nasa1 09.01.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ta ściana jest niezła fajnie dzieli pokoje Kuba 1976 jeszcze jak byś mógł pstryknąć fotkę z góry pustki na salonem to byłbym szczęśliwy Bardzo fajna, podoba mi się bo urozmaica pokój. Nawet nie wiedziałem, że tam jest coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1976 09.01.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Sciany tam nie ma ino słup. Scianka to nasz pomysł, zeby słup schować. Ale można na środku pokoju zostawić słup. pokój jest taki akurat - na tym zdjęciu wygląda na duży ale po ustawieniu mebli jest taki akurat Okno mamy na zamek patentowy (dlatego to jedno jest drewniane) i otwierane od zewnątrz a klamka wyjmowalna Zdjęcie z 1 piętra: (w projekcie zamiast okna jest tarasowe!! ale my przenosiliśmy balkonowe okno! http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 09.01.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Sciany tam nie ma ino słup. Scianka to nasz pomysł, zeby słup schować. Ale można na środku pokoju zostawić słup. pokój jest taki akurat - na tym zdjęciu wygląda na duży ale po ustawieniu mebli jest taki akurat Okno mamy na zamek patentowy (dlatego to jedno jest drewniane) i otwierane od zewnątrz a klamka wyjmowalna Zdjęcie z 1 piętra: (w projekcie zamiast okna jest tarasowe!! ale my przenosiliśmy balkonowe okno! http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-6.jpg Niesamowicie to wygląda ,miałem tą pustkę zlikwidować ALE po tym zdjęciu widzę że zostaje .Kurcze ten domek jest ładniejszy niż się wydaje Gratuluje Ładnego wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 10.01.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Tak, fajnie to wygląda. Też się cieszę, że dylemat pt. pustka jest już rozwiązany. A dla odmiany zajmijmy sie przez chwilę garażem. Jego wymiary są dość niewielkie jak na 2 auta. Szerokość bramy też minimalna. 450 w projekcie - myślę o powiększeniu do 475 lub nawet 500 (standardowe szerokości Hormanna)...Kuba czy parkujesz już tam 2 pojazdy? Jakiej wielkości? Da się w środku wysiąść oraz przejść do kotłowni oraz pom. gospodarczego?No i pisałeś mi o dociepleniu stropu w garażu - chodzi po prostu o położenie styropianu na suficie w garazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 10.01.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Tak, fajnie to wygląda. Też się cieszę, że dylemat pt. pustka jest już rozwiązany. A dla odmiany zajmijmy sie przez chwilę garażem. Jego wymiary są dość niewielkie jak na 2 auta. Szerokość bramy też minimalna. 450 w projekcie - myślę o powiększeniu do 475 lub nawet 500 (standardowe szerokości Hormanna)... Kuba czy parkujesz już tam 2 pojazdy? Jakiej wielkości? Da się w środku wysiąść oraz przejść do kotłowni oraz pom. gospodarczego? No i pisałeś mi o dociepleniu stropu w garażu - chodzi po prostu o położenie styropianu na suficie w garazu? Trymi, myślę, że garaż jest wystarczający, a co do szerokości bramy ja również ją powiększam. Aby zastosować bramę segmentową z typowym garażowym napędem elektrycznym tzw. "pociągowym" umieszczonym centralnie z tyłu potrzebujemy min. po 120 mm wolnej ściany po bokach otworu na prowadnice pionowe. Obecnie mamy do dyspozycji 375 + 425 mm co razem daje 800 mm Tak więc spokojnie zmieścimy bramę o szer. 5000 mm, ale szerszą już nie. Co do wysokości, to musisz wziąć poprawkę na wysokość nadproża. Obecnie wraz z ociepleniem wynosi 450 mm, co pozwala na zastosowanie chyba najmniej problemowego prowadzenia standardowego. Jeżeli chcesz zwiększyć wysokość otworu, wtedy trzeba będzie zastosować prowadzenie niskie. Minimalna wysokość nadproża dla niskiego prowadzenia wynosi 180 mm. Niektórzy piszą, że wystarczy nawet 150 mm ale nie wierz w cuda, bo wtedy górna uszczelka / przylga gumowa będzie tarła o strop przy otwieraniu / zamykaniu. Jeśli chcesz najlepszą bramę garażową, to nie eksperymentuj z Wiśniowskim, Krispolem. To są dobrzy producenci, ale jakością daleko im do sprawdzonych firm typu Normstahl, Hormann, a jeśli chciałbyś bramę aluminiową zamiast stalowej i do tego w wykonaniu przemysłowym, to