Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ptyś 2g m@m - komentarze

Recommended Posts

Nieco chyba przesadziłeś z kosztem pieca. Za 10.000 masz już pełen wypas.

Powiem Ci, że na Kostrzewę nawet dotąd nie natrafiłem.

Z kotłów CO na paliwo stałe zastanawiałem się poważnie nad kotłem Merkury lub KP z firmy Zębiec, ponieważ zbiera bardzo dobre opinie.

Merkury ma możliwość palenia na podajniku groszkiem i pelletami, natomiast na ruszcie stałym - tradycyjnie. Kocioł posiada dwa rozwiązania, które są patentami tej firmy - system osuszania paliwa/kosza oraz system kontroli ruchu wałka ślimaka. Dodatkowo jest możliwość sterowania kotłem za pomocą sms, internetu lub panelu pokojowego.

Jeżeli chodzi o moc kotła - Merkury 25kW

KP - kocioł z podajnikiem, gdzie można palić groszkiem i pelletami. Dodatkowo przy zastosowaniu rusztu awaryjnego - umożliwia palenie w kotle w sposób tradycyjny, np. w przypadku braku zasilania energią elektryczną.

Z kotłów gazowych kondensacyjnych mam czterech faworytów tj. Viessmann, Vaillant, Saunier Duval, Brotje ale jeszcze nie wskażę konkretnych modeli. Na pewno jednofunkcyjny + zasobnik ok. 200 l

Generalnie dół też robię w podłogówce (poza gabinetem, bo tam może ktoś nie raz spać), a górę w grzejnikach (łazienka podłogówka + drabinka). Ewentualnie dołożę jeden grzejnik w salonie jeśli w obliczeniach wyjdzie, że nie dogrzeję jak należy.

Pompa ciepła fajna sprawa, ale konwencjonalne źródło i tak musisz mieć, bo w takie polskie zimy pompa nie da rady za żadne skarby. Niestety dobra pompa na nasz dom to min. 50.000 -60.000 zł

Ja przesadziłem :)

To proszę HERZ-Pelletstar Biocontrol 30 najtańszy z tej serii kosztuje 30 tyś

To jest wypas ......za 10 tyś to podajnik do tego kotła możesz sobie kupić :)

Edytowane przez paragon

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przesadziłem :)

To proszę HERZ-Pelletstar Biocontrol 30 najtańszy z tej serii kosztuje 30 tyś

To jest wypas ......za 10 tyś to podajnik do tego kotła możesz sobie kupić :)

Obejrzałem, płaci się za nazwę, bo w środku ma to co wszystkie inne. Wyrzucanie kasy w błoto adresowane do snobów lub podatnych na marketing. Totalnym idiotyzmem byłoby wydawać tyle kasy na kocioł do grzania. NIGDY W ŻYCIU by się nie zwróciło, nawet wnukom. Oczywiście bez urazy za formę...

Obejrzałem, płaci się za nazwę, bo w środku ma to co wszystkie inne. Wyrzucanie kasy w błoto adresowane do snobów lub podatnych na marketing. Totalnym idiotyzmem byłoby wydawać tyle kasy na kocioł do grzania. NIGDY W ŻYCIU by się nie zwróciło, nawet wnukom. Oczywiście bez urazy za formę...

Trochę dziwnie rozumujesz , samochody też mają w środku to samo co wszystkie inne a za dobrą fure trzeba zapłacić , ta linia kotłów to tylko przykład śa jeszcze szwedzkie kotły o podobnej cenie .Chcesz wypas to płać :) a będzie działać bezawaryjnie

Oj nie ma to samo co inne porównanie mercedesa do opla

Tu masz opla http://www.piece-kotlownie.pl/dokument.php?id=248

Edytowane przez paragon

Trochę dziwnie rozumujesz , samochody też mają w środku to samo co wszystkie inne a za dobrą fure trzeba zapłacić , ta linia kotłów to tylko przykład śa jeszcze szwedzkie kotły o podobnej cenie .Chcesz wypas to płać :) a będzie działać bezawaryjnie

Oj nie ma to samo co inne porównanie mercedesa do opla

Tu masz opla http://www.piece-kotlownie.pl/dokument.php?id=248

No dobra paragon. Widzę, że Ty preferujesz kotły wyłącznie na pelety. W moim przypadku, jeśli zdecyduję się na kocioł zasilany paliwem innym niż gaz, to musi być to kocioł uniwersalny, w którym będę mógł palić peletami, groszkiem, a jak trzeba to i węglem czy drewnem. W całym tym moim "kombinowaniu" jakby tu się uniezależnić od jednego źródła paliwa chodzi właśnie u uniwersalność takiego kotła i niezależność od jednego dostawcy paliwa. Może i skończyć się tak, że zostanę przy samym gazie. Rozważam wszystkie kilka możliwości.

Wiem, że wśród handlowców różnych producentów częste są odniesienia do motoryzacji i porównania np. "mercy" do "opli". Z mojego inżynierskiego punktu widzenia handlowcy naprawdę czasami pieprzą takie bzdury, że nóż się w kieszeni otwiera. Ich gadka nie ma zazwyczaj nic wspólnego z obiektywizmem. Szczerze mówiąc jeśli chcę wybrać dobry produkt, to rozmawiam z serwisantami, montażystami, a a nie z handlowcami. Bo niestety dobrego handlowca znajdziesz, ale handlowca z dobrą wiedza techniczną już trudniej.

Poza tym chciałem Ci tylko przypomnieć, że ostatni Merc, który jeździł naprawdę bezawaryjnie czyli W124 zakończyli produkować w 1997 roku. Od tamtej pory produkują auta za dużą kasę, ale równie awaryjne, jak inne średniaki. Czasy bezawaryjnych aut, jak i innych urządzeń odeszły niestety do lamusa.

Ostatnio pytam Panią w salonie kuchni o lodówkę Miele, co takiego ma w środku, że kosztuje 5000 zł? Pani mówi, że to mercedes wśród lodówek. Pytam więc jaką ma żywotność ten Mercedes. Pani mówi, że noooo spokojnie 10 lat. Też mi wynik :), Moja Amica w domu hula już 15 rok i nic jej nie jest, a podobna obecnie kosztuje 1/4 tego, co Miele.

Edytowane przez nasa1

No dobra paragon. Widzę, że Ty preferujesz kotły wyłącznie na pelety. W moim przypadku, jeśli zdecyduję się na kocioł zasilany paliwem innym niż gaz, to musi być to kocioł uniwersalny, w którym będę mógł palić peletami, groszkiem, a jak trzeba to i węglem czy drewnem. W całym tym moim "kombinowaniu" jakby tu się uniezależnić od jednego źródła paliwa chodzi właśnie u uniwersalność takiego kotła i niezależność od jednego dostawcy paliwa. Może i skończyć się tak, że zostanę przy samym gazie. Rozważam wszystkie kilka możliwości.

Wiem, że wśród handlowców różnych producentów częste są odniesienia do motoryzacji i porównania np. "mercy" do "opli". Z mojego inżynierskiego punktu widzenia handlowcy naprawdę czasami pieprzą takie bzdury, że nóż się w kieszeni otwiera. Ich gadka nie ma zazwyczaj nic wspólnego z obiektywizmem. Szczerze mówiąc jeśli chcę wybrać dobry produkt, to rozmawiam z serwisantami, montażystami, a a nie z handlowcami. Bo niestety dobrego handlowca znajdziesz, ale handlowca z dobrą wiedza techniczną już trudniej.

Poza tym chciałem Ci tylko przypomnieć, że ostatni Merc, który jeździł naprawdę bezawaryjnie czyli W124 zakończyli produkować w 1997 roku. Od tamtej pory produkują auta za dużą kasę, ale równie awaryjne, jak inne średniaki. Czasy bezawaryjnych aut, jak i innych urządzeń odeszły niestety do lamusa.

Ostatnio pytam Panią w salonie kuchni o lodówkę Miele, co takiego ma w środku, że kosztuje 5000 zł? Pani mówi, że to mercedes wśród lodówek. Pytam więc jaką ma żywotność ten Mercedes. Pani mówi, że noooo spokojnie 10 lat. Też mi wynik :), Moja Amica w domu hula już 15 rok i nic jej nie jest, a podobna obecnie kosztuje 1/4 tego, co Miele.

Ze 124 to się zgodze w 100 % :) ale komfort pozostaje królewski nawet w tych mercach z chin i mała awaryjność aut do 10 lat Teraz auta konstruują księgowi i są tego skutki .Nasa ja nie preferuje pieców na pellet nawet o nim nie myślę miałem na mysli tylko to że jak chcesz mało awaryjny piec to trzeba zapłacić i tylko podałem przykład dobrego kotła

Edytowane przez paragon

'A ja się podzielę moimi doświadczeniami z piecem Kostrzewa.

Byłem napalony od samego początku na kostrzewę no i jestem jej posiadaczem - Fuzzy Logic 25 kw. Piec chodzi od października. Piec fajny, mały wydawało się wszystko ok. Pierwszy problem wystąpił już na samym początku. Mianowicie aby mieć gwarancję piec musi uruchomić ich serwisant. Nie będę opowiadał całej

To nie jedyny post "zadowolonego' posiadacza pieca

no to jestem zaskoczony Twoją opinią na temat kostrzewy bo rozmawiałem kiedyś z gościem który go ma i bardzo go chwalił serwis mam w opolu firma peletmont ,no ale masz racje poczytam sobie jeszcze o mim w necie i nie wykluczam kupna innego alle podobnego by nie bazować na jednym rodzaju paliwa bo nigdy nie wiadomo czego ceny i jak polecą w górę .popieram tu wypowiedż kilegi Nasa

no to jestem zaskoczony Twoją opinią na temat kostrzewy bo rozmawiałem kiedyś z gościem który go ma i bardzo go chwalił serwis mam w opolu firma peletmont ,no ale masz racje poczytam sobie jeszcze o mim w necie i nie wykluczam kupna innego alle podobnego by nie bazować na jednym rodzaju paliwa bo nigdy nie wiadomo czego ceny i jak polecą w górę .popieram tu wypowiedż kilegi Nasa

To jest opinia z forum jedna z wielu negatywnych ,to nie jest opinia moja ja rozglądam się za piecem ale jeszcze sam nie wiem co szukam.

Dzisiaj miałem konkretnego gościa na budowie, inżyniera zajmującego się obliczeniami zapotrzebowania domu na ciepło itd i takie tam poważne pierdu pierdu. Takiego właśnie potrzebowałem, bo każdy instalator mówi i poleca co innego. Ten zaś stwierdził, że gaz kondensat ZAWSZE jeśli tylko gaz jest przy działce + kominek z płaszczem wodnym. Ma mi zrobić projekt dla mojego domu do końca tygodnia. Zobaczymy co tam wyliczy. Tak, czy siak komin fi 200 w ceramice pod stały opał zostawiam awaryjnie, jakbyśmy nie zaczęli w PL gazu głupkowego wydobywać.

Dzisiaj miałem konkretnego gościa na budowie, inżyniera zajmującego się obliczeniami zapotrzebowania domu na ciepło itd i takie tam poważne pierdu pierdu. Takiego właśnie potrzebowałem, bo każdy instalator mówi i poleca co innego. Ten zaś stwierdził, że gaz kondensat ZAWSZE jeśli tylko gaz jest przy działce + kominek z płaszczem wodnym. Ma mi zrobić projekt dla mojego domu do końca tygodnia. Zobaczymy co tam wyliczy. Tak, czy siak komin fi 200 w ceramice pod stały opał zostawiam awaryjnie, jakbyśmy nie zaczęli w PL gazu głupkowego wydobywać.

Odważny jesteś .gaz łupkowy będzie jeszcze droższy od ziemnego jak będziesz wybierał kominek z płaszczem wodnym to postaraj się najpierw zobaczyć go na żywo pracującego i porozmawiać z użytkownikiem ,dobrze by było z kilkoma ale to marzenie ściętej głowy.Ja jestem zwolennikiem płaszcza wodnego ale wyszukać cichego i w miarę bezpiecznego to sztuka.Jak by nie było to bomba z kotłownią w pokoju od ciągłego palenia w nim szyba bedzie czarna jak smoła dziennie trzeda przynieś taczke drewna i wynieś wiadro popiołu albo i więcej i to wszystko przez czyściutki salon :)

Edytowane przez paragon

Odważny jesteś .gaz łupkowy będzie jeszcze droższy od ziemnego jak będziesz wybierał kominek z płaszczem wodnym to postaraj się najpierw zobaczyć go na żywo pracującego i porozmawiać z użytkownikiem ,dobrze by było z kilkoma ale to marzenie ściętej głowy.Ja jestem zwolennikiem płaszcza wodnego ale wyszukać cichego i w miarę bezpiecznego to sztuka.Jak by nie było to bomba z kotłownią w pokoju od ciągłego palenia w nim szyba bedzie czarna jak smoła dziennie trzeda przynieś taczke drewna i wynieś wiadro popiołu albo i więcej i to wszystko przez czyściutki salon :)

Codziennie raczej nie mam zamiaru palić, bo by na jedno wyszło z tym bieganiem, co ze zwykłym piecem na groszek. Kominek raczej przewidziany do wspomagania instalacji CO w takie dni jak teraz lub typowo rekreacyjnie i użytkowo w chłodne dni jesienno wiosenne zamiast gazowego. Nie chcę tej przysłowiowej kotłowni w salonie.

Codziennie raczej nie mam zamiaru palić, bo by na jedno wyszło z tym bieganiem, co ze zwykłym piecem na groszek. Kominek raczej przewidziany do wspomagania instalacji CO w takie dni jak teraz lub typowo rekreacyjnie i użytkowo w chłodne dni jesienno wiosenne zamiast gazowego. Nie chcę tej przysłowiowej kotłowni w salonie.

Dopiero co wczoraj pisałem o bombie i kotłowni razem w salonie http://tvp.info/informacje/polska/wybuchl-kominek-ranil-dwoje-dzieci/6463071

ja już podzienkowałem płaszczowi wodnemu :(

Edytowane przez paragon

Dopiero co wczoraj pisałem o bombie i kotłowni razem w salonie http://tvp.info/informacje/polska/wybuchl-kominek-ranil-dwoje-dzieci/6463071

ja już podzienkowałem płaszczowi wodnemu :(

Nie przesadzajmy. Pewnie wadliwa instalacja i brak zaworów bezpieczeństwa. Pewnie gość oszczędził i sam sobie wszystko zrobił zapominając o tym i owym zamiast wziąć firmę od tych spraw. Auta też nie kupimy, bo wypadki są? Nie przesadzajmy

http://news.ostrowmaz24.pl/admin/tinymce/plugins/imagemanager/files/kominek1.jpg

Nie przesadzajmy. Pewnie wadliwa instalacja i brak zaworów bezpieczeństwa. Pewnie gość oszczędził i sam sobie wszystko zrobił zapominając o tym i owym zamiast wziąć firmę od tych spraw. Auta też nie kupimy, bo wypadki są? Nie przesadzajmy

Myślisz że sam zrobił , umiał to zrobić a nie wsadził zaworów mhmmm trochę to naciągane ,

Edytowane przez paragon

Ostatnio jechałem w góry i zatrzymałem się na końcu autostrady A4 w miejscowości Kłaj. Jest tam galeria kominków Parkanex. Duży wybór kominków i dobre ceny. Spodobał mi się wkład firmy Hergom, 17 kW, bez płaszcza wodnego.

Zdjęcia kominka i obudowy, jakie chciałbym mieć.

http://img.extradom.pl/foto/302747.JPG?resize=800x600&text=galeria-kominkow

http://img.extradom.pl/foto/302747.JPG?resize=800x600&text=galeria-kominkow

http://img.extradom.pl/foto/302745.JPG?resize=800x600&text=galeria-kominkow

http://www.nkominki.pl/galerie/w/wklad-kominkowy-hergom-8_199.jpg

http://www.nkominki.pl/galerie/w/wklad-kominkowy-hergom-8_200.jpg

Opis:

Moc grzewcza: 17 kW

Optymalne podciśnienie w kanale spalinowym 12 Pa

Załadunek drewna od przodu polanami o dł. max. 62 cm

Zgodność z normą EN 13229

Waga: 147 kg

5 lat gwarancji

certyfikat CE

szyber

regulacja dopływu powietrza do spalania pierwotnego

regulacja dopływu powietrza do spalania wtórnego

deflektor

popielnik

paliwo opałowe: drewno

sprawność: 70,17%

średnia emisja tlenku węgla (CO) przy 13% udziale tlenu: 0,18%

średnia temperatura spalin: 340 *C

okres gwarancji: 5 lat

średnica wylotu spalin: 200 mm

producent: Hergom - Hiszpania

Edytowane przez nasa1

Nasa, ta galeria jest 7km od mojej budowy. I nie wpadłeś???:)

Baaardzo mi się podoba ten wkład, ile kosztuje? Ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz?

Od przyszłego tygodnia ruszam z kopyta. Okna, brama, poddasze, elektryk i hydraulik. Żeby mi tylko chaty nie roznieśli.

Hej Trymi,

przejeżdżam tamtędy często, to kiedyś się umówimy :-)

Wkłady 13,5 kW szer. 700 mm - koszt ok. 3100 - 3500 zł brutto

Wkłady 17,0 kW szer. 800 mm - koszt cca 5100 zł brutto

Wkłady mają doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Wykonane są z żeliwa. Można negocjować ceny bo w sklepie internetowym mają taniej.

Sam wkład to jedno, ale jeszcze trzeba zrobić obudowę, a to też kosztuje. Myślę, że najprostszy kominek z ładną obudową, to min. 10.000 zł. Oczywiście bez płaszcza wodnego, bo z PW odpowiednio drożej

No.... żeby nie było łatwo (jak zwykle) to ponoć lepiej kupić wkład stalowy z szamotem niż żeliwny.

Bądź tu k.wa mądry!

Budowa to piękna przygoda, ale te zastanawianie się i wybieranie najlepszego dla siebie rozwiązania to k..wa nigdy więcej, ooo nie chcę wylądować w psychiatryku !!! :D

Że też nie ma tanio i extra wykonane qwa ino wieczne szukanie kompromisów.

Jak sie wkurze to walne pare rzeczy drożej i najwyżej na narty nie pojade :mad:

Edytowane przez nasa1

witam . wkoncu po wielkich dylematach i przejżeniu klikunastu ofery zamówiłem okna wybór padł na 6 kom. 74mm. profil firmy GEALAN pakiet 3 szybowy w kolorze antracyt z bocznymi 2 cm poszerzeniami profilu + rolety intermo montowane na okno na zewnątrz z napedem elektrycznym

gratuluję wyboru!:-)

dobre okna!!!