśli ktoś chce kupić ten piec niech najpierw zorientuje się czy jest blisko serwisant, zasięgnie o nim opinii a jak mu coś nawali niech kupi sobie różaniec i się modli aby mrozów nie było. Bo jak padnie cały piec to może za rok mu go wymienią.

Pozdrawia już mniej napalony posiadacz Kostrzewy '

To nie jedyny post "zadowolonego' posiadacza pieca

Nasa policz ile będzie Cię kosztowała instalacja z dobrym piecem i z prawie bezobsługową pompą ciepła (będzie małe zaskoczenie)

Dobry piec na pelet to koszt 20 do 30 tyś dopiero przy takim piecu będziemy się cieszyli jego bezawaryjną praca

Nasa policz ile będzie Cię kosztowała instalacja z dobrym piecem i z prawie bezobsługową pompą ciepła (będzie małe zaskoczenie)

Dobry piec na pelet to koszt 20 do 30 tyś dopiero przy takim piecu będziemy się cieszyli jego bezawaryjną praca

Nieco chyba przesadziłeś z kosztem pieca. Za 10.000 masz już pełen wypas.

Powiem Ci, że na Kostrzewę nawet dotąd nie natrafiłem.

Z kotłów CO na paliwo stałe zastanawiałem się poważnie nad kotłem Merkury lub KP z firmy Zębiec, ponieważ zbiera bardzo dobre opinie.

Merkury ma możliwość palenia na podajniku groszkiem i pelletami, natomiast na ruszcie stałym - tradycyjnie. Kocioł posiada dwa rozwiązania, które są patentami tej firmy - system osuszania paliwa/kosza oraz system kontroli ruchu wałka ślimaka. Dodatkowo jest możliwość sterowania kotłem za pomocą sms, internetu lub panelu pokojowego.

Jeżeli chodzi o moc kotła - Merkury 25kW

KP - kocioł z podajnikiem, gdzie można palić groszkiem i pelletami. Dodatkowo przy zastosowaniu rusztu awaryjnego - umożliwia palenie w kotle w sposób tradycyjny, np. w przypadku braku zasilania energią elektryczną.

Z kotłów gazowych kondensacyjnych mam czterech faworytów tj. Viessmann, Vaillant, Saunier Duval, Brotje ale jeszcze nie wskażę konkretnych modeli. Na pewno jednofunkcyjny + zasobnik ok. 200 l

Generalnie dół też robię w podłogówce (poza gabinetem, bo tam może ktoś nie raz spać), a górę w grzejnikach (łazienka podłogówka + drabinka). Ewentualnie dołożę jeden grzejnik w salonie jeśli w obliczeniach wyjdzie, że nie dogrzeję jak należy.

Pompa ciepła fajna sprawa, ale konwencjonalne źródło i tak musisz mieć, bo w takie polskie zimy pompa nie da rady za żadne skarby. Niestety dobra pompa na nasz dom to min. 50.000 -60.000 zł

Edytowane przez nasa1