Nassau. Jeśli ci się coś spierdaczy, to chociaż serwis będziesz miał szybko. Wiśniowski czy Krispol może być sporo tańszy, ale to tzw. "składaki". Panele bram włoskie, mniej wytrzymałe sprężyny skrętne okucia holenderskie lub polskie , napędy elektryczne z różnych źródeł, ale zazwyczaj Italia. Potem bywa problem z częściami zamiennymi. Jak będziesz wybierał ogrodzenie i bramę ogrodzeniową, to większą uwagę zwróć na sposób otwierania i rodzaj napędu. Tutaj sytuacja wygląda następująco: Najtrwalsze napędy elektryczne to te dla bram przesuwnych. Najdroższe i najbardziej awaryjne, to te dla bram rozwieranych. Nie raz jest taka sytuacja, że nie ma możliwości zastosowania bramy przesuwnej i musi być rozwierana (bo np. brakuje miejsca na przesuw) wtedy dobrze się zastanów zanim kupisz napęd. Edytowane 10 Stycznia 2011 przez nasa1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 10.01.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dzięki za fachową odpowiedź. Nie zamierzam eksperymentować z bramą, trochę poczytałem i tylko segmentowa Hormann. Widziałem u kolegi i jest genialna. Co do szerokości to wiem, że nawet 500 się zmieści i zostanie miejsce na prowadnice wg katalogów Hormanna ale moją wątpliwość budzi nadproże nad bramą garażową bo przecież na czymś się musi opierać. Ile musi zostać muru po obu stronach żeby nie było z tym problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasa1 10.01.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Dzięki za fachową odpowiedź. Nie zamierzam eksperymentować z bramą, trochę poczytałem i tylko segmentowa Hormann. Widziałem u kolegi i jest genialna. Co do szerokości to wiem, że nawet 500 się zmieści i zostanie miejsce na prowadnice wg katalogów Hormanna ale moją wątpliwość budzi nadproże nad bramą garażową bo przecież na czymś się musi opierać. Ile musi zostać muru po obu stronach żeby nie było z tym problemu? To już pytanie do Kierbuda lub Projektanta. Z rzutu wynika, że od strony wiatrołapu problemu nie będzie i będzie na czym oprzeć, a na skraju garażu nie wiem. Znam się na stolarce, ale nie na budowlance Co do bram, to obejrzyj sobie jeszcze jak estetycznie jest wykonana od wewnątrz brama Normstahl. Jakość na pewno nie gorsza niż Hormann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 10.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 ja jak już wspominałem też powiekszam garaż o jeden metr na szerokośc i wstawiam bramkę 5 metrową ,myślę ze wystarczy ,obecnie w domu mam 4 metrowego wiśniowskiego i 2 auta matiz ojca i moj touran wchodzą na żyletki całosc jeszcze przesuwam max. w bok by zachować jakiś tam ciąg komunikacyjny miedzy przejsciem z domu do kotłowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam Ptysie Ja też mam zamiar się za takiego Ptysia zabrać na wiosnę - więc przyłączam się do forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) to zdjęcie jeszcze z etapu budowy ale najlepiej widać jak długi jest pokój. Szafa stoi po lewej stronie przy oknie, ale to pokój dziecka więc jest nieduża, dwudrzwiowa. Pamiętajcie że ta ścianka działowa jest wynikiem słupa konstrukcyjnego dachu (nie wiem jak to się nazywa fachowo) ale i tak fajnie dzieli pokój na część sypialnianą i dzienną http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-5.jpg Tego słupa w projekcie niema, w żadnym widoku czy przekroju Może to inwencja twórcza cieśli Edytowane 11 Stycznia 2011 przez fafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 ja jak już wspominałem też powiekszam garaż o jeden metr na szerokośc i wstawiam bramkę 5 metrową ,myślę ze wystarczy ,obecnie w domu mam 4 metrowego wiśniowskiego i 2 auta matiz ojca i moj touran wchodzą na żyletki całosc jeszcze przesuwam max. w bok by zachować jakiś tam ciąg komunikacyjny miedzy przejsciem z domu do kotłowni . Pomysł też tak robię... ale dam podwójną bramę 2 x 2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Nic się nie pisze o fundamentach ... na jakiej głębokości posadowienia robicie? aaa i ten uskok związany z obniżeniem salonu jakie propozycje? W projekcie są błędy w części architektury na przekroju jest różnica poziomów w posadowieniu ław fundamentowych, natomiast w części konstrukcyjnej poziom jest jeden i trzeba uskok robić górą. A jak się będzie chciało grubiej styro na gruncie to kolejny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ale temat się zrobił gorący Poza tym, strop zmieniliśmy na terrivę, co dało nam dodatkowy stopień na spoczniku: http://i234.photobucket.com/albums/ee225/martaana/1-3.jpg Pozdrawiam Marta Strop Terriva jak grubszy od monolitu, ale czy nie dało się pokombinować z nachyleniem schodów aby uniknąć tego stopnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 11.01.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) ...W projekcie są błędy w części architektury na przekroju jest różnica poziomów w posadowieniu ław fundamentowych, natomiast w części konstrukcyjnej poziom jest jeden i trzeba uskok robić górą. A jak się będzie chciało grubiej styro na gruncie to kolejny problem Witamy, błąd? Możesz barddziej szczegółowo gdzie dokładnie jest błąd to dam znać architektowi adaptującemu. Może jakaś fotka z zaznaczonym w paincie fragmentem? Pozdrawiam Dobra, już widzę gdzie:) Póki co to sam nie wiem jak w praktyce wykonać ten uskok ale mam nadzieję, że majster będzie wiedział Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Trymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1976 11.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Tego słupa w projekcie niema, w żadnym widoku czy przekroju Może to inwencja twórcza cieśli Wydaje mi się, że jest mały kwadracik narysowany, a nie mam projektu, bo ma kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fafa 11.01.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 kuba1976 ... na jakiej głębokości masz fundament (ile bloczków) i jak masz rozwiązany ten uskok (w twoim przypadku od korytarza) o ile mniej bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian 1974 11.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 witam nowego ptysia grono nam się powieksza chciałbym zadac pytanie .Panowie na jaki kocioł CO bedziecie się decydować w ptysiu i o jakiej mocy ? ja mysłe ze do 20 KW powinno wystarczyć oczywiscie przy dobrej izolacji scian i dachu ,co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trymi 12.01.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kocioł gazowy kondensacyjny 1-funkcyjny z zamkniętą komorą + zasobnik c.w.u 150-200 litrów. Kocioł pewnie coś w rodzaju Vitodens 100-W 9-26kW.Jak mi gmina dołoży do solarów to się na nie zdecyduję.Myślę też o rekuperacji ale jakoś nie wiem którędy miałyby pójść kanały. Kupie w Dominancie projekt rekuperacji do Ptysia 2G, kosztuje 150zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 12.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kocioł gazowy kondensacyjny 1-funkcyjny z zamkniętą komorą + zasobnik c.w.u 150-200 litrów. Kocioł pewnie coś w rodzaju Vitodens 100-W 9-26kW. Jak mi gmina dołoży do solarów to się na nie zdecyduję. Myślę też o rekuperacji ale jakoś nie wiem którędy miałyby pójść kanały. Kupie w Dominancie projekt rekuperacji do Ptysia 2G, kosztuje 150zl. O własnie dobrze że napisałeś o tym reku i że są dla nas projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paragon 12.01.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Nic się nie pisze o fundamentach ... na jakiej głębokości posadowienia robicie? aaa i ten uskok związany z obniżeniem salonu jakie propozycje? W projekcie są błędy w części architektury na przekroju jest różnica poziomów w posadowieniu ław fundamentowych, natomiast w części konstrukcyjnej poziom jest jeden i trzeba uskok robić górą. A jak się będzie chciało grubiej styro na gruncie to kolejny problem Fundamenty posadowione na głebokości 100 cm wszystko na jednym poziomie co do tego uskoku to jutro dam wam odpowiedz jak można to zlikwidować Z tym styro to wystarczy ze stan zero wylejesz 10 cm poniżej końca ścianki fundamentowej i już masz 10 cm więcej na dodatkowe styro tylko więcej jest babrania z ciągłością izolacji Edytowane 12 Stycznia 2011 przez paragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